Deoarece sucul de fructe are un gust bun, este ușor pentru copii să consume prea multe calorii, iar asta poate contribui la apariția unor probleme de sănătate, care includ obezitate și apariția cariillor.
Beneficiile sucului de fructe
Sucul de fructe conține multe vitamine, minerale și substanțe fitochimice, ca și fructele întregi. Substanțele fitochimice sunt compuși vegetali care favorizează sănătatea și care pot ajuta la combaterea cancerului și a altor boli. În plus, studiile au arătat că, un consum moderat de suc de fructe pur, a fost asociat cu scăderea tensiunii arteriale, dar și cu un risc mai mic de boli de inimă.
Un alt avantaj al sucului de fructe este faptul că este ușor de preparat și mai ușor de acceptat pentru unii copii, față de fructele întregi. De asemenea, combinarea sucului de fructe cu fructele întregi este o modalitate mai ușoară pentru copii să obțină un aport suficient în dieta lor. Mai mult, poți avea acces la o varietate destul de mare de fructe, pe tot parcursul anului.
Dezavantajele sucului de fructe
Noile orientări confirmă ceea ce nutriționiștii spun de mult timp și anume că sucul este plin de zahăr și nu este o modalitate sănătoasă de hidratare pentru copii. Printre dezavantajele consumului de fructe se numără:
Lipsa de fibre
Sucul de fructe nu conține fibre, care pot fi deosebit de benefice, datorită efectelor sale prebiotice. Copiii care mănâncă mai multe fructe întregi au mai multe bacterii bune în intestine, care sunt asociate cu o mai bună funcționare a sistemului imunitar. De asemenea, fibrele din fructe sunt asociate cu mai puține bacterii rele și cu protecția împotriva diareei, de origine bacteriană. Beneficiile suplimentare ale fibrelor din fructe pot include:
- Probabilitate mai mică de constipație.
- Risc redus de sindrom de intestin iritabil și de boli inflamatorii intestinale.
- Reducerea riscului de obezitate.
- Reducerea riscului de boli de inimă.
- Scăderea colesterolului.
- Reducerea riscului de hipertensiune arterială.
- Reducerea riscului de diabet de tip 2.
- Reducerea riscului de cancer de colon.
- Atacuri de astm mai puțin severe.
- Risc redus de boală pulmonară obstructivă cronică.
- Un mai bun control emoțional.
- Aptitudini mai bune de construire a relațiilor.
- Reducerea comportamentelor agresive.
- Risc redus de depresie.
- Niveluri mai scăzute de inflamație.
Bogat în zahăr
Sucul de fructe este o sursă concentrată de zahăr. De exemplu, 1/2 cană de suc de mere are 13 gr de zahăr și 60 de calorii. Copilul poate obține aceeași porție de fructe din 1/2 cană de felii de mere, care are doar 30 de calorii, 5,5 gr de zahăr și 1,5 grame de fibre. Este de menționat faptul că sucul de fructe conține aproximativ la fel de mult zahăr ca și sucurile carbogazoase. Excesul de zahăr, chiar și din sucul de fructe, a fost asociat cu:
- Obezitatea, în special excesul de grăsime în jurul taliei.
- Probleme cu ficatul.
- Nivel ridicat de zahăr în sânge.
- Tensiune arterială ridicată.
- Colesterol ridicat.
- Risc crescut de atac de cord.
- Risc crescut de accident vascular cerebral.
Preferința pentru dulciuri
Consumul de sucuri poate determina copilul să prefere aromele dulci, în locul apei simple sau laptelui. Acest lucru poate influența și alegerile alimentare, de aceea este bine să ții cont de următoarele lucruri:
- Nu-i oferi suc copilului dacă are mai puțin de 1 an.
- Limitează sucul la cel mult 120 ml pe zi, pentru copiii cu vârste cuprinse între 1 și 3 ani.
- Limitează sucul la 120-170 ml pe zi, pentru copiii cu vârste cuprinse între 4 și 6 ani.
- Limitează sucul 230 ml pe zi, pentru copiii cu vârste cuprinse între 7 și 18 ani.
- Nu-i da suc în biberon sau în cana cu tetină, deoarece încurajează consumul excesiv de suc.
- Nu-i da copilului suc la culcare, deoarece poate provoca carii.
- Nu-i da copilului suc nepasteurizat, deoarece poate conține microbi care cauzează boli.
- Nu-i da copilului suc dacă ia în greutate prea încet sau prea repede.
- Încurajează-ți copilul să mănânce fructe întregi, în loc să bea suc de fructe.