Reclamă

Ce trebuie să știi despre anemia din al treilea trimestru de sarcină

Pe măsură ce sarcina ta avansează și te apropii de momentul magic al nașterii, probabil ai auzit de la medicul tău despre importanța verificării nivelurilor de fier. Anemia din al treilea trimestru de sarcină este destul de frecvent întâlnită și poate să îți influențeze starea de bine. Dar nu te îngrijora! Cu câteva informații și sfaturi potrivite, poți să înțelegi mai bine ce se întâmplă în corpul tău și cum să gestionezi anemia astfel încât să fii în siguranță atât tu, cât și bebelușul.

Medic îi recomandă gravidei suplimente pentru anemia în al treilea trimestru de sarcină
Sfecla roșie este foarte bună pentru a combate anemia în sarcină / Shutterstock

Anemia în al treilea trimestru de sarcină este o problemă frecventă, afectând aproximativ 20-40% dintre femeile însărcinate la nivel global, conform datelor Organizației Mondiale a Sănătății (OMS). În țările în curs de dezvoltare, prevalența poate atinge chiar 50%.

Cea mai comună formă este anemia feriprivă, cauzată de deficitul de fier, necesar pentru a susține creșterea volumului de sânge matern și dezvoltarea fătului. Studiile arată că femeile care nu primesc suplimente de fier sunt de 2-3 ori mai susceptibile să dezvolte anemie severă în acest stadiu, crescând riscul de complicații precum naștere prematură sau greutate mică la naștere.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Anemia în al treilea trimestru de sarcină: ce este și de ce apare

Anemia apare atunci când corpul tău nu are suficient fier pentru a produce hemoglobină(substanța din celulele roșii ale sângelui care transportă oxigenul în corp. În timpul sarcinii, volumul de sânge din corp crește semnificativ, pentru a susține atât nevoile tale, cât și pe cele ale bebelușului. Această creștere înseamnă că organismul tău are nevoie de și mai mult fier pentru a menține un echilibru sănătos.

Reclamă

Al treilea trimestru este o perioadă în care bebelușul tău crește rapid și, în același timp, rezervele de fier ale corpului tău sunt solicitate mai mult ca oricând. Dacă nu ai suficient fier în alimentație sau corpul tău nu reușește să absoarbă bine fierul, e posibil să apară anemia. În această perioadă, anemia poate să fie mai vizibilă sau să se agraveze dacă nu este gestionată corespunzător, după cum susțin cei de la healthine.com

Anemia în al treilea trimestru de sarcină: ce simptome pot apărea

Anemia se poate manifesta prin câteva simptome destul de neplăcute. Doar că uneori e posibil să nu îți dai seama imediat că e vorba de ea. Asta, deoarece unele dintre simptomele ei se suprapun cu cele normale din sarcină. Iată la ce ar trebui să fii atentă:

-oboseală excesivă. Sigur, oboseala este un simptom comun în sarcină, mai ales în ultimul trimestru. Dar dacă te simți constant epuizată, chiar și după ce te odihnești, și ai senzația că nu ai energie, poate fi un semn că nivelul tău de fier este scăzut.

-paloare. Dacă pielea sau interiorul buzelor și gingiilor par mai palide decât de obicei, acesta ar putea fi un alt semn de anemie.

Reclamă

-respirație dificilă. Dacă simți că nu ai aer după ce faci câteva activități ușoare, cum ar fi mersul pe jos sau urcatul scărilor, s-ar putea ca sângele tău să nu transporte suficient oxigen.

-bătăi rapide ale inimii. Inima ta poate încerca să compenseze lipsa de oxigen în sânge. Ceea ce duce la o senzație de palpitații sau bătăi rapide ale inimii.

-dureri de cap și amețeli. Lipsa de oxigen din sânge poate să îți dea dureri de cap sau amețeli frecvente. Lucru care poate fi deranjant mai ales când ai și alte provocări în această perioadă.

Cum afectează anemia sarcina și nașterea

Dacă anemia este ușoară și este depistată din timp, nu trebuie să te îngrijorezi prea mult. Medicul va ști cum să te ajute să corectezi problema. Însă, în cazurile mai severe, anemia poate avea unele riscuri, atât pentru tine, cât și pentru bebelușul tău.

De exemplu, anemia severă poate duce la o creștere mai lentă a fătului sau poate crește riscul de naștere prematură. De asemenea, s-ar putea să te simți mai slăbită în timpul nașterii și să îți fie mai greu să te recuperezi după ce ai născut. Tocmai de aceea este important să ții sub control nivelul de fier și să urmezi recomandările medicului.

Ce poți face pentru a preveni sau trata anemia din al treilea trimestru de sarcină

Vestea bună este că anemia poate fi prevenită și tratată destul de simplu, în majoritatea cazurilor. Alimentația corectă și, dacă este necesar, suplimentele de fier, sunt cheia pentru menținerea unui nivel sănătos de hemoglobină. Iată câteva lucruri pe care le poți face pentru a-ți crește aportul de fier:

Mănâncă alimente bogate în fier

Alimentele care conțin mult fier ar trebui să fie parte din dieta ta zilnică. Carnea roșie, puiul, peștele și ficatul sunt surse excelente de fier. Dacă ești vegetariană, poți consuma spanac, broccoli, fasole, linte și cereale fortificate cu fier.

Combină fierul cu vitamina C

Vitamina C ajută corpul să absoarbă mai bine fierul din alimente. Așa că, dacă mănânci alimente bogate în fier, încearcă să le combini cu surse de vitamina C. Poți încerca citricele, ardeii sau roșiile.

Evită alimentele care inhibă absorbția fierului

Unele alimente și băuturi pot împiedica absorbția fierului. Printre acestea se numără cafeaua, ceaiul negru și produsele lactate. Dacă ai obiceiul să bei cafea sau ceai, încearcă să le consumi la distanță de mesele bogate în fier.

Ia suplimente de fier

Dacă medicul îți recomandă, este posibil să ai nevoie de suplimente de fier. Mai ales în al treilea trimestru, când nevoile corpului cresc. Suplimentele de fier se iau de obicei pe stomacul gol. Dar dacă îți provoacă greață, poți să le iei cu mâncare. Fii atentă la reacții digestive, cum ar fi constipația, și vorbește cu medicul tău dacă apar probleme.

Monitorizează nivelul de fier

În timpul controalelor prenatale, medicul va monitoriza nivelul tău de hemoglobină și fier. Dacă ai simptome de anemie sau dacă rezultatele analizelor arată că ai un deficit, nu ezita să discuți despre opțiunile de tratament.

Te-ar mai putea interesa și
articol cu galerie foto
O fetiță cu afte bucale pe interiorul buzei
Aftele bucale la copii și bebeluși: cauze și tratament
Aftele bucale la copii și bebeluși: cauze și tratament
Copil care stă pe o bordură și se confrunt cu strănut constant
Rinita alergică la copii: cauze, simptome, tratament
Rinita alergică la copii: cauze, simptome, tratament
Un copil cu erupție cauzată de roseola infantum
Roseola Infantum: cauze, simptome și tratament
Roseola Infantum: cauze, simptome și tratament
Reclamă
Recomandări DePărinți.ro
1
articol cu galerie foto
O fetiță cu afte bucale pe interiorul buzei
Aftele bucale la copii și bebeluși: cauze și tratament
Aftele bucale sunt un tip de infecție fungică a gurii. Este foarte frecventă în rândul bebelușilor și a copiilor cu vârsta sub doi ani. Aftele arată ca niște pete umede, alb-lăptoase și se formează în și în jurul gurii copilului. De......
Aftele bucale la copii și bebeluși: cauze și tratament
2
Mămică, îmbrăcată un tricou gri cu text în jurul pieptului, ține în brațe un bebeluș care plânge, ilustrând de ce își arcuiesc bebelușii spatele
De ce își arcuiesc bebelușii spatele
Pe lângă faptul că plâng atunci când îi supără ceva pe bebeluși, mai fac un gest, destul de înfricoșător pentru părinți, și anume își arcuiesc spatele. Acest lucru este absolut normal, mai ales că până învață să vorbească......
De ce își arcuiesc bebelușii spatele
3
Un bebeluș care stă pe iarbă și încearcă să se descalțe
Motivul pentru care toddlerul tău are tendința să se dezbrace. Ce poți să faci în aceste situații
Te-ai întrebat vreodată care este motivul pentru care toddlerul tău are tendința să se dezbrace? Experții în parenting îți vin în ajutor cu câteva sfaturi utile și te ajută să înțelegi ce poți face în astfel de situații. Mai jos......
Motivul pentru care toddlerul tău are tendința să se dezbrace. Ce poți să faci în aceste situații
4
Femeie însărcinată, îmbrăcată cu o bluză mov și pantaloni albi, care stă în living, având în spate un televizor, puțin aplecată, ținând o mână pe spate și una sub burtă, ilustrând înțepăturile vaginale în sarcină
Înțepăturile vaginale în sarcină. Care sunt cauzele acestora și când să discuți cu un medic
Atunci când te apropii de sfârșitul sarcinii, te poți confrunta cu diferite tipuri de simptome, mai mult sau mai puțin ciudate. De exemplu, la un moment dat, poți simți o înțepătură fulgerătoare în vagin, care durează mai puțin de un......
Înțepăturile vaginale în sarcină. Care sunt cauzele acestora și când să discuți cu un medic
5
Femeie însărcinată, îmbrăcată într-un pulover galben, în travaliu, care își ține mâinile pe burtă și sta în mașină, în dreapta, iar soțul ei, care poartă ochelari și este îmbrăcat cu o bluză albă și jeanși și ăși ține mâinile în cap, ilustrând 5 semne că ți s-a rupt apa
5 semne că ți s-a rupt apa și ce să faci când se întâmplă asta
Pe măsură ce se apropie momentul nașterii, trebuie să fii atentă la semnele pe care ți le oferă corpul. Acest lucru te ajută să știi când să mergi la spital. Pe lângă contracții, care sunt din ce în ce mai dese și dureroase, un alt......
5 semne că ți s-a rupt apa și ce să faci când se întâmplă asta
Parteneri
Cele mai noi
Eleve în bancă, la școală
16 octombrie, 07:22
Vacanța elevilor din octombrie 2024. Când începe și cât durează prima vacanță din acest an școlar
Vacanța elevilor din octombrie 2024. Când începe și cât durează prima vacanță din acest an școlar
Tata stă cu băiatul pe podea și desenează împreună
14 octombrie, 06:30
Sfaturi de parenting pentru tați. Iată ce ai putea să faci
Sfaturi de parenting pentru tați. Iată ce ai putea să faci
O farfurie plină cu brioșe cu dovleac, perfecte pentru toamna aceasta
14 octombrie, 06:06
Brioșe cu dovleac pentru copii. Un desert ideal pentru toamna aceasta
Brioșe cu dovleac pentru copii. Un desert ideal pentru toamna aceasta
Mama își ține copilul strâns în brațe
13 octombrie, 07:38
Ce este o” mamă ursuleț gumat”: vezi dacă ești una dintre ele
Ce este o” mamă ursuleț gumat”: vezi dacă ești una dintre ele
Un aparat pentru ecografii, folosit de un medic în cabinet
13 octombrie, 07:03
Ce înseamnă uter retrovers. Cum influențează o sarcină
Ce înseamnă uter retrovers. Cum influențează o sarcină
Copii care beau lapte dintr-un pahar
12 octombrie, 07:38
Lipsa de calciu la copii și lista de alimente bogate în acest mineral
Lipsa de calciu la copii și lista de alimente bogate în acest mineral
Închide