Mierea este un aliment delicios și perfect sănătos pentru femeile însărcinate, arată studiile. Alimentația trebuie să rămână o preocupare principală pentru viitoarele mămici deoarece ele trebuie să se îngrijească de dezvoltarea armonioasă a fătului.
Consumul de miere în timpul sarcinii
Mierea poate fi consumată în siguranță în timpul sarcinii. Mierea vinde în diferite sortimente, dar și în diferite forme: pasteurizată, nepasteurizată sau crudă.
Toate aceste tipuri de miere sunt considerate a fi sigure în timpul sarcinii. Cu toate acestea, mierea nu este recomandată bebelușilor care au sub un an.
Există un risc în ceea ce privește consumul de miere la bebeluși. Mierea conține o bacterie numită Clostridium botulinum.
Această bacterie poate fi prezentă și în mediul înconjurător și se crede că ea poate să eliberare toxine care pot fi dăunătoare pentru bebeluși.
La adulți, sistemul digestiv poate distruge bacteriile care provoacă botulismul, așa că nu există niciun risc. Mierea consumată de gravide nu prezintă un risc pentru făt.
Ce beneficii are mierea pentru femeile însărcinate
Mierea are o mulțime de beneficii pentru sănătatea organismului. Aceasta conține antioxidanți și are proprietăți antibacteriene și antivirale.
Mierea nepasteurizată conține mai mulți antioxidanți în comparație cu mierea pasteurizată, iar în general mierea are un termen lung de valabilitate. Nu există un ghid specific în ceea ce privește cât de multă miere poți consuma în timpul sarcinii.
Totuși, specialiștii de la Healthline recomandă ca mierea să fie consumată cu atenție. Este important să ai o dietă echilibrată pentru a obține o varietate de nutrienți din alimentație. Poți continua să incluzi mierea în dieta ta la fel ca înainte de a fi însărcinată.
Dacă suferi de diabet gestațional, este posibil să fie nevoie să faci modificări la dieta pe care o ai. Mierea se descompune în zaharuri simple, la fel ca alți carbohidrați și surse de zahăr, astfel că îți poate crește glicemia într-un mod similar cu alte tipuri de zahăr.
O singură lingură de miere poate conține 17 grame de carbohidrați, adică aproximativ 5 grame pe linguriță.
Atunci când consumi mierea este recomandat să o echilibrezi cu o sursă de proteine sau fibre pentru a reduce efectul său asupra zahărului din sânge.
La ce să fii atentă atunci când consumi miere
Mierea este considerată sigură în timpul sarcinii. Miere are în general o perioadă de valabilitate destul de lungă, dar este recomandat să o analizezi cu atenție.
Dacă mierea are un miros schimbat sau există zone de mucegai, atunci mai bine nu o consumi. Aceste reguli sunt bune pentru orice persoană, fie că vorbim de o viitoare mămică sau nu.
Mierea poate ajuta la calmarea durerii în gât atunci când ești răcită. Unele medicamente nu sunt sigure în timpul sarcinii, dar mierea este un remediu de casă sigur în timpul sarcinii, spun specialiștii.
Nu uita că mierea nu ar trebui consumată de bebelușii care au sub un an. Înainte de a-i oferi copilului tău miere cel mai bine este să te consulți cu medicul său pediatru.