Reclamă

Autismul e mai greu de diagnosticat la fete. Semnele acestei afecțiuni sunt deseori trecute cu vederea

Autismul e mai greu de diagnosticat la fete. Semnele acestei afecțiuni sunt deseori trecute cu vederea, dar acest lucru nu înseamnă că tulburările nu se manifestă. Simptomele autismului la fete pot include atașarea neobișnuită de obiecte sau jucării, dorința de a nu fi îmbrățișate și evitarea contactului vizual.

O fetiță care stă în fața unei ferestre, cu un pluș alături
Mulți ani, autismul a fost considerat o boală exclusiv a băieților / Shutterstock

Autismul este o tulburare de dezvoltare care poate afecta capacitatea unei persoane de a comunica și de a interacționa cu ceilalți. Cu toate acestea, simptomele pot varia foarte mult de la o persoană la alta.

Austismul e mai greu de diagnosticat la fete

Mulți ani, autismul a fost considerat o boală exclusiv a băieților. Fetele pot copia mai ușor comportamentul celor din jur și fac o mulțime de eforturi pentru a se integra social, ceea ce nu se întâmplă mai deloc sau rar în cazul băieților.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

La nivel mondial, 1 copil din 100 este diagnosticat cu autism. Deși nu există o statistică oficială, în România, 1 % înseamnă 40.000 de copii cu autism, cu vârste cuprinse între 0 și 18 ani.

De asemenea, Center for Disease Control din SUA estimează că băieții au de patru ori mai multe șanse de a fi identificați ca fiind în spectrul autismului decât fetele. Medicii pot subdiagnostica autismul la fete, deoarece este posibil să nu manifeste comportamentele „obișnuite” asociate cu autismul sau sunt mai bune în a-și ascunde simptomele.

Reclamă

Simptomele autismului la fete

Simptomele autismului tind să fie aceleași pentru băieți și fete, dar fiecare persoană este diferită, iar simptomele pot varia.

Deoarece autismul implică o gamă atât de largă de simptome, mulți oameni preferă termenul de tulburare din spectrul autismului.

Mulți copii cu autism au dificultăți cu interacțiunea socială și comunicarea.

Reclamă
  • nu răspund la numele lor până la vârsta de 12 luni;
  • preferă să nu fie îmbrățișați;
  • au dificultăți în urma instrucțiuni;
  • evită contacul vizual cu oameni sau obiecte;
  • pierderea anumitor abilități, cum ar fi să nu mai rostească un cuvânt pe care l-au folosit înainte;
  • au dificultăți în a explica ceea ce doresc sau au nevoie;
  • au dificultăți în a înțelege cum se simt alți oameni.

Alte caracteristici cheie ale comportamentului autist sunt rutinele stricte și acțiunile repetate.

  • au dificultăți de adaptare la o schimbare a rutinei;
  • atașament neobișnuit de obiecte sau jucării;
  • se leagănă dintr-o parte în alta;
  • petrec mult timp organizând și selectând obiecte;
  • repetă anumite cuvinte, fraze sau sunete;
  • au un răspuns neobișnuit la anumite mirosuri, gusturi sau sunete;
  • au probleme de mișcare, inclusiv tulburări de echilibru sau abilități motorii fine.

Cele mai multe dintre aceste simptome tind să apară în copilărie sau în copilăria timpurie, deși este posibil ca oamenii să nu le recunoască întotdeauna la momentul respectiv. Alte simptome pot să nu devină evidente până când copilul este mai mare.

De ce medicii au dificultăți în a identifica semnele autismului la fete

Medicii diagnostichează mai frecvent autismul la băieți decât la fete. Acest lucru poate însemna că părinții sau specialiștii pot fi mai puțin atenți la simptomele de autism la fete.

Stereotipurile despre comportamentele tipice masculine și feminine pot determina unii oameni să rateze simptomele. Mulți oameni cred că fetele sunt în mod natural mai liniștite sau mai mulțumite să se joace singure decât băieții. Cu toate acestea, a vorbi mai puțin și a prefera să petreacă timpul singure pot fi ambele simptome ale autismului.

Fetele și băieții pot manifesta simptomele autismului în mod diferit. Fetele își pot ascunde simptomele sau pot pune mai mult timp și energie în învățarea normelor sociale. Fetele care au autism au, de asemenea, mai multe șanse de a putea lega prietenii decât băieții cu autism. Acest lucru poate masca autismul, deoarece mulți oameni văd dificultatea de socializare ca fiind unul dintre simptomele cheie.

Un diagnostic greșit comun al autismului este o problemă de sănătate mintală. Problemele de sănătate mintală pot apărea, de asemenea, alături de autism. Anxietatea, depresia și tulburările de personalitate pot avea în comun unele simptome cu autismul, ceea ce poate duce la punerea unui diagostic greșit.

Fetele pot avea mai multă conștientizare de sine și pot fi mai conștiente de integrarea socială. Acest lucru poate însemna că sunt capabile să ascundă simptomele autismului în copilărie.

Cu toate acestea, pe măsură ce fetele înaintează în vârstă, iar normele sociale și prieteniile devin mai complexe, le poate fi mai greu să se relaționeze cu cei din jur. Acest lucru poate însemna că este posibil să nu primească un diagnostic de autism până în anii adolescenței.

Tipuri de autism

Spectrul autist acoperă o gamă largă de simptome și comportamente. Unii oameni care suferă de autism au dificultăți de învățare și au nevoie de îngrijire suplimentară. Cu toate acestea, alții au nevoi scăzute de sprijin, ceea ce înseamnă că se pot integra singuri în societate.

Un copil autist cu nevoi reduse de sprijin are inteligență și abilități sociale tipice pentru vârsta lui. Acest tip de autism este mai dificil de diagnosticat, iar unii medici îl pot trece cu vederea la fete.

Sindromul Asperger

Sindromul Asperger este un tip de autism care este diagnosticat de medici și asociat cu autismul de nivel 1. Cei care primesc acest diagnostic au abilități normale de vorbire, dar nu pot comunica la fel de bine.

Tulburarea pervazivă de dezvoltare

Tulburarea pervazivă de dezvoltare include mai multe tipuri de tulburări de dezvoltare. Cei care sunt diagnosticați cu ea au de regulă dificultăți de comunicare, socializare și comportamentale, care se pot manifesta pe mai multe niveluri de intensitate.

Tulburarea dezintegrativă a copilăriei

Tulburarea dezintegrativă a copilăriei este o afecțiune rară și reprezintă un grad sever de autism. Ceea ce o diferențiază de ceilalți este faptul că copiii care suferă de ea se dezvoltă normal până în jur de trei ani, după care, în mod abrupt, dezvoltă simptome severe de autism.

Sindromul Rett

Sindromul Rett este o tulburare genetică care afectează în special fetele. Este singurul tip de autism care se poate diagnostica cu ajutorul unor analize de sânge și este considerat o afecțiune fizică. Convulsiile și incapacitatea de a-și folosi mâinile se numără printre simptomele celor care suferă de sindromul Rett.

Te-ar mai putea interesa și
Copil cu o persoană adultă la masă pe un fundal deschis la culoare
Autism, empatie și simpatie. Care este legătura între cele trei manifestări psihologice
Autism, empatie și simpatie. Care este legătura între cele trei manifestări psihologice
Băiețelul se joacă pe podea cu câteva mingi
Semne timpurii ale autismului pe care trebuie să le recunoască părinții
Semne timpurii ale autismului pe care trebuie să le recunoască părinții
Fetița își ține mâinile la urechi când se uită la televizor
Semne ale autismului la bebeluși și copii mici
Semne ale autismului la bebeluși și copii mici
Reclamă
Recomandări DePărinți.ro
1
O femeie însărcinată, în patru ipostaze diferite, îmbrăcată cu bluză portocalie și pantaloni roz.
Câte luni înseamnă săptămânile de sarcină. Descoperă etapele prin care vei trece tu și bebelușul tău
Ai rămas însărcinată și ai început documentarea cu privire la evoluția sarcinii și a bebelușului? Descoperă din acest articol câte luni înseamnă săptămânile de sarcină și cum se împarte această perioadă în trimestre. Cu fiecare......
Câte luni înseamnă săptămânile de sarcină. Descoperă etapele prin care vei trece tu și bebelușul tău
2
Femeie însărcinată cu tricou bleu si bluza ridicată, lăsând să se vadă burta, cu o mână cu care își atinge burta și ân cealaltă ține un ceas
Calculatorul de sarcină. Tot ce trebuie să știi despre el
Dacă ai făcut un test de sarcină și a ieșit pozitiv, cel mai probabil, până vei ajunge la medic, vei dori să afli puțin mai multe despre ce se întâmplă în continuare. Pentru asta poți consulta calculatorul de sarcină, care te ajută......
Calculatorul de sarcină. Tot ce trebuie să știi despre el
3
Mama dă copilul cu cremă peste eczemele de pe piele
Dermatofitoza la copii: cum se manifestă, de ce apare și cum o poți trata
Dermatofitoza, cunoscută și sub denumirea de infecție micotică sau tinea, este o afecțiune comună a pielii care afectează frecvent copiii. Această boală este provocată de un grup de fungi numiți dermatofiți, care se hrănesc cu cheratina......
Dermatofitoza la copii: cum se manifestă, de ce apare și cum o poți trata
4
Botoșei roz și bleu, așezați pe o pătură albă, pufoasă, ilustrând Semne că poți avea fată sau băiat
Semne că poți avea fată sau băiat. Ce au constatat specialiștii
După ce ai aflat că ești însărcinată, poate că primul lucru la care te gândești este să afli care va fi sexul bebelușului. Poate fi destul de distractiv să pui în aplicare diferite practici din popor sau să iei în considerare......
Semne că poți avea fată sau băiat. Ce au constatat specialiștii
5
Femeie însărcinată, îmbrăcată cu o bluză mov și pantaloni albi, care stă în living, având în spate un televizor, puțin aplecată, ținând o mână pe spate și una sub burtă, ilustrând înțepăturile vaginale în sarcină
Înțepăturile vaginale în sarcină. Care sunt cauzele acestora și când să discuți cu un medic
Atunci când te apropii de sfârșitul sarcinii, te poți confrunta cu diferite tipuri de simptome, mai mult sau mai puțin ciudate. De exemplu, la un moment dat, poți simți o înțepătură fulgerătoare în vagin, care durează mai puțin de un......
Înțepăturile vaginale în sarcină. Care sunt cauzele acestora și când să discuți cu un medic
Parteneri
Cele mai noi
Femeie care ține în mână un calendar și un pix și stă jos
08:21
Cum poți recunoaște semnele ovulației: sfaturile specialiștilor
Cum poți recunoaște semnele ovulației: sfaturile specialiștilor
Fetiță care vomită în pungă
07:47
Cum să previi răul de mașină la copii: de ce apare și cum poate fi combătut
Cum să previi răul de mașină la copii: de ce apare și cum poate fi combătut
Băiatul stă cu mâna întinsă pentru a pune stop agresiunilor
07:29
Cum înveți copilul să se apere fără violență fizică
Cum înveți copilul să se apere fără violență fizică
articol cu galerie foto
Dorina Codreanu și Laura Cosoi, împreună, elegante, la interviul DePărinți.ro
8 mai, 11:31
Dorina Codreanu a discutat despre infertilitate la DePărinți.ro | Parenting 2.0 cu Laura Cosoi. Care sunt soluțiile pentru a obține o sarcină
Dorina Codreanu a discutat despre infertilitate la DePărinți.ro | Parenting 2.0 cu Laura Cosoi. Care sunt soluțiile pentru a obține o sarcină
Fetița desenează și se uită pe geamul avionului
8 mai, 08:56
Zborul cu un copil mic: sfaturi pentru a avea o experiență plăcută
Zborul cu un copil mic: sfaturi pentru a avea o experiență plăcută
Copil mic stă pe pat cu prosopul pe el și așteaptă să fie dat cu cremă
8 mai, 07:59
Pielea uscată la copiii mici: sfaturi pentru îngrijire
Pielea uscată la copiii mici: sfaturi pentru îngrijire
Închide