Reclamă

Care sunt cele mai frecvente tulburări de dezvoltare la copii

Tulburările de dezvoltare la copii reprezintă o gamă largă de afecțiuni care pot îngreuna creșterea și progresul copilului în ceea ce privește limbajul, învățarea, comportamentul, mobilitatea și abilitățile sociale. Identificarea timpurie și intervenția adecvată pot juca un rol esențial în a ajuta copilul să-și atingă potențialul maxim. Iată o listă a celor mai frecvente tulburări de dezvoltare la copii.

Femeie care face terapie cu un băiat
În cele mai multe cazuri, semnele unor tulburări de dezvoltare la copii apar după vârsta de un an / Shutterstock

Tulburările de dezvoltare la copii cuprind un spectru larg de afecțiuni. Aceste tulburări de dezvoltare la copii pot varia de la întârzieri ușoare în dezvoltarea limbajului sau în coordonarea motorie până la condiții mai complexe, cum ar fi Tulburarea de Spectru Autist (TSA) sau ADHD-ul. Identificarea timpurie și intervenția specializată sunt extrem de importante. Ele pot oferi copiilor mijloacele necesare pentru a depăși provocările și pentru a-și maximiza potențialul de dezvoltare.

Care sunt cele mai frecvente tulburări de dezvoltare la copii

Cei de la verywllfamily.com, trec în revistă cu ajutorul specialiștilor, cele mai comune tulburări de dezvoltare la copii. Iar printre acestea se numără și următoarele:

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Tulburarea de spectru autism

Acesta este o tulburare de dezvoltare complexă, care afectează comunicarea, comportamentul și interacțiunile sociale. Copiii cu autism pot avea dificultăți în a înțelege emoțiile altora, pot prezenta comportamente repetitive și pot fi suprasensibili sau insensibili la stimuli senzoriali.

Cauzele autismului sunt complexe și încă nu sunt pe deplin înțelese de specialiști. Tocmai de aceea, cercetătorii susțin că la baza lui ar sta atât factorii genetici, cât și anumiți factori de mediu sau anumite medicamente sau probleme medicale ale părinților.

De asemenea, trebuie menționat faptul că autismul este o afecțiune extrem de diversă, cu o gamă largă de manifestări. Nu există două persoane cu autism care să aibă exact aceleași simptome sau aceleași nevoi. Și nu în ultimul rând, trebuie subliniat că teoriile vechi și discreditare, cum ar fi cea care leagă vaccinările de autism, au fost respinse în mod categoric de comunitatea științifică.

ADHD-ul, una din cele mai frecvente tulburări de dezvoltare la copii

ADHD-ul  este caracterizat prin dificultăți de concentrare, comportament impulsiv și, în unele cazuri, hiperactivitate. Copiii cu ADHD pot avea dificultăți în a urma instrucțiuni, în a se organiza și în a finaliza sarcini.

În ciuda numeroaselor cercetări, nu există o singură cauză cunoscută pentru ADHD. Tocmai de aceea, se consideră că multiplele influențe interconectate contribuie la manifestarea acestei tulburări. Studiile genetice indică o componentă ereditară puternică, sugerând că ADHD poate fi mai frecvent în unele familii.

Reclamă

De asemenea, cercetările au identificat anumite diferențe structurale și funcționale în creierul persoanelor cu ADHD, inclusiv în zonele ce reglează atenția, autocontrolul și inhibiția. Factorii de mediu, precum expunerea la toxine, consumul de alcool sau fumatul în timpul sarcinii, și nașterea prematură sau cu o greutate scăzută la naștere, au fost de asemenea asociate cu un risc crescut de a dezvolta ADHD.

Sindromul Down

Sindromul Down este o afecțiune genetică cauzată de prezența unui cromozom 21 suplimentar, cunoscută și sub numele de trisomia 21. Această particularitate cromozomială se traduce prin caracteristici fizice distinctive și un spectru variabil de deficiențe cognitive și dezvoltare fizică.

Copiii cu Sindromul Down pot prezenta trăsături faciale specifice, întârziere în creștere și o incidență mai mare a anumitor afecțiuni medicale, cum ar fi problemele cardiace și deficiențele auditive. Deși Sindromul Down este asociat cu unele limitări în învățare și dezvoltare, fiecare copil cu această tulburare are propriile  talente, abilități și personalitate. Cu un suport educațional adecvat, intervenții terapeutice timpurii și îngrijire medicală atentă, copiii cu Sindromul Down pot duce vieți împlinite și active. Ei se pot integra în comunitate, pot munci și își pot întemeia o familie, mai târziu, în viață. 

Tulburările de învățare specifică (TIS)

Acestea includ o gamă variată de tulburări care afectează abilitățile academice specifice. Printre acestea se numără dislexia (dificultăți în citire), disgrafia (dificultăți în scris) și discalculia (dificultăți în învățarea matematicii).

Deși cauzele exacte ale tulburărilor de învățare nu sunt complet înțelese, studiile confirmă că factorii genetici și neurobiologici joacă un rol semnificativ. De asemenea, cercetătorii sugerează că TIS poate avea o componentă ereditară. Cu tendința de a apărea în familiile în care unul sau mai mulți membri au avut dificultăți similare. Ce este important de reținut este faptul că micuții afectați pot excela în anumite domenii. Asta, dacă sunt ajutați și dacă urmează terapiile necesare.

Tulburări de coordonare motorie

Dispraxia, cunoscută și sub denumirea de tulburare de dezvoltare a coordonării, implică dificultăți în planificarea și executarea mișcărilor coordonate. Astfel, această tulburare afectează activitățile zilnice și abilitățile motorii fine și grosiere.

Dispraxia nu este legată de inteligența generală. Dar poate coexista cu alte tulburări de învățare sau de atenție, precum ADHD sau dislexia. Cauzele exacte ale tulburării rămân încă neclare. Dar se crede că implică o combinație de factori genetici și neurologici care afectează dezvoltarea neurologică. Deși dispraxia nu poate fi „vindecată”, terapiile specifice, cum ar fi terapia ocupațională sau fizică și intervențiile educaționale adaptate, pot ajuta semnificativ la îmbunătățirea abilităților motorii și la gestionarea efectelor dispraxiei în viața de zi cu zi.

Recunoașterea timpurie și intervenția adecvată sunt esențiale în gestionarea acestor tulburări de dezvoltare. Prin terapie, suport și, în unele cazuri, medicație, copiii cu tulburări de dezvoltare pot învăța să gestioneze provocările  și să progreseze  semnificativ.

Te-ar mai putea interesa și
O fetiță care se plimbă singură pe stradă, cu un ursuleț în brațe
Bolile mintale la copii: care sunt cele mai frecvente și cum se manifestă
Bolile mintale la copii: care sunt cele mai frecvente și cum se manifestă
Reclamă
Recomandări DePărinți.ro
1
O femeie însărcinată, în patru ipostaze diferite, îmbrăcată cu bluză portocalie și pantaloni roz.
Câte luni înseamnă săptămânile de sarcină. Descoperă etapele prin care vei trece tu și bebelușul tău
Ai rămas însărcinată și ai început documentarea cu privire la evoluția sarcinii și a bebelușului? Descoperă din acest articol câte luni înseamnă săptămânile de sarcină și cum se împarte această perioadă în trimestre. Cu fiecare......
Câte luni înseamnă săptămânile de sarcină. Descoperă etapele prin care vei trece tu și bebelușul tău
2
Fetiță fericită stă pe canapea și se uită la telefon
Când să-i cumperi copilului telefon: ce spun experții
În ultimul timp, din ce în ce mai mulți psihologi atrag atenția asupra timpului petrecut de copii pe telefon, dar și asupra vârstei la care aceștia au acces la el. Aproape în unanimitate, specialiștii recomandă să amâni cât pot de mult......
Când să-i cumperi copilului telefon: ce spun experții
3
Femeie însărcinată cu tricou bleu si bluza ridicată, lăsând să se vadă burta, cu o mână cu care își atinge burta și ân cealaltă ține un ceas
Calculatorul de sarcină. Tot ce trebuie să știi despre el
Dacă ai făcut un test de sarcină și a ieșit pozitiv, cel mai probabil, până vei ajunge la medic, vei dori să afli puțin mai multe despre ce se întâmplă în continuare. Pentru asta poți consulta calculatorul de sarcină, care te ajută......
Calculatorul de sarcină. Tot ce trebuie să știi despre el
4
Botoșei roz și bleu, așezați pe o pătură albă, pufoasă, ilustrând Semne că poți avea fată sau băiat
Semne că poți avea fată sau băiat. Ce au constatat specialiștii
După ce ai aflat că ești însărcinată, poate că primul lucru la care te gândești este să afli care va fi sexul bebelușului. Poate fi destul de distractiv să pui în aplicare diferite practici din popor sau să iei în considerare......
Semne că poți avea fată sau băiat. Ce au constatat specialiștii
5
Femeie însărcinată, îmbrăcată cu o bluză mov și pantaloni albi, care stă în living, având în spate un televizor, puțin aplecată, ținând o mână pe spate și una sub burtă, ilustrând înțepăturile vaginale în sarcină
Înțepăturile vaginale în sarcină. Care sunt cauzele acestora și când să discuți cu un medic
Atunci când te apropii de sfârșitul sarcinii, te poți confrunta cu diferite tipuri de simptome, mai mult sau mai puțin ciudate. De exemplu, la un moment dat, poți simți o înțepătură fulgerătoare în vagin, care durează mai puțin de un......
Înțepăturile vaginale în sarcină. Care sunt cauzele acestora și când să discuți cu un medic
Parteneri
Cele mai noi
Bebeluș cu scutec fără haine, care stă așezat în fund, pe podea, cu spatele, sprijinit cu un cot de o oliță mov
15 aprilie, 08:42
Renunțarea la scutec. Când este cel mai bun moment
Renunțarea la scutec. Când este cel mai bun moment
Bebelușul doarme în pătuțul lui
15 aprilie, 08:28
Somnul bebelușului în timpul erupției dentare: cum îl ajuți să gestioneze durerile gingivale
Somnul bebelușului în timpul erupției dentare: cum îl ajuți să gestioneze durerile gingivale
Un bebeluș în măsuța de înfășat, cu mâinile ridicate
15 aprilie, 06:59
Tot ce trebuie să știi despre reflexul Moro
Tot ce trebuie să știi despre reflexul Moro
Mama care doarme lângă bebelușul ei
14 aprilie, 08:17
10 de moduri prin care te poți conecta cu bebelușul
10 de moduri prin care te poți conecta cu bebelușul
Băiat ține în mână trainerul dentar
14 aprilie, 07:26
Ce este trainerul dentar: beneficii pentru dinții copiilor
Ce este trainerul dentar: beneficii pentru dinții copiilor
Gravidă care mănâncă un iaurt
14 aprilie, 07:09
Administrarea de probiotice în sarcină: cât de benefice sunt pentru mamă și făt
Administrarea de probiotice în sarcină: cât de benefice sunt pentru mamă și făt
Închide