Reclamă

Dificultățile de procesare senzorială în cazul copiilor: care sunt cauzele și cum le poți gestiona

Un copil sensibil poate fi doar sensibil. Dar cel care se supără la volumul ridicat al televizorului poate avea probleme de procesare senzorială. La fel și un copil care pare să dorească stimuli. Oricum ar fi, dificultățile de procesare senzorială în cazul copiilor au rezolvare, iar metodele sunt la îndemână.

Un copil care face o activitate senzorială
Dificultatea de a gestiona anumite senzații este semnul distinctiv al problemelor de procesare senzorială și se poate manifesta în foarte multe feluri / Shutterstock

Toți copiii sunt sensibili în mod natural la temperatură, textură și alte senzații. Dar sunt copii care sunt sensibili până la extrem, iar ei pot intra în categoria celor care au probleme de procesare senzorială.

Dificultățile de procesare senzorială în cazul copiilor

Dificultatea de a gestiona anumite senzații este semnul distinctiv al problemelor de procesare senzorială și se poate manifesta în foarte multe feluri. Ai mai jos mai multe detalii despre semnele pe care trebuie să le urmărești, precum și despre strategiile care te pot ajuta să gestionezi cu calm astfel de situații.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ
Reclamă

Ce sunt problemele de procesare senzorială

Procesarea senzorială se referă la modul în care un copil răspunde la ceea ce simte, gustă, miroase, vede sau aude. De exemplu nu putea suporta anumite texturi pe piele, se supără când aude o sirenă sau evită îmbrățișările. Acestea sunt considerate o suprasensibilitate.

La capătul opus al spectrului se află copiii care au o subsensibilitate sau o parte hiposensibilă. Acești copii sunt neobișnuit de indiferenți la senzații, iar unii ar putea părea dornici de stimulare, având în mod constant nevoie să atingă, să miroasă și să guste, chiar și lucruri care nu astfel de destinații.

Un copil cu probleme de procesare senzorială este uneori menționat ca având tulburare de procesare senzorială (SPD). Cu toate acestea, tulburarea de procesare senzorială nu este inclusă în Manualul de diagnostic și statistică al tulburărilor mintale (DSM-5), care este folosit de medici și psihologi pentru a diagnostica oficial condițiile de dezvoltare.

În schimb, atunci când sunt prezente simptome senzoriale, alte tulburări de dezvoltare, tulburarea de coordonare a dezvoltării și tulburarea de anxietate, toate acestea ar trebui luate în considerare și evaluate.

Deși nu există un test specific pe care medicul îl poate efectua pentru a spune dacă copilul are probleme de procesare senzorială, discută cu medicul pediatru despre orice îngrijorări pe care le ai.

Reclamă

Care sunt semnele problemelor de procesare senzorială la copii

Dacă te întrebi cum să îți dai seama dacă copilul are o problemă de procesare senzorială, ai mai jos câteva exemple care să te ajute să identifici sau nu situația cu care te confrunți.

  • Poate să urască să fie atins sau să fie incapabili să reziste să atingă lucruri din jurul lor.
  • Poate considera insuportabil să porți haine cu etichete sau țesături aspre dacă sunt foarte sensibili la atingere sau insensibili la durere.
  • Poate avea probleme de echilibru
  • Poate fi agitat și suprastimulat de sunete puternice și lumini strălucitoare
  • Poate prezenta aversiuni alimentare extreme
  • Poate să-i fie prea frică de leagăne și alte instrumente de joacă
  • Poate fi profund deranjat de murdăria de pe mâini sau față
  • Poate avea nevoie de ajutor excesiv pentru a adormi
  • Poate avea probleme în a fi blând cu animalele
  • Poate avea o toleranță foarte mare la durere
  • Poate fi foarte agitat sau nu poate sta nemișcat

Ce cauzează probleme de procesare senzorială la copii

Deși cauzele exacte sunt necunoscute, se crede că o combinație de factori genetici și de mediu poate contribui la problemele de procesare senzorială. Sunt necesare mai multe cercetări pentru a afla motivele pentru care apar dificultăți de procesare senzorială.

Problemele de procesare senzorială sunt observate mai des la copiii cu alte tulburări care afectează comunicarea și comportamentul. Acestea sunt tulburări care se află în spectrul autismului.

Cum sunt tratate problemele de procesare senzorială la copii

Tratamentul problemelor de procesare senzorială depinde de cât de severe sunt acestea și de problemele particulare pe care le are copilul.

  • Terapie ocupațională. Un specialist va lucra cu copilul pentru a-l învăța cum să răspundă în mod corespunzător la diferite tipuri de atingere.
  • Kinetoterapie. Acest tip de tratament este mai mult o distracție. Terapia are loc într-o sală de sport senzorială care este echipată cu veste cu greutate, perne uriașe sau mingi ce oferă stimulare terapeutică.
  • Terapie cu ascultare. Muzica și alte sunete controlate la diferite niveluri de volum pot ajuta copilul să devină mai tolerant la zgomotele puternice și neașteptate.
  • Terapia gustului. Un specialist poate sugera instrumente de mestecat, gustări crocante, băuturi cu paiul, pentru a satisface această nevoie.

Cum să calmezi un copil cu probleme de procesare senzorială

Calmarea unui copil cu probleme senzoriale poate necesita unele investigații pentru a determina ce poate declanșa o reacție exagerată.

  • Urmărește-i reacțiile. Îndepărtează acest zgomot puternic închizând ferestrele sau deplasându-vă într-o parte mai liniștită a casei.
  • Exersați respirația. Copiii mai mari pot face flotări, pot număra până la 10 sau pot inspira și expira încet pentru a încerca să se calmeze atunci când sunt agitați.
  • Apelează la exercițiile fizice. Alergare, săriturile și multe altele îi vor aduce copilului un aport senzorial, dar și șansa de a consuma excesul de energie și de a se elibera de stres.

Deși astfel de situații îți pot pune la încercare răbdarea și înțelegerea, cu terapia ocupațională potrivită, un copil cu probleme senzoriale poate învăța să tolereze mai bine sunetele, mirosurile și senzațiile din jurul lui.

Te-ar mai putea interesa și
O fetiță care se plimbă singură pe stradă, cu un ursuleț în brațe
Bolile mintale la copii: care sunt cele mai frecvente și cum se manifestă
Bolile mintale la copii: care sunt cele mai frecvente și cum se manifestă
Femeie care face terapie cu un băiat
Care sunt cele mai frecvente tulburări de dezvoltare la copii
Care sunt cele mai frecvente tulburări de dezvoltare la copii
Reclamă
Recomandări DePărinți.ro
1
O fetiță cu febră care stă pe o canapea
Febra albă: ce este și ce poți face pentru copil atunci când apare
Febra este un subiect destul de sensibil pentru părinți, chiar dacă ea reprezintă un semn că organismul luptă împotriva bolii. Pe de altă parte, potrivit specialiștilor, există două tipuri de febră, cea roz și cea albă. Este important......
Febra albă: ce este și ce poți face pentru copil atunci când apare
2
Mama și fetița sculpează dovleci pentru Halloween
10 moduri prietenoase de a sărbători Halloween-ul
Halloween-ul e o ocazie minunată să te bucuri de o atmosferă plină de magie și joacă. Iar dacă ai copii, sărbătoarea devine și mai specială. Nu e nevoie să te gândești doar la costume înfricoșătoare și decoruri de groază. Poți......
10 moduri prietenoase de a sărbători Halloween-ul
3
O fetiță care stă cu capul pe bancă la școală
Cât durează vacanța de toamnă 2024. Când se întorc elevii la cursuri
Elevii din clasele pregătitoare, cei din ciclul gimnazial și elevii de liceu intră în vacanță de pe data de 26 octombrie 2024. Află cât durează vacanța de toamnă 2024 și când se întorc elevii la cursuri. Este prima vacanță din acest......
Cât durează vacanța de toamnă 2024. Când se întorc elevii la cursuri
4
Mămică, îmbrăcată un tricou gri cu text în jurul pieptului, ține în brațe un bebeluș care plânge, ilustrând de ce își arcuiesc bebelușii spatele
De ce își arcuiesc bebelușii spatele
Pe lângă faptul că plâng atunci când îi supără ceva pe bebeluși, mai fac un gest, destul de înfricoșător pentru părinți, și anume își arcuiesc spatele. Acest lucru este absolut normal, mai ales că până învață să vorbească......
De ce își arcuiesc bebelușii spatele
5
Femeie însărcinată, îmbrăcată cu o bluză mov și pantaloni albi, care stă în living, având în spate un televizor, puțin aplecată, ținând o mână pe spate și una sub burtă, ilustrând înțepăturile vaginale în sarcină
Înțepăturile vaginale în sarcină. Care sunt cauzele acestora și când să discuți cu un medic
Atunci când te apropii de sfârșitul sarcinii, te poți confrunta cu diferite tipuri de simptome, mai mult sau mai puțin ciudate. De exemplu, la un moment dat, poți simți o înțepătură fulgerătoare în vagin, care durează mai puțin de un......
Înțepăturile vaginale în sarcină. Care sunt cauzele acestora și când să discuți cu un medic
Parteneri
Cele mai noi
Profesoară care explică elevilor la computer
25 octombrie, 07:15
Competențe digitale pentru elevi în anul școlar 2024 – 2025. Elevii claselor primare ar trebui să știe să comunice online și să salveze date pe dispozitive
Competențe digitale pentru elevi în anul școlar 2024 – 2025. Elevii claselor primare ar trebui să știe să comunice online și să salveze date pe dispozitive
O fetiță care stă cu capul pe masă și refuză să mănânce
24 octombrie, 07:23
Părinții copiilor care nu mănâncă nu trebuie să se simtă vinovați. De ce se întâmplă asta, în timp ce alții sunt pofticioși la orice
Părinții copiilor care nu mănâncă nu trebuie să se simtă vinovați. De ce se întâmplă asta, în timp ce alții sunt pofticioși la orice
Un copil care este pictat pe față în dovleac
24 octombrie, 06:38
Frica de Halloween: cum îl poți ajuta pe copil să scape de ea
Frica de Halloween: cum îl poți ajuta pe copil să scape de ea
Copii la școală
23 octombrie, 07:41
Produsul care crește imunitatea copiilor ce merg în colectivitate. Poate face o mare diferență în starea de sănătate a organismului
Produsul care crește imunitatea copiilor ce merg în colectivitate. Poate face o mare diferență în starea de sănătate a organismului
Părinți care se joacă cu cei doi copii
23 octombrie, 07:15
Copiii părinților permisivi vs. copiii părinților autoritari. Care sunt trăsăturile pe care le dezvoltă fiecare copil și prin ce se diferențiază
Copiii părinților permisivi vs. copiii părinților autoritari. Care sunt trăsăturile pe care le dezvoltă fiecare copil și prin ce se diferențiază
Mama lucrează în timp ce își ține copilul în brațe
22 octombrie, 07:52
Cum să menții echilibrul între muncă și îngrijirea copilului: trucuri ce te pot ajuta
Cum să menții echilibrul între muncă și îngrijirea copilului: trucuri ce te pot ajuta
Închide