Reclamă

Vitamina D pentru bebeluși: tot ce trebuie să știi

Vitamina D joacă un rol extrem de important în dezvoltarea sănătoasă a bebelușilor. Ea asigură creșterea corectă a oaselor și un sistem imunitar puternic. Provocarea, când vine vorba de acest subiect este faptul că, vitamina D nu se găsește în mod natural în foarte multe alimente. Și, deși poate părea contraintuitiv, laptele matern nu conține suficientă vitamina D pentru a satisface nevoile copilului.

Mama se află cu fetița pe un câmp de flori și o ridică pe micuță în sus
Ține cont de recomandările medicului în ceea ce privește Vitamina D / Shutterstock

Vitamina D este importantă pentru absorbția corectă a calciului și fosforului în organism, minerale cruciale pentru formarea și menținerea oaselor sănătoase. La bebeluși, o deficiență de vitamina D poate duce la rahitism, o afecțiune care cauzează slăbirea și deformarea oaselor. Rahitismul se manifestă prin simptome precum întârzierea creșterii, dureri osoase și deformări ale oaselor, în special în zona picioarelor și coastelor.

Această afecțiune este relativ rară în zilele noastre datorită conștientizării importanței vitaminei D și a suplimentării adecvate.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

În plus față de rolul său în sănătatea oaselor, vitamina D joacă un rol important în funcționarea sistemului imunitar, ajutând la prevenirea infecțiilor și bolilor autoimune. Un nivel adecvat de vitamina D poate ajuta la protejarea bebelușilor împotriva unor infecții comune, cum ar fi răcelile și gripa, și poate contribui la dezvoltarea unui sistem imunitar robust.

Reclamă

Vitamina D pentru bebeluși: de câtă vitamina D au nevoie

Academia Americană de Pediatrie și alte organizații de sănătate recomandă ca toți bebelușii să primească un supliment de vitamina D de 400 UI (unități internaționale) pe zi. Iar asta începând din primele zile de viață. Această recomandare este valabilă atât pentru bebelușii alăptați exclusiv, cât și pentru cei hrăniți cu lapte praf. Deoarece conținutul de vitamina D din laptele matern și laptele praf poate varia și nu este întotdeauna suficient pentru a acoperi nevoile zilnice ale bebelușului.

Pentru bebelușii alăptați exclusiv, laptele matern conține în mod natural cantități limitate de vitamina D. Iar acestea sunt, de obicei, insuficiente pentru a satisface necesarul zilnic al bebelușului. Chiar și în cazul în care mama are un nivel adecvat de vitamina D, transferul acestei vitamine prin laptele matern poate fi insuficient pentru a preveni deficiențele la nou-născut. De aceea, suplimentarea este esențială pentru a asigura că bebelușul primește doza necesară de vitamina D.

Pentru bebelușii hrăniți cu lapte praf, majoritatea formulelor sunt fortificate cu vitamina D. Însă este important să verifici eticheta pentru a te asigura că aportul zilnic recomandat este atins. În unele cazuri, suplimentele de vitamina D pot fi încă necesare. Mai ales dacă bebelușul nu consumă cantitatea necesară de lapte praf fortificat.

De unde pot obține bebelușii vitamina D

Bebelușii pot obține vitamina D din trei surse principale: laptele matern, laptele praf fortificat și suplimentele de vitamina D. Laptele matern, deși este cea mai bună sursă de nutriție pentru bebeluși, conține cantități limitate de vitamina D. Motiv pentru care suplimentarea este adesea necesară. Majoritatea formulelor de lapte praf sunt fortificate cu vitamina D pentru a asigura un aport adecvat. Însă este important să verifici etichetele și să discuți cu medicul pediatru pentru a stabili necesarul specific al bebelușului.

Reclamă

Suplimentele de vitamina D sunt o metodă sigură și eficientă pentru a asigura aportul necesar. Acestea sunt disponibile sub formă de picături, care pot fi administrate direct în gura bebelușului sau adăugate în lapte. Este important să urmezi instrucțiunile medicului pediatru. Și să nu depășești doza recomandată, deoarece excesul de vitamina D poate avea efecte adverse.

Bebelușii pot obține vitamina D din lumina soarelui

Expunerea la lumina soarelui este o sursă naturală de vitamina D. Iar asta deoarece pielea produce vitamina D atunci când este expusă la radiațiile ultraviolete B (UVB). Totuși, bebelușii trebuie protejați de expunerea directă la soare pentru a evita riscul de arsuri solare și de alte probleme ale pielii. Pielea bebelușilor este mult mai sensibilă decât cea a adulților. Iar expunerea la soare fără protecție adecvată poate duce la arsuri severe și poate crește riscul de cancer de piele pe termen lung.

De aceea, nu este recomandat să te bazezi exclusiv pe lumina soarelui pentru a asigura aportul de vitamina D la bebeluși. Chiar și expunerile scurte la soare pot să nu fie suficiente pentru a produce cantitatea necesară de vitamina D. Mai ales în lunile de iarnă sau în regiunile cu lumină solară limitată. Suplimentele sunt o metodă sigură și eficientă pentru a asigura necesarul zilnic de vitamina D și a preveni deficiențele.

Vitaminele prenatale ale mamei conțin suficientă vitamina D pentru bebeluși

Deși vitaminele prenatale sunt formulate pentru a acoperi nevoile nutriționale ale mamei și ale fătului în timpul sarcinii, ele nu furnizează întotdeauna suficientă vitamina D pentru a acoperi nevoile postnatale ale bebelușului. În timpul sarcinii, suplimentarea cu vitamina D este importantă pentru sănătatea mamei și dezvoltarea fătului. Însă după naștere, necesitățile bebelușului cresc și nu pot fi satisfăcute doar prin vitaminele prenatale ale mamei.

După naștere, suplimentele de vitamina D pentru bebeluși sunt importante, chiar dacă mama continuă să ia vitamine prenatale și alăptează.

Te-ar mai putea interesa și
O fetiță bebeluș care doarme în brațele mamei
Coalescența de labii: ce este, diagnostic și tratament
Coalescența de labii: ce este, diagnostic și tratament
Mama își ține bebelușul în brațe și încearcă să-l calmeze din plâns
Loviturile la cap la bebeluși: ce trebui să știi și ce poți face
Loviturile la cap la bebeluși: ce trebui să știi și ce poți face
Mama este cu bebelușul la plajă și îl dă cu cremă de protecție solară
Cum tratezi arsura solară la bebeluși
Cum tratezi arsura solară la bebeluși
Reclamă
Recomandări DePărinți.ro
1
articol cu galerie foto
O fetiță cu afte bucale pe interiorul buzei
Aftele bucale la copii și bebeluși: cauze și tratament
Aftele bucale sunt un tip de infecție fungică a gurii. Este foarte frecventă în rândul bebelușilor și a copiilor cu vârsta sub doi ani. Aftele arată ca niște pete umede, alb-lăptoase și se formează în și în jurul gurii copilului. De......
Aftele bucale la copii și bebeluși: cauze și tratament
2
Mămică, îmbrăcată un tricou gri cu text în jurul pieptului, ține în brațe un bebeluș care plânge, ilustrând de ce își arcuiesc bebelușii spatele
De ce își arcuiesc bebelușii spatele
Pe lângă faptul că plâng atunci când îi supără ceva pe bebeluși, mai fac un gest, destul de înfricoșător pentru părinți, și anume își arcuiesc spatele. Acest lucru este absolut normal, mai ales că până învață să vorbească......
De ce își arcuiesc bebelușii spatele
3
Un bebeluș care stă pe iarbă și încearcă să se descalțe
Motivul pentru care toddlerul tău are tendința să se dezbrace. Ce poți să faci în aceste situații
Te-ai întrebat vreodată care este motivul pentru care toddlerul tău are tendința să se dezbrace? Experții în parenting îți vin în ajutor cu câteva sfaturi utile și te ajută să înțelegi ce poți face în astfel de situații. Mai jos......
Motivul pentru care toddlerul tău are tendința să se dezbrace. Ce poți să faci în aceste situații
4
Femeie însărcinată, îmbrăcată cu o bluză mov și pantaloni albi, care stă în living, având în spate un televizor, puțin aplecată, ținând o mână pe spate și una sub burtă, ilustrând înțepăturile vaginale în sarcină
Înțepăturile vaginale în sarcină. Care sunt cauzele acestora și când să discuți cu un medic
Atunci când te apropii de sfârșitul sarcinii, te poți confrunta cu diferite tipuri de simptome, mai mult sau mai puțin ciudate. De exemplu, la un moment dat, poți simți o înțepătură fulgerătoare în vagin, care durează mai puțin de un......
Înțepăturile vaginale în sarcină. Care sunt cauzele acestora și când să discuți cu un medic
5
Femeie însărcinată, îmbrăcată într-un pulover galben, în travaliu, care își ține mâinile pe burtă și sta în mașină, în dreapta, iar soțul ei, care poartă ochelari și este îmbrăcat cu o bluză albă și jeanși și ăși ține mâinile în cap, ilustrând 5 semne că ți s-a rupt apa
5 semne că ți s-a rupt apa și ce să faci când se întâmplă asta
Pe măsură ce se apropie momentul nașterii, trebuie să fii atentă la semnele pe care ți le oferă corpul. Acest lucru te ajută să știi când să mergi la spital. Pe lângă contracții, care sunt din ce în ce mai dese și dureroase, un alt......
5 semne că ți s-a rupt apa și ce să faci când se întâmplă asta
Parteneri
Cele mai noi
Eleve în bancă, la școală
16 octombrie, 07:22
Vacanța elevilor din octombrie 2024. Când începe și cât durează prima vacanță din acest an școlar
Vacanța elevilor din octombrie 2024. Când începe și cât durează prima vacanță din acest an școlar
Tata stă cu băiatul pe podea și desenează împreună
14 octombrie, 06:30
Sfaturi de parenting pentru tați. Iată ce ai putea să faci
Sfaturi de parenting pentru tați. Iată ce ai putea să faci
O farfurie plină cu brioșe cu dovleac, perfecte pentru toamna aceasta
14 octombrie, 06:06
Brioșe cu dovleac pentru copii. Un desert ideal pentru toamna aceasta
Brioșe cu dovleac pentru copii. Un desert ideal pentru toamna aceasta
Mama își ține copilul strâns în brațe
13 octombrie, 07:38
Ce este o” mamă ursuleț gumat”: vezi dacă ești una dintre ele
Ce este o” mamă ursuleț gumat”: vezi dacă ești una dintre ele
Un aparat pentru ecografii, folosit de un medic în cabinet
13 octombrie, 07:03
Ce înseamnă uter retrovers. Cum influențează o sarcină
Ce înseamnă uter retrovers. Cum influențează o sarcină
Copii care beau lapte dintr-un pahar
12 octombrie, 07:38
Lipsa de calciu la copii și lista de alimente bogate în acest mineral
Lipsa de calciu la copii și lista de alimente bogate în acest mineral
Închide