Reclamă

Diareea la copii: cauze, remedii și prevenție

Diareea la copii este o problemă frecvent întâlnită. Ea poate fi cauzată de o varietate de factori, motiv pentru care e important să înțelegi cauzele, să cunoști modalitățile de tratament și să iei măsuri preventive pentru a proteja sănătatea copilului.

Mamă îi dă fetiței bolnave să bea apă, hidratarea fiind foarte importantă în cazul diareeei la copii
Diareea la copii este o afecțiune temporară pe care micuții o pot experimenta mai ales în sezonul cald / Shutterstock

Diareea la copii este o afecțiune temporară pe care micuții o pot experimenta mai ales în sezonul cald. În principiu, problemele legate de diaree se ameliorează de la sine, în câteva zile. Dacă persistă, e important să consulți un medic pentru a evalua copilul și a-i prescrie un tratament adecvat.

Cum se manifestă diareea la copii și care sunt cauzele

Această afecțiune se manifestă prin evacuări fecale frecvente, moi sau apoase, însoțite de dureri abdominale și crampe. Frecvența și consistența scaunelor variază de la copil la copil. În general, medicii pun diagnostic de diaree, dacă numărul scaunelor depășește norma zilnică. 

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Copiii mai mari pot avea și câte 3-4 scaune moi pe zi fără a fi considerate o problemă. La sugari, este destul de normal să aibă un număr dublu de scaune față de norma zilnică.

În principiu, cauzele pentru care apare diareea la copii sunt destul de variate. Ele depind de alimentație, de sezonul în care se află sau de obiceiurile și igiena familiei. Însă printre cele mai comune cauze se numără următoarele.

Reclamă

Infecțiile virale și bacteriene

Cele mai frecvente cauze ale diareei la copii sunt infecțiile virale sau bacteriene. Printre acestea se numără  o serie de virusuri precum rotavirusul, adenovirusul, norovirusurile, virusurile hepatice, E. coli, Salmonella sau Campylobacter. Aceste virusuri pot fi contractate prin contactul cu alte persoane sau prin consumul de alimente sau apă contaminate.

Alergiile alimentare

Uneori, diareea la copii poate apărea ca urmare a intoleranțelor alimentare sau a alergiilor la anumite alimente. Lactoza sau fructoza sunt adesea vinovații principali.

Medicamentele

Anumite medicamente, cum ar fi antibioticele, pot provoca diaree ca efect secundar. Este important să urmați recomandările medicului cu privire la administrarea medicamentelor.

Reclamă

Probleme digestive

Unii copii pot avea dificultăți în digerarea anumitor alimente sau în absorția nutrienților, ceea ce poate declanșa diaree cronică.

Remedii pentru diareea la copii

În marea majoritate a cazurilor, diaree simplă trece cam în 5-7 zile. Acest lucru depinde foarte mult și de cum acționezi și de remediile pe care i le oferi copilului.

Rehidratare. Imediat după apariția primelor simptome de diaree, e indicat să-i oferi copilului lichide. Începe cu cantități mici de apă oferite în intervale scurte de timp(3-5 minute). Dacă situația se agravează, administrează-i soluții de rehidratare orală care conțin electroliți esențiali. Atenție, nu este indicat să-i oferi sucuri de fructe sau alte băuturi din comerț. Ceaiurile, apa și supele clare făcute în casă sunt excelente.

Alimentație adecvată. Oferă-i copilului alimente ușoare și ușor de digerat. Cele mai indicate sunt orezul fiert, bananele, mere coapte sau sub formă de compot și pâine prăjită. Evită să-i oferi alimentele grase sau picante și lactate până când diareea se ameliorează. În cazul sugarilor alimentați cu lapte praf, se continuă hrănirea cu lapte, dar cu o formulă fără lactoză.

Dacă diareea la copii persistă sau devine severă, consultați un medic. În cazul copiilor mici, diareea poate duce rapid la deshidratare, motiv pentru care e indicat să-i vadă un medic.

Nu administrați medicamente antidiareice copiilor fără sfatul medicului, deoarece acestea pot agrava unele infecții.

Cum previi apariția diareei la copii

Învață copilul să se spele pe mâini în mod regulat, în special înainte de mese și după folosirea toaletei. Când nu are acces la apă și săpun, învață-l să folosească un dezinfectant pe bază de alcool. În cazul sugarilor, este recomandată spălarea pe mâini înainte și după schimbarea scutecelor. Aceste obiceiuri  ajută la prevenirea infecțiilor.

Prepară corespunzător alimentele

Alimentele trebuie ținute în condiții corespunzătoare, la temperaturile recomandate de producători. De asemenea, înainte de manevrarea lor, spală-te pe mâni. Pentru a evita contaminarea bacteriană, alimentele trebuie gătite la temperaturi cât mai ridicate.

Evită contactul cu persoanele infectate

Dacă un membru al familiei are diaree, ar fi indicat să se izoleze de copil. Dacă nu este posibil, atunci să aibă cât mai puțin contact cu el. De asemenea, trebuie să se spele înainte de  a atinge bunurile comune sau lucrurile copilului. 

Vaccinează copilul

Vaccinarea anti-rotavirus se face până la vârsta de doi ani și protejează eficient copilul de infectarea agresivă.

Pentru a ameliora simptomele diareei la copii, asigura-te că este hidratat corespunzător și că ai luat toate măsurile de protecție.

Te-ar mai putea interesa și
O fetiță care se spală pe mâini împreună cu mama ei, ambele îmbrăcate în bluze de culoare albastră
De ce este important spălatul pe mâini: când, cum și cu ce să te speli
De ce este important spălatul pe mâini: când, cum și cu ce să te speli
Reclamă
Recomandări DePărinți.ro
1
Două asistente lângă un incubator cu gemeni
O femeie de 70 de ani din Uganda a născut gemeni pe care i-a conceput prin FIV
O femeie de 70 de ani din Uganda a născut gemeni pe care i-a conceput prin FIV. Ea a devenit una dintre cele mai bătrâne mame din lume, a declarat un spital din Uganda. În 2019, Yerramatti Mangayamma, în vârstă de 73 de ani, din India, a......
O femeie de 70 de ani din Uganda a născut gemeni pe care i-a conceput prin FIV
2
Bebeluș stă în fund și bea din biberon
Studiu: laptele formulă nu oferă beneficii nutriționale copiilor
Cele mai recente studii efectuate de către Academia Americană de Pediatrie susțin că laptele formulă nu oferă beneficii nutriționale copiilor cu vârste mai mari de 1 an. De altfel, acest tip de lapte praf nu trebuie să îndeplinească......
Studiu: laptele formulă nu oferă beneficii nutriționale copiilor
3
O femeie însărcinată, în patru ipostaze diferite, îmbrăcată cu bluză portocalie și pantaloni roz.
Câte luni înseamnă săptămânile de sarcină. Descoperă etapele prin care vei trece tu și bebelușul tău
Ai rămas însărcinată și ai început documentarea cu privire la evoluția sarcinii și a bebelușului? Descoperă din acest articol câte luni înseamnă săptămânile de sarcină și cum se împarte această perioadă în trimestre. Cu fiecare......
Câte luni înseamnă săptămânile de sarcină. Descoperă etapele prin care vei trece tu și bebelușul tău
4
Bebeluș care stă pe spate, pe un pat cu cearșaf alb, în dormitor, doar cu scutec alb pe el, iar mama lui îi ține picioarele ridicate și îl ajută să pedaleze, ilustrând gazele intestinale la bebeluși
Gazele intestinale la bebeluși. Din ce cauză apar și ce remedii poți folosi
Noii părinți sunt absolut surprinși de zgomotele pe care le scot bebelușii în primele săptămâni de viață. Multe dintre ele apar din cauza gazelor intestinale, care îi deranjează, făcându-i neliniștiți și influențându-le somnul și......
Gazele intestinale la bebeluși. Din ce cauză apar și ce remedii poți folosi
5
Femeie gravidă se află în cabinetul medicului pentru consult
5 semne că o să ai un bebeluș mare
Așteptarea unui bebeluș este unul dintre cele mai emoționante momente din viața unei femei. Pe măsură ce săptămânile de sarcină încep să treacă, apar și întrebările legate de cum va fi bebelușul. Iar una dintre cele mai întâlnite......
5 semne că o să ai un bebeluș mare
Parteneri
Cele mai noi
fetiță cu ghiozdanul în spate și masca pe față
3 decembrie, 07:55
Impactul pandemiei asupra copiilor
Impactul pandemiei asupra copiilor
Mama, tata și copilul se spală pe mâini
3 decembrie, 07:45
Enterocolita: pași pentru a te feri de ea
Enterocolita: pași pentru a te feri de ea
Băiat are bubițe pe mână
3 decembrie, 06:37
Molluscum contagiosum: când apare și cum se tratează
Molluscum contagiosum: când apare și cum se tratează
Mama îi citește bebelușului dintr-o carte
2 decembrie, 06:58
Idei de joacă pentru dezvoltarea vorbirii la bebeluși
Idei de joacă pentru dezvoltarea vorbirii la bebeluși
Proaspeți părinți se uită la bebelușul dintre ei
1 decembrie, 08:21
Cum să eviți conflictele cu partenerul după naștere
Cum să eviți conflictele cu partenerul după naștere
Mama și fetița ei sunt în cabinetul medicului pentru un consult
1 decembrie, 07:13
Vaginita la copii: cauze, simptome, tratament
Vaginita la copii: cauze, simptome, tratament
Închide