Reclamă

Diareea la copii: cauze, remedii și prevenție

Diareea la copii este o problemă frecvent întâlnită. Ea poate fi cauzată de o varietate de factori, motiv pentru care e important să înțelegi cauzele, să cunoști modalitățile de tratament și să iei măsuri preventive pentru a proteja sănătatea copilului.

Mamă îi dă fetiței bolnave să bea apă, hidratarea fiind foarte importantă în cazul diareeei la copii
Diareea la copii este o afecțiune temporară pe care micuții o pot experimenta mai ales în sezonul cald / Shutterstock

Diareea la copii este o afecțiune temporară pe care micuții o pot experimenta mai ales în sezonul cald. În principiu, problemele legate de diaree se ameliorează de la sine, în câteva zile. Dacă persistă, e important să consulți un medic pentru a evalua copilul și a-i prescrie un tratament adecvat.

Cum se manifestă diareea la copii și care sunt cauzele

Această afecțiune se manifestă prin evacuări fecale frecvente, moi sau apoase, însoțite de dureri abdominale și crampe. Frecvența și consistența scaunelor variază de la copil la copil. În general, medicii pun diagnostic de diaree, dacă numărul scaunelor depășește norma zilnică. 

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Copiii mai mari pot avea și câte 3-4 scaune moi pe zi fără a fi considerate o problemă. La sugari, este destul de normal să aibă un număr dublu de scaune față de norma zilnică.

În principiu, cauzele pentru care apare diareea la copii sunt destul de variate. Ele depind de alimentație, de sezonul în care se află sau de obiceiurile și igiena familiei. Însă printre cele mai comune cauze se numără următoarele.

Reclamă

Infecțiile virale și bacteriene

Cele mai frecvente cauze ale diareei la copii sunt infecțiile virale sau bacteriene. Printre acestea se numără  o serie de virusuri precum rotavirusul, adenovirusul, norovirusurile, virusurile hepatice, E. coli, Salmonella sau Campylobacter. Aceste virusuri pot fi contractate prin contactul cu alte persoane sau prin consumul de alimente sau apă contaminate.

Alergiile alimentare

Uneori, diareea la copii poate apărea ca urmare a intoleranțelor alimentare sau a alergiilor la anumite alimente. Lactoza sau fructoza sunt adesea vinovații principali.

Medicamentele

Anumite medicamente, cum ar fi antibioticele, pot provoca diaree ca efect secundar. Este important să urmați recomandările medicului cu privire la administrarea medicamentelor.

Reclamă

Probleme digestive

Unii copii pot avea dificultăți în digerarea anumitor alimente sau în absorția nutrienților, ceea ce poate declanșa diaree cronică.

Remedii pentru diareea la copii

În marea majoritate a cazurilor, diaree simplă trece cam în 5-7 zile. Acest lucru depinde foarte mult și de cum acționezi și de remediile pe care i le oferi copilului.

Rehidratare. Imediat după apariția primelor simptome de diaree, e indicat să-i oferi copilului lichide. Începe cu cantități mici de apă oferite în intervale scurte de timp(3-5 minute). Dacă situația se agravează, administrează-i soluții de rehidratare orală care conțin electroliți esențiali. Atenție, nu este indicat să-i oferi sucuri de fructe sau alte băuturi din comerț. Ceaiurile, apa și supele clare făcute în casă sunt excelente.

Alimentație adecvată. Oferă-i copilului alimente ușoare și ușor de digerat. Cele mai indicate sunt orezul fiert, bananele, mere coapte sau sub formă de compot și pâine prăjită. Evită să-i oferi alimentele grase sau picante și lactate până când diareea se ameliorează. În cazul sugarilor alimentați cu lapte praf, se continuă hrănirea cu lapte, dar cu o formulă fără lactoză.

Dacă diareea la copii persistă sau devine severă, consultați un medic. În cazul copiilor mici, diareea poate duce rapid la deshidratare, motiv pentru care e indicat să-i vadă un medic.

Nu administrați medicamente antidiareice copiilor fără sfatul medicului, deoarece acestea pot agrava unele infecții.

Cum previi apariția diareei la copii

Învață copilul să se spele pe mâini în mod regulat, în special înainte de mese și după folosirea toaletei. Când nu are acces la apă și săpun, învață-l să folosească un dezinfectant pe bază de alcool. În cazul sugarilor, este recomandată spălarea pe mâini înainte și după schimbarea scutecelor. Aceste obiceiuri  ajută la prevenirea infecțiilor.

Prepară corespunzător alimentele

Alimentele trebuie ținute în condiții corespunzătoare, la temperaturile recomandate de producători. De asemenea, înainte de manevrarea lor, spală-te pe mâni. Pentru a evita contaminarea bacteriană, alimentele trebuie gătite la temperaturi cât mai ridicate.

Evită contactul cu persoanele infectate

Dacă un membru al familiei are diaree, ar fi indicat să se izoleze de copil. Dacă nu este posibil, atunci să aibă cât mai puțin contact cu el. De asemenea, trebuie să se spele înainte de  a atinge bunurile comune sau lucrurile copilului. 

Vaccinează copilul

Vaccinarea anti-rotavirus se face până la vârsta de doi ani și protejează eficient copilul de infectarea agresivă.

Pentru a ameliora simptomele diareei la copii, asigura-te că este hidratat corespunzător și că ai luat toate măsurile de protecție.

Te-ar mai putea interesa și
Un bebeluș care bea apă dintr-un biberon, acoperit de un prosop de baie
Când pot bebelușii să bea apă
Când pot bebelușii să bea apă
O fetiță care se spală pe mâini împreună cu mama ei, ambele îmbrăcate în bluze de culoare albastră
De ce este important spălatul pe mâini: când, cum și cu ce să te speli
De ce este important spălatul pe mâini: când, cum și cu ce să te speli
Reclamă
Recomandări DePărinți.ro
1
O femeie însărcinată, în patru ipostaze diferite, îmbrăcată cu bluză portocalie și pantaloni roz.
Câte luni înseamnă săptămânile de sarcină. Descoperă etapele prin care vei trece tu și bebelușul tău
Ai rămas însărcinată și ai început documentarea cu privire la evoluția sarcinii și a bebelușului? Descoperă din acest articol câte luni înseamnă săptămânile de sarcină și cum se împarte această perioadă în trimestre. Cu fiecare......
Câte luni înseamnă săptămânile de sarcină. Descoperă etapele prin care vei trece tu și bebelușul tău
2
Adolescenta stă supărată pe podea, cu telefonul în mână
Sadfishing: ce trebuie să știi despre noul trend în rândul adolescenților
Sadfishing-ul este un termen recent apărut care descrie practica de a exagera sau de a inventa probleme emoționale pe rețelele sociale pentru a atrage atenția și simpatia din partea celorlalți. Deși poate părea inofensiv, acest comportament......
Sadfishing: ce trebuie să știi despre noul trend în rândul adolescenților
3
Femeie care aspiră covorul iar câinele stă lângă ea
Cum scăpăm de purici: remedii simple
Dacă te-ai pricopsit cu musafiri nepoftiți precum puricii, ai la îndemână câteva remedii pe care le poți folosi pentru a scăpa de ei. Începe cu aspirarea întregii case, cu spălarea lenjeriilor de pat, dar și cu aplicarea unor remedii......
Cum scăpăm de purici: remedii simple
4
Bebeluș care stă pe spate, pe un pat cu cearșaf alb, în dormitor, doar cu scutec alb pe el, iar mama lui îi ține picioarele ridicate și îl ajută să pedaleze, ilustrând gazele intestinale la bebeluși
Gazele intestinale la bebeluși. Din ce cauză apar și ce remedii poți folosi
Noii părinți sunt absolut surprinși de zgomotele pe care le scot bebelușii în primele săptămâni de viață. Multe dintre ele apar din cauza gazelor intestinale, care îi deranjează, făcându-i neliniștiți și influențându-le somnul și......
Gazele intestinale la bebeluși. Din ce cauză apar și ce remedii poți folosi
5
Femeie însărcinată, îmbrăcată într-un pulover galben, în travaliu, care își ține mâinile pe burtă și sta în mașină, în dreapta, iar soțul ei, care poartă ochelari și este îmbrăcat cu o bluză albă și jeanși și ăși ține mâinile în cap, ilustrând 5 semne că ți s-a rupt apa
5 semne că ți s-a rupt apa și ce să faci când se întâmplă asta
Pe măsură ce se apropie momentul nașterii, trebuie să fii atentă la semnele pe care ți le oferă corpul. Acest lucru te ajută să știi când să mergi la spital. Pe lângă contracții, care sunt din ce în ce mai dese și dureroase, un alt......
5 semne că ți s-a rupt apa și ce să faci când se întâmplă asta
Parteneri
Cele mai noi
o mamă și un tătic care se joacă cu bebelușul pe un covor și construiesc un turn din cuburi colorate
07:46
Cum poți să-ți distrezi copilul în timp ce stai jos. Jocuri pentru părinții care au nevoie de puțină odihnă
Cum poți să-ți distrezi copilul în timp ce stai jos. Jocuri pentru părinții care au nevoie de puțină odihnă
Fetiță stă pe umerii mamei și își ține mâinile pe capul acesteia
07:38
Ce impact are educația permisivă asupra dezvoltării copilului
Ce impact are educația permisivă asupra dezvoltării copilului
Bebeluș care mănâncă singur paste în scaunul de masă
25 iulie, 07:53
Autodiversificarea la bebeluși: sfaturi pentru a lua cea mai bună decizie
Autodiversificarea la bebeluși: sfaturi pentru a lua cea mai bună decizie
Femeie tânără stă singură pe canapea
25 iulie, 06:47
De ce se simt părinții singuri în 2024: iată ce spun studiile despre singurătatea parentală
De ce se simt părinții singuri în 2024: iată ce spun studiile despre singurătatea parentală
Un copil care stă pe un colac portocaliu în piscină
24 iulie, 08:04
Bolile transmise prin apă la sugari și copiii mici. Ce să faci ca să le previi
Bolile transmise prin apă la sugari și copiii mici. Ce să faci ca să le previi
Gravidă ține în mână biletul de avion și pașaportul
23 iulie, 07:39
Zborul în primul trimestru de sarcină: este sau nu indicat
Zborul în primul trimestru de sarcină: este sau nu indicat
Închide