Reclamă

Diareea la copii: cauze, remedii și prevenție

Diareea la copii este o problemă frecvent întâlnită. Ea poate fi cauzată de o varietate de factori, motiv pentru care e important să înțelegi cauzele, să cunoști modalitățile de tratament și să iei măsuri preventive pentru a proteja sănătatea copilului.

Mamă îi dă fetiței bolnave să bea apă, hidratarea fiind foarte importantă în cazul diareeei la copii
Diareea la copii este o afecțiune temporară pe care micuții o pot experimenta mai ales în sezonul cald / Shutterstock

Diareea la copii este o afecțiune temporară pe care micuții o pot experimenta mai ales în sezonul cald. În principiu, problemele legate de diaree se ameliorează de la sine, în câteva zile. Dacă persistă, e important să consulți un medic pentru a evalua copilul și a-i prescrie un tratament adecvat.

Cum se manifestă diareea la copii și care sunt cauzele

Această afecțiune se manifestă prin evacuări fecale frecvente, moi sau apoase, însoțite de dureri abdominale și crampe. Frecvența și consistența scaunelor variază de la copil la copil. În general, medicii pun diagnostic de diaree, dacă numărul scaunelor depășește norma zilnică. 

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Copiii mai mari pot avea și câte 3-4 scaune moi pe zi fără a fi considerate o problemă. La sugari, este destul de normal să aibă un număr dublu de scaune față de norma zilnică.

În principiu, cauzele pentru care apare diareea la copii sunt destul de variate. Ele depind de alimentație, de sezonul în care se află sau de obiceiurile și igiena familiei. Însă printre cele mai comune cauze se numără următoarele.

Reclamă

Infecțiile virale și bacteriene

Cele mai frecvente cauze ale diareei la copii sunt infecțiile virale sau bacteriene. Printre acestea se numără  o serie de virusuri precum rotavirusul, adenovirusul, norovirusurile, virusurile hepatice, E. coli, Salmonella sau Campylobacter. Aceste virusuri pot fi contractate prin contactul cu alte persoane sau prin consumul de alimente sau apă contaminate.

Alergiile alimentare

Uneori, diareea la copii poate apărea ca urmare a intoleranțelor alimentare sau a alergiilor la anumite alimente. Lactoza sau fructoza sunt adesea vinovații principali.

Medicamentele

Anumite medicamente, cum ar fi antibioticele, pot provoca diaree ca efect secundar. Este important să urmați recomandările medicului cu privire la administrarea medicamentelor.

Reclamă

Probleme digestive

Unii copii pot avea dificultăți în digerarea anumitor alimente sau în absorția nutrienților, ceea ce poate declanșa diaree cronică.

Remedii pentru diareea la copii

În marea majoritate a cazurilor, diaree simplă trece cam în 5-7 zile. Acest lucru depinde foarte mult și de cum acționezi și de remediile pe care i le oferi copilului.

Rehidratare. Imediat după apariția primelor simptome de diaree, e indicat să-i oferi copilului lichide. Începe cu cantități mici de apă oferite în intervale scurte de timp(3-5 minute). Dacă situația se agravează, administrează-i soluții de rehidratare orală care conțin electroliți esențiali. Atenție, nu este indicat să-i oferi sucuri de fructe sau alte băuturi din comerț. Ceaiurile, apa și supele clare făcute în casă sunt excelente.

Alimentație adecvată. Oferă-i copilului alimente ușoare și ușor de digerat. Cele mai indicate sunt orezul fiert, bananele, mere coapte sau sub formă de compot și pâine prăjită. Evită să-i oferi alimentele grase sau picante și lactate până când diareea se ameliorează. În cazul sugarilor alimentați cu lapte praf, se continuă hrănirea cu lapte, dar cu o formulă fără lactoză.

Dacă diareea la copii persistă sau devine severă, consultați un medic. În cazul copiilor mici, diareea poate duce rapid la deshidratare, motiv pentru care e indicat să-i vadă un medic.

Nu administrați medicamente antidiareice copiilor fără sfatul medicului, deoarece acestea pot agrava unele infecții.

Cum previi apariția diareei la copii

Învață copilul să se spele pe mâini în mod regulat, în special înainte de mese și după folosirea toaletei. Când nu are acces la apă și săpun, învață-l să folosească un dezinfectant pe bază de alcool. În cazul sugarilor, este recomandată spălarea pe mâini înainte și după schimbarea scutecelor. Aceste obiceiuri  ajută la prevenirea infecțiilor.

Prepară corespunzător alimentele

Alimentele trebuie ținute în condiții corespunzătoare, la temperaturile recomandate de producători. De asemenea, înainte de manevrarea lor, spală-te pe mâni. Pentru a evita contaminarea bacteriană, alimentele trebuie gătite la temperaturi cât mai ridicate.

Evită contactul cu persoanele infectate

Dacă un membru al familiei are diaree, ar fi indicat să se izoleze de copil. Dacă nu este posibil, atunci să aibă cât mai puțin contact cu el. De asemenea, trebuie să se spele înainte de  a atinge bunurile comune sau lucrurile copilului. 

Vaccinează copilul

Vaccinarea anti-rotavirus se face până la vârsta de doi ani și protejează eficient copilul de infectarea agresivă.

Pentru a ameliora simptomele diareei la copii, asigura-te că este hidratat corespunzător și că ai luat toate măsurile de protecție.

Te-ar mai putea interesa și
Un bebeluș care bea apă dintr-un biberon, acoperit de un prosop de baie
Când pot bebelușii să bea apă
Când pot bebelușii să bea apă
O fetiță care se spală pe mâini împreună cu mama ei, ambele îmbrăcate în bluze de culoare albastră
De ce este important spălatul pe mâini: când, cum și cu ce să te speli
De ce este important spălatul pe mâini: când, cum și cu ce să te speli
Reclamă
Recomandări DePărinți.ro
1
articol cu video
Alina Bordea și Laura Cosoi, împreună la interviul DePărinți.ro
Alina Bordea a vorbit despre ce se întâmplă cu mama și copilul în timpul unei nașteri naturale la DePărinți.ro | Parenting 2.0 cu Laura Cosoi
Alina Bordea a vorbit despre ce se întâmplă cu mama și copilul în timpul unei nașteri naturale la DePărinți.ro | Parenting 2.0 cu Laura Cosoi. Invitata din acest episod este medic specialist obstetrică și ginecologie, doctor în științe......
Alina Bordea a vorbit despre ce se întâmplă cu mama și copilul în timpul unei nașteri naturale la DePărinți.ro | Parenting 2.0 cu Laura Cosoi
2
Femeie care aspiră covorul iar câinele stă lângă ea
Cum scăpăm de purici: remedii simple
Dacă te-ai pricopsit cu musafiri nepoftiți precum puricii, ai la îndemână câteva remedii pe care le poți folosi pentru a scăpa de ei. Începe cu aspirarea întregii case, cu spălarea lenjeriilor de pat, dar și cu aplicarea unor remedii......
Cum scăpăm de purici: remedii simple
3
O femeie însărcinată, în patru ipostaze diferite, îmbrăcată cu bluză portocalie și pantaloni roz.
Câte luni înseamnă săptămânile de sarcină. Descoperă etapele prin care vei trece tu și bebelușul tău
Ai rămas însărcinată și ai început documentarea cu privire la evoluția sarcinii și a bebelușului? Descoperă din acest articol câte luni înseamnă săptămânile de sarcină și cum se împarte această perioadă în trimestre. Cu fiecare......
Câte luni înseamnă săptămânile de sarcină. Descoperă etapele prin care vei trece tu și bebelușul tău
4
Femeie însărcinată cu tricou bleu si bluza ridicată, lăsând să se vadă burta, cu o mână cu care își atinge burta și ân cealaltă ține un ceas
Calculatorul de sarcină. Tot ce trebuie să știi despre el
Dacă ai făcut un test de sarcină și a ieșit pozitiv, cel mai probabil, până vei ajunge la medic, vei dori să afli puțin mai multe despre ce se întâmplă în continuare. Pentru asta poți consulta calculatorul de sarcină, care te ajută......
Calculatorul de sarcină. Tot ce trebuie să știi despre el
5
Botoșei roz și bleu, așezați pe o pătură albă, pufoasă, ilustrând Semne că poți avea fată sau băiat
Semne că poți avea fată sau băiat. Ce au constatat specialiștii
După ce ai aflat că ești însărcinată, poate că primul lucru la care te gândești este să afli care va fi sexul bebelușului. Poate fi destul de distractiv să pui în aplicare diferite practici din popor sau să iei în considerare......
Semne că poți avea fată sau băiat. Ce au constatat specialiștii
Cele mai noi
Medicul analizează burta gravidei
08:44
Tot ce trebuie să știi dacă fătul este în poziție pelviană completă
Tot ce trebuie să știi dacă fătul este în poziție pelviană completă
Bebeluș care stă cu spatele, în genunchi, cu mâinile sprijinite de perete și își lovește capul, îmbrăcat cu o cămașă albă, pantaloni bleumarin și șosete albastre cu dungi bleumarin
06:55
Comportamentele ciudate ale bebelușilor
Comportamentele ciudate ale bebelușilor
Mama și băiețelul se țin în brațe și se simt bine
06:25
Relațiile copii-părinți: ce anume produce rupta dintre ei: nu telefonul este problema
Relațiile copii-părinți: ce anume produce rupta dintre ei: nu telefonul este problema
Mama și fetița gătesc împreună
17 iunie, 08:22
Lasă copilul să preia inițiativa: iată ce spune un studiu despre acest fapt
Lasă copilul să preia inițiativa: iată ce spune un studiu despre acest fapt
Bebeluș mănâncă brioșe
17 iunie, 07:24
Cele mai bune rețete de brioșe pentru bebeluși
Cele mai bune rețete de brioșe pentru bebeluși
Un cuplu la medicul ginecolog
16 iunie, 08:52
Inseminarea intrauterină: ce este și când este indicată
Inseminarea intrauterină: ce este și când este indicată
Închide