Simptomele bronșiolitei pot dura între 1 și 2 săptămâni, dar ocazional pot dura și mai mult. Majoritatea copiilor pot fi îngrijiți la domiciliu și un număr mic de copii au nevoie de spitalizare. Spre deosebire de bronșită, care afectează bronhiile, bronșiolita afectează bronhiole și este mai frecventă la copiii mai mici.
Bronșiolita: cauze, semne și simptome
Virusurile care provoacă cele mai multe cazuri de bronșiolită sunt virusul sincițial respirator, rinovirusul și virusul gripal. Aceste virusuri sunt foarte contagioase și se transmit de la o persoană la alta prin intermediul picăturilor care ajung în aer atunci când cineva strănută sau tușește.
Semnele și simptomele bronșiolitei seamănă cu cele ale răcelii și gripei. Acestea includ:
- Rinoree.
- Febră ușoară.
- Tuse.
- Respirație rapidă sau superficială.
- Respirație șuierătoare (wheezing).
În cazul bronșiolitei, aceasta urmează după aproximativ 3 zile de la primele trei simptome.
Când bronșiolita este severă, discută cu medicul sau mergi cu copilul la spital. Copilul ar putea prezenta următoarele semne:
- Scoate sunete asemănătoare unui mormăit.
- Probleme la supt și înghițit, ceea ce face dificilă alimentația, pe lângă un apetit scăzut.
- Încercând să respire mai mult, pieptul se retrage.
- Are buzele și vârfurile degetelor de la mâini și picioare albastre sau gri.
- Este apatic.
- Prezintă semne de deshidratare (gura uscată, nu urinează des și plânge fără să producă lacrimi).
Cum se diagnostichează bronșiolita
Cu siguranță, pediatrul este familiarizat cu bronșiolita și va pune întrebări legate de starea copilului. Cel mai probabil îi va asculta plămânii și va folosi un pulsoximetru, pentru a afla cât de mult oxigen există în sângele copilului.
Ar mai putea fi necesare efectuarea unei radiografii toracice și trimiterea pentru testare a unei mostre de mucus și a unei probe de urină, pentru a verifica dacă este prezentă o infecție a tractului urinar.
Cum se tratează bronșiolita și ce complicații ar putea apărea
În cazul bronșiolitei, antibioticele nu vor ajuta, deoarece aceasta este o infecție virală. Unii medici recomandă folosirea bronhodilatatoarelor inhalate pentru a trata bronșiolita.
Una dintre complicațiile frecvente ale bronșiolitei este o infecție a urechii, iar mai puțin frecventă este pneumonia bacteriană.
Ce poți face acasă
Sunt câteva lucruri care pot ajuta copilul să se simtă mai bine, dar trebuie să ții cont de faptul că acestea tratează simptomele, nu boala.
- Pentru respirație. Pentru congestia nazală ai putea folosi picăturile nazale cu apă de mare, pentru a fluidiza mucusul. În cazul bebelușilor, mucusul care blochează respirația trebuie aspirat. Încearcă să pui copilul pe o pernă mai înaltă și menține aerul umed. Nu în ultimul rând, evită orice fel de iritant, cum ar fi fumul de țigară, parfumurile puternice sau detergenții cu miros puternic.
- Febră. Pentru febră, îi poți administra de paracetamol, potrivit vârstei sale și folosește alte tratamente pentru răceală doar dacă medicul recomandă acest lucru.
- Hrănirea. Asigură-te că oferi copilului suficiente lichide. În plus, încearcă să-i dai cantități mai mici de alimente, mai des.