Reclamă

Răceala în sarcină. 7 tratamente utile 

Răceala în sarcină poate fi o experiență neplăcută. Mai ales că organismul este concentrat pe susținerea și protejarea fătului. Și deși nu reprezintă o amenințare majoră pentru sarcină, ea poate fi inconfortabilă și are nevoie să fie gestionată cu multă atenție și precauție.

Gravidă stă pe pat și își suflă nasul
De obicei, răcelile în sarcină nu sunt periculoase / Shutterstock

O răceală nu este un motiv de bucurie pentru nimeni, cu atât mai puțin pentru o gravidă. Pentru că, în aceste nouă luni toată atenția și concentrarea sunt asupra bebelușului din burtică. Plus că, după cum bine știm, în sarcină nu prea sunt recomandate medicamentele. Însă, există și soluții care pot fi de mare folos într-o astfel de situație.

De ce gravidele răcesc mai des

Femeile gravide par să fie mai predispuse la răceli din mai multe motive legate de schimbările care apar în sistemul imunitar și în organismul lor în timpul sarcinii.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ
Reclamă

În sarcină, sistemul imunitar poate fi mai scăzut

În timpul sarcinii, sistemul imunitar al femeii este concentrat pentru a proteja fătul. Acest lucru face ca viitoarea mămică să fie mai susceptibilă la infecții virale și bacteriene, inclusiv la răceli.

Apar schimbări hormonale

Nivelurile crescute de estrogen și progesteron fluctuează. Aceste schimbări hormonale pot influența răspunsul imun al corpului, făcând organismul gravidei mai predispus la răceli.

Crește circulația sanguină

Volumul crescut de sânge în timpul sarcinii poate duce la congestie nazală și umflarea mucoasei nazale. Astfel, se poate întâmpla ca respirația să fie mai dificilă și să crească riscul de infecții respiratorii. 

Ce provocări ridică răceala în sarcină

Răceala în sarcină poate aduce anumite provocări și potențiale complicații. Iar acest lucru se întâmplă din cauza modificărilor fiziologice și imunologice specifice acestei perioade.

Disconfort și simptome neplăcute

Răceala în sarcină are simptome  precum tuse, strănut, congestie nazală, dureri de gât, febră și oboseală. Aceste simptome pot fi extrem de neplăcute și pot afecta starea generală a femeii însărcinate.

Reclamă

Infecțiile sinusurilor sau ale tractului respirator

În cazuri rare, răceala poate evolua către infecții mai grave, cum ar fi o infecție a sinusurilor sau o infecție a tractului respirator superior. Ceea ce poate afecta starea generală de sănătate a gravidei. În cazul în care respirația este greoaie, e obligatoriu să fie consultat un medic. De asemenea, gravidele cu afecțiuni medicale preexistente, cum ar fi astmul sau diabetul, pot fi mai susceptibile la complicații dacă răcesc.

Febra mare peste 39 de grade

Răceala în sine nu este considerată un risc major pentru sarcină sau pentru făt, însă, în anumite situații, pot apărea unele complicații.  Spre exemplu, febra prea mare  poate afecta dezvoltarea fătului. Mai ales dacă gravida este în primele săptămâni de sarcină. Și dacă nu cedează în maximum două-trei zile.

Limitarea administrării medicamentelor

Din cauza limitărilor privind medicamentele sigure în timpul sarcinii, gestionarea simptomelor poate fi dificilă. Multe medicamente obișnuite pentru răceală sunt contraindicate sau necesită precauție suplimentară în timpul sarcinii.  Așa că este important să se găsească modalități sigure și eficiente pentru a gestiona simptomele.

Tratament pentru răceala în sarcină

În timpul sarcinii, siguranța și sănătatea mamei și a copilului sunt prioritare. Există câteva lucruri pe care le poate face gravida, dar și câteva remedii naturiste care pot ajuta la ameliorarea simptomelor răcelii în timpul sarcinii.

Ceaiurile ajută la ameliorarea simptomelor

În sarcină, gravidele trebuie să fie atente și la tipurile de ceaiuri pe care le pot bea. Nu toate sunt indicate. Însă ceaiul de ghimbir și cel de mentă sunt de mare ajutor, mai ales în cazul în care gravida este răcită. Ceaiul de ghimbir are proprietăți inflamatorii, iar cel de mentă ajută la ameliorarea congestiei nazale. Atenție, în primul trimestru de sarcină, ceaiul de mentă ar trebui indicat, deoarece mentolul poate cauza contracții.

Gargara cu apă sărată ameliorează durerile de gât

Gargara cu apă sărată ajută la dezinfectarea gâtului și la ameliorarea durerilor. Gargara se poate face dimineața și seara și nu are nicio contraindicație.

Serul fiziologic ajută la decongestionarea nazală

Serul fiziologi sau spray-urile nazale saline pot reduce congestia nazală. Acestea sunt sigure în sarcină și nu afectează nici fătul, nici gravida.

Inhalațiile cu abur ajută la ameliorarea congestiei nazale

Inhalațiile cu abur sunt permise în sarcină. Ele pot ajuta la ameliorarea congestiei nazale și la desfundarea sinusurilor. În apa clocotită, se pot adăuga inclusiv câteva picături de ulei de eucalipt.

Alimentația sănătoasă și hidratarea adecvată

Menținerea unei alimentații echilibrate și bogate în nutrienți poate ajuta la menținerea sistemului imunitar în formă și la combaterea infecțiilor. De asemenea, hidratarea adecvată(minimum2 litri de apă pe zi) subțiază mucusul și facilitează respirația.

Este important de menționat că înainte de a urma orice remediu sau tratament, este indicat fie consultat medicul de familie sau medicul ginecolog.

Te-ar mai putea interesa și
Gravidă care bea un ceai
Cele mai eficiente remedii pentru răceala în sarcină
Cele mai eficiente remedii pentru răceala în sarcină
Medic îmbrăcat în halat albastru, cu stetoscopul în urechi, care ascultă plămânii, unui copil, care are tricou gri și jeanși, și stă cu spatele, pentru a verifica pneumonia la copii
Pneumonia la copii. Care sunt principalele simptome și cum poate fi tratată
Pneumonia la copii. Care sunt principalele simptome și cum poate fi tratată
Fetiță, îmbrăcată cu o rochie gri și părul strâns, care ține pumnul la gură pentru a tuși și o mână pe piept, având în spate un fundal verde, ilustrează bronșiolita
Bronșiolita. Care sunt semnele și simptomele și cum o poți ameliora
Bronșiolita. Care sunt semnele și simptomele și cum o poți ameliora
Reclamă
Recomandări DePărinți.ro
1
Tată își ține bebelușul în brațe și-l privește
6 trăsături pe care bebelușii le moștenesc de la tata
Te-ai uitat vreodată la bebelușul tău și ai avut senzația că îl vezi pe tatăl lui în miniatură? Nu e doar o impresie! Genetica joacă un rol fascinant în determinarea trăsăturilor fizice și comportamentale ale copilului. Iar unele......
6 trăsături pe care bebelușii le moștenesc de la tata
2
Un grup de copii care joacă jocuri de dezvoltare a gândirii logice
Cele mai bune jocuri pentru dezvoltarea gândirii logice la copii. Idei și recomandări
Pe măsură ce timpul se schimbă și tehnologia avansează, este nevoie și de o schimbare în viața celor mici. Descoperă și tu cele mai bune jocuri pentru dezvoltarea gândirii logice la copii. Jocurile reprezintă cea mai bună metodă pentru......
Cele mai bune jocuri pentru dezvoltarea gândirii logice la copii. Idei și recomandări
3
Fetiță neglijată se uită tristă pe fereastră
Studiu: Neglijarea în copilărie afectează dezvoltarea memoriei de lucru
Știi momentul ăla când intri în cameră și uiți instant ce căutai? Sau când încerci să ții minte ce ai de cumpărat, dar ajungi acasă cu totul… mai puțin ce îți trebuia? Ei bine, memoria de lucru e implicată în toate astea.......
Studiu: Neglijarea în copilărie afectează dezvoltarea memoriei de lucru
4
Tată și fiul stau pe canapea și discută
Lecțiile pe care tații ar trebuie să le predea fiilor lor
Știi momentul ăla când îți dai seama că ai început să semeni cu tatăl tău? Fie că e vorba de felul în care te enervezi în trafic sau de cum îți ții ceașca de cafea dimineața, adevărul e că părinții ne modelează mai mult decât......
Lecțiile pe care tații ar trebuie să le predea fiilor lor
5
Fetiță cu părul lung, îmbrăcată cu o bluză verde, stă la masa din bucătărie și se uită pe o carte, iar pe masă sunt împăștiate creioane colorate, iar mama ei stă în picioare și o ceartă
7 semne că ai avut părinți critici și cum te afectează
Atunci când crești cu părinți care te critică constant, efectele pe termen lung pot fi vizibile cu ușurință. Pe lângă faptul că încrederea în sine este foarte scăzută, îți afectează și relațiile cu cei din jur. Cu mult......
7 semne că ai avut părinți critici și cum te afectează
6
Copil agresiv
Strategii pentru prevenirea agresivității la copii și când ar trebui solicitat ajutor specializat
Sunt momente în care copilul tău pare un mic vulcan gata să erupă din senin? Aruncă jucării, țipă sau lovește, iar tu nu mai știi dacă e doar o etapă sau un semn că ceva e mai profund? Respiri adânc, numeri până la zece, dar tot......
Strategii pentru prevenirea agresivității la copii și când ar trebui solicitat ajutor specializat
7
O fetiță care joacă cărți
Cum se joacă Crazy Eights: reguli, sfaturi și strategii
Crazy Eights este un joc clasic de cărți, potrivit pentru toate vârstele. Află cum se joacă Crazy Eights și descoperă sfaturi utile care îi vor ajuta pe cei mici să joace și să câștige. Dacă vrei un joc de cărți ușor de învățat,......
Cum se joacă Crazy Eights: reguli, sfaturi și strategii
8
Băiețel blond, îmbrăcat cu cămașă albă și vestă cu carouri roșii și albe, stă cu o mână ridicată și cu degetul arătător indică spre un bec desenat cu alb și galben, iar deasupra capului sunt desenate mai multe becuri cu cretă albă, iar în spate are fundal verde
Ajută-ți copilul să-i placă să învețe prin antrenarea creierului
Atunci când este vorba despre procesul de învățare, majoritatea oamenilor cred că inteligența există sau nu există. În realitate, lucrurile nu stau chiar așa pentru că ea poate fi dezvoltată prin exercițiu. Ajută-ți copilul să-i......
Ajută-ți copilul să-i placă să învețe prin antrenarea creierului
Cele mai noi
femeie care are un calendar în mână și își ține mâna la burtă
12 iunie, 14:53
Află dacă poți rămâne însărcinată în timpul menstruației. Ce spun specialiștii
Află dacă poți rămâne însărcinată în timpul menstruației. Ce spun specialiștii
Sandalele sunt dintre cele mai bune alegeri pentru încălțămintea pentru sezonul cald. Vezi care sunt avantajele purtării sandalelor pentru copii
10 iunie, 15:17
Care sunt avantajele purtării sandalelor pentru copii?
Care sunt avantajele purtării sandalelor pentru copii?
Bebeluș care zâmbește și i se văd dinții de lapte din față, de sus și jos, și este îmbrăcat cu un maiou alb și salopetă gri
9 iunie, 10:03
Îngrijirea dinților de lapte: sfaturi pentru o igienă corectă
Îngrijirea dinților de lapte: sfaturi pentru o igienă corectă
Un tată care se joacă cu cei doi copii ai săi și le sporește fericirea
5 iunie, 10:03
Obiceiuri care pot să sporească fericirea copiilor. Ce poți face pentru a-i aduce zâmbetul pe buze celui mic
Obiceiuri care pot să sporească fericirea copiilor. Ce poți face pentru a-i aduce zâmbetul pe buze celui mic
Un bol plin cu piure de cartofi noi cu zucchini și brânză rasă
2 iunie, 09:56
Piure de cartofi noi cu zucchini și brânză rasă
Piure de cartofi noi cu zucchini și brânză rasă
Sport în ritmul tău: cum să transformi mişcarea într-o parte a vieţii tale
30 mai, 12:59
(P) Sport în ritmul tău: cum să transformi mişcarea într-o parte a vieţii tale
(P) Sport în ritmul tău: cum să transformi mişcarea într-o parte a vieţii tale
Închide