Reclamă

Răceala în sarcină. 7 tratamente utile 

Răceala în sarcină poate fi o experiență neplăcută. Mai ales că organismul este concentrat pe susținerea și protejarea fătului. Și deși nu reprezintă o amenințare majoră pentru sarcină, ea poate fi inconfortabilă și are nevoie să fie gestionată cu multă atenție și precauție.

Gravidă stă pe pat și își suflă nasul
De obicei, răcelile în sarcină nu sunt periculoase / Shutterstock

O răceală nu este un motiv de bucurie pentru nimeni, cu atât mai puțin pentru o gravidă. Pentru că, în aceste nouă luni toată atenția și concentrarea sunt asupra bebelușului din burtică. Plus că, după cum bine știm, în sarcină nu prea sunt recomandate medicamentele. Însă, există și soluții care pot fi de mare folos într-o astfel de situație.

De ce gravidele răcesc mai des

Femeile gravide par să fie mai predispuse la răceli din mai multe motive legate de schimbările care apar în sistemul imunitar și în organismul lor în timpul sarcinii.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ
Reclamă

În sarcină, sistemul imunitar poate fi mai scăzut

În timpul sarcinii, sistemul imunitar al femeii este concentrat pentru a proteja fătul. Acest lucru face ca viitoarea mămică să fie mai susceptibilă la infecții virale și bacteriene, inclusiv la răceli.

Apar schimbări hormonale

Nivelurile crescute de estrogen și progesteron fluctuează. Aceste schimbări hormonale pot influența răspunsul imun al corpului, făcând organismul gravidei mai predispus la răceli.

Crește circulația sanguină

Volumul crescut de sânge în timpul sarcinii poate duce la congestie nazală și umflarea mucoasei nazale. Astfel, se poate întâmpla ca respirația să fie mai dificilă și să crească riscul de infecții respiratorii. 

Ce provocări ridică răceala în sarcină

Răceala în sarcină poate aduce anumite provocări și potențiale complicații. Iar acest lucru se întâmplă din cauza modificărilor fiziologice și imunologice specifice acestei perioade.

Disconfort și simptome neplăcute

Răceala în sarcină are simptome  precum tuse, strănut, congestie nazală, dureri de gât, febră și oboseală. Aceste simptome pot fi extrem de neplăcute și pot afecta starea generală a femeii însărcinate.

Reclamă

Infecțiile sinusurilor sau ale tractului respirator

În cazuri rare, răceala poate evolua către infecții mai grave, cum ar fi o infecție a sinusurilor sau o infecție a tractului respirator superior. Ceea ce poate afecta starea generală de sănătate a gravidei. În cazul în care respirația este greoaie, e obligatoriu să fie consultat un medic. De asemenea, gravidele cu afecțiuni medicale preexistente, cum ar fi astmul sau diabetul, pot fi mai susceptibile la complicații dacă răcesc.

Febra mare peste 39 de grade

Răceala în sine nu este considerată un risc major pentru sarcină sau pentru făt, însă, în anumite situații, pot apărea unele complicații.  Spre exemplu, febra prea mare  poate afecta dezvoltarea fătului. Mai ales dacă gravida este în primele săptămâni de sarcină. Și dacă nu cedează în maximum două-trei zile.

Limitarea administrării medicamentelor

Din cauza limitărilor privind medicamentele sigure în timpul sarcinii, gestionarea simptomelor poate fi dificilă. Multe medicamente obișnuite pentru răceală sunt contraindicate sau necesită precauție suplimentară în timpul sarcinii.  Așa că este important să se găsească modalități sigure și eficiente pentru a gestiona simptomele.

Tratament pentru răceala în sarcină

În timpul sarcinii, siguranța și sănătatea mamei și a copilului sunt prioritare. Există câteva lucruri pe care le poate face gravida, dar și câteva remedii naturiste care pot ajuta la ameliorarea simptomelor răcelii în timpul sarcinii.

Ceaiurile ajută la ameliorarea simptomelor

În sarcină, gravidele trebuie să fie atente și la tipurile de ceaiuri pe care le pot bea. Nu toate sunt indicate. Însă ceaiul de ghimbir și cel de mentă sunt de mare ajutor, mai ales în cazul în care gravida este răcită. Ceaiul de ghimbir are proprietăți inflamatorii, iar cel de mentă ajută la ameliorarea congestiei nazale. Atenție, în primul trimestru de sarcină, ceaiul de mentă ar trebui indicat, deoarece mentolul poate cauza contracții.

Gargara cu apă sărată ameliorează durerile de gât

Gargara cu apă sărată ajută la dezinfectarea gâtului și la ameliorarea durerilor. Gargara se poate face dimineața și seara și nu are nicio contraindicație.

Serul fiziologic ajută la decongestionarea nazală

Serul fiziologi sau spray-urile nazale saline pot reduce congestia nazală. Acestea sunt sigure în sarcină și nu afectează nici fătul, nici gravida.

Inhalațiile cu abur ajută la ameliorarea congestiei nazale

Inhalațiile cu abur sunt permise în sarcină. Ele pot ajuta la ameliorarea congestiei nazale și la desfundarea sinusurilor. În apa clocotită, se pot adăuga inclusiv câteva picături de ulei de eucalipt.

Alimentația sănătoasă și hidratarea adecvată

Menținerea unei alimentații echilibrate și bogate în nutrienți poate ajuta la menținerea sistemului imunitar în formă și la combaterea infecțiilor. De asemenea, hidratarea adecvată(minimum2 litri de apă pe zi) subțiază mucusul și facilitează respirația.

Este important de menționat că înainte de a urma orice remediu sau tratament, este indicat fie consultat medicul de familie sau medicul ginecolog.

Te-ar mai putea interesa și
Gravidă care bea un ceai
Cele mai eficiente remedii pentru răceala în sarcină
Cele mai eficiente remedii pentru răceala în sarcină
Medic îmbrăcat în halat albastru, cu stetoscopul în urechi, care ascultă plămânii, unui copil, care are tricou gri și jeanși, și stă cu spatele, pentru a verifica pneumonia la copii
Pneumonia la copii. Care sunt principalele simptome și cum poate fi tratată
Pneumonia la copii. Care sunt principalele simptome și cum poate fi tratată
Fetiță, îmbrăcată cu o rochie gri și părul strâns, care ține pumnul la gură pentru a tuși și o mână pe piept, având în spate un fundal verde, ilustrează bronșiolita
Bronșiolita. Care sunt semnele și simptomele și cum o poți ameliora
Bronșiolita. Care sunt semnele și simptomele și cum o poți ameliora
Reclamă
Recomandări DePărinți.ro
1
O mămică ce ține în brațe un bebeluș și se recuperează după naștere
Recuperarea după naștere. Ce recomandă specialiștii să faci în această perioadă
Recuperarea după naștere poate fi una rapidă sau una anevoioasă. Fiecare femeie are o călătorie unică atunci când vine vorba de experiența nașterii. Specialiștii vin în ajutorul mămicilor cu câteva sfaturi utile pentru a le face......
Recuperarea după naștere. Ce recomandă specialiștii să faci în această perioadă
2
Femeie însărcinată, îmbrăcată cu o bluză mov și pantaloni albi, care stă în living, având în spate un televizor, puțin aplecată, ținând o mână pe spate și una sub burtă, ilustrând înțepăturile vaginale în sarcină
Înțepăturile vaginale în sarcină. Care sunt cauzele acestora și când să discuți cu un medic
Atunci când te apropii de sfârșitul sarcinii, te poți confrunta cu diferite tipuri de simptome, mai mult sau mai puțin ciudate. De exemplu, la un moment dat, poți simți o înțepătură fulgerătoare în vagin, care durează mai puțin de un......
Înțepăturile vaginale în sarcină. Care sunt cauzele acestora și când să discuți cu un medic
3
Mama își ia la revedere de la băiatul care merge singur la școală
Parentingul liberal: ce este și care sunt caracteristicile lui
În ultimii ani, stilurile de parenting au devenit tot mai diverse, iar părinții sunt mai conștienți de impactul pe care modul de creștere îl are asupra copiilor. Unul dintre stilurile de parenting care a câștigat popularitate este......
Parentingul liberal: ce este și care sunt caracteristicile lui
4
Bebeluș care stă pe spate, pe un pat cu cearșaf alb, în dormitor, doar cu scutec alb pe el, iar mama lui îi ține picioarele ridicate și îl ajută să pedaleze, ilustrând gazele intestinale la bebeluși
Gazele intestinale la bebeluși. Din ce cauză apar și ce remedii poți folosi
Noii părinți sunt absolut surprinși de zgomotele pe care le scot bebelușii în primele săptămâni de viață. Multe dintre ele apar din cauza gazelor intestinale, care îi deranjează, făcându-i neliniștiți și influențându-le somnul și......
Gazele intestinale la bebeluși. Din ce cauză apar și ce remedii poți folosi
5
Copil, îmbrăcat cu un tricou roșu și pantaloni gri, care stă așezat pe o canapea bej și se ține cu ambele mâini de gură, ilustrând copilul vomită după ce i-ai dat medicamentul
Copilul vomită după ce i-ai dat medicamentul. Ce este de făcut în acest caz
Atunci când copii se îmbolnăvesc, pediatrul le poate prescrie anumite medicamente. Deși acestea sunt eficiente, pe unii copii îi pot face să vomite, iar acest lucru este destul de frecvent. De aceea, atunci când copilul vomită după ce i-ai......
Copilul vomită după ce i-ai dat medicamentul. Ce este de făcut în acest caz
Parteneri
Cele mai noi
Un băiețel cu un card albastru în mână
13:03
Alocațiile copiilor vor crește de la 1 ianuarie 2025. Care e suma acordată de Guvern
Alocațiile copiilor vor crește de la 1 ianuarie 2025. Care e suma acordată de Guvern
O farfurie pe care se află mai multe clătite cu dovleac pentru copii
07:49
Clătite cu dovleac. Un desert delicios pentru cei mici
Clătite cu dovleac. Un desert delicios pentru cei mici
O femeie însărcinată care se dă cu cremă hidratantă pe burtică
07:22
Modificări ale pielii în sarcină. Când apare efectul de strălucire naturală
Modificări ale pielii în sarcină. Când apare efectul de strălucire naturală
O fetiță blondă care își suflă nasul în șervețel
9 octombrie, 16:10
Ducem copiii cu muci în colectivitate? Un medic de familie susținut de Doctor Mihai Craiu aduce lămuriri: „Mucii verzi nu sunt contagioşi”
Ducem copiii cu muci în colectivitate? Un medic de familie susținut de Doctor Mihai Craiu aduce lămuriri: „Mucii verzi nu sunt contagioşi”
O femeie însărcinată care consumă o ceșacă de ceai
9 octombrie, 08:27
Ceaiul în sarcină. Cât de sigur este pentru sănătatea mămicii și a bebelușului
Ceaiul în sarcină. Cât de sigur este pentru sănătatea mămicii și a bebelușului
O fetiță care ține în brațe un castron plin cu prune
9 octombrie, 07:03
Când poți introduce prunele în alimentația copilului tău. Sfaturi utile pentru diversificare
Când poți introduce prunele în alimentația copilului tău. Sfaturi utile pentru diversificare
Închide