Vărsăturile la copii sunt un fenomen des întâlnit. Practic, fiecare copil experimentează, din când în când, această manifestare necontrolată a eliminării conținutului stomacal. De obicei, aceste episoade de vărsături sunt trecătoare și se rezolvă de la sine într-un timp relativ scurt.
Vărsăturile la copii: ce le cauzează
Ca părinte e bine să fii atent la frecvența și severitatea lor, precum și la alte simptome ce pot fi asociate vărsăturilor. Dacă episoadele devin frecvente, durează mai mult de 12 ore și sunt însoțite și de febra sau diaree, atunci e recomandat să-l vadă un medic. În toate situațiile, e musai să te asiguri că micuțul nu se deshidratează.
Vărsăturile la copii sunt provocate de următoarele afecțiuni:
- enterocolita care este o infecție a intestinului;
- toxiinfecție alimentară;
- indigestie sau supraalimentare;
- intoxicație;
- alergie alimentară;
- infecție respiratorie;
- infecție a tractului urinar;
- intoleranță la lactoză;
- apendicită.
La sugari, printre cauze se pot număra:
- enterocolite;
- intoleranță la lapte;
- reflux gastro-esofagian.
- stenoza pilorică congenitală: o afecțiune prezentă la naștere, în care pasajul de la stomac la intestin s-a îngustat, astfel încât alimentele nu pot trece ușor. Acest lucru provoacă vărsături cu jet;
- hernie strangulată: dacă bebelușul vomită frecvent și plânge ca și cum ar avea dureri mari, mergi de urgență la medic.
Când ceri ajutorul medicului dacă te confrunți cu vărsături la copii
Există și situații în care vărsăturile la copii nu trec de la sine în maxim două zile și sunt și frecvente și abundente. În următoarele situații e musai să ceri ajutorul unui medic și să te prezinți cu copilul la camera de gardă.
Dacă este deshidratat. În cazul în care copilul prezintă semne de deshidratare, cum ar fi gura uscată, urina închisă la culoare, plâns fără lacrimi sau letargie, trebuie să mergi de urgență la spital. La sugari, fontanela te poate ajuta să-ți dai seama dacă și cât de deshidratat este. În cazul în care fontanela este deprimată, e indicat să vorbești cu un medic.
Dacă vărsăturile sunt persistente. Dacă vărsăturile la copii continuă timp de mai multe ore sau sunt însoțite de alte simptome precum febră înaltă, sângerare sau dureri abdominale severe, mergi la medic.
Dacă vărsăturile apar în urma unui accident. Dacă vărsăturile sunt rezultatul unei căderi sau a unei lovituri la cap, copilul are nevoie imediată de evaluare de specialitate.
Dacă bebelușul are sub 3 luni. Bebeluși mai mici de 3 luni care vomită trebuie neapărat consultați de un medic.
Dacă are afecțiuni conexe. Dacă copilul are un istoric medical care necesită supraveghere atentă sau dacă urmează un tratament medical specific, consultați medicul pentru a discuta despre vărsăturile recente.
În concluzie, vărsăturile la copii sunt un fenomen des întâlnit în copilărie și, de cele mai multe ori, pot fi tratate cu succes la domiciliu, asigurând rehidratarea corectă și introducerea treptată a alimentelor ușoare. Cu toate acestea, este important să fii atent la semnele de deshidratare și să ceri ajutor medical.