Reclamă

Convulsiile la copii: cauze, simptome și tratament

Convulsiile la copii, cunoscute și sub numele de crize sau atacuri, pot fi o experiență înfricoșătoare pentru părinți și pentru copii. Convulsiile pot varia în severitate și pot fi cauzate de diferite motive. Iată ce trebuie să știi despre ele.

Mama îi ia temperatura bebelușului care doarme
Convulsiile sunt episoade în care mușchii se contractă și se relaxează rapid și involuntar / Shutterstock

Convulsiile sunt cele mai comune afecțiuni neurologice. Între 4 și 10% dintre copii prezintă în primii 16 ani de viață cel puțin o criză convulsivă. Studiile arată că incidența convulsiilor este mai mare la copiii cu vârsta sub 3 ani. Datele înregistrate estimează că aproximativ 150.000 de copii sunt predispuși anual să facă o criză convulsivă neprovocată, iar dintre aceștia, 30.000 vor dezvolta mai apoi epilepsie.

Ce sunt convulsiile la copii și câte tipuri există

Convulsiile sunt episoade în care mușchii se contractă și se relaxează rapid și involuntar. Acestea pot apărea ca un eveniment izolat sau pot fi recurente. Convulsiile pot afecta întregul corp sau pot fi localizate într-o anumită parte a acestuia. Convulsiile de scurtă durată produc rareori efecte tardive asupra creierului. Cele prelungite pot avea consecințe notabile asupra creierului. În cazul unor episoade de convulsii, e important ca cei din jurul copilului să-i mențină libere căile respiratorii.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ
Reclamă

În mod normal, activitatea electrică din creier implică neuroni din diferite zone care trimit semnale în momente diferite. În timpul unei crize, se declanșează mai mulți neuroni deodată.

Există mai multe tipuri de convulsii, iar cele mai frecvente la copii sunt cele de mai jos.

Convulsii febrile

Acestea apar în timpul unui episod de febră la copii și sunt cel mai obișnuit tip de convulsii la vârsta copilăriei. Majoritatea cazurilor de convulsii febrile nu au o durată mai mare de 5 minute și nu implică un impact negativ de durată asupra copiilor. Ele sunt, în general, inofensive și nu necesită tratament. Cu toate acestea, dacă simptomele durează mai mult de 5 minute sau dacă recuperarea nu se realizează rapid, este esențială solicitarea unui echipaj medical de urgenta.

Convulsii neonatale

Pot apărea la nou-născuți și sunt adesea cauzate de modificări în creier sau alte probleme medicale. Sunt mai frecvente la cei născuți prematur.

Convulsii parțiale

Pot afecta doar o parte a corpului și pot provoca mișcări involuntare sau simptome specifice, cum ar fi senzații ciudate sau halucinații.

Reclamă

Convulsii generalizate

Afectează întregul corp și pot fi grave, cu contracții musculare violente.

Ce poate cauza apariția convulsiilor la copii

Convulsiile pot fi cauzate de mai mulți factori printre care se numără:

Epilepsia. Este cea mai frecventă cauză a aparițiilor convulsiilor la copii. Această boală determină copilul afectat să experimenteze mai multe crize convulsive.

Febra. Există cazuri în care febra este cauza aparițiilor convulsiilor. De obicei, convulsiile febrile se declanșează la copiii cu vârste cuprinse între 6 luni și 5 ani.

Anumite medicamente. Citește cu atenție prospectele medicamentelor pe care i le dai copilului. Respectă dozajul exact așa cum a fost prescris de către medic.

Anumite substanțe toxice, tulburări metabolice sau modificări ale zahărului din sânge pot declanșa convulsii.

Cum se tratează convulsiile la copii

Tratamentul depinde de cauza convulsiilor și de severitatea acestora. În cazul convulsiilor febrile, de obicei, nu este necesar un tratament specific, dar se poate administra paracetamol sau ibuprofen pentru a reduce febra. Dacă convulsiile sunt recurente sau persistente, este important să fie consultat un medic pentru evaluare și diagnosticare adecvată.

Pentru copiii cu epilepsie sau alte afecțiuni, sunt recomandate medicamentele antiepileptice care controlează convulsiile.

În timpul unei convulsii, este important să fie menținut copilul în siguranță, să fie așezat pe o parte pentru a preveni aspirația, iar în jurul lui să nu existe obiecte periculoase. După o convulsie, copilul poate fi confuz sau somnoros și este recomandabil să fie monitorizat cu atenție.

Reclamă
Recomandări DePărinți.ro
1
Două asistente lângă un incubator cu gemeni
O femeie de 70 de ani din Uganda a născut gemeni pe care i-a conceput prin FIV
O femeie de 70 de ani din Uganda a născut gemeni pe care i-a conceput prin FIV. Ea a devenit una dintre cele mai bătrâne mame din lume, a declarat un spital din Uganda. În 2019, Yerramatti Mangayamma, în vârstă de 73 de ani, din India, a......
O femeie de 70 de ani din Uganda a născut gemeni pe care i-a conceput prin FIV
2
Bebeluș stă în fund și bea din biberon
Studiu: laptele formulă nu oferă beneficii nutriționale copiilor
Cele mai recente studii efectuate de către Academia Americană de Pediatrie susțin că laptele formulă nu oferă beneficii nutriționale copiilor cu vârste mai mari de 1 an. De altfel, acest tip de lapte praf nu trebuie să îndeplinească......
Studiu: laptele formulă nu oferă beneficii nutriționale copiilor
3
O femeie însărcinată, în patru ipostaze diferite, îmbrăcată cu bluză portocalie și pantaloni roz.
Câte luni înseamnă săptămânile de sarcină. Descoperă etapele prin care vei trece tu și bebelușul tău
Ai rămas însărcinată și ai început documentarea cu privire la evoluția sarcinii și a bebelușului? Descoperă din acest articol câte luni înseamnă săptămânile de sarcină și cum se împarte această perioadă în trimestre. Cu fiecare......
Câte luni înseamnă săptămânile de sarcină. Descoperă etapele prin care vei trece tu și bebelușul tău
4
Bebeluș care stă pe spate, pe un pat cu cearșaf alb, în dormitor, doar cu scutec alb pe el, iar mama lui îi ține picioarele ridicate și îl ajută să pedaleze, ilustrând gazele intestinale la bebeluși
Gazele intestinale la bebeluși. Din ce cauză apar și ce remedii poți folosi
Noii părinți sunt absolut surprinși de zgomotele pe care le scot bebelușii în primele săptămâni de viață. Multe dintre ele apar din cauza gazelor intestinale, care îi deranjează, făcându-i neliniștiți și influențându-le somnul și......
Gazele intestinale la bebeluși. Din ce cauză apar și ce remedii poți folosi
5
Femeie gravidă se află în cabinetul medicului pentru consult
5 semne că o să ai un bebeluș mare
Așteptarea unui bebeluș este unul dintre cele mai emoționante momente din viața unei femei. Pe măsură ce săptămânile de sarcină încep să treacă, apar și întrebările legate de cum va fi bebelușul. Iar una dintre cele mai întâlnite......
5 semne că o să ai un bebeluș mare
Parteneri
Cele mai noi
fetiță cu ghiozdanul în spate și masca pe față
07:55
Impactul pandemiei asupra copiilor
Impactul pandemiei asupra copiilor
Mama, tata și copilul se spală pe mâini
07:45
Enterocolita: pași pentru a te feri de ea
Enterocolita: pași pentru a te feri de ea
Băiat are bubițe pe mână
06:37
Molluscum contagiosum: când apare și cum se tratează
Molluscum contagiosum: când apare și cum se tratează
Mama îi citește bebelușului dintr-o carte
2 decembrie, 06:58
Idei de joacă pentru dezvoltarea vorbirii la bebeluși
Idei de joacă pentru dezvoltarea vorbirii la bebeluși
Proaspeți părinți se uită la bebelușul dintre ei
1 decembrie, 08:21
Cum să eviți conflictele cu partenerul după naștere
Cum să eviți conflictele cu partenerul după naștere
Mama și fetița ei sunt în cabinetul medicului pentru un consult
1 decembrie, 07:13
Vaginita la copii: cauze, simptome, tratament
Vaginita la copii: cauze, simptome, tratament
Închide