Reclamă

Bruxismul. Ce îl cauzează și cum se poate trata

De multe ori, părinții sunt fericiți pentru că au reușit să-și facă copiii să adoarmă, dar observă că încep să facă un zgomot ciudat din dinți. Este vorba despre scrâșnitul și încleștarea dinților, cunoscut sub numele de bruxism. În unele cazuri, bruxismul poate fi temporar sau poate apărea și dispărea. Atunci când este vorba despre scrâșnirea persistentă a dinților, suprafețele smalțului dinților se pot uza și pot provoca sensibilitate.

Publicat: 11 decembrie 2023, 07:19
Fetiță la stomatolog, pe scaun, cu un șervet albastru, din hârtie, la gât, iar medicu încearcă să o ajute să rezolve problema cu bruxismul, folosind o gutieră
Bruxismul poate fi dificil de identificat la copii, cu excepția cazului în care aceștia împart dormitorul cu un frate sau părinții / Shutterstock

Deși nu există dovezi concrete cu privire la cauza pentru pentru care bebelușii scrâșnesc din dinți, dar majoritatea experților cred că aceștia fac acest lucru pentru a calma gingiile dureroase în timpul dentiției. În cazul copiilor, bruxismul poate fi adesea legat de factori psihologici, de mediu și de istoricul familial.

Ce este bruxismul

Bruxismul presupune scrâșnirea sau strângerea repetitivă a dinților, conform sleepfoundation.org. Există două tipuri distincte de bruxism: bruxismul de somn și bruxismul de veghe. Se crede că bruxismul de veghe este mai frecvent și, de obicei, constă în principal în strângerea dinților fără a scrâșni.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Academia Americană de Medicină a Somnului spune că bruxismul este mai frecvent în copilărie și poate începe de îndată ce dinții cresc în timpul copilăriei. Bruxismul poate fi dificil de identificat la copii, cu excepția cazului în care aceștia împart dormitorul cu un frate sau cu o persoană care îi îngrijește.

Reclamă

De ce apare bruxismul la copii

Bruxismul la copii și bebeluși apare probabil datorită unei combinații de factori. Printre aceștia au fost identificați:

Stresul

Stresul pare să fie strâns legat de bruxismul în somn, deși sunt necesare mai multe cercetări pentru a determina dacă stresul provoacă bruxism sau invers. Pentru copiii de vârstă școlară, bruxismul apare ca o modalitate de a face față stresului provocat de temele pentru acasă și de obținerea unor note bune.

Vârsta

Copiii cu vârste cuprinse între 7 și 10 ani sunt cei mai predispuși la bruxism, dar poate fi întâlnit și la bebeluși.

 • Bebeluși. Aceștia pot avea bruxism de îndată ce le ies dinții și a fost asociat cu calmarea disconfortului apaiției dentiției. Scrâșnitul dinților în această perioadă, nu cauzează de obicei complicații de sănătate pe termen lung, dar pot face ca sugarii să înceteze prematur alăptarea.   
Reclamă
 • Copii mici: Cercetările sugerează că stresul și anxietatea de separare, contribuie la apariția bruxismului, spune National Library of Medicine. Însă, este puțin probabil ca scrâșnitul dinților la copiii de vârste mici să afecteze integritatea structurală a dinților adulți.
 • Copii de vârstă școlară: Scrâșnirea dinților poate dispărea și reaparea când copiii își pierd dinții de lapte și le cresc cei permanenți. Cercetările sugerează, de asemenea, că copiii pot elibera inconștient tensiunea și stresul din timpul zilei prin scrâșnirea dinților pe timp de noapte.

Anxietatea

Copiii care sunt neliniștiți în mod natural și care se îngrijorează mai mult în legătură cu rezultatele școlare sunt  mai predispuși să se confrunte cu bruxismul.

Cercetătorii au remarcat faptul că simptomele pot evolua pe măsură ce copiii se dezvoltă. De exemplu, copiii mici, care se confruntă cu o anxietate de separare mai severă, sunt mai susceptibili de a dezvolta bruxism în somn în școala primară.

Alte tulburări de somn și de sănătate mintală

National Library of Medicine spune că, pe lângă stres și anxietate, bruxismul poate fi asociat copiilor cu alte afecțiuni, cum ar fi migrenele

sau tulburarea de hiperactivitate cu deficit de atenție (ADHD). Cu toate acestea, nu este clar dacă bruxismul este cauzat de ADHD sau de medicamentele prescrise în mod obișnuit, utilizate pentru a gestiona simptomele ADHD, inclusiv unele stimulente.

La acestea s-au putea adăuga tulburările de neurodezvoltare, tulburarea de spectru autist sau tulburările de somn, inclusiv parasomniile, sforăitul și tulburările respiratorii legate de somn. 

Probleme dentare

Bruxismul este mai frecvent la copiii cu dinți nealiniați

și cei care poartă aparate ortodontice fixe, ca și aparatul dentar (National Library of Medicine). 

Se pare că este mai frecvent la persoanele care respiră în principal pe gură

Fumatul pasiv

Fumatul pasiv este un alt factor de risc pentru dezvoltarea bruxismului în copilărie. Cercetările sugerează că și o expunere moderată la fumatul pasiv, crește riscul de bruxism la copii.

Care sunt efectele bruxismului

Bruxismul poate crește riscul de a dezvolta:

 • Dinți fracturați, gingii care se retrag și alte probleme la nivelul dinților și maxilarului.
 • Tulburări ale articulației temporo-mandibulare.
 • Tulburări de alimentație.
 • Tulburări de sănătate mintală, cum ar fi depresia și anxietatea.
 • Probleme de somn.

Semne care indică bruxismul la copii 

Există unele semne și simptome care pot indica faptul că un copil scrâșnește dinților în timpul nopții. Acestea includ:

 • Deteriorarea dinților. Copiii cu bruxism în somn pot prezenta fracturi dentare, uzura dinților sau retragerea gingiilor.
 • Dinți sensibili. Copiii care scrâșnesc din dinți pot fi mai sensibili la alimente și băuturi calde sau reci.
 • Dureri de maxilar sau dureri de cap. Presiunea constantă exercitată de dinții încleștați poate duce la dureri de cap, dureri de maxilar și, ocazional, sunete de pocnituri sau creșterea dimensiunii mușchilor maxilarului.
 • Sunete de scrâșnire. Copiii pot fi observați în timpul nopții pentru a verifica dacă există zgomote de scrâșnire. Pentru a evita să-ți deranjezi copilul în somn, optează pentru un monitor care poate urmări semnele de bruxism în somn.

Cum se poate trata bruxismul

Tratamentul pune accent pe prevenirea deteriorării dinților și pe reducerea efectelor secundare, cum ar fi durerea și durerile de cap. 

Gutiera

Stomatologul poate recomanda folosirea unei gutiere, care  protejează dinții de fricțiune, în timp ce copilul doarme. Poate fi pusă pe dinții de sus sau de jos și poate fi concepută pentru a repoziționa maxilarul. Trebuie să iei în calcul faptul că e posibil ca bruxismul să nu dispară complet și simptomele să revină când copilul nu folosește gutiera.

Eliberarea stresului

Gestionarea stresului poate ajuta la reducerea scrâșnirilor dinților. Pentru asta poți apela la un profesionist sau la consilierul școlar pentru sprijin suplimentar.

Igiena somnului și rutina de culcare

Încearcă să îmbunătățești calitatea somnului copilului. Asigură-te că are camera întunecată și liniștită, dar limitează și accesul la telefon, tabletă sau televizor. 

Stabilirea unei rutine de somn poate ajuta copilul să se simtă încrezător și sigur la culcare. Iată ce ar putea ajuta:  

 • O baie caldă.
 • Citirea de povești
 • Cântatul sau ascultatul unei muzici liniștitoare. 

Ameliorarea durerilor

Pentru a calma maxilarele și dinții dureroși, folosește o compresă rece sau caldă. În plus, încurajează copilul să bea apă și să evite alimentele tari și guma de mestecat. Poți ruga medicului să-ți spună ce exerciții de întindere și tehnici de masaj facial ar putea face.

Medicamente

Există unele dovezi că remediile homeopatice sau medicamentele pot ajuta la reducerea bruxismului în somn la copii, dar înainte de a începe orice tratament este bine să discuți cu medicul. 

Te-ar mai putea interesa și
Bebeluș care doarme într-un scaun cu albinuțe și ține în gură un biberon din sticlă, cu lapte, cu o parte din plastic albastru
Cariile de biberon. Ce le cauzeză și cum pot fi prevenite
Cariile de biberon. Ce le cauzeză și cum pot fi prevenite
Băiețel pe scaunul din cabinetul stomatologic, care are o bavetă verde la gât și își ascunde gura cu mâinile
Dinții Hutchinson. Care este cauza apariției acestora și cum se tratează
Dinții Hutchinson. Care este cauza apariției acestora și cum se tratează
Reclamă
Recomandări DePărinți.ro
1
O femeie însărcinată, în patru ipostaze diferite, îmbrăcată cu bluză portocalie și pantaloni roz.
Câte luni înseamnă săptămânile de sarcină. Descoperă etapele prin care vei trece tu și bebelușul tău
Ai rămas însărcinată și ai început documentarea cu privire la evoluția sarcinii și a bebelușului? Descoperă din acest articol câte luni înseamnă săptămânile de sarcină și cum se împarte această perioadă în trimestre. Cu fiecare......
Câte luni înseamnă săptămânile de sarcină. Descoperă etapele prin care vei trece tu și bebelușul tău
2
Femeie care aspiră covorul iar câinele stă lângă ea
Cum scăpăm de purici: remedii simple
Dacă te-ai pricopsit cu musafiri nepoftiți precum puricii, ai la îndemână câteva remedii pe care le poți folosi pentru a scăpa de ei. Începe cu aspirarea întregii case, cu spălarea lenjeriilor de pat, dar și cu aplicarea unor remedii......
Cum scăpăm de purici: remedii simple
3
Femeie însărcinată, îmbrăcată într-un pulover galben, în travaliu, care își ține mâinile pe burtă și sta în mașină, în dreapta, iar soțul ei, care poartă ochelari și este îmbrăcat cu o bluză albă și jeanși și ăși ține mâinile în cap, ilustrând 5 semne că ți s-a rupt apa
5 semne că ți s-a rupt apa și ce să faci când se întâmplă asta
Pe măsură ce se apropie momentul nașterii, trebuie să fii atentă la semnele pe care ți le oferă corpul. Acest lucru te ajută să știi când să mergi la spital. Pe lângă contracții, care sunt din ce în ce mai dese și dureroase, un alt......
5 semne că ți s-a rupt apa și ce să faci când se întâmplă asta
4
Femeie însărcinată cu tricou bleu si bluza ridicată, lăsând să se vadă burta, cu o mână cu care își atinge burta și ân cealaltă ține un ceas
Calculatorul de sarcină. Tot ce trebuie să știi despre el
Dacă ai făcut un test de sarcină și a ieșit pozitiv, cel mai probabil, până vei ajunge la medic, vei dori să afli puțin mai multe despre ce se întâmplă în continuare. Pentru asta poți consulta calculatorul de sarcină, care te ajută......
Calculatorul de sarcină. Tot ce trebuie să știi despre el
5
Femeie însărcinată, îmbrăcată cu o bluză mov și pantaloni albi, care stă în living, având în spate un televizor, puțin aplecată, ținând o mână pe spate și una sub burtă, ilustrând înțepăturile vaginale în sarcină
Înțepăturile vaginale în sarcină. Care sunt cauzele acestora și când să discuți cu un medic
Atunci când te apropii de sfârșitul sarcinii, te poți confrunta cu diferite tipuri de simptome, mai mult sau mai puțin ciudate. De exemplu, la un moment dat, poți simți o înțepătură fulgerătoare în vagin, care durează mai puțin de un......
Înțepăturile vaginale în sarcină. Care sunt cauzele acestora și când să discuți cu un medic
Parteneri
Cele mai noi
Gravidă ține în mână biletul de avion și pașaportul
23 iulie, 07:39
Zborul în primul trimestru de sarcină: este sau nu indicat
Zborul în primul trimestru de sarcină: este sau nu indicat
Un băiețel care ține în mână două jumătăți de scmohine
23 iulie, 07:13
Când poți introduce smochinele în alimentația copilului. Sfaturi simple și utile pentru diversificare
Când poți introduce smochinele în alimentația copilului. Sfaturi simple și utile pentru diversificare
Două mame cu doi copii se joacă pe terasă cu copiii
22 iulie, 09:58
Cum să protejezi copilul de caniculă
Cum să protejezi copilul de caniculă
Un bebeluș care stă la măsuță și consumă bucăți mici de caise
22 iulie, 09:56
Când poți introduce caisele în alimentația copilului tău. Sfaturi utile pentru diversificarea alimentației
Când poți introduce caisele în alimentația copilului tău. Sfaturi utile pentru diversificarea alimentației
Bebeluș stă pe pat cu degetul în gură, iar pe față are dermatită
21 iulie, 09:39
Dermatita de contact: cauze, simptome, tratament
Dermatita de contact: cauze, simptome, tratament
Un băiețel care mânâncă mai multe jumătăți de piersici
21 iulie, 09:37
Când poți introduce piersicile în alimentația copilului tău. Care este cel mai sigur moment pentru aceste fructe
Când poți introduce piersicile în alimentația copilului tău. Care este cel mai sigur moment pentru aceste fructe
Închide