Reclamă

Vitaminele gumate pentru copii: câtă nevoie au de aceste suplimente

Miros frumos, au forme care de care mai atrăgătoare și un gust cum n-ai mai întâlnit. Da, este vorba despre vitaminele gumate pentru copii. Sunt disponibile atât în farmacii, cât și pe diverse site-uri și, de multe ori, pot fi tentante chiar și pentru cei mici. Însă cât de eficiente sunt vitaminele gumate pentru copii și dacă au într-adevăr nevoie copiii de ele, afli din articolul de mai jos.

Vitamine gumate ținute în palme
Înainte de a-i administra copilului suplimente alimentare, vorbește cu medicul de familie sau pediatrul / Shutterstock

Vitaminele gumate pentru copii reprezintă o opțiune populară și atrăgătoare pentru părinți atunci când vine vorba de asigurarea aportului adecvat de nutrienți esențiali pentru cei mici. Aceste suplimente alimentare se găsesc sub diferite forme, colori și arome. Ele conțin vitamine și uneori minerale și sunt create special pentru a fi mai ușor de administrat copiilor. Însă întrebarea care stă pe buzele multor părinți este legată de conținutul de zahăr și de eficiența lor

Ce conțin vitaminele gumate pentru copii

Medicul Komal Malik a dezbătut problema vitaminelor gumate pentru copii pe site-ul  healthshots.com. Acesta susține că vitamine gumate sunt printre cele mai utilizate tipuri de vitamine în rândul copiilor. Pentru administrarea lor nu este nevoie de prescripție medicală, motiv pentru care sunt mai ușor de achiziționat. În plus, părinții recurg la aceste vitamine, mai ales dacă micuții lor refuză vitamine comune, sub formă de picături sau pastile.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Marea majoritate a vitaminelor gumate pentru copii conțin gelatină, amidon de porumb, apa, zahăr și alți coloranți. Printre aromele de care se bucură copiii care iau aceste vitamine se numără gustul de lămâie, căpșuni, portocale sau fructe de pădure.

Reclamă

Vitaminele gumate la copii: ce beneficii au

Medicul Komal Malik susține că aceste vitamine au pe lângă aspect și gust și alte beneficii. Printre acestea, el le punctează pe următoarele:

Aport de nutrienți esențiali

Aceste vitamine sunt formulate pentru a oferi copiilor nutrienții de care au nevoie pentru o creștere și dezvoltare sănătoasă. De obicei, ele conțin vitamine precum vitamina C, vitamina D, vitamine din complexul B și alte minerale importante, cum ar fi calciul și zincul.

Gust plăcut

Unii copii sunt greu de convins să ia pastile, siropuri sau picături. Pentru aceștia, vitaminele gumate sunt extrem de atractive. Gustul plăcut, textura și aspectul atractiv fac ca ele să fie mai ușor de acceptat și mai plăcute decât comprimatele sau capsulele obișnuite.

Ușurința în administrare

Copiii pot fi uneori reticenți să înghită pastile sau capsule, însă vitaminele gumate sunt mai simplu de administrat, deoarece pot fi mestecate și înghițite cu ușurință.

Reclamă

Motive pentru care e recomandată moderația

Cu toate că, așa cum am specificat mai sus, vitaminele gumate au și beneficii, există și anumite aspecte de luat în considerare atunci când vine vorba de utilizarea vitaminelor gumate pentru copii:

Conținutul de zahăr

Unele vitamine gumate pot conține cantități semnificative de zahăr sau îndulcitori artificiali pentru a le face mai gustoase Este important să fii atentă la conținutul de zahăr, deoarece o cantitate excesivă poate fi dăunătoare pentru dinții și sănătatea generală a copilului. Consumul unor cantități excesive de zahăr este legat de apariția cariilor dentare, obezitate și boli de inimă, spune Malik. În ceea ce privește alcoolii din zahăr, atunci când sunt consumați în cantități uriașe, aceștia pot provoca diaree, balonare și alte probleme digestive.

Medicul mai atrage atenția și asupra unui studiu publicat în 2015 legat de administrarea vitaminelor gumate la copii. Acesta  a constatat că micuții sunt tentați să mănânce în exces vitamine gumate. Iar asta, datorită gustului lor asemănător cu cel de bomboane. Acest lucru poate pune copilul în pericol de a primi prea multe substanțe nutritive. În special, dacă acesta consumă și alimente îmbogățite cu vitamine și minerale. Acest lucru ar putea duce la toxicitate vitaminică sau minerală la copii.

Suplimentarea corectă

Vitaminele gumate nu ar trebui să fie singura sursă de nutrienți pentru copii. Este esențial să încurajezi o alimentație echilibrată și sănătoasă. Una care să furnizeze majoritatea vitaminelor și mineralelor necesare pentru creșterea și dezvoltarea adecvată.

În concluzie, medicul specifică faptul că deși vitaminele gumate oferă nutrienți, există alte modalități mai sănătoase prin care îi poți oferi copilului aportul necesar.

Reclamă
Recomandări DePărinți.ro
1
O femeie însărcinată, în patru ipostaze diferite, îmbrăcată cu bluză portocalie și pantaloni roz.
Câte luni înseamnă săptămânile de sarcină. Descoperă etapele prin care vei trece tu și bebelușul tău
Ai rămas însărcinată și ai început documentarea cu privire la evoluția sarcinii și a bebelușului? Descoperă din acest articol câte luni înseamnă săptămânile de sarcină și cum se împarte această perioadă în trimestre. Cu fiecare......
Câte luni înseamnă săptămânile de sarcină. Descoperă etapele prin care vei trece tu și bebelușul tău
2
Adolescenta stă supărată pe podea, cu telefonul în mână
Sadfishing: ce trebuie să știi despre noul trend în rândul adolescenților
Sadfishing-ul este un termen recent apărut care descrie practica de a exagera sau de a inventa probleme emoționale pe rețelele sociale pentru a atrage atenția și simpatia din partea celorlalți. Deși poate părea inofensiv, acest comportament......
Sadfishing: ce trebuie să știi despre noul trend în rândul adolescenților
3
Femeie care aspiră covorul iar câinele stă lângă ea
Cum scăpăm de purici: remedii simple
Dacă te-ai pricopsit cu musafiri nepoftiți precum puricii, ai la îndemână câteva remedii pe care le poți folosi pentru a scăpa de ei. Începe cu aspirarea întregii case, cu spălarea lenjeriilor de pat, dar și cu aplicarea unor remedii......
Cum scăpăm de purici: remedii simple
4
Bebeluș care stă pe spate, pe un pat cu cearșaf alb, în dormitor, doar cu scutec alb pe el, iar mama lui îi ține picioarele ridicate și îl ajută să pedaleze, ilustrând gazele intestinale la bebeluși
Gazele intestinale la bebeluși. Din ce cauză apar și ce remedii poți folosi
Noii părinți sunt absolut surprinși de zgomotele pe care le scot bebelușii în primele săptămâni de viață. Multe dintre ele apar din cauza gazelor intestinale, care îi deranjează, făcându-i neliniștiți și influențându-le somnul și......
Gazele intestinale la bebeluși. Din ce cauză apar și ce remedii poți folosi
5
Femeie însărcinată, îmbrăcată într-un pulover galben, în travaliu, care își ține mâinile pe burtă și sta în mașină, în dreapta, iar soțul ei, care poartă ochelari și este îmbrăcat cu o bluză albă și jeanși și ăși ține mâinile în cap, ilustrând 5 semne că ți s-a rupt apa
5 semne că ți s-a rupt apa și ce să faci când se întâmplă asta
Pe măsură ce se apropie momentul nașterii, trebuie să fii atentă la semnele pe care ți le oferă corpul. Acest lucru te ajută să știi când să mergi la spital. Pe lângă contracții, care sunt din ce în ce mai dese și dureroase, un alt......
5 semne că ți s-a rupt apa și ce să faci când se întâmplă asta
Parteneri
Cele mai noi
Bebeluș care mănâncă singur paste în scaunul de masă
07:53
Autodiversificarea la bebeluși: sfaturi pentru a lua cea mai bună decizie
Autodiversificarea la bebeluși: sfaturi pentru a lua cea mai bună decizie
Femeie tânără stă singură pe canapea
06:47
De ce se simt părinții singuri în 2024: iată ce spun studiile despre singurătatea parentală
De ce se simt părinții singuri în 2024: iată ce spun studiile despre singurătatea parentală
Un copil care stă pe un colac portocaliu în piscină
24 iulie, 08:04
Bolile transmise prin apă la sugari și copiii mici. Ce să faci ca să le previi
Bolile transmise prin apă la sugari și copiii mici. Ce să faci ca să le previi
Gravidă ține în mână biletul de avion și pașaportul
23 iulie, 07:39
Zborul în primul trimestru de sarcină: este sau nu indicat
Zborul în primul trimestru de sarcină: este sau nu indicat
Un băiețel care ține în mână două jumătăți de scmohine
23 iulie, 07:13
Când poți introduce smochinele în alimentația copilului. Sfaturi simple și utile pentru diversificare
Când poți introduce smochinele în alimentația copilului. Sfaturi simple și utile pentru diversificare
Două mame cu doi copii se joacă pe terasă cu copiii
22 iulie, 09:58
Cum să protejezi copilul de caniculă
Cum să protejezi copilul de caniculă
Închide