Reclamă

Când este pregătit copilul să folosească un scaun de masă. Sfaturi și recomandări

Fiecare copil este diferit la fel cum fiecare modalitate de creștere pe care o folosesc părinții este și ea diferită. Etapele pentru dezvoltarea acestuia însă vin cu câteva asemănări. Află când este pregătit copilul să folosească un scaun de masă și vezi cum îl poți ajuta în cadrul acestei schimbări. Pentru a te asigura că ai găsit momentul perfect, citește articolul de mai jos.

Bebeluș care stă într-un înălțător se uită la mâncarea căzută pe podea
Etapele pentru dezvoltarea acestuia însă vin cu câteva asemănări. Află când este pregătit copilul să folosească un scaun de masă și vezi cum îl poți ajuta în cadrul acestei schimbări / Shutterstock

Mulți părinți vin cu temeri pentru această nouă etapă. În primul rând pentru că un scaun de masă ocupă spațiu în casă, în funcție de dimensiunile acestuia. Cu toate acestea, el îl poate ajuta pe cel mic să se bucure de mesele alături de cei dragi. Acesta din urmă este un beneficiu pentru dezvoltarea sa socială, care contează cu adevărat pe parcurs.

Când este pregătit copilul să folosească un scaun de masă

Pentru a te asigura că ai găsit momentul oportun în care micuțul poate folosi un scaun de masă, poți observa modificări în cadrul dezvoltării sale. Dacă acesta poate sta în șezut fără sprijin și începe să mănânce mâncare solidă, sunt indicatoarele către pregătirea ulterioară pentru a sta la masă alături de toată familia.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ
Reclamă

Atât capul cât și trunchiul copilului trebuie să fie într-o poziție corectă atunci când este așezat la masă. Cele mai multe dintre scaunele de masă au o anumită limită de vârstă de la care cei mici le pot folosi pentru a fi în siguranță. Specialiștii sugerează că este indicat să aștepți până la împlinirea vârstei de 6 luni pentru a face acest pas. Este un bun punct de pornire, însă trebuie luate în calcul și alte lucruri. În cele din urmă, nu toți copiii au același ritm de dezvoltare.

Sfaturi și soluții pentru folosirea unui scaun de masă

Dacă micuțul nu este pregătit, însă îți dorești să treacă în această etapă, un scaun de masă reglabil este alegerea ideală. Poate fi folosit în orice poziție și la orice înălțime, astfel că va fi potrivit și atunci când cel mic va mai crește. Indiferent de tipul scaunului de masă ales, nu este indicat să hrănești copilul atunci când stă înclinat pe spate. Există riscul de înec, dar e de altfel și un indicator că nu-și poate ține capul drept și nu este pregătit pentru o nouă schimbare în viața sa. Atunci când poate sta în șezut, îl poți familiariza cu un înălțător sau scaun de masă.

Îi poți oferi o farfurie, o cană sau o furculiță pentru joacă, astfel că tranziția va fi mai ușoară în momentul în care va trebui să mănânce mâncarea solidă și să stea în șezut o perioadă mai lungă de timp, arată parents.com. Unii copii adoră să facă parte din activitățile familiei, să participe la discuții și să râdă împreună cu cei dragi. Micuțul tău ar trebui să fie poziționat în scaunul de masă astfel încât să te poată vedea cu ușurință, însă nu trebuie să atingă lucrurile de pe masă. Nu ar trebui de asemenea să atingă masa cu picioarele pentru a evita riscul producerii unor accidente.

Cum alegi un înălțător pentru copil

Dacă este pregătit pentru această nouă schimbare în viața lui și tu poți fii la fel de sigură. În primul rând, trebuie să fii atentă la siguranța pe care acesta o poate oferi copilului. Este important de verificat dacă este pliabil, dacă anumite materiale se pot spăla și dacă are o înălțime reglabilă. Unii părinți optează pentru scaune de masă care să-i permită copilului să-și sprijine picioarele. Acesta este un alt aspect care poate fi luat în considerare, arată cei de la pathways.org.

Un alt detaliu la fel de important este poziționarea în casă. Atunci când nu este folosit, nu trebuie să fie în imediata apropiere a copilului pentru siguranță. Nu există un moment perfect în care copilul poate să folosească scaunul de masă. Odată ce depășește o anumită înălțime îi va fi totuși destul de dificil. De la vârsta de 1 an, ar trebui să fie pregătit să poată mânca de unul singur, fără ajutor.

Reclamă

Beneficiile folosirii unui scaun de masă

Indiferent de alegerile pe care dorești să le faci în ceea ce privește dezvoltarea copilului este important să știi care sunt beneficiile pentru folosirea unui scaun de masă. Printre acestea se află și timpul pe care îl salvezi atunci când trebuie să îl hrănești pe cel mic. Este foarte ușor de curățat și deține părți detașabile.

Bebelușul se va simți inclus în timpul petrecut alături de familie și va crea legături intense pe viitor. Va învăța de asemenea bunele maniere, va reuși să mențină un contact mai îndelungat cu cei dragi. De asemenea, comportamentul său social va fi unul pozitiv. Siguranța și confortul celui mic ar trebui să reprezinte elementele cheie în cazul alegerii unui scaun de masă. Independența copilului este la fel de importantă. Se va simți mândru că poate mânca singur și își poate folosi propriile ustensile.

De cele mai multe ori, mămicile au nenumărate alte treburi de finalizat în gospodărie. Un scaun de masă îți poate fi de ajutor atunci când timpul îți este limitat și ești nevoită să abordezi mai multe sarcini în același timp. Nu este indicat să lași copilul nesupravegheat, indiferent cât de sigur este scaunul de masă.

Potențialele riscuri atunci când folosești un scaun de masă

Ca în orice altă situație legată de siguranța micuțului tău, trebuie să fii atentă și la potențialele riscuri. Dacă nu este depozitat corespunzător, acesta poate cădea și poate provoca accidente nedorite. Bebelușul își poate prinde degetele într-o clipă de neatenție. Poate trânti obiectele care se află pe masă sau în vecinătatea sa. Specialiștii susțin că un scaun de masă sau un înălțător se poate folosi doar atunci când copilul este obișnuit să stea în șezut fără a obosi. Acest lucru trebuie să se întâmple pentru o perioadă lungă de timp.

Dacă ești pregătită pentru această nouă etapă în viața copilului tău, trebuie să iei în considerare următoarele aspecte. Înălțătorul sau scaunul de masă trebuie să fie certificat și testat conform normelor europene în vigoare. Trebuie să fie ușor de folosit și cel mai important, să aibă 3 sau 4 puncte de prindere.

Te-ar mai putea interesa și
Femeie bucuroasă cu mâna pe burtică într-o cameră luminată cu o cană în mână
Ce să faci înainte de a rămâne însărcinată, potrivit experților. Fii pregătită în orice situație
Ce să faci înainte de a rămâne însărcinată, potrivit experților. Fii pregătită în orice situație
Femeie însărcinată cu mâinile pe burtă într-o cameră luminoasă
Diareea în cazul travaliului. De ce este un semn că nașterea se apropie
Diareea în cazul travaliului. De ce este un semn că nașterea se apropie
Femeie însărcinată care face un test într-o cameră însorită
Sfaturi pentru a rămâne însărcinată mai repede. Ce spun specialiștii
Sfaturi pentru a rămâne însărcinată mai repede. Ce spun specialiștii
Reclamă
Recomandări DePărinți.ro
1
O femeie însărcinată, în patru ipostaze diferite, îmbrăcată cu bluză portocalie și pantaloni roz.
Câte luni înseamnă săptămânile de sarcină. Descoperă etapele prin care vei trece tu și bebelușul tău
Ai rămas însărcinată și ai început documentarea cu privire la evoluția sarcinii și a bebelușului? Descoperă din acest articol câte luni înseamnă săptămânile de sarcină și cum se împarte această perioadă în trimestre. Cu fiecare......
Câte luni înseamnă săptămânile de sarcină. Descoperă etapele prin care vei trece tu și bebelușul tău
2
Femeie care aspiră covorul iar câinele stă lângă ea
Cum scăpăm de purici: remedii simple
Dacă te-ai pricopsit cu musafiri nepoftiți precum puricii, ai la îndemână câteva remedii pe care le poți folosi pentru a scăpa de ei. Începe cu aspirarea întregii case, cu spălarea lenjeriilor de pat, dar și cu aplicarea unor remedii......
Cum scăpăm de purici: remedii simple
3
Femeie însărcinată, îmbrăcată într-un pulover galben, în travaliu, care își ține mâinile pe burtă și sta în mașină, în dreapta, iar soțul ei, care poartă ochelari și este îmbrăcat cu o bluză albă și jeanși și ăși ține mâinile în cap, ilustrând 5 semne că ți s-a rupt apa
5 semne că ți s-a rupt apa și ce să faci când se întâmplă asta
Pe măsură ce se apropie momentul nașterii, trebuie să fii atentă la semnele pe care ți le oferă corpul. Acest lucru te ajută să știi când să mergi la spital. Pe lângă contracții, care sunt din ce în ce mai dese și dureroase, un alt......
5 semne că ți s-a rupt apa și ce să faci când se întâmplă asta
4
Femeie însărcinată care face un test într-o cameră însorită
Sfaturi pentru a rămâne însărcinată mai repede. Ce spun specialiștii
Dacă îți dorești să devii mămică în curând, citește aceste sfaturi pentru a rămâne însărcinată mai repede. Specialiștii te ajută în acest sens și îți oferă cele mai bune recomandări. În ciuda statisticilor legate de vârsta......
Sfaturi pentru a rămâne însărcinată mai repede. Ce spun specialiștii
5
Bebeluș se joacă pe podea într-o zi luminoasă și un câine este în spatele lui
Ce trebuie să știi despre tremurul la bebeluși. Cum se manifestă și care sunt cauzele
Atunci când ești părinte pentru prima oară este normal să te îngrijorezi la fiecare mișcare anormală pe care o face micuțul tău. Vezi ce trebuie să știi despre tremurul la bebeluși și când reprezintă acesta o problemă mult mai mare.......
Ce trebuie să știi despre tremurul la bebeluși. Cum se manifestă și care sunt cauzele
Parteneri
Cele mai noi
Mama stă jos lângă pătuțul bebelușului și se ține cu mâna de cap
13 iunie, 08:35
Durerile de cap post-partum: cum scapi de ele
Durerile de cap post-partum: cum scapi de ele
O fetiță care mănâncă ciocolată
13 iunie, 06:59
Când poți să-i oferi bebelușul ciocolată. Sfaturi de la specialiștii în nutriție
Când poți să-i oferi bebelușul ciocolată. Sfaturi de la specialiștii în nutriție
Băiețel se joacă singur cu dinozaurii
13 iunie, 06:40
Joaca independentă este importantă pentru copil: iată de ce
Joaca independentă este importantă pentru copil: iată de ce
articol cu galerie foto
Alina Bordea și Laura Cosoi, împreună la interviul DePărinți.ro
12 iunie, 10:40
Alina Bordea a vorbit despre ce se întâmplă cu mama și copilul în timpul unei nașteri naturale la DePărinți.ro | Parenting 2.0 cu Laura Cosoi
Alina Bordea a vorbit despre ce se întâmplă cu mama și copilul în timpul unei nașteri naturale la DePărinți.ro | Parenting 2.0 cu Laura Cosoi
Gravidă stă pe canapea și mănâncă o ciocolată
12 iunie, 08:32
Poftele în sarcină: ce sunt ele și cum influențează starea mamei
Poftele în sarcină: ce sunt ele și cum influențează starea mamei
Femeie bucuroasă cu mâna pe burtică într-o cameră luminată cu o cană în mână
12 iunie, 07:17
Ce să faci înainte de a rămâne însărcinată, potrivit experților. Fii pregătită în orice situație
Ce să faci înainte de a rămâne însărcinată, potrivit experților. Fii pregătită în orice situație
Închide