Mommy brain este o realitate recunoscută, caracterizată de pierderi temporare de memorie și dificultăți de concentrare, iar multe mame se întreabă dacă vor reveni vreodată la normal. În sprijinul acestora, cercetările recente susțin și au demonstrat că o astfel de perioadă de „nebuloasă mentală” este, de fapt, temporară.
Studiile indică faptul că, în timp, capacitatea mentală a mămicilor revine la normal pe măsură ce se adaptează la noile provocări ale maternității. Descoperirile oferă speranță și confirmă că mommy brain nu este o stare permanentă. Ci mai degrabă o ajustare naturală a creierului la schimbările din perioada post-natală.
Mommy brain: cum influențează maternitatea creierul
Valerie Tucker Miller, doctorandă în cadrul Departamentului de Antropologie al Universității Purdue, a investigat modul în care maternitatea influențează creierul. Mai exact, modul în care perioada de graviditate afectează atenția, memoria și alte procese psihologice. Ce a făcut ea diferit față de alte studii? În primul rând, a abordat în detaliu acest subiect. Mai apoi, a adus în faza de cercetare femei care trecuseră deja prin faza postpartum de cel puțin un an de zile. Ceea ce în studiile anterioare nu s-a întâmplat. Acelea s-au axat mai degrabă pe mamele aflate imediat după naștere. Iar, după cum susține Valerie Tucker, citată de thebump.com, perioada imediată nașterii s-ar putea să nu reflecte cel mai precis abilitățile cognitive din cauza schimbărilor hormonale și a lipsei de somn.
Astfel, pentru a obține o imagine mai precisă, echipa specialistei a recrutat 60 de mame care născuse de cel puțin un an de zile. Pe acestea, le-a comparat cu 70 de femei care nu fuseseră niciodată însărcinate sau nu aveau copii. Pentru a măsura timpii de reacție și abilitățile de atenție, echipa a folosit Testul Rețelei de Atenție (ANT-R).
Ce au arătat rezultatele studiului
Rezultatele studiului au fost publicate în revista Current Psychology. Acestea au dezvăluit faptul că cele 60 de mame avut performanțe similare sau chiar superioare la test în comparație cu femeile care nu sunt mame. Interesant, vârsta medie a mamelor din studiu era mai mare. Dar acestea au avut niveluri de atenție comparabile și chiar o atenție mai bună la controlul executiv.
Amanda Veile, profesor asistent de antropologie la Purdue și co-autor al studiului, sugerează că mamele ar putea beneficia de un avantaj în unele aspecte. Pe lângă abilitățile cognitive remarcabile, mamele au demonstrat o capacitate de a se concentra mai bine. Acest fapt sugerează o adaptare la cerințele multitasking ale vieții de părinte.
Studiul subliniază, totuși, importanța abordării stigmatului asociat cu „mommy brain”. Chiar dacă abilitățile cognitive rămân intacte, stresul, izolarea și lipsa de sprijin pot afecta bunăstarea mentală a mamei. Amanda Veile atrage atenția că „mommy brain” poate fi influențat de cultură. Și că mamele se pot simți mai distrase și uituce în condiții de stres. Sau dacă nu beneficiază de niciun ajutor.
Așadar, cercetătorii confirmă faptul că mommy brain este doar o etapă trecătoare. Mai mult, există deja cercetări în curs de desfășurare care explorează diferențele interculturale în influența maternității asupra funcțiilor cognitive și bunăstării la nivel mondial.