Reclamă

Când se schimbă culoarea ochilor la bebeluși

Deși mulți bebeluși se nasc cu ochi albaștri sau gri, culoarea ochilor la bebeluși poate suferi transformări fascinante în primele luni de viață. Procesul prin care culoarea ochilor se schimbă este un fenomen natural, încărcat de mister și de anticipare pentru majoritatea părinților. Când se schimbă culoarea ochilor la bebeluși, care este perioada în care vei putea observa schimbările, dar și ce anume determină schimbările, vom afla în articolul de mai jos.  

Ochi de bebeluș
În jurul vârstei de nouă luni culoarea ochilor la bebeluși se stabilizează / Shutterstock

La naștere, majoritatea bebelușilor au ochii în nuanțe de albastru sau gri, indiferent de genetică sau etnie. Acest lucru se datorează cantității relativ scăzute de melanină prezentă în irisul ochilor la momentul nașterii. Melanina este pigmentul care conferă culoare ochilor, pielii și părului. Nivelul de melanină din iris este determinat genetic și începe să crească după naștere, influențând astfel schimbarea culorii ochilor.

Când se schimbă culoarea ochilor la bebeluși

Schimbarea culorii ochilor începe de obicei când bebelușul are între 3 și 6 luni și poate continua să se modifice până la vârsta de 1 an, sau chiar mai târziu. Procesul este treptat și subtil, astfel că ai  putea să nu observi schimbarea de la o zi la alta. În funcție de cantitatea de melanină produsă în acest timp, un bebeluș care la naștere are ochii albaștri ar putea să aibă, ca adult,  ochi verzi, căprui sau chiar negri.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Și deși la majoritatea bebelușilor culoarea ochilor se schimbă în primul an de viață, există și cazuri în care culoarea ochilor rămâne neschimbată. De exemplu, bebelușii născuți cu o cantitate mare de melanină în iris pot avea ochii căprui  la naștere și așa va și rămâne.

Reclamă

Există, de asemenea, cazuri rare în care culoarea ochilor unui copil se poate schimba sau intensifica  chiar și după vârsta de 1 an. Aceste schimbări sunt de obicei subtile și se datorează variațiilor în producția de melanină.

Ce culoare vor avea ochii copilului

Așa cum am specificat, culoarea ochilor la bebeluși este determinată de genetică și este rezultatul combinației genelor moștenite de la ambii părinți. Genetica culorii ochilor este complexă și nu este dictată de o singură genă, ci de mai multe gene care contribuie la producția de melanină în irisul ochilor. Cu cât este mai multă melanină prezentă în iris, cu atât culoarea ochilor va fi mai închisă. Dr. Emily Zepeda, medic oftalmolog pediatru oferă pentru dmei.org o explicație a modului în care genele pot influența culoarea ochilor:

Ochi albaștri: Ochii albaștri sunt de obicei rezultatul unei cantități scăzute de melanină. Dacă ambii părinți au ochii albaștri, este, destul de probabil ca și copilul să aibă ochii albaștri, deoarece trăsătura ochilor albaștri este recesivă.

Ochi verzi: Ochii verzi sunt mai puțin comuni decât ochii albaștri sau căprui. Ei sunt rezultatul unei cantități moderate de melanină. Această culoare poate rezulta dintr-o combinație genetică mai variată, fiind posibilă dacă există o combinație de gene de la părinți care au ochii albaștri, verzi sau chiar căprui.

Reclamă

Ochi căprui: Ochii căprui sunt cei mai comuni și sunt rezultatul unei cantități mari de melanină. Trăsătura pentru ochii căprui este dominantă. Ceea ce înseamnă că dacă cel puțin un părinte are ochii căprui, este posibil ca și copilul să aibă ochii căprui. Asta chiar dacă celălalt părinte are ochii albaștri sau verzi.

De unde vine culoarea ochilor la bebeluși

Pentru a înțelege de unde vine culoarea ochilor la bebeluși, dr. Emily Zepeda susține că e important să înțelegi mai întâi rolul irisului( structura musculară care înconjoară pupila (partea neagră a ochiului) și care controlează cantitatea de lumină care intră în ochi. Irisul are un strat posterior (cunoscut sub numele de epiteliu pigmentar) și un strat frontal (cunoscut sub numele de stromă). Majoritatea oamenilor au o parte maro în epiteliul pigmentar. Cu toate acestea, cantitatea de pigment din stroma este cea care determină culoarea ochilor la bebeluși. „Irisul deține multe melanocite care adăpostesc toată melanina. Ochii albaștri conțin cantități minime de pigment, în timp ce ochii căprui au niveluri ridicate de melanină”, spune Dr. Zepeda.

Cu cât melanocitele sunt mai active, cu atât se produce mai multă melanină. Cu alte cuvinte, cei care au ochi de culoare mai deschisă (albaștri sau verzi) nu au un pigment de culoare diferită. Pur și simplu au mai puțin pigment mari decât persoanele cu ochi mai închiși la culoare.

Dr. Zepeda explică, de asemenea, modul în care cantitatea de lumină reflectată de iris determină culoarea ochilor. Ochii de culoare mai deschisă au mai puțină melanină sau deloc care să absoarbă lumina. Prin urmare, mai multă lumină este dispersată pe tot spectrul de culori de către fibrele de colagen pentru ca ochii să pară albaștri sau verzi. Ochii mai închiși la culoare au mai multă melanină și absorb mai multă lumină.

Acest lucru explică de ce ochii unora au nuanțe diferite într-un mediu întunecat, față de unul luminos.

Nu toți bebelușii se nasc cu ochii albaștri

Nu toți bebelușii se nasc cu ochi albaștri. Statisticile arată că ochii albaștri sau gri sunt mai frecvenți întâlniți la copiii albi. La copiii asiatici, de culoare sau hispanici, culoarea ochilor este mai închisă la naștere. Acest lucru are legătură cu istoria familiei și cu locul de unde provin anumite grupuri de oameni.

De exemplu, cei din Africa, America de Sud și America Centrală au un climat mai însorit decât cei din Europa. Organismul stimulează în mod natural producția de melanină ca o măsură de protecție pentru persoanele din aceste medii. De obicei, rezultatul este reprezentat de ochii de culoare mai închisă, precum și de pielea mai închisă la culoare.

Reclamă
Recomandări DePărinți.ro
1
O femeie însărcinată, în patru ipostaze diferite, îmbrăcată cu bluză portocalie și pantaloni roz.
Câte luni înseamnă săptămânile de sarcină. Descoperă etapele prin care vei trece tu și bebelușul tău
Ai rămas însărcinată și ai început documentarea cu privire la evoluția sarcinii și a bebelușului? Descoperă din acest articol câte luni înseamnă săptămânile de sarcină și cum se împarte această perioadă în trimestre. Cu fiecare......
Câte luni înseamnă săptămânile de sarcină. Descoperă etapele prin care vei trece tu și bebelușul tău
2
Adolescenta stă supărată pe podea, cu telefonul în mână
Sadfishing: ce trebuie să știi despre noul trend în rândul adolescenților
Sadfishing-ul este un termen recent apărut care descrie practica de a exagera sau de a inventa probleme emoționale pe rețelele sociale pentru a atrage atenția și simpatia din partea celorlalți. Deși poate părea inofensiv, acest comportament......
Sadfishing: ce trebuie să știi despre noul trend în rândul adolescenților
3
Femeie care aspiră covorul iar câinele stă lângă ea
Cum scăpăm de purici: remedii simple
Dacă te-ai pricopsit cu musafiri nepoftiți precum puricii, ai la îndemână câteva remedii pe care le poți folosi pentru a scăpa de ei. Începe cu aspirarea întregii case, cu spălarea lenjeriilor de pat, dar și cu aplicarea unor remedii......
Cum scăpăm de purici: remedii simple
4
Bebeluș care stă pe spate, pe un pat cu cearșaf alb, în dormitor, doar cu scutec alb pe el, iar mama lui îi ține picioarele ridicate și îl ajută să pedaleze, ilustrând gazele intestinale la bebeluși
Gazele intestinale la bebeluși. Din ce cauză apar și ce remedii poți folosi
Noii părinți sunt absolut surprinși de zgomotele pe care le scot bebelușii în primele săptămâni de viață. Multe dintre ele apar din cauza gazelor intestinale, care îi deranjează, făcându-i neliniștiți și influențându-le somnul și......
Gazele intestinale la bebeluși. Din ce cauză apar și ce remedii poți folosi
5
Femeie însărcinată, îmbrăcată într-un pulover galben, în travaliu, care își ține mâinile pe burtă și sta în mașină, în dreapta, iar soțul ei, care poartă ochelari și este îmbrăcat cu o bluză albă și jeanși și ăși ține mâinile în cap, ilustrând 5 semne că ți s-a rupt apa
5 semne că ți s-a rupt apa și ce să faci când se întâmplă asta
Pe măsură ce se apropie momentul nașterii, trebuie să fii atentă la semnele pe care ți le oferă corpul. Acest lucru te ajută să știi când să mergi la spital. Pe lângă contracții, care sunt din ce în ce mai dese și dureroase, un alt......
5 semne că ți s-a rupt apa și ce să faci când se întâmplă asta
Parteneri
Cele mai noi
Femeie tânără stă singură pe canapea
25 iulie, 06:47
De ce se simt părinții singuri în 2024: iată ce spun studiile despre singurătatea parentală
De ce se simt părinții singuri în 2024: iată ce spun studiile despre singurătatea parentală
Un copil care stă pe un colac portocaliu în piscină
24 iulie, 08:04
Bolile transmise prin apă la sugari și copiii mici. Ce să faci ca să le previi
Bolile transmise prin apă la sugari și copiii mici. Ce să faci ca să le previi
Gravidă ține în mână biletul de avion și pașaportul
23 iulie, 07:39
Zborul în primul trimestru de sarcină: este sau nu indicat
Zborul în primul trimestru de sarcină: este sau nu indicat
Un băiețel care ține în mână două jumătăți de scmohine
23 iulie, 07:13
Când poți introduce smochinele în alimentația copilului. Sfaturi simple și utile pentru diversificare
Când poți introduce smochinele în alimentația copilului. Sfaturi simple și utile pentru diversificare
Două mame cu doi copii se joacă pe terasă cu copiii
22 iulie, 09:58
Cum să protejezi copilul de caniculă
Cum să protejezi copilul de caniculă
Un bebeluș care stă la măsuță și consumă bucăți mici de caise
22 iulie, 09:56
Când poți introduce caisele în alimentația copilului tău. Sfaturi utile pentru diversificarea alimentației
Când poți introduce caisele în alimentația copilului tău. Sfaturi utile pentru diversificarea alimentației
Închide