Reclamă

Dezvoltarea bebelușului în primul an de viață

În primul an de viață, bebelușul trece printr-o multitudine de transformări și crește într-un ritm alert. Vei vedea de la lună la lună cum se transformă, evoluează și ce achiziții interesante dobândește. Pentru că dezvoltarea bebelușului în primul an de viață este foarte rapidă, te vei întreba mereu dacă este în graficul de dezvoltare sau care va fi pasul următor.

Bebeluș fetiță surprinsă de la 1 la 12 luni de viață, așezată lângă cifra corespunzătoare stagiului de dezvoltare, ilustrând dezvoltarea bebelușului
Dezvoltarea bebelușului în primul an de viață poate fi uimitoare și trebuie să știi că fiecare are propriul său ritm / Shutterstock

Este important să știi că fiecare bebeluș are propriul său ritm în a atinge anumite etape de dezvoltare. Unii sunt mai rapizi și ating anumiți parametri mai devreme, pe când alții îi ating mai târziu, pentru că sunt preocupați cu dezvoltarea altor abilități.

Dezvoltarea bebelușului între 0-3 luni

În primele câteva săptămâni, în general, bebelușul doarme și mănâncă. Nu va fi capabil să facă foarte multe, pentru că încă nu se poate coordona foarte bine.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Dar, îți recunoaște vocea și poate privi la o distanță de maxim 30 cm, aproximativ distanța de la ochii lui și pieptul tău, atunci când îl alăptezi. „Pe măsură ce se apropie sfârșitul primei luni, bebelușul va începe să petreacă mai mult timp treaz și îi va plăcea să se uite la fața ta și să-ți audă vocea. Așa că, vorbește-i, cântă-i, leagănă-l și ține-l în brațe frecvent“, sfătuiește medicul Anne Zachry, într-un articol apărut în parents.com.

Nu te speria dacă ochii bebelușului se încrucișează ocazional, pentru că este normal. Aceștia încă se dezvoltă până la 6 luni, când ar trebui să fie verificați. Apoi, nu se va mai întâmpla asta.

Reclamă

În perioada 0-3 luni, bebelușul ar trebui să înceapă să zâmbească. La început, va fi doar pentru el însuși, apoi ca raspuns la zâmbetele tale.

Pune bebelușul cât mai des pe burtică, pentru că ajută la întărirea musculaturii spatelui. Spre sfârșitul lunii 3, acesta va putea să-și ridice capul și pieptul. De asemenea, începe să ducă mâinile la gură, închide și deschide palmele și apucă diferite obiecte, pe care va încerca să le ducă la gură. Este bine să cumperi jucării care fac zgomot, ușor de ținut în mână și foarte colorate, pentru a le stârni cât mai mult interesul.

Chiar dacă nou-născuții pot auzi, nu înțeleg ce înseamnă sunetele. Abia după o lună își pot întoarce capul după zgomotele familiare, iar spre 3 luni pot răspunde cu entuziasm, spune mayoclinic.org.

Reclamă

Dezvoltarea bebelușului între 4-6 luni

Bebelușul devine din ce în ce mai alert și mai conștient de lumea exterioară. În plus, va fi încântat să exploreze cât mai mult, mai ales că brațele și picioarele încep să aibă mișcări mai coordonate. Vei vedea că este interesat să apuce tot ce poate din jurul lui și să ducă la gură.

Este perioada în care bebelușul își ține bine capul, începe să rostogolească și stă singur în fund. Asta înseamnă că poți trece la o altă etapă importantă, diversificarea.

Vedere este mult mai mai clară și bebelușul începe să poată face diferența între nuanțele de roșu, albastru și galben. El se poate concentra asupra unei jucării sau poate urmări o minge care se rostogolește.  

Începe să scoată diferite sunete repetitive și e posibil să raspundă la anumite zgomote sau să-și exprime bucuria. Unii bebeluși ar putea deja să-și recunoască numele.

Discută cu medicul dacă bebelușul nu răspunde la zgomote puternice bruște sau nu privește, pentru scurt timp, un obiect foarte colorat.

Dezvoltarea bebelușului între 7-9 luni

Bebelușul a învățat că se poate deplasa prin rostogolire și împins în picioare, înainte și înapoi, sau târât. Trebuie să fii atentă și să nu îl lași nesupravegheat nicio secundă, mai ales când e pus în pat sau pe o suprafață înaltă.

Acum, unii bebelușii pot să stea așezați fără să se sprijine, iar alții au nevoie de puțin ajutor. De asemenea, unii tind să se împingă în picioare pentru a se ridica. Spre sfârșitul lunii 9, chiar se pot sprijini de canapea pentru a face câțiva pași.

În această periaodă mișcările devin mai rafinate. De exemplu, bebelușul poate să ridice obiecte doar cu degetul mare și arătătorul. Aceste abilități îl vor ajuta să mânuiască o lingură și alimentele moi.

Bebelușul recunoaște numele membrilor familiei. Poate să aplaude și îl poți încuraja cu ajutorul joculețelor de tipul „cucu bau“ sau cântă-i cântecele care neesită bătutul din palme.

În această perioadă, vorbește cât mai mult cu el, pentru a-l încuraja să-și folosească limbajul. Bebelușul comunică prin sunete, diferite gesturi și expresii faciale. Cel mai probabil vei auzi o mulțime de râsete și chițăituri. Cumpără-i cât mai multe cărți cu imagini atractive. Apoi, arată-i, denumește și descrie ce vezi pe fiecare pagină și încurajează-l și pe bebeluș să îți arate anumite animăluțe sau obiecte.

Bebelușilor încep să le apară primii dinți, dar se poate și mai târziu. Vei observa că în această perioadă salivează mai mult, bagă totul în gură și pot să fie agitați din cauza inflamării gingiilor. Există geluri calmante, dar pentru a le folosi este bine să discuți înainte cu un medic. De asemenea, poți să le oferi  jucării speciale, din cauciuc, pentru dentiție.

Dezvoltarea bebelușului între 10-12 luni

La această vârstă, majoritatea bebelușilor pot sta singuri, fără ajutor, sau se pot împinge pentru a se ridica în picioare. Se pot ajuta de mobila din casă, până când prind curaj să facă primii pași, fără sprijin.

Acum bebelușii se pot hrăni singuri cu diferite alimentele tăiate în bucăți și se pot descurca să manevreze o lingură, conform mayoclinic.org. Și pentru că le place să facă zgomot, folosesc lingura și pentru a bate cu ea în masă sau în alte obiecte.

În această perioadă, e posibil ca bâlbâiala de până acum să se transforme în primele cuvinte ale bebelușului („mama“, „tata“ sau „dada“). De asemenea, bebelușul ar putea face cu mâna pentru a-și lua „la revedere“.

Copilul de această vârstă poate găsi cu ușurință obiecte ascunse. În acest sens, poți să faci mici joculețe cu el. Va începe să imite vorbitul tău la telefon sau apăsatul butoanelor de la telecomandă. În plus, deși nu îi place să stea fără tine, ar putea să te lase să pleci câteva minute. Pentru asta, ai putea să îi distragi atenția cu o jucărie interesantă.

Te-ar mai putea interesa și
Femeie însărcinată care stă pe o canapea gri, spijinită pe o pernă verde, este îmbrăcată cu a bluză albă cu dungi negre și ține o mână pe burtă și în cealaltă mână are un pahar cu vin roșu la care se uită
Efectele alcoolului în sarcină. Studii recente au arătat cum poate influența dezvoltarea copilului
Efectele alcoolului în sarcină. Studii recente au arătat cum poate influența dezvoltarea copilului
Mama care doarme lângă bebelușul ei
10 de moduri prin care te poți conecta cu bebelușul
10 de moduri prin care te poți conecta cu bebelușul
Piure pentru bebeluși de culoare portocalie într-un recipient alb
Ghid pentru congelarea mâncării bebelușilor. Tot ce trebuie să știi
Ghid pentru congelarea mâncării bebelușilor. Tot ce trebuie să știi
Reclamă
Recomandări DePărinți.ro
1
Mama și fiica ei pun împreună bani în pușculiță
Educația financiară la copii: ce trebuie să știe despre bani, în funcție de vârstă
Educația financiară la copii este una din cele mai bune investiții pe care un părinte o poate face în dezvoltarea copilului. Aceasta îl  pregătește pe copil să facă față responsabilităților financiare pe care le va întâlni în......
Educația financiară la copii: ce trebuie să știe despre bani, în funcție de vârstă
2
O femeie însărcinată, în patru ipostaze diferite, îmbrăcată cu bluză portocalie și pantaloni roz.
Câte luni înseamnă săptămânile de sarcină. Descoperă etapele prin care vei trece tu și bebelușul tău
Ai rămas însărcinată și ai început documentarea cu privire la evoluția sarcinii și a bebelușului? Descoperă din acest articol câte luni înseamnă săptămânile de sarcină și cum se împarte această perioadă în trimestre. Cu fiecare......
Câte luni înseamnă săptămânile de sarcină. Descoperă etapele prin care vei trece tu și bebelușul tău
3
articol cu video
Dorina Codreanu și Laura Cosoi, împreună, elegante, la interviul DePărinți.ro
Dorina Codreanu a discutat despre infertilitate la DePărinți.ro | Parenting 2.0 cu Laura Cosoi. Care sunt soluțiile pentru a obține o sarcină
Dorina Codreanu a discutat despre infertilitate la DePărinți.ro | Parenting 2.0 cu Laura Cosoi. Invitata vedetei este medic primar obstetrică și ginecologie, doctor în științe medicale specializat în infertilitate și reproducere asistată.......
Dorina Codreanu a discutat despre infertilitate la DePărinți.ro | Parenting 2.0 cu Laura Cosoi. Care sunt soluțiile pentru a obține o sarcină
4
Femeie însărcinată, îmbrăcată într-un pulover galben, în travaliu, care își ține mâinile pe burtă și sta în mașină, în dreapta, iar soțul ei, care poartă ochelari și este îmbrăcat cu o bluză albă și jeanși și ăși ține mâinile în cap, ilustrând 5 semne că ți s-a rupt apa
5 semne că ți s-a rupt apa și ce să faci când se întâmplă asta
Pe măsură ce se apropie momentul nașterii, trebuie să fii atentă la semnele pe care ți le oferă corpul. Acest lucru te ajută să știi când să mergi la spital. Pe lângă contracții, care sunt din ce în ce mai dese și dureroase, un alt......
5 semne că ți s-a rupt apa și ce să faci când se întâmplă asta
5
Botoșei roz și bleu, așezați pe o pătură albă, pufoasă, ilustrând Semne că poți avea fată sau băiat
Semne că poți avea fată sau băiat. Ce au constatat specialiștii
După ce ai aflat că ești însărcinată, poate că primul lucru la care te gândești este să afli care va fi sexul bebelușului. Poate fi destul de distractiv să pui în aplicare diferite practici din popor sau să iei în considerare......
Semne că poți avea fată sau băiat. Ce au constatat specialiștii
Cele mai noi
Mama stă pe podea cu mâinile la cap, în timp ce copilul se joacă pe lângă ea
16 mai, 07:32
Epuizarea maternă: simptome, cauze și recuperare
Epuizarea maternă: simptome, cauze și recuperare
Înghețată cu iaurt și căpșuni pusă pe un blat de lemn alături de un bol plin cu căpșuni
16 mai, 07:17
Înghețată cu iaurt și căpșuni. Un desert perfect pentru copilul tău
Înghețată cu iaurt și căpșuni. Un desert perfect pentru copilul tău
articol cu video
Lorina Buga, alături de Laura Cosoi, în platoul DePărinți.ro
15 mai, 10:29
Lorina Buga a explicat ce este psihosomatica la DePărinți.ro | Parenting 2.0 cu Laura Cosoi. Cum poate ajuta în rezolvarea depresiei postpartum
Lorina Buga a explicat ce este psihosomatica la DePărinți.ro | Parenting 2.0 cu Laura Cosoi. Cum poate ajuta în rezolvarea depresiei postpartum
O farfurie pe care se află mai multe clătite cu căpșuni pregătite pentru copii
15 mai, 07:55
Clătite cu căpșuni. O rețetă îndrăgită de orice copil
Clătite cu căpșuni. O rețetă îndrăgită de orice copil
Gravidă ține în mâini două suzete de culori diferite
15 mai, 07:01
Fetiță sau băiat: când poți afla sexul bebelușului
Fetiță sau băiat: când poți afla sexul bebelușului
Mai multe bioșe cu căpșuni puse pe un grătar alături de câteva flori albe
14 mai, 08:31
Brioșe cu căpșuni. Rețeta sănătoasă pentru copii
Brioșe cu căpșuni. Rețeta sănătoasă pentru copii
Închide