Reclamă

Dezvoltarea bebelușului în primul an de viață

În primul an de viață, bebelușul trece printr-o multitudine de transformări și crește într-un ritm alert. Vei vedea de la lună la lună cum se transformă, evoluează și ce achiziții interesante dobândește. Pentru că dezvoltarea bebelușului în primul an de viață este foarte rapidă, te vei întreba mereu dacă este în graficul de dezvoltare sau care va fi pasul următor.

Bebeluș fetiță surprinsă de la 1 la 12 luni de viață, așezată lângă cifra corespunzătoare stagiului de dezvoltare, ilustrând dezvoltarea bebelușului
Dezvoltarea bebelușului în primul an de viață poate fi uimitoare și trebuie să știi că fiecare are propriul său ritm / Shutterstock

Este important să știi că fiecare bebeluș are propriul său ritm în a atinge anumite etape de dezvoltare. Unii sunt mai rapizi și ating anumiți parametri mai devreme, pe când alții îi ating mai târziu, pentru că sunt preocupați cu dezvoltarea altor abilități.

Dezvoltarea bebelușului între 0-3 luni

În primele câteva săptămâni, în general, bebelușul doarme și mănâncă. Nu va fi capabil să facă foarte multe, pentru că încă nu se poate coordona foarte bine.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Dar, îți recunoaște vocea și poate privi la o distanță de maxim 30 cm, aproximativ distanța de la ochii lui și pieptul tău, atunci când îl alăptezi. „Pe măsură ce se apropie sfârșitul primei luni, bebelușul va începe să petreacă mai mult timp treaz și îi va plăcea să se uite la fața ta și să-ți audă vocea. Așa că, vorbește-i, cântă-i, leagănă-l și ține-l în brațe frecvent“, sfătuiește medicul Anne Zachry, într-un articol apărut în parents.com.

Nu te speria dacă ochii bebelușului se încrucișează ocazional, pentru că este normal. Aceștia încă se dezvoltă până la 6 luni, când ar trebui să fie verificați. Apoi, nu se va mai întâmpla asta.

Reclamă

În perioada 0-3 luni, bebelușul ar trebui să înceapă să zâmbească. La început, va fi doar pentru el însuși, apoi ca raspuns la zâmbetele tale.

Pune bebelușul cât mai des pe burtică, pentru că ajută la întărirea musculaturii spatelui. Spre sfârșitul lunii 3, acesta va putea să-și ridice capul și pieptul. De asemenea, începe să ducă mâinile la gură, închide și deschide palmele și apucă diferite obiecte, pe care va încerca să le ducă la gură. Este bine să cumperi jucării care fac zgomot, ușor de ținut în mână și foarte colorate, pentru a le stârni cât mai mult interesul.

Chiar dacă nou-născuții pot auzi, nu înțeleg ce înseamnă sunetele. Abia după o lună își pot întoarce capul după zgomotele familiare, iar spre 3 luni pot răspunde cu entuziasm, spune mayoclinic.org.

Reclamă

Dezvoltarea bebelușului între 4-6 luni

Bebelușul devine din ce în ce mai alert și mai conștient de lumea exterioară. În plus, va fi încântat să exploreze cât mai mult, mai ales că brațele și picioarele încep să aibă mișcări mai coordonate. Vei vedea că este interesat să apuce tot ce poate din jurul lui și să ducă la gură.

Este perioada în care bebelușul își ține bine capul, începe să rostogolească și stă singur în fund. Asta înseamnă că poți trece la o altă etapă importantă, diversificarea.

Vedere este mult mai mai clară și bebelușul începe să poată face diferența între nuanțele de roșu, albastru și galben. El se poate concentra asupra unei jucării sau poate urmări o minge care se rostogolește.  

Începe să scoată diferite sunete repetitive și e posibil să raspundă la anumite zgomote sau să-și exprime bucuria. Unii bebeluși ar putea deja să-și recunoască numele.

Discută cu medicul dacă bebelușul nu răspunde la zgomote puternice bruște sau nu privește, pentru scurt timp, un obiect foarte colorat.

Dezvoltarea bebelușului între 7-9 luni

Bebelușul a învățat că se poate deplasa prin rostogolire și împins în picioare, înainte și înapoi, sau târât. Trebuie să fii atentă și să nu îl lași nesupravegheat nicio secundă, mai ales când e pus în pat sau pe o suprafață înaltă.

Acum, unii bebelușii pot să stea așezați fără să se sprijine, iar alții au nevoie de puțin ajutor. De asemenea, unii tind să se împingă în picioare pentru a se ridica. Spre sfârșitul lunii 9, chiar se pot sprijini de canapea pentru a face câțiva pași.

În această periaodă mișcările devin mai rafinate. De exemplu, bebelușul poate să ridice obiecte doar cu degetul mare și arătătorul. Aceste abilități îl vor ajuta să mânuiască o lingură și alimentele moi.

Bebelușul recunoaște numele membrilor familiei. Poate să aplaude și îl poți încuraja cu ajutorul joculețelor de tipul „cucu bau“ sau cântă-i cântecele care neesită bătutul din palme.

În această perioadă, vorbește cât mai mult cu el, pentru a-l încuraja să-și folosească limbajul. Bebelușul comunică prin sunete, diferite gesturi și expresii faciale. Cel mai probabil vei auzi o mulțime de râsete și chițăituri. Cumpără-i cât mai multe cărți cu imagini atractive. Apoi, arată-i, denumește și descrie ce vezi pe fiecare pagină și încurajează-l și pe bebeluș să îți arate anumite animăluțe sau obiecte.

Bebelușilor încep să le apară primii dinți, dar se poate și mai târziu. Vei observa că în această perioadă salivează mai mult, bagă totul în gură și pot să fie agitați din cauza inflamării gingiilor. Există geluri calmante, dar pentru a le folosi este bine să discuți înainte cu un medic. De asemenea, poți să le oferi  jucării speciale, din cauciuc, pentru dentiție.

Dezvoltarea bebelușului între 10-12 luni

La această vârstă, majoritatea bebelușilor pot sta singuri, fără ajutor, sau se pot împinge pentru a se ridica în picioare. Se pot ajuta de mobila din casă, până când prind curaj să facă primii pași, fără sprijin.

Acum bebelușii se pot hrăni singuri cu diferite alimentele tăiate în bucăți și se pot descurca să manevreze o lingură, conform mayoclinic.org. Și pentru că le place să facă zgomot, folosesc lingura și pentru a bate cu ea în masă sau în alte obiecte.

În această perioadă, e posibil ca bâlbâiala de până acum să se transforme în primele cuvinte ale bebelușului („mama“, „tata“ sau „dada“). De asemenea, bebelușul ar putea face cu mâna pentru a-și lua „la revedere“.

Copilul de această vârstă poate găsi cu ușurință obiecte ascunse. În acest sens, poți să faci mici joculețe cu el. Va începe să imite vorbitul tău la telefon sau apăsatul butoanelor de la telecomandă. În plus, deși nu îi place să stea fără tine, ar putea să te lase să pleci câteva minute. Pentru asta, ai putea să îi distragi atenția cu o jucărie interesantă.

Te-ar mai putea interesa și
Bebeluș se joacă pe podea într-o zi luminoasă și un câine este în spatele lui
Ce trebuie să știi despre tremurul la bebeluși. Cum se manifestă și care sunt cauzele
Ce trebuie să știi despre tremurul la bebeluși. Cum se manifestă și care sunt cauzele
Micuț care plânge și stă jos pe un fundal gri și o poză alb-negru
Ce este refluxul silențios la bebeluși. Care sunt semnele și cum poți preveni această situație
Ce este refluxul silențios la bebeluși. Care sunt semnele și cum poți preveni această situație
Mama care ține capul bebelușului într-o cameră luminoasă
Cum și când se schimbă forma capului în cazul bebelușilor. Când e cazul să îți pui întrebări
Cum și când se schimbă forma capului în cazul bebelușilor. Când e cazul să îți pui întrebări
Reclamă
Recomandări DePărinți.ro
1
articol cu video
Alina Bordea și Laura Cosoi, împreună la interviul DePărinți.ro
Alina Bordea a vorbit despre ce se întâmplă cu mama și copilul în timpul unei nașteri naturale la DePărinți.ro | Parenting 2.0 cu Laura Cosoi
Alina Bordea a vorbit despre ce se întâmplă cu mama și copilul în timpul unei nașteri naturale la DePărinți.ro | Parenting 2.0 cu Laura Cosoi. Invitata din acest episod este medic specialist obstetrică și ginecologie, doctor în științe......
Alina Bordea a vorbit despre ce se întâmplă cu mama și copilul în timpul unei nașteri naturale la DePărinți.ro | Parenting 2.0 cu Laura Cosoi
2
Femeie care aspiră covorul iar câinele stă lângă ea
Cum scăpăm de purici: remedii simple
Dacă te-ai pricopsit cu musafiri nepoftiți precum puricii, ai la îndemână câteva remedii pe care le poți folosi pentru a scăpa de ei. Începe cu aspirarea întregii case, cu spălarea lenjeriilor de pat, dar și cu aplicarea unor remedii......
Cum scăpăm de purici: remedii simple
3
O femeie însărcinată, în patru ipostaze diferite, îmbrăcată cu bluză portocalie și pantaloni roz.
Câte luni înseamnă săptămânile de sarcină. Descoperă etapele prin care vei trece tu și bebelușul tău
Ai rămas însărcinată și ai început documentarea cu privire la evoluția sarcinii și a bebelușului? Descoperă din acest articol câte luni înseamnă săptămânile de sarcină și cum se împarte această perioadă în trimestre. Cu fiecare......
Câte luni înseamnă săptămânile de sarcină. Descoperă etapele prin care vei trece tu și bebelușul tău
4
Botoșei roz și bleu, așezați pe o pătură albă, pufoasă, ilustrând Semne că poți avea fată sau băiat
Semne că poți avea fată sau băiat. Ce au constatat specialiștii
După ce ai aflat că ești însărcinată, poate că primul lucru la care te gândești este să afli care va fi sexul bebelușului. Poate fi destul de distractiv să pui în aplicare diferite practici din popor sau să iei în considerare......
Semne că poți avea fată sau băiat. Ce au constatat specialiștii
5
Femeie însărcinată, îmbrăcată cu o bluză mov și pantaloni albi, care stă în living, având în spate un televizor, puțin aplecată, ținând o mână pe spate și una sub burtă, ilustrând înțepăturile vaginale în sarcină
Înțepăturile vaginale în sarcină. Care sunt cauzele acestora și când să discuți cu un medic
Atunci când te apropii de sfârșitul sarcinii, te poți confrunta cu diferite tipuri de simptome, mai mult sau mai puțin ciudate. De exemplu, la un moment dat, poți simți o înțepătură fulgerătoare în vagin, care durează mai puțin de un......
Înțepăturile vaginale în sarcină. Care sunt cauzele acestora și când să discuți cu un medic
Parteneri
Cele mai noi
Mama și băiețelul se țin în brațe și se simt bine
06:25
Relațiile copii-părinți: ce anume produce rupta dintre ei: nu telefonul este problema
Relațiile copii-părinți: ce anume produce rupta dintre ei: nu telefonul este problema
Părinții și copiii iau masa împreună
16 iunie, 08:28
10 sfaturi pentru a forma comportamente alimentare sănătoase la copiii mici
10 sfaturi pentru a forma comportamente alimentare sănătoase la copiii mici
Mama îl dă pe copil cu cremă cu protecție solară
15 iunie, 07:54
Cum îngrijești pielea copilului vara
Cum îngrijești pielea copilului vara
Fata stă pe canapea și vorbește la telefon
15 iunie, 06:49
5 aspecte de luat în considerare înainte de a cumpăra un telefon copilului
5 aspecte de luat în considerare înainte de a cumpăra un telefon copilului
Fetiță stă jos și citește dintr-o carte
14 iunie, 08:20
Ce este hiperlexia? Iată de ce unii copii încep să citească extrem de devreme
Ce este hiperlexia? Iată de ce unii copii încep să citească extrem de devreme
O femeie care își alăptează copilul
14 iunie, 07:39
Alăptarea afectează libidoul: cum să menții pasiunea în cuplu în timpul acestui proces
Alăptarea afectează libidoul: cum să menții pasiunea în cuplu în timpul acestui proces
Închide