Reclamă

Dezvoltarea bebelușului în primul an de viață

În primul an de viață, bebelușul trece printr-o multitudine de transformări și crește într-un ritm alert. Vei vedea de la lună la lună cum se transformă, evoluează și ce achiziții interesante dobândește. Pentru că dezvoltarea bebelușului în primul an de viață este foarte rapidă, te vei întreba mereu dacă este în graficul de dezvoltare sau care va fi pasul următor.

Bebeluș fetiță surprinsă de la 1 la 12 luni de viață, așezată lângă cifra corespunzătoare stagiului de dezvoltare, ilustrând dezvoltarea bebelușului
Dezvoltarea bebelușului în primul an de viață poate fi uimitoare și trebuie să știi că fiecare are propriul său ritm / Shutterstock

Este important să știi că fiecare bebeluș are propriul său ritm în a atinge anumite etape de dezvoltare. Unii sunt mai rapizi și ating anumiți parametri mai devreme, pe când alții îi ating mai târziu, pentru că sunt preocupați cu dezvoltarea altor abilități.

Dezvoltarea bebelușului între 0-3 luni

În primele câteva săptămâni, în general, bebelușul doarme și mănâncă. Nu va fi capabil să facă foarte multe, pentru că încă nu se poate coordona foarte bine.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Dar, îți recunoaște vocea și poate privi la o distanță de maxim 30 cm, aproximativ distanța de la ochii lui și pieptul tău, atunci când îl alăptezi. „Pe măsură ce se apropie sfârșitul primei luni, bebelușul va începe să petreacă mai mult timp treaz și îi va plăcea să se uite la fața ta și să-ți audă vocea. Așa că, vorbește-i, cântă-i, leagănă-l și ține-l în brațe frecvent“, sfătuiește medicul Anne Zachry, într-un articol apărut în parents.com.

Nu te speria dacă ochii bebelușului se încrucișează ocazional, pentru că este normal. Aceștia încă se dezvoltă până la 6 luni, când ar trebui să fie verificați. Apoi, nu se va mai întâmpla asta.

Reclamă

În perioada 0-3 luni, bebelușul ar trebui să înceapă să zâmbească. La început, va fi doar pentru el însuși, apoi ca raspuns la zâmbetele tale.

Pune bebelușul cât mai des pe burtică, pentru că ajută la întărirea musculaturii spatelui. Spre sfârșitul lunii 3, acesta va putea să-și ridice capul și pieptul. De asemenea, începe să ducă mâinile la gură, închide și deschide palmele și apucă diferite obiecte, pe care va încerca să le ducă la gură. Este bine să cumperi jucării care fac zgomot, ușor de ținut în mână și foarte colorate, pentru a le stârni cât mai mult interesul.

Chiar dacă nou-născuții pot auzi, nu înțeleg ce înseamnă sunetele. Abia după o lună își pot întoarce capul după zgomotele familiare, iar spre 3 luni pot răspunde cu entuziasm, spune mayoclinic.org.

Reclamă

Dezvoltarea bebelușului între 4-6 luni

Bebelușul devine din ce în ce mai alert și mai conștient de lumea exterioară. În plus, va fi încântat să exploreze cât mai mult, mai ales că brațele și picioarele încep să aibă mișcări mai coordonate. Vei vedea că este interesat să apuce tot ce poate din jurul lui și să ducă la gură.

Este perioada în care bebelușul își ține bine capul, începe să rostogolească și stă singur în fund. Asta înseamnă că poți trece la o altă etapă importantă, diversificarea.

Vedere este mult mai mai clară și bebelușul începe să poată face diferența între nuanțele de roșu, albastru și galben. El se poate concentra asupra unei jucării sau poate urmări o minge care se rostogolește.  

Începe să scoată diferite sunete repetitive și e posibil să raspundă la anumite zgomote sau să-și exprime bucuria. Unii bebeluși ar putea deja să-și recunoască numele.

Discută cu medicul dacă bebelușul nu răspunde la zgomote puternice bruște sau nu privește, pentru scurt timp, un obiect foarte colorat.

Dezvoltarea bebelușului între 7-9 luni

Bebelușul a învățat că se poate deplasa prin rostogolire și împins în picioare, înainte și înapoi, sau târât. Trebuie să fii atentă și să nu îl lași nesupravegheat nicio secundă, mai ales când e pus în pat sau pe o suprafață înaltă.

Acum, unii bebelușii pot să stea așezați fără să se sprijine, iar alții au nevoie de puțin ajutor. De asemenea, unii tind să se împingă în picioare pentru a se ridica. Spre sfârșitul lunii 9, chiar se pot sprijini de canapea pentru a face câțiva pași.

În această periaodă mișcările devin mai rafinate. De exemplu, bebelușul poate să ridice obiecte doar cu degetul mare și arătătorul. Aceste abilități îl vor ajuta să mânuiască o lingură și alimentele moi.

Bebelușul recunoaște numele membrilor familiei. Poate să aplaude și îl poți încuraja cu ajutorul joculețelor de tipul „cucu bau“ sau cântă-i cântecele care neesită bătutul din palme.

În această perioadă, vorbește cât mai mult cu el, pentru a-l încuraja să-și folosească limbajul. Bebelușul comunică prin sunete, diferite gesturi și expresii faciale. Cel mai probabil vei auzi o mulțime de râsete și chițăituri. Cumpără-i cât mai multe cărți cu imagini atractive. Apoi, arată-i, denumește și descrie ce vezi pe fiecare pagină și încurajează-l și pe bebeluș să îți arate anumite animăluțe sau obiecte.

Bebelușilor încep să le apară primii dinți, dar se poate și mai târziu. Vei observa că în această perioadă salivează mai mult, bagă totul în gură și pot să fie agitați din cauza inflamării gingiilor. Există geluri calmante, dar pentru a le folosi este bine să discuți înainte cu un medic. De asemenea, poți să le oferi  jucării speciale, din cauciuc, pentru dentiție.

Dezvoltarea bebelușului între 10-12 luni

La această vârstă, majoritatea bebelușilor pot sta singuri, fără ajutor, sau se pot împinge pentru a se ridica în picioare. Se pot ajuta de mobila din casă, până când prind curaj să facă primii pași, fără sprijin.

Acum bebelușii se pot hrăni singuri cu diferite alimentele tăiate în bucăți și se pot descurca să manevreze o lingură, conform mayoclinic.org. Și pentru că le place să facă zgomot, folosesc lingura și pentru a bate cu ea în masă sau în alte obiecte.

În această perioadă, e posibil ca bâlbâiala de până acum să se transforme în primele cuvinte ale bebelușului („mama“, „tata“ sau „dada“). De asemenea, bebelușul ar putea face cu mâna pentru a-și lua „la revedere“.

Copilul de această vârstă poate găsi cu ușurință obiecte ascunse. În acest sens, poți să faci mici joculețe cu el. Va începe să imite vorbitul tău la telefon sau apăsatul butoanelor de la telecomandă. În plus, deși nu îi place să stea fără tine, ar putea să te lase să pleci câteva minute. Pentru asta, ai putea să îi distragi atenția cu o jucărie interesantă.

Te-ar mai putea interesa și
O mămică care îi oferă copilului ei o linguriță cu vitamina C
Vitamina C pentru bebeluși. Când este recomandat să o administrezi
Vitamina C pentru bebeluși. Când este recomandat să o administrezi
Mamă stresată cu un copil în brațe într-un pat
Căderea părului la bebeluși. De ce apare această schimbare în dezvoltarea micuților
Căderea părului la bebeluși. De ce apare această schimbare în dezvoltarea micuților
Pompă pentru sân cu un bebeluș care stă în brațele mamei
Cum să stimulezi lactația, potrivit specialiștilor. Află tot ce nu știai despre acest proces
Cum să stimulezi lactația, potrivit specialiștilor. Află tot ce nu știai despre acest proces
Reclamă
Recomandări DePărinți.ro
1
Copiii generației Alpha stau la masă și se uită pe laptop
Generația Alpha: sunt sau nu sunt copiii Alpha mai lipsiți de respect decât alte generații?
Generația Alpha este compusă din copiii născuți după 2010, aceia care cresc într-o lume digitală, conectată și rapidă. Ca mamă, probabil că ai observat deja câteva diferențe între felul în care acești copii își trăiesc copilăria......
Generația Alpha: sunt sau nu sunt copiii Alpha mai lipsiți de respect decât alte generații?
2
Femeie însărcinată, îmbrăcată cu o bluză mov și pantaloni albi, care stă în living, având în spate un televizor, puțin aplecată, ținând o mână pe spate și una sub burtă, ilustrând înțepăturile vaginale în sarcină
Înțepăturile vaginale în sarcină. Care sunt cauzele acestora și când să discuți cu un medic
Atunci când te apropii de sfârșitul sarcinii, te poți confrunta cu diferite tipuri de simptome, mai mult sau mai puțin ciudate. De exemplu, la un moment dat, poți simți o înțepătură fulgerătoare în vagin, care durează mai puțin de un......
Înțepăturile vaginale în sarcină. Care sunt cauzele acestora și când să discuți cu un medic
3
Bebeluș care stă pe spate, pe un pat cu cearșaf alb, în dormitor, doar cu scutec alb pe el, iar mama lui îi ține picioarele ridicate și îl ajută să pedaleze, ilustrând gazele intestinale la bebeluși
Gazele intestinale la bebeluși. Din ce cauză apar și ce remedii poți folosi
Noii părinți sunt absolut surprinși de zgomotele pe care le scot bebelușii în primele săptămâni de viață. Multe dintre ele apar din cauza gazelor intestinale, care îi deranjează, făcându-i neliniștiți și influențându-le somnul și......
Gazele intestinale la bebeluși. Din ce cauză apar și ce remedii poți folosi
4
Femeie gravidă taie legume în bucătărie
Alimente picante în sarcină: cât de sigure sunt acestea
Sarcina vine cu multe întrebări și incertitudini, iar una dintre ele se referă adesea la dietă. Multe viitoare mame se întreabă dacă este sigur sau nu să consume alimente picante în timpul sarcinii.  Răspunsurile și recomandările......
Alimente picante în sarcină: cât de sigure sunt acestea
5
Mămică, îmbrăcată un tricou gri cu text în jurul pieptului, ține în brațe un bebeluș care plânge, ilustrând de ce își arcuiesc bebelușii spatele
De ce își arcuiesc bebelușii spatele
Pe lângă faptul că plâng atunci când îi supără ceva pe bebeluși, mai fac un gest, destul de înfricoșător pentru părinți, și anume își arcuiesc spatele. Acest lucru este absolut normal, mai ales că până învață să vorbească......
De ce își arcuiesc bebelușii spatele
Parteneri
Cele mai noi
Mama își ia la revedere de la băiatul care merge singur la școală
07:16
Parentingul liberal: ce este și care sunt caracteristicile lui
Parentingul liberal: ce este și care sunt caracteristicile lui
O mămică ce ține în brațe un bebeluș și se recuperează după naștere
06:14
Recuperarea după naștere. Ce recomandă specialiștii să faci în această perioadă
Recuperarea după naștere. Ce recomandă specialiștii să faci în această perioadă
MAi multe felii de pâine cu avocado și somon afumat
6 octombrie, 07:09
Consumul de somon afumat în sarcină. Cât de sigur este acest aliment pentru mămici și bebeluși
Consumul de somon afumat în sarcină. Cât de sigur este acest aliment pentru mămici și bebeluși
O femeie însărcinată care poartă o rochie neagră și ține un cățel de usturoi în palmă
5 octombrie, 06:34
Consumul de usturoi în timpul sarcinii: beneficii și contraindicații
Consumul de usturoi în timpul sarcinii: beneficii și contraindicații
Buchet de trei bețe pe care sunt înșirate fructe de sticlă
5 octombrie, 06:14
Ce sunt „fructele de sticlă” și de ce pot fi periculoase pentru copii
Ce sunt „fructele de sticlă” și de ce pot fi periculoase pentru copii
O fetiță fericită care îți ține mama în brațe
4 octombrie, 07:29
Ce este teoria atașamentului și de ce e diferită de atașamentul securizat în parenting
Ce este teoria atașamentului și de ce e diferită de atașamentul securizat în parenting
Închide