Reclamă

Care sunt cele mai comune tipuri de cancer la copii

Tipurile de cancer care afectează copiii sunt de obicei diferite de cele care apar în cazul adulților. Multe tipuri de cancer la adulți pot fi legate de obiceiuri cum ar fi fumatul, consumul de alcool, dieta sau obezitatea. Cu toate acestea, o afecțiune atât de dură apare și în cazul copiilor. Află care sunt cele mai comune tipuri de cancer la copii.

Un copil care ține în mână o jucărie din pluș și o fundiță galbenă
Cauzele cancerelor infantile sunt mult mai greu de definit decât în cazul adulților / Shutterstock

Cancerul este o afecțiune severă, care are un termen dur ce o definește. Cu siguranță îți pare rău atunci când auzi că cineva cunoscut a fost diagnosticat cu cancer. Sentimentele și trăirile când un copil suferă de cancer nu au cum să fie însă descrise în cuvinte.

Care sunt cele mai comune tipuri de cancer la copii

Se crede că cele mai comune tipuri de cancer la copii sunt provocate de factori care nu au legătură cu stilul de viață sau mediul copilului, ori cu afecțiuni genetice. Cauzele cancerelor infantile sunt mult mai greu de definit decât în cazul adulților.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Cancerul la copii este cel mai adesea cauzat de mutații genetice aleatorii, care nu pot fi prevenite, care apar în timpul vieții, chiar înainte de naștere, în uter. Mutațiile se acumulează pe parcursul vieții, astfel încât cancerul este mai frecvent la persoanele în vârstă și mai rar la copii.

Reclamă

Mutațiile genetice ale ADN-ului și posibilele cauze legat de mediu tind să fie legate de anumite tipuri de cancer la copii.

Cele mai frecvente tipuri de cancer la copii, în funcție de vârstă:

  • Leucemii;
  • Tumori ale creierului și măduvei spinării;
  • Limfoame.

Copiii mai mici (sub 14 ani) au mai multe șanse de a dezvolta:

Reclamă
  • Sarcoame ale țesuturilor moi (de obicei rabdomiosarcom);
  • Neuroblastom;
  • Tumori ale rinichilor.

Adolescenții (cu vârste între 15 și 19 ani) dezvoltă mai frecvent:

  • Cancer testicular sau ovarian;
  • Cancer tiroidian;
  • Melanomul.

Datorită progreselor în depistare și tratament, cancerul infantil a devenit o afecțiune care se poate trata, din fericire. Institutul Național al Cancerului raportează că peste 80% dintre copiii cu cancer trăiesc după diagnosticul inițial.

Rata de supraviețuire de cinci ani pentru multe tipuri de cancer în cazul copiilor a crescut mult în ultimele decenii. Cinci ani sunt considerați reprezentativi, deoarece este puțin probabil ca unele tipuri de cancer să revină după această perioadă de timp.

Ai mai jos cele mai comune tipuri de cancer la copii.

Leucemie

Leucemiile sunt cele mai frecvente tipuri de cancer la copii. Aproximativ 1 din 3 cazuri de cancer la copil sunt reprezentate de leucemii.

Leucemiile încep în celulele sanguine care trăiesc în măduva osoasă. Măduva osoasă este partea moale, interioară a oaselor, responsabilă de producerea de noi celule sanguine.

În loc să creeze celule sanguine importante – cum ar fi celulele albe din sânge pentru a lupta împotriva infecțiilor sau celulele roșii din sânge pentru a transporta oxigenul în tot corpul – măduva osoasă a copiilor cu leucemie se umple cu celule canceroase.

Cele mai frecvente tipuri de leucemie sunt leucemia limfocitară acută (ALL) și leucemia mieloidă acută (AML). Simptomele leucemiei la copii pot include:

  • Dureri osoase și articulare;
  • Oboseală;
  • Lipsa energiei;
  • Piele palidă;
  • Sângerări sau vânătăi;
  • Febră;
  • Pierdere în greutate.

Deși leucemia este cel mai frecvent tip de cancer la copil, nu mai este principala cauză de deces cauzat de cancer în rândul copiilor, datorită progreselor în tratament. Cancerul cerebral este considerat acum fatal la copii în comparație cu leucemia.

Tumori ale creierului și măduvei spinării

Tumorile cerebrale și ale măduvei spinării sunt al doilea cel mai frecvent tip de cancer la copii, reprezentând aproximativ 26% din toate tipurile infantile de cancer.

Aceste tumori pot crește aproape oriunde în creier sau măduva spinării.

Tipurile de tumori ale creierului și măduvei spinării care se pot dezvolta sunt diverse. Unele pot necesita strategii de tratament diferite și pot avea rate diferite de supraviețuire.

Tumorile cerebrale sunt mai frecvente decât tumorile măduvei spinării și pot veni cu simptome precum:

  • Dureri de cap;
  • Greaţă;
  • Vărsături;
  • Vedere încețoșată sau dublă;
  • Ameţeală;
  • Convulsii;
  • Dificultăți la mers sau la manipularea obiectelor.

Aproximativ trei din patru copii supraviețuiesc la cel puțin cinci ani după diagnostic, dar perspectiva variază în funcție de tipul de tumoră și de alți factori.

Limfom

Limfomul este un tip de cancer care se dezvoltă în sistemul limfatic al corpului, inclusiv în ganglionii limfatici, splină, măduva osoasă, amigdale și tractul digestiv.
Limfomul apare atunci când un anumit tip de globule albe, numit limfocite, se transformă într-o celulă de limfom.

Locul unde apare cancerului poate influența simptomele cu care se va confrunta un copilul ce suferă de limfom, dar unele dintre cele mai frecvente sunt:

  • Pierdere în greutate;
  • Febră;
  • Transpirație;
  • Oboseală;
  • Ganglioni limfatici umflați sub pielea gâtului, axilei sau în zona inghinală;

Cele două tipuri principale de limfom sunt:

Limfoamele non-Hodgkin reprezintă aproximativ 5% din toate tipurile de cancer din copilărie și sunt mai frecvente la copiii mai mici.

Limfomul Hodgkin, care reprezintă aproximativ 3% din toate tipurile de cancer infantil și apare mai des la adolescenți.

Rabdomiosarcom

Rabdomiosarcomul (RMS) este un tip de cancer care atacă anumite zone ale mușchilor. Se localizează în celulele care ar trebui să evolueze în celule musculare, dar în schimb devin canceroase. Este mult mai frecvent la copii și foarte rar la adulți, deoarece afectează celulele timpurii care sunt încă în curs de dezvoltare.

RMS poate crește aproape oriunde în corp, dar deseori se localizează la mâini, picioare, cap, gât, burtă, pelvis.

Aproximativ 3% dintre cancerele infantile sunt rabdomiosarcoame și jumătate din cazuri apar la copii sub 10 ani. Rata de supraviețuire depinde de diverși factori, inclusiv de unde a început cancerul și de cât de mult se răspândește. Aproximativ 70% dintre copii supraviețuiesc cinci ani sau mai mult după un diagnostic de RMS.

Neuroblastom

Neuroblastomul se formează în celulele nervoase în curs de dezvoltare, adesea înainte de nașterea unui copil. Deoarece este un cancer care atacă celulele în curs de dezvoltare, este mult mai frecvent la sugari și copiii mici. Aproape 90% din cazuri sunt diagnosticate până la vârsta de 5 ani și este foarte rar după vârsta de 10 ani.

Aproximativ 6% din toate cancerele infantile sunt neuroblastoame. La sugari, este cel mai frecvent tip de cancer. Deși neuroblastoamele pot crește oriunde, adesea se localizeză în abdomen, provocând umflături. Alte simptome potențiale sunt durerile osoase și febra.

Tumora Wilms

Tumora Wilms, un tip de cancer care afectează rinichii, este diagnosticată în medie la copiii cu vârste cuprinse între 3 și 4 ani. Reprezintă aproximativ 5% din toate tipurile de cancer din copilărie și este mai frecventă la copiii mici. Aproximativ 90% din cancerele de rinichi la copii sunt tumori Wilms. De obicei afectează doar un rinichi, dar uneori îi afectează pe ambii.

Un nodul sau o inflamație în burtă poate fi un posibil semn al tumorii Wilms, la fel ca:

  • Febră;
  • Durere;
  • Greaţă;
  • Lipsa poftei de mâncare.

Adesea, tumora este mai mare decât rinichiul în sine înainte de a fi observată, dar majoritatea tumorilor Wilms sunt detectate înainte ca cancerul să se răspândească.

Retinoblastom

Retinoblastomul este un tip de cancer care se dezvoltă în partea din spate a ochiului (retină). De obicei, afectează doar un ochi.

Este cel mai răspândit la sugari și copiii mici și apare rar la copiii mai mari de 6 ani. Aproximativ 2% dintre cancerele din copilărie sunt retinoblastoame.

Un medic ar trebui să poată detecta retinoblastomul în timpul unui examen oftalmologic. Când lumina este îndreptată spre un ochi cu retinoblastom, pupila apare albă sau roz, în timp ce o pupila sănătoasă arată de obicei roșie în lumină.

Cancer osos

Aproximativ 3% din toate cancerele infantile încep în oase. Cancerul osos este mai frecvent la copiii mai mari și la adolescenți.

Există două tipuri principale de cancer osos:

Osteosarcomul este deosebit de răspândit la adolescenți și se dezvoltă de obicei la capetele cu creștere rapidă ale oaselor lungi, cum ar fi genunchii. Simptomele pot include dureri osoase și umflături în zona afectată. Ratele de supraviețuire depind de stadiul în momentul diagnosticării.

Sarcoamele Ewing sunt mai puțin frecvente. Când apar, ele sunt adesea diagnosticate la adolescenți. De obicei cresc în oasele șoldului, coaste, omoplați sau mijlocul oaselor picioarelor, provocând dureri și umflături osoase.

Te-ar mai putea interesa și
Un babymonitor de culoare albă
Ce a descoperit o mamă pe babymonitor când se uita la copil. Secunda care i-a salvat viața micuțului
Ce a descoperit o mamă pe babymonitor când se uita la copil. Secunda care i-a salvat viața micuțului
Reclamă
Recomandări DePărinți.ro
1
Mama și fiica ei pun împreună bani în pușculiță
Educația financiară la copii: ce trebuie să știe despre bani, în funcție de vârstă
Educația financiară la copii este una din cele mai bune investiții pe care un părinte o poate face în dezvoltarea copilului. Aceasta îl  pregătește pe copil să facă față responsabilităților financiare pe care le va întâlni în......
Educația financiară la copii: ce trebuie să știe despre bani, în funcție de vârstă
2
O femeie însărcinată, în patru ipostaze diferite, îmbrăcată cu bluză portocalie și pantaloni roz.
Câte luni înseamnă săptămânile de sarcină. Descoperă etapele prin care vei trece tu și bebelușul tău
Ai rămas însărcinată și ai început documentarea cu privire la evoluția sarcinii și a bebelușului? Descoperă din acest articol câte luni înseamnă săptămânile de sarcină și cum se împarte această perioadă în trimestre. Cu fiecare......
Câte luni înseamnă săptămânile de sarcină. Descoperă etapele prin care vei trece tu și bebelușul tău
3
articol cu video
Dorina Codreanu și Laura Cosoi, împreună, elegante, la interviul DePărinți.ro
Dorina Codreanu a discutat despre infertilitate la DePărinți.ro | Parenting 2.0 cu Laura Cosoi. Care sunt soluțiile pentru a obține o sarcină
Dorina Codreanu a discutat despre infertilitate la DePărinți.ro | Parenting 2.0 cu Laura Cosoi. Invitata vedetei este medic primar obstetrică și ginecologie, doctor în științe medicale specializat în infertilitate și reproducere asistată.......
Dorina Codreanu a discutat despre infertilitate la DePărinți.ro | Parenting 2.0 cu Laura Cosoi. Care sunt soluțiile pentru a obține o sarcină
4
Femeie însărcinată, îmbrăcată într-un pulover galben, în travaliu, care își ține mâinile pe burtă și sta în mașină, în dreapta, iar soțul ei, care poartă ochelari și este îmbrăcat cu o bluză albă și jeanși și ăși ține mâinile în cap, ilustrând 5 semne că ți s-a rupt apa
5 semne că ți s-a rupt apa și ce să faci când se întâmplă asta
Pe măsură ce se apropie momentul nașterii, trebuie să fii atentă la semnele pe care ți le oferă corpul. Acest lucru te ajută să știi când să mergi la spital. Pe lângă contracții, care sunt din ce în ce mai dese și dureroase, un alt......
5 semne că ți s-a rupt apa și ce să faci când se întâmplă asta
5
Botoșei roz și bleu, așezați pe o pătură albă, pufoasă, ilustrând Semne că poți avea fată sau băiat
Semne că poți avea fată sau băiat. Ce au constatat specialiștii
După ce ai aflat că ești însărcinată, poate că primul lucru la care te gândești este să afli care va fi sexul bebelușului. Poate fi destul de distractiv să pui în aplicare diferite practici din popor sau să iei în considerare......
Semne că poți avea fată sau băiat. Ce au constatat specialiștii
Parteneri
Cele mai noi
O adolescentă care spală vasele pentru a-și ajuta părinții
07:43
Sarcini simple pentru adolescenți. Cum îi înveți pe copii să se implice în treburile zilnice
Sarcini simple pentru adolescenți. Cum îi înveți pe copii să se implice în treburile zilnice
Mama ține bebelușul în brațe și toarnă ceai în pahare în timp ce cască de oboseală
18 mai, 06:54
Semne că suferi de epuizare maternă
Semne că suferi de epuizare maternă
O mamă care stă pe o canapea și își ceartă fetița
18 mai, 06:12
Greșeli de disciplină pe care le poți face la început de drum. Cum îți poți educa micuțul în mod corect
Greșeli de disciplină pe care le poți face la început de drum. Cum îți poți educa micuțul în mod corect
Mama stă pe podea cu mâinile la cap, în timp ce copilul se joacă pe lângă ea
16 mai, 07:32
Epuizarea maternă: simptome, cauze și recuperare
Epuizarea maternă: simptome, cauze și recuperare
Înghețată cu iaurt și căpșuni pusă pe un blat de lemn alături de un bol plin cu căpșuni
16 mai, 07:17
Înghețată cu iaurt și căpșuni. Un desert perfect pentru copilul tău
Înghețată cu iaurt și căpșuni. Un desert perfect pentru copilul tău
articol cu video
Lorina Buga, alături de Laura Cosoi, în platoul DePărinți.ro
15 mai, 10:29
Lorina Buga a explicat ce este psihosomatica la DePărinți.ro | Parenting 2.0 cu Laura Cosoi. Cum poate ajuta în rezolvarea depresiei postpartum
Lorina Buga a explicat ce este psihosomatica la DePărinți.ro | Parenting 2.0 cu Laura Cosoi. Cum poate ajuta în rezolvarea depresiei postpartum
Închide