Reclamă

Care sunt cele mai comune tipuri de cancer la copii

Tipurile de cancer care afectează copiii sunt de obicei diferite de cele care apar în cazul adulților. Multe tipuri de cancer la adulți pot fi legate de obiceiuri cum ar fi fumatul, consumul de alcool, dieta sau obezitatea. Cu toate acestea, o afecțiune atât de dură apare și în cazul copiilor. Află care sunt cele mai comune tipuri de cancer la copii.

Un copil care ține în mână o jucărie din pluș și o fundiță galbenă
Cauzele cancerelor infantile sunt mult mai greu de definit decât în cazul adulților / Shutterstock

Cancerul este o afecțiune severă, care are un termen dur ce o definește. Cu siguranță îți pare rău atunci când auzi că cineva cunoscut a fost diagnosticat cu cancer. Sentimentele și trăirile când un copil suferă de cancer nu au cum să fie însă descrise în cuvinte.

Care sunt cele mai comune tipuri de cancer la copii

Se crede că cele mai comune tipuri de cancer la copii sunt provocate de factori care nu au legătură cu stilul de viață sau mediul copilului, ori cu afecțiuni genetice. Cauzele cancerelor infantile sunt mult mai greu de definit decât în cazul adulților.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Cancerul la copii este cel mai adesea cauzat de mutații genetice aleatorii, care nu pot fi prevenite, care apar în timpul vieții, chiar înainte de naștere, în uter. Mutațiile se acumulează pe parcursul vieții, astfel încât cancerul este mai frecvent la persoanele în vârstă și mai rar la copii.

Reclamă

Mutațiile genetice ale ADN-ului și posibilele cauze legat de mediu tind să fie legate de anumite tipuri de cancer la copii.

Cele mai frecvente tipuri de cancer la copii, în funcție de vârstă:

  • Leucemii;
  • Tumori ale creierului și măduvei spinării;
  • Limfoame.

Copiii mai mici (sub 14 ani) au mai multe șanse de a dezvolta:

Reclamă
  • Sarcoame ale țesuturilor moi (de obicei rabdomiosarcom);
  • Neuroblastom;
  • Tumori ale rinichilor.

Adolescenții (cu vârste între 15 și 19 ani) dezvoltă mai frecvent:

  • Cancer testicular sau ovarian;
  • Cancer tiroidian;
  • Melanomul.

Datorită progreselor în depistare și tratament, cancerul infantil a devenit o afecțiune care se poate trata, din fericire. Institutul Național al Cancerului raportează că peste 80% dintre copiii cu cancer trăiesc după diagnosticul inițial.

Rata de supraviețuire de cinci ani pentru multe tipuri de cancer în cazul copiilor a crescut mult în ultimele decenii. Cinci ani sunt considerați reprezentativi, deoarece este puțin probabil ca unele tipuri de cancer să revină după această perioadă de timp.

Ai mai jos cele mai comune tipuri de cancer la copii.

Leucemie

Leucemiile sunt cele mai frecvente tipuri de cancer la copii. Aproximativ 1 din 3 cazuri de cancer la copil sunt reprezentate de leucemii.

Leucemiile încep în celulele sanguine care trăiesc în măduva osoasă. Măduva osoasă este partea moale, interioară a oaselor, responsabilă de producerea de noi celule sanguine.

În loc să creeze celule sanguine importante – cum ar fi celulele albe din sânge pentru a lupta împotriva infecțiilor sau celulele roșii din sânge pentru a transporta oxigenul în tot corpul – măduva osoasă a copiilor cu leucemie se umple cu celule canceroase.

Cele mai frecvente tipuri de leucemie sunt leucemia limfocitară acută (ALL) și leucemia mieloidă acută (AML). Simptomele leucemiei la copii pot include:

  • Dureri osoase și articulare;
  • Oboseală;
  • Lipsa energiei;
  • Piele palidă;
  • Sângerări sau vânătăi;
  • Febră;
  • Pierdere în greutate.

Deși leucemia este cel mai frecvent tip de cancer la copil, nu mai este principala cauză de deces cauzat de cancer în rândul copiilor, datorită progreselor în tratament. Cancerul cerebral este considerat acum fatal la copii în comparație cu leucemia.

Tumori ale creierului și măduvei spinării

Tumorile cerebrale și ale măduvei spinării sunt al doilea cel mai frecvent tip de cancer la copii, reprezentând aproximativ 26% din toate tipurile infantile de cancer.

Aceste tumori pot crește aproape oriunde în creier sau măduva spinării.

Tipurile de tumori ale creierului și măduvei spinării care se pot dezvolta sunt diverse. Unele pot necesita strategii de tratament diferite și pot avea rate diferite de supraviețuire.

Tumorile cerebrale sunt mai frecvente decât tumorile măduvei spinării și pot veni cu simptome precum:

  • Dureri de cap;
  • Greaţă;
  • Vărsături;
  • Vedere încețoșată sau dublă;
  • Ameţeală;
  • Convulsii;
  • Dificultăți la mers sau la manipularea obiectelor.

Aproximativ trei din patru copii supraviețuiesc la cel puțin cinci ani după diagnostic, dar perspectiva variază în funcție de tipul de tumoră și de alți factori.

Limfom

Limfomul este un tip de cancer care se dezvoltă în sistemul limfatic al corpului, inclusiv în ganglionii limfatici, splină, măduva osoasă, amigdale și tractul digestiv.
Limfomul apare atunci când un anumit tip de globule albe, numit limfocite, se transformă într-o celulă de limfom.

Locul unde apare cancerului poate influența simptomele cu care se va confrunta un copilul ce suferă de limfom, dar unele dintre cele mai frecvente sunt:

  • Pierdere în greutate;
  • Febră;
  • Transpirație;
  • Oboseală;
  • Ganglioni limfatici umflați sub pielea gâtului, axilei sau în zona inghinală;

Cele două tipuri principale de limfom sunt:

Limfoamele non-Hodgkin reprezintă aproximativ 5% din toate tipurile de cancer din copilărie și sunt mai frecvente la copiii mai mici.

Limfomul Hodgkin, care reprezintă aproximativ 3% din toate tipurile de cancer infantil și apare mai des la adolescenți.

Rabdomiosarcom

Rabdomiosarcomul (RMS) este un tip de cancer care atacă anumite zone ale mușchilor. Se localizează în celulele care ar trebui să evolueze în celule musculare, dar în schimb devin canceroase. Este mult mai frecvent la copii și foarte rar la adulți, deoarece afectează celulele timpurii care sunt încă în curs de dezvoltare.

RMS poate crește aproape oriunde în corp, dar deseori se localizează la mâini, picioare, cap, gât, burtă, pelvis.

Aproximativ 3% dintre cancerele infantile sunt rabdomiosarcoame și jumătate din cazuri apar la copii sub 10 ani. Rata de supraviețuire depinde de diverși factori, inclusiv de unde a început cancerul și de cât de mult se răspândește. Aproximativ 70% dintre copii supraviețuiesc cinci ani sau mai mult după un diagnostic de RMS.

Neuroblastom

Neuroblastomul se formează în celulele nervoase în curs de dezvoltare, adesea înainte de nașterea unui copil. Deoarece este un cancer care atacă celulele în curs de dezvoltare, este mult mai frecvent la sugari și copiii mici. Aproape 90% din cazuri sunt diagnosticate până la vârsta de 5 ani și este foarte rar după vârsta de 10 ani.

Aproximativ 6% din toate cancerele infantile sunt neuroblastoame. La sugari, este cel mai frecvent tip de cancer. Deși neuroblastoamele pot crește oriunde, adesea se localizeză în abdomen, provocând umflături. Alte simptome potențiale sunt durerile osoase și febra.

Tumora Wilms

Tumora Wilms, un tip de cancer care afectează rinichii, este diagnosticată în medie la copiii cu vârste cuprinse între 3 și 4 ani. Reprezintă aproximativ 5% din toate tipurile de cancer din copilărie și este mai frecventă la copiii mici. Aproximativ 90% din cancerele de rinichi la copii sunt tumori Wilms. De obicei afectează doar un rinichi, dar uneori îi afectează pe ambii.

Un nodul sau o inflamație în burtă poate fi un posibil semn al tumorii Wilms, la fel ca:

  • Febră;
  • Durere;
  • Greaţă;
  • Lipsa poftei de mâncare.

Adesea, tumora este mai mare decât rinichiul în sine înainte de a fi observată, dar majoritatea tumorilor Wilms sunt detectate înainte ca cancerul să se răspândească.

Retinoblastom

Retinoblastomul este un tip de cancer care se dezvoltă în partea din spate a ochiului (retină). De obicei, afectează doar un ochi.

Este cel mai răspândit la sugari și copiii mici și apare rar la copiii mai mari de 6 ani. Aproximativ 2% dintre cancerele din copilărie sunt retinoblastoame.

Un medic ar trebui să poată detecta retinoblastomul în timpul unui examen oftalmologic. Când lumina este îndreptată spre un ochi cu retinoblastom, pupila apare albă sau roz, în timp ce o pupila sănătoasă arată de obicei roșie în lumină.

Cancer osos

Aproximativ 3% din toate cancerele infantile încep în oase. Cancerul osos este mai frecvent la copiii mai mari și la adolescenți.

Există două tipuri principale de cancer osos:

Osteosarcomul este deosebit de răspândit la adolescenți și se dezvoltă de obicei la capetele cu creștere rapidă ale oaselor lungi, cum ar fi genunchii. Simptomele pot include dureri osoase și umflături în zona afectată. Ratele de supraviețuire depind de stadiul în momentul diagnosticării.

Sarcoamele Ewing sunt mai puțin frecvente. Când apar, ele sunt adesea diagnosticate la adolescenți. De obicei cresc în oasele șoldului, coaste, omoplați sau mijlocul oaselor picioarelor, provocând dureri și umflături osoase.

Te-ar mai putea interesa și
Un babymonitor de culoare albă
Ce a descoperit o mamă pe babymonitor când se uita la copil. Secunda care i-a salvat viața micuțului
Ce a descoperit o mamă pe babymonitor când se uita la copil. Secunda care i-a salvat viața micuțului
Reclamă
Recomandări DePărinți.ro
1
O femeie însărcinată, în patru ipostaze diferite, îmbrăcată cu bluză portocalie și pantaloni roz.
Câte luni înseamnă săptămânile de sarcină. Descoperă etapele prin care vei trece tu și bebelușul tău
Ai rămas însărcinată și ai început documentarea cu privire la evoluția sarcinii și a bebelușului? Descoperă din acest articol câte luni înseamnă săptămânile de sarcină și cum se împarte această perioadă în trimestre. Cu fiecare......
Câte luni înseamnă săptămânile de sarcină. Descoperă etapele prin care vei trece tu și bebelușul tău
2
Adolescenta stă supărată pe podea, cu telefonul în mână
Sadfishing: ce trebuie să știi despre noul trend în rândul adolescenților
Sadfishing-ul este un termen recent apărut care descrie practica de a exagera sau de a inventa probleme emoționale pe rețelele sociale pentru a atrage atenția și simpatia din partea celorlalți. Deși poate părea inofensiv, acest comportament......
Sadfishing: ce trebuie să știi despre noul trend în rândul adolescenților
3
Femeie care aspiră covorul iar câinele stă lângă ea
Cum scăpăm de purici: remedii simple
Dacă te-ai pricopsit cu musafiri nepoftiți precum puricii, ai la îndemână câteva remedii pe care le poți folosi pentru a scăpa de ei. Începe cu aspirarea întregii case, cu spălarea lenjeriilor de pat, dar și cu aplicarea unor remedii......
Cum scăpăm de purici: remedii simple
4
Bebeluș care stă pe spate, pe un pat cu cearșaf alb, în dormitor, doar cu scutec alb pe el, iar mama lui îi ține picioarele ridicate și îl ajută să pedaleze, ilustrând gazele intestinale la bebeluși
Gazele intestinale la bebeluși. Din ce cauză apar și ce remedii poți folosi
Noii părinți sunt absolut surprinși de zgomotele pe care le scot bebelușii în primele săptămâni de viață. Multe dintre ele apar din cauza gazelor intestinale, care îi deranjează, făcându-i neliniștiți și influențându-le somnul și......
Gazele intestinale la bebeluși. Din ce cauză apar și ce remedii poți folosi
5
Femeie însărcinată, îmbrăcată într-un pulover galben, în travaliu, care își ține mâinile pe burtă și sta în mașină, în dreapta, iar soțul ei, care poartă ochelari și este îmbrăcat cu o bluză albă și jeanși și ăși ține mâinile în cap, ilustrând 5 semne că ți s-a rupt apa
5 semne că ți s-a rupt apa și ce să faci când se întâmplă asta
Pe măsură ce se apropie momentul nașterii, trebuie să fii atentă la semnele pe care ți le oferă corpul. Acest lucru te ajută să știi când să mergi la spital. Pe lângă contracții, care sunt din ce în ce mai dese și dureroase, un alt......
5 semne că ți s-a rupt apa și ce să faci când se întâmplă asta
Parteneri
Cele mai noi
Femeie tânără stă singură pe canapea
25 iulie, 06:47
De ce se simt părinții singuri în 2024: iată ce spun studiile despre singurătatea parentală
De ce se simt părinții singuri în 2024: iată ce spun studiile despre singurătatea parentală
Un copil care stă pe un colac portocaliu în piscină
24 iulie, 08:04
Bolile transmise prin apă la sugari și copiii mici. Ce să faci ca să le previi
Bolile transmise prin apă la sugari și copiii mici. Ce să faci ca să le previi
Gravidă ține în mână biletul de avion și pașaportul
23 iulie, 07:39
Zborul în primul trimestru de sarcină: este sau nu indicat
Zborul în primul trimestru de sarcină: este sau nu indicat
Un băiețel care ține în mână două jumătăți de scmohine
23 iulie, 07:13
Când poți introduce smochinele în alimentația copilului. Sfaturi simple și utile pentru diversificare
Când poți introduce smochinele în alimentația copilului. Sfaturi simple și utile pentru diversificare
Două mame cu doi copii se joacă pe terasă cu copiii
22 iulie, 09:58
Cum să protejezi copilul de caniculă
Cum să protejezi copilul de caniculă
Un bebeluș care stă la măsuță și consumă bucăți mici de caise
22 iulie, 09:56
Când poți introduce caisele în alimentația copilului tău. Sfaturi utile pentru diversificarea alimentației
Când poți introduce caisele în alimentația copilului tău. Sfaturi utile pentru diversificarea alimentației
Închide