Polipii nazali de dimensiuni mici ar putea să nu provoace simptome. Atunci când ei însă cresc în dimensiune pot bloca nasul. În acest punct, polipii nazali pot duce la probleme de respirație, obstrucționând chiar și mirosul.
Totul despre polipi la copii
Polipii nazali pot afecta pe oricine, dar apar mai frecvent la copii, adolescenți și de persoanele de vârstă mijlocie. Medicamentele pot deseori ajuta la micșorarea polipilor nazali sau chiar îi pot elimina. Din păcate, atunci când acestea nu ajută la micșorarea lor, ar putea fi necesară o intervenție chirurgicală pentru a-i îndepărta. E important însă de menționat că inclusiv după tratament, polipii nazali pot reveni.
Care sunt simptomele polipilor nazali
Polipii nazali reprezintă inflamație a interiorului nasului și a sinusurilor. Când simptomelor lor durează mai mult de 12 săptămâni se transformă în sinuzită cronică. Cu toate acestea, specialiștii spun că e posibil să ai sinuzită cronică și fără să ai polipi nazali.
Simptomele comune ale polipilor sunt:
- Rinoree sau nas înfundat;
- Mucus care curge pe gât, cunoscut și sub numele de picurare postnazală;
- Lipsa mirosului;
- Lipsa gustului;
- Dureri faciale sau cefalee;
- Durere de dinți;
- Un sentiment de presiune pe frunte și pe față;
- Sforăit.
Cum îți dai seama dacă copilul are polipi nazali
Chiar dacă copilul nu poate spune în mod clar ce îl deranjează, pot fi observate multe simptome cauzate de polipii nazali. Dacă sunt mari sau poziționați mai jos în căile nazale, sunt șanse mari să poți vedea ușor polipii uitându-te în nasul copilului.
Polipii nazali sunt mai frecvenți la adulți decât la copii. Ei pot crește într-una sau în ambele nări. De asemenea, au forma de pere sau struguri și de obicei cresc în ciorchini.
În timp ce polipii nazali sunt cea mai frecventă cauză a obstrucției nazale la copii, pot exista și alți vinovați, cum ar fi un sept deviat (când septul nazal este decentrat), adenoizii măriți (glande deasupra cerului gurii, în spatele nasului) și tumori (atât canceroase, cât și necanceroase).
Cauzele polipilor nazali la copii
Cauza exactă a polipilor nazali nu este cunoscută, dar aceste excrescențe sunt asociate cu inflamația cronică a căilor nazale. Când se dezvoltă la copii, ele apar adesea împreună cu alte afecțiuni medicale.
Astm: Simptomele astmului apar adesea în copilărie. Această afecțiune se dezvoltă din inflamația cronică a plămânilor. Copiii sunt mai predispuși să dezvolte astm bronșic dacă se confruntă cu infecții respiratorii virale frecvente.
Fibroza chistică: această boală genetică face ca mucusul din plămâni (și din alte organe din organism) să devină excesiv de gros, ceea ce duce la infecții cronice și dificultăți de respirație.
Infecții cronice ale sinusurilor: polipii nazali împiedică sinusurile copilului să dreneze în mod corespunzător mucusul. Bacteriile se pot acumula în mucus, ducând la infecții cronice.
Rinita alergică: Dacă copilul are alergii sezoniere, este mai probabil să dezvolte polipi nazali. Alergiile provoacă inflamație cronică și umflare a căilor nazale.
Diagnostic
Primul pas în diagnosticarea polipilor nazali este un examen fizic efectuat de medicul pediatru al copilului folosind un otoscop. Chiar dacă el este conceput pentru a verifica urechile, se poate folosi și în nas.
Dacă medicul pediatru al copilului suspectează polipi nazali, vei fi îndrumată cel mai probabil către un specialist, numit otolaringolog sau medic pentru urechi, nas și gât (ORL).
Endoscopia nazală este, de asemenea, utilizată pentru a diagnostica polipii nazali și este adesea efectuată în cabinetul medicului.
Deoarece polipii nazali apar adesea cu alte afecțiuni medicale, specialistul ar putea recomanda, de asemenea, teste de alergie sau alte teste de sânge pentru copil.
Tratamentul în cazul polipilor nazali la copii
Dacă copilul are polipi nazali, există mai multe modalități eficiente de a trata afecțiunea și de a reduce simptomele lor.
Tratamentul inițial pentru polipii nazali are ca scop micșorarea mărimii excrescentelor din nasul copilului. Sprayul nazal cu corticosteroizi scade inflamația, care poate micșora sau chiar elimina polipii nazali.
Alte medicamente, cum ar fi antihistaminicele și decongestionantele, pot îmbunătăți simptomele dacă copilul are și alergii.
Dacă medicamentele cu steroizi nu sunt eficiente și copilul are în continuare disconfort din cauza polipilor nazali, ar putea fi necesară o intervenție chirurgicală. Această procedură este efectuată folosind endoscopie nazală. Polipii sunt îndepărtați de către medic cu instrumente chirurgicale.
Ce poți face pentru a preveni apariția polipilor nazali
Din fericire, există câteva metode care pot fi utile în reducerea efectelor secundare ale polipilor nazali. Acestea pot reduce, de asemenea, șansele ca polipii nazali să revină odată ce au fost îndepărtați.
Irigarea nazală. Clătirea căilor nazale cu soluție salină sterilă poate reduce bacteriile și congestia în căile nazale, îmbunătățind capacitatea copilului de a respira. Acest lucru se poate face cu un spray nazal cu apă de mare sau cu ser fiziologic.
Ai grijă la umiditatea aerului din casă. Nasul uscat poate cauza acumularea de mucus în nasul și sinusurile copilului. Utilizează un umidificator în dormitorul copilului pentru a crește umiditatea în aerul pe care îl respiră în timp ce doarme.
Evitați declanșatorii simptomelor. Dacă copilul are alergii, evitarea iritantelor nazale, cum ar fi fumul și praful, poate ajuta la prevenirea simptomelor.