Reclamă

Totul despre polipi la copii: cauze și tratament

Polipii nazali sunt excrescențe nedureroase în interiorul nasului sau zonele goale din interiorul oaselor feței, cunoscute și sub numele de sinusuri. Polipii nazali nu sunt considerate afecțiuni maligne, dar ele reprezintă o îngrijorarea mare printre părinți, mai ales când cei mici răcesc constant. Află din articolul de mai jos totul despre polipi la copii.

Un băiețel care își dă cu spray nazal
Polipii nazali de dimensiuni mici ar putea să nu provoace simptome / Shutterstock

Polipii nazali de dimensiuni mici ar putea să nu provoace simptome. Atunci când ei însă cresc în dimensiune pot bloca nasul. În acest punct, polipii nazali pot duce la probleme de respirație, obstrucționând chiar și mirosul.

Totul despre polipi la copii

Polipii nazali pot afecta pe oricine, dar apar mai frecvent la copii, adolescenți și de persoanele de vârstă mijlocie. Medicamentele pot deseori ajuta la micșorarea polipilor nazali sau chiar îi pot elimina. Din păcate, atunci când acestea nu ajută la micșorarea lor, ar putea fi necesară o intervenție chirurgicală pentru a-i îndepărta. E important însă de menționat că inclusiv după tratament, polipii nazali pot reveni.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ
Reclamă

Care sunt simptomele polipilor nazali

Polipii nazali reprezintă inflamație a interiorului nasului și a sinusurilor. Când simptomelor lor durează mai mult de 12 săptămâni se transformă în sinuzită cronică. Cu toate acestea, specialiștii spun că e posibil să ai sinuzită cronică și fără să ai polipi nazali.

Simptomele comune ale polipilor sunt:

  • Rinoree sau nas înfundat;
  • Mucus care curge pe gât, cunoscut și sub numele de picurare postnazală;
  • Lipsa mirosului;
  • Lipsa gustului;
  • Dureri faciale sau cefalee;
  • Durere de dinți;
  • Un sentiment de presiune pe frunte și pe față;
  • Sforăit.

Cum îți dai seama dacă copilul are polipi nazali

Chiar dacă copilul nu poate spune în mod clar ce îl deranjează, pot fi observate multe simptome cauzate de polipii nazali. Dacă sunt mari sau poziționați mai jos în căile nazale, sunt șanse mari să poți vedea ușor polipii uitându-te în nasul copilului.

Polipii nazali sunt mai frecvenți la adulți decât la copii. Ei pot crește într-una sau în ambele nări. De asemenea, au forma de pere sau struguri și de obicei cresc în ciorchini.

Reclamă

În timp ce polipii nazali sunt cea mai frecventă cauză a obstrucției nazale la copii, pot exista și alți vinovați, cum ar fi un sept deviat (când septul nazal este decentrat), adenoizii măriți (glande deasupra cerului gurii, în spatele nasului) și tumori (atât canceroase, cât și necanceroase).

Cauzele polipilor nazali la copii

Cauza exactă a polipilor nazali nu este cunoscută, dar aceste excrescențe sunt asociate cu inflamația cronică a căilor nazale. Când se dezvoltă la copii, ele apar adesea împreună cu alte afecțiuni medicale.

Astm: Simptomele astmului apar adesea în copilărie. Această afecțiune se dezvoltă din inflamația cronică a plămânilor. Copiii sunt mai predispuși să dezvolte astm bronșic dacă se confruntă cu infecții respiratorii virale frecvente.

Fibroza chistică: această boală genetică face ca mucusul din plămâni (și din alte organe din organism) să devină excesiv de gros, ceea ce duce la infecții cronice și dificultăți de respirație.

Infecții cronice ale sinusurilor: polipii nazali împiedică sinusurile copilului să dreneze în mod corespunzător mucusul. Bacteriile se pot acumula în mucus, ducând la infecții cronice.

Rinita alergică: Dacă copilul are alergii sezoniere, este mai probabil să dezvolte polipi nazali. Alergiile provoacă inflamație cronică și umflare a căilor nazale.

Diagnostic

Primul pas în diagnosticarea polipilor nazali este un examen fizic efectuat de medicul pediatru al copilului folosind un otoscop. Chiar dacă el este conceput pentru a verifica urechile, se poate folosi și în nas.

Dacă medicul pediatru al copilului suspectează polipi nazali, vei fi îndrumată cel mai probabil către un specialist, numit otolaringolog sau medic pentru urechi, nas și gât (ORL).

Endoscopia nazală este, de asemenea, utilizată pentru a diagnostica polipii nazali și este adesea efectuată în cabinetul medicului.

Deoarece polipii nazali apar adesea cu alte afecțiuni medicale, specialistul ar putea recomanda, de asemenea, teste de alergie sau alte teste de sânge pentru copil.

Tratamentul în cazul polipilor nazali la copii

Dacă copilul are polipi nazali, există mai multe modalități eficiente de a trata afecțiunea și de a reduce simptomele lor.

Tratamentul inițial pentru polipii nazali are ca scop micșorarea mărimii excrescentelor din nasul copilului. Sprayul nazal cu corticosteroizi scade inflamația, care poate micșora sau chiar elimina polipii nazali.

Alte medicamente, cum ar fi antihistaminicele și decongestionantele, pot îmbunătăți simptomele dacă copilul are și alergii.

Dacă medicamentele cu steroizi nu sunt eficiente și copilul are în continuare disconfort din cauza polipilor nazali, ar putea fi necesară o intervenție chirurgicală. Această procedură este efectuată folosind endoscopie nazală. Polipii sunt îndepărtați de către medic cu instrumente chirurgicale.

Ce poți face pentru a preveni apariția polipilor nazali

Din fericire, există câteva metode care pot fi utile în reducerea efectelor secundare ale polipilor nazali. Acestea pot reduce, de asemenea, șansele ca polipii nazali să revină odată ce au fost îndepărtați.

Irigarea nazală. Clătirea căilor nazale cu soluție salină sterilă poate reduce bacteriile și congestia în căile nazale, îmbunătățind capacitatea copilului de a respira. Acest lucru se poate face cu un spray nazal cu apă de mare sau cu ser fiziologic.

Ai grijă la umiditatea aerului din casă. Nasul uscat poate cauza acumularea de mucus în nasul și sinusurile copilului. Utilizează un umidificator în dormitorul copilului pentru a crește umiditatea în aerul pe care îl respiră în timp ce doarme.

Evitați declanșatorii simptomelor. Dacă copilul are alergii, evitarea iritantelor nazale, cum ar fi fumul și praful, poate ajuta la prevenirea simptomelor.

Te-ar mai putea interesa și
O femeie însărcinată, în pat
Cum arată dopul gelatinos și la ce să fii atentă atunci când se elimină
Cum arată dopul gelatinos și la ce să fii atentă atunci când se elimină
Un băiețel cu buzele uscate și crăpate
Deshidratarea la copiii mici: cum se manifestă și ce poți face
Deshidratarea la copiii mici: cum se manifestă și ce poți face
O mamă care verifică dacă băiețelul ei are febră
Sindromul Reye la copii: cauze, simptome, tratament
Sindromul Reye la copii: cauze, simptome, tratament
Reclamă
Recomandări DePărinți.ro
1
O femeie însărcinată, în patru ipostaze diferite, îmbrăcată cu bluză portocalie și pantaloni roz.
Câte luni înseamnă săptămânile de sarcină. Descoperă etapele prin care vei trece tu și bebelușul tău
Ai rămas însărcinată și ai început documentarea cu privire la evoluția sarcinii și a bebelușului? Descoperă din acest articol câte luni înseamnă săptămânile de sarcină și cum se împarte această perioadă în trimestre. Cu fiecare......
Câte luni înseamnă săptămânile de sarcină. Descoperă etapele prin care vei trece tu și bebelușul tău
2
Femeie însărcinată cu tricou bleu si bluza ridicată, lăsând să se vadă burta, cu o mână cu care își atinge burta și ân cealaltă ține un ceas
Calculatorul de sarcină. Tot ce trebuie să știi despre el
Dacă ai făcut un test de sarcină și a ieșit pozitiv, cel mai probabil, până vei ajunge la medic, vei dori să afli puțin mai multe despre ce se întâmplă în continuare. Pentru asta poți consulta calculatorul de sarcină, care te ajută......
Calculatorul de sarcină. Tot ce trebuie să știi despre el
3
Mama dă copilul cu cremă peste eczemele de pe piele
Dermatofitoza la copii: cum se manifestă, de ce apare și cum o poți trata
Dermatofitoza, cunoscută și sub denumirea de infecție micotică sau tinea, este o afecțiune comună a pielii care afectează frecvent copiii. Această boală este provocată de un grup de fungi numiți dermatofiți, care se hrănesc cu cheratina......
Dermatofitoza la copii: cum se manifestă, de ce apare și cum o poți trata
4
Botoșei roz și bleu, așezați pe o pătură albă, pufoasă, ilustrând Semne că poți avea fată sau băiat
Semne că poți avea fată sau băiat. Ce au constatat specialiștii
După ce ai aflat că ești însărcinată, poate că primul lucru la care te gândești este să afli care va fi sexul bebelușului. Poate fi destul de distractiv să pui în aplicare diferite practici din popor sau să iei în considerare......
Semne că poți avea fată sau băiat. Ce au constatat specialiștii
5
Femeie însărcinată, îmbrăcată cu o bluză mov și pantaloni albi, care stă în living, având în spate un televizor, puțin aplecată, ținând o mână pe spate și una sub burtă, ilustrând înțepăturile vaginale în sarcină
Înțepăturile vaginale în sarcină. Care sunt cauzele acestora și când să discuți cu un medic
Atunci când te apropii de sfârșitul sarcinii, te poți confrunta cu diferite tipuri de simptome, mai mult sau mai puțin ciudate. De exemplu, la un moment dat, poți simți o înțepătură fulgerătoare în vagin, care durează mai puțin de un......
Înțepăturile vaginale în sarcină. Care sunt cauzele acestora și când să discuți cu un medic
Parteneri
Cele mai noi
articol cu video
Dorina Codreanu și Laura Cosoi, împreună, elegante, la interviul DePărinți.ro
8 mai, 11:31
Dorina Codreanu a discutat despre infertilitate la DePărinți.ro | Parenting 2.0 cu Laura Cosoi. Care sunt soluțiile pentru a obține o sarcină
Dorina Codreanu a discutat despre infertilitate la DePărinți.ro | Parenting 2.0 cu Laura Cosoi. Care sunt soluțiile pentru a obține o sarcină
Fetița desenează și se uită pe geamul avionului
8 mai, 08:56
Zborul cu un copil mic: sfaturi pentru a avea o experiență plăcută
Zborul cu un copil mic: sfaturi pentru a avea o experiență plăcută
Copil mic stă pe pat cu prosopul pe el și așteaptă să fie dat cu cremă
8 mai, 07:59
Pielea uscată la copiii mici: sfaturi pentru îngrijire
Pielea uscată la copiii mici: sfaturi pentru îngrijire
O mamă care are grijă de fiica sa cu durere abdominală
8 mai, 07:15
Când și cum să discuți cu fiica ta despre prima menstruație. Pregătirea ei este importantă
Când și cum să discuți cu fiica ta despre prima menstruație. Pregătirea ei este importantă
Fetița se uită bucuroasă pe geamul trenului
7 mai, 06:52
Călătoria cu trenul cu un copil: tot ce trebuie să știi și cum să faci față situațiilor neprevăzute
Călătoria cu trenul cu un copil: tot ce trebuie să știi și cum să faci față situațiilor neprevăzute
Băiat se privește în oglindă
7 mai, 06:16
Comportamente sexuale la copiii mici: ce este și ce nu este normal
Comportamente sexuale la copiii mici: ce este și ce nu este normal
Închide