Nu îți face griji, fluctuațiile extreme ale apetitului sunt obiceiuri alimentare destul de tipice, des întâlnite la copiii de vârstă mică. Apoi, pe măsură ce copiii trec de prima lor aniversare, creșterea lor încetinește și nu mai au nevoie să mănânce la fel de mult ca atunci când erau bebeluși.
Cât ar trebui să mănânce toddlerul într-o zi
Ca și în cazul adulților, este important să-i oferi copilului trei mese obișnuite și două sau trei gustări sănătoase pe zi. Bineînțeles, trebuie să te aștepți ca în unele dintre zile copilul să mănânce mai bine, în altele mai puțin.
Dacă te îngrijorează cât mănâncă toddlerul tău, whattoexpect.com recomandă să ții cont de aceste sfaturi atunci când îi planifici mesele, ca să știi ce să-i oferi într-o zi obișnuită:
- Cereale: 6 porții
- Legume: 3 porții
- Fructe: 2 porții
- Proteine: 2 porții
- Lactate: 500-700 ml de lapte (sau o cantitate echivalentă de alimente bogate în calciu, cum ar fi brânza și iaurtul)
- Apă: 230-950 ml
- Dulciuri: Foarte rar
- Grăsimi: 20%- 30% din caloriile zilnice și mai puțin de 10% din grăsimi saturate.
Cât reprezintă o porție
De multe ori, părinții pun în farfuria copilului tot atâta mâncare pe cât mănâncă ei și apoi se îngrijoază că micuțul cu burtica mică nu mănâncă suficient. Este și normal să nu o poată termina.
Ca să poți echivala cumva, trebuie să știi că porțiile pentru copiii mici reprezintă doar un sfert sau jumătate dintr-o porție normală pentru adulți.
Poți calcula și după metoda o lingură din fiecare grupă alimentară pentru fiecare zi de naștere pe care a avut-o. De exemplu, un copil de un an ar putea mânca 1 lingură de legume sau 1 lingură de cereale. Dacă vorbim despre pâine, poate fi vorba despre o jumătate de felie sau o felie întreagă.
O porție pentru un copil de 3 ani ar putea fi 3 linguri de fructe sau 3 linguri de proteine.
Ce ar trebui să faci dacă când copilul refuză să mănânce
Este recomandat să reziști tentației de a-l convinge să mănânce după ce spune că s-a săturat. Asta îl poate învăța să ignore semnalele de foame și de sațietate, ceea ce ar putea duce la supraalimentare și la creșterea în greutate mai târziu în viață.
Dacă observi că toddlerul nu este interesat să mănânce în mod constant, fii atentă a cantiatatea de lapte sau suc pe care le bea. Dacă depășește 500 ml de lapte și 120 ml suc pe zi, tot acel lichid ar putea să-i umple burtica, astfel încât să nu-i fie foame la masă. Redu puțin cantitatea de lichide și vezi dacă îi revine apetitul.
Nu în ultimul rând, ia în considerare imaginea de ansamblu. Mai important decât cât de mult mănâncă toddlerul este să aibă acces la o varietate de alimente sănătoase. Dacă vezi că toddlerul ia în greutate, și este activ, nu trebuie să te îngrijorezi. În schimb, dacă vezi că mănâncă foarte puțin, refuză chiar și alimentele preferate, poți să discuți cu un pediatru.