Reclamă

Autodiversificarea sau diversificarea naturală la bebeluși

Ai aici toate informațiile despre o modalitate sănătoasă prin care îți poți hrăni copilul. În primii ani de viață, bebelușii ating multe repere importante: primul zâmbet, primul râs, primul mers de-a bușilea, primii pași. Printre toate acestea, bebelușii învață și o mulțime de abilități importante despre viață, cum ar fi să se hrănească singuri. Află totul despre autodiversificarea la bebeluși.

Un bebeluș autodiversificat, în scaunul de masă, în timp ce consumă alimente
Bebelușii învață și o mulțime de abilități importante despre viață, cum ar fi să se hrănească singuri / Shutterstock

La început de diversificare, bebelușii vor trece treptat de la o dietă cu lapte matern sau formulă la o dietă variată cu alimente solide, spune medicul pediatru Kimberly Churbock.

Această tranziție variază deoarece există mai multe moduri prin care bebelușii pot învăța cum să se hrănească singuri. O opțiune este autodiversificarea.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Ce este autodiversificarea

Când bebelușii învață cum să se hrănească singuri, ei vor începe să mănânce alimente exclusiv sub formă de piure. Abia apoi vor trece prin diferite etape, din ce în ce mai complexe ale alimentelor, până la cele solide. Până când bebelușii sunt suficient de puternici pentru a mânca singuri, părinții se concentrează pe hrănirea cu lingurița.

Autodiversificarea schimbă scenariul și îi pune pe bebeluși să se ocupe de hrănire la masă.

„Ideea de bază din spatele autodiversificării este că părinții și cei care se ocupă de ei pot urma exemplul copilului”, spune dr. Churbock. „Acest lucru înseamnă să urmărești semnele din dezvoltare și, atunci când copilul este pregătit, să îi permiți să se hrănească singur.”

De asemenea, bebelușii sar peste multe alimente tradiționale pentru copii, cum ar fi piureurile, spune dr. Churbock. „Cu autodiversificarea, în loc să cumperi sau să pregătești anumite alimente pentru a-ți hrăni copilul, pregătește aceeași masă pentru întreaga familie. E important să faci însă modificări după cum este necesar pentru micuț”.

Acest lucru nu înseamnă că bebelușii încep să mănânce bucăți întregi de pizza. „Integrezi bebelușul în timpul mesei în familie încă de la început. Îi permiți să mănânce unele dintre alimentele pe care le mănâncă restul familiei”, mai spune ea, „dar ținând cont de porțiile pentru cel mai mic mâncător, și ce va fi sigur și potrivit pentru el”.

Reclamă
Reclamă

Beneficiile autodiversificării

Autodiversificarea oferă multiple avantaje atât pentru familie, cât și pentru bebeluși. Este o etapă importantă din viața celor mici. Toate aceste informații de mai jos te pot ajuta să pornești cu dreptul în „noua aventură” a micuțului tău.

Economisești timp și bani

Nu numai că reduci timpul de pregătire a mesei pentru că toată lumea mănâncă lucruri similare, dar și bani. „Mâncarea pentru copii poate fi scumpă”, spune dr. Churbock. „Dacă pregătești aceeași mâncare pentru întreaga familie, nu trebuie neapărat să cumperi ceva separat și special”.

Bebelușii experimentează interacțiuni sociale valoroase

Autodiversificarea îi introduce pe bebeluși în ideea mesei în familie, care oferă o integrare socială și de dezvoltare pozitivă. „Ori de câte ori este posibil, e minunat pentru familii să mănânce împreună”, spune dr. Churbock. „În acest fel, bebelușii pot vedea un model de urmat despre cum să mestece, cum să înghită. Ei învață multe privindu-ne cum mâncăm”.

Sunt expuși la diverse alimente

Atât alimentele pentru bebeluși sub formă de piure, cât și cele preambalate au texturi moi. În timpul autodiversificării, bebelușii sunt expuși la o varietate mai mare de alimente. Prin extensie și la o gamă mult mai largă de gusturi și texturi.

Ajută la perfecționarea abilităților importante de dezvoltare

A permite bebelușilor să-și evalueze propriul apetit și sentimentul de foame și de sațietate este un lucru valoros. „De-a lungul timpului, ei se pot autoregla”, spune dr. Churbock. „Nu vor mânca în exces. Știu să dețină controlul asupra a ceea ce se întâmplă în gură și a ceea ce înghit”.

Își dezvoltă abilitățile motorii fine

„Vor exersa să ridice o bucată de mâncare, să o aducă la gură, să o manipuleze pentru a o introduce în gură, să mestece și să înghită”, adaugă dr. Churbock. „Toate aceste acțiuni necesită abilități motorii fine și abilități motorii orale”.

Când să începi autodiversificarea

Un bebeluș este pregătit pentru autodiversificare atunci când prezintă anumite semne în dezvoltare. Dr. Churbock spune că acestea includ abilitatea de a sta în poziție verticală, cu sprijin minim sau deloc din partea unui părinte. Contează să poată ajunge la un obiect și apoi să-l ridice la gură. De asemenea, e important de urmărit și dacă există o diminuare a reflexului de apăsare a limbii. Acesta este termenul pentru când își folosesc limba pentru a scuipa ceva din gură.

Majoritatea bebelușilor ating etapele de dezvoltare de mai sus în jurul vârstei de 6 luni. Cu toate acestea, „fiecare copil este diferit”, spune dr. Churbock. Bebelușii care s-au născut prematur ar putea începe să facă aceste lucruri mai târziu. „Este posibil să întâlniți mai mult aceste semne de pregătire mai aproape de vârsta lor corectată de 6 luni (dacă s-ar fi născut la data reală), mai degrabă decât vârsta lor cronologică de 6 luni.”

Cât de sigură este autodiversificarea

În general, atunci când bebelușii învață să se hrănească singuri, ei ar trebui să fie întotdeauna așezați în poziție verticală. Să fie bine sprijiniți și ar trebui să fie întotdeauna supravegheați. Părinții ar trebui, de asemenea, să limiteze distragerile de atenție, spune dr. Churbock. „Evitați să mâncați cu televizorul pornit ori de câte ori este posibil.”

Și, în timp ce înecarea unui bebeluș poate fi destul de înspăimântătoare, acest lucru este de fapt perfect normal. „Face parte din faptul că copilul folosește mușchii în mod corespunzător și își protejează căile respiratorii”, spune dr. Churbock.

Ca și în cazul oricărei noi abilități sau repere, părinții pot avea îngrijorări cu privire la siguranță. Pentru liniște sufletească, dr. Churbock recomandă părinților să urmeze un curs de prim ajutor pentru copii. Acolo se vor aborda lucruri importante, cum ar fi gestionarea sufocării.

Autodiversificarea în sine nu ar trebui să fie un motiv de îngrijorare. „Pentru bebelușii care învață o nouă abilitate, dorim să ne asigurăm că este cât se poate de sigură”, spune dr. Churbock. „Studiile au arătat că autodiversificarea, atunci când este făcută corect, nu are un risc mai mare de sufocare.”

Cu toate acestea, dacă bebelușii nu pot sta în poziție verticală sau dacă nu pot ajunge încă la obiecte și nu le duc la gură, acestea sunt semne că nu sunt pregătiți pentru autodiversificare.

Bebelușii care au încă un reflex proeminent de apăsare a limbii și care se observă în mod obișnuit la sugari până la vârsta de aproximativ 6 luni, probabil că nu sunt încă pregătiți.

Alimente recomandate în autodiversificare

Taie alimentele moi în felii „de mărimea unui deget”, care pot fi ușor de prins, spune dr. Churbock. „Mâncarea trebuie să fie suficient de fermă încât să o poată ridica și să o țină, suficient de lungă încât să aibă o mică porțiune ieșită din mână pe care să o poată vedea și suficient de moale pentru a o mesteca.”

Nu trebuie să eviți să-i oferi piure în timpul autodiversificării. „Ca adulți mâncăm și alimente cu textura moale”, spune dr. Churbock. „Mâncărurile moi, cum ar fi fulgii de ovăz, sosul de mere sau iaurtul grecesc sunt alimente grozave pentru bebeluși.”

Alimente de evitat

Deoarece autodiversificarea îi poate expune pe cei mici la alimente cu texturi diferite, ar trebui să eviți să-i servești alimente care prezintă pericol de sufocare. Acestea includ:

  • Alimente ferme, rotunde, cum ar fi fructele de pădure întregi și strugurii întregi.
  • Alimente tari, crocante precum tortilla sau chipsurile de porumb, floricelele, nucile.
  • Legume crude, cu textură tare, precum morcovii.
  • Untul de arahide oferit singur, care poate fi prea lipicios pentru ca bebelușii să îl gestioneze în siguranță.

Dr. Churbock mai spune că unele dintre alimentele de mai sus pot fi servite dacă le pregătești diferit. „Poți zdrobi o afină pentru a o face puțin mai moale sau o poți tăia în bucăți mai mici. Pentru bebelușii mai mari poți tăia strugurii în sferturi în loc să îi oferi întregi.”

De asemenea, bebelușii cu vârsta sub 1 an nu ar trebui să ingereze niciodată anumite alimente din cauza riscului de botulism. Printre cele mai comune exemple se numără mierea sau laptele nepasteurizat.

Când să introduci alergenii

Untul de arahide și iaurtul pot fi, de asemenea, cu potențial alergen. Discută cu medicul pediatru al copilului pentru a afla mai multe despre introducerea alimentelor de acest fel. Specialistul îți va oferi și sfaturi suplimentare despre cele mai bune alimente pe care le poți introduce în alimentația copilului. „Pentru majoritatea sugarilor, alimentele cu potențial alergen sunt, de asemenea, importante pentru a le integra devreme și destul de des în alimentație”, spune dr. Churbock.

Sfaturi la început de autodiversificare

Înainte de a te decide asupra autodiversificării, dr. Churbock spune că părinții ar trebui mai întâi să adune cât mai multe informații. Există o mulțime de cărți despre autodiversificare. Discută de asemenea cu medicul pediatru al bebelușului despre acest subiect.

„În jurul vârstei de 4 luni, începe acele discuții despre cum vrei să îți hrănești bebelușul. Interesează-te ce pași poți face pentru copil la acea vârstă”, spune ea. „Să vorbești cu medicul pediatru va fi un prim pas grozav. El te poate sfătui la ce să fii atentă și la resursele care ar putea fi de ajutor.”

Cum alegi ce e mai bine pentru copilul tău

Alegerea tipului de hrănire poate părea ceva ușor, dar trebuie să ții cont de mai mulți pentru ca lucrurile să funcționeze bine de la început. „Orice abordare poate fi adecvată în funcție de obiectivele pe care le ai și de nevoile copilului.”

Apelarea la un medic pediatru în conceperea unui plan de nutriție este deosebit de utilă. E indicat să ții cont de acest lucru mai ales dacă copilul are un istoric medical special, cum ar fi nașterea prematură, o tulburare ca disfagia, care afectează înghițirea și hrănirea sau a fost hrănit cu un anumit tip de lapte. „Merită să verifici dacă există reguli care pot funcționa pentru majoritatea copiilor”, spune dr. Churbock.

Părinții și bebelușii pot, de asemenea, să-și ușureze împreună procesul de hrănire. De exemplu, ai putea ajuta un copil să țină în mână o lingură cu piure. Apoi îi poți permite să ducă singur lingura la gură. „Chiar dacă este pentru o perioadă scurtă de timp, mulți bebeluși preferă la început hrană sub formă de piure”, spune ea. „Încarcă în prealabil lingura pentru ca mai apoi să i-o oferi copilului. Acesta este un mod frumos și ușor de a începe.”

Cu toate acestea, nu trebuie să îți fie teamă să lași copilul să mănânce cu mâinile. „Așteptați-vă și îmbrățișați mizeria pe care o face”, spune Dr. Churbock. „Autodiversificarea este o experiență senzorială grozavă pentru bebeluși.”

Dacă autodiversificarea este lentă sau chiar nu funcționează, este perfect în regulă. „Există mai multe moduri sănătoase de a hrăni copilul”, spune dr. Churbock. „Metodele de hrănire nu sunt întotdeauna unice și nu trebuie să faci lucrurile într-un anumit mod.”

Reclamă
Recomandări DePărinți.ro
1
O femeie însărcinată, în patru ipostaze diferite, îmbrăcată cu bluză portocalie și pantaloni roz.
Câte luni înseamnă săptămânile de sarcină. Descoperă etapele prin care vei trece tu și bebelușul tău
Ai rămas însărcinată și ai început documentarea cu privire la evoluția sarcinii și a bebelușului? Descoperă din acest articol câte luni înseamnă săptămânile de sarcină și cum se împarte această perioadă în trimestre. Cu fiecare......
Câte luni înseamnă săptămânile de sarcină. Descoperă etapele prin care vei trece tu și bebelușul tău
2
Femeie însărcinată cu tricou bleu si bluza ridicată, lăsând să se vadă burta, cu o mână cu care își atinge burta și ân cealaltă ține un ceas
Calculatorul de sarcină. Tot ce trebuie să știi despre el
Dacă ai făcut un test de sarcină și a ieșit pozitiv, cel mai probabil, până vei ajunge la medic, vei dori să afli puțin mai multe despre ce se întâmplă în continuare. Pentru asta poți consulta calculatorul de sarcină, care te ajută......
Calculatorul de sarcină. Tot ce trebuie să știi despre el
3
Mama dă copilul cu cremă peste eczemele de pe piele
Dermatofitoza la copii: cum se manifestă, de ce apare și cum o poți trata
Dermatofitoza, cunoscută și sub denumirea de infecție micotică sau tinea, este o afecțiune comună a pielii care afectează frecvent copiii. Această boală este provocată de un grup de fungi numiți dermatofiți, care se hrănesc cu cheratina......
Dermatofitoza la copii: cum se manifestă, de ce apare și cum o poți trata
4
Botoșei roz și bleu, așezați pe o pătură albă, pufoasă, ilustrând Semne că poți avea fată sau băiat
Semne că poți avea fată sau băiat. Ce au constatat specialiștii
După ce ai aflat că ești însărcinată, poate că primul lucru la care te gândești este să afli care va fi sexul bebelușului. Poate fi destul de distractiv să pui în aplicare diferite practici din popor sau să iei în considerare......
Semne că poți avea fată sau băiat. Ce au constatat specialiștii
5
Femeie însărcinată, îmbrăcată cu o bluză mov și pantaloni albi, care stă în living, având în spate un televizor, puțin aplecată, ținând o mână pe spate și una sub burtă, ilustrând înțepăturile vaginale în sarcină
Înțepăturile vaginale în sarcină. Care sunt cauzele acestora și când să discuți cu un medic
Atunci când te apropii de sfârșitul sarcinii, te poți confrunta cu diferite tipuri de simptome, mai mult sau mai puțin ciudate. De exemplu, la un moment dat, poți simți o înțepătură fulgerătoare în vagin, care durează mai puțin de un......
Înțepăturile vaginale în sarcină. Care sunt cauzele acestora și când să discuți cu un medic
Parteneri
Cele mai noi
O mamă care are grijă de fiica sa cu durere abdominală
07:15
Când și cum să discuți cu fiica ta despre prima menstruație. Pregătirea ei este importantă
Când și cum să discuți cu fiica ta despre prima menstruație. Pregătirea ei este importantă
Fetița se uită bucuroasă pe geamul trenului
7 mai, 06:52
Călătoria cu trenul cu un copil: tot ce trebuie să știi și cum să faci față situațiilor neprevăzute
Călătoria cu trenul cu un copil: tot ce trebuie să știi și cum să faci față situațiilor neprevăzute
Băiat se privește în oglindă
7 mai, 06:16
Comportamente sexuale la copiii mici: ce este și ce nu este normal
Comportamente sexuale la copiii mici: ce este și ce nu este normal
O femeie însărcinată, în pat
6 mai, 08:47
Cum arată dopul gelatinos și la ce să fii atentă atunci când se elimină
Cum arată dopul gelatinos și la ce să fii atentă atunci când se elimină
Băiatul stă și se uită la telefon
6 mai, 07:09
Cyberbullying: ce este, cum îl poate afecta pe copil și ce poți face pentru a-l ajuta
Cyberbullying: ce este, cum îl poate afecta pe copil și ce poți face pentru a-l ajuta
O fetiță care trece prin pubertate
5 mai, 07:33
Tot ce trebuie să știe părinții despre pubertatea precoce: sfaturi de la specialiști
Tot ce trebuie să știe părinții despre pubertatea precoce: sfaturi de la specialiști
Închide