Apa carbogazoasă este apa în care s-a adăugat dioxid de carbon sub presiune, proces care îi conferă calitatea caracteristică de a „face bule”. Aceasta poate proveni din surse naturale, unde apa este îmbogățită cu gaze direct din izvoare. Sau poate fi produsă artificial prin adăugarea de dioxid de carbon în apa plată. Prezența dioxidului de carbon este ceea ce creează bulele mici și senzația de „înțepătură” care o fac distinctivă și răcoritoare, oferind o experiență unică comparativ cu apa plată obișnuită.
Deși este adesea percepută ca o alternativă mai sănătoasă la băuturile dulci sau carbogazoase, apa carbogazoasă poate varia ca și conținut mineral și nivel de aciditate. Unele ape minerale gazoase pot avea în compoziție minerale adăugate sau naturale, cum ar fi calciu, magneziu și bicarbonat, ceea ce le poate oferi un profil nutrițional suplimentar. Totuși, aciditatea crescută a apei carbogazoase, datorată dioxidului de carbon, poate avea efecte asupra sănătății dentare dacă este consumată în exces. De aceea, este important, mai ales în cazul copiilor, să nu se exagereze cu un astfel de consum.
Beneficiile consumului de apă carbogazoasă la copii
Mary Hayes, stomatolog pediatru, a explicat pentru verywellfamily.com care ar fi beneficiile apei carbogazoase, dar și de ce nu este indicat un consum exagerat de apă carbogazoasă. Mai ales dacă vorbim de copii mici, de vârstă preșcolară și școlară mică.
Apa carbogazoasă contribuie la hidratarea organismului
La fel ca apa plată, apa carbogazoasă contribuie la hidratarea organismului. Pentru copiii care preferă o băutură cu un gust diferit, apa carbogazoasă poate fi o opțiune pentru a-i încuraja să consume suficientă apă.
În general, apa carbogazoasă nu conține zahăr
Comparativ cu sucurile sau băuturile răcoritoare, apa carbogazoasă nu conține zahăr sau calorii, ceea ce o face o opțiune mai sănătoasă. Mai ales dacă vrei să eviți creșterea în greutate și cariile dentare.
Efectele negative ale consumului de apă carbogazoasă asupra copiilor
Încă de la început trebuie specificat faptul că efectele negative ale apei carbogazoase apar doar în cazul unui consum zilnic și în cantități mari.
Apa carbogazoasă afectează smalțul dinților
Apa carbogazoasă este ușor acidă, ceea ce poate afecta smalțul dinților. Aciditatea poate crește riscul de eroziune dentară, mai ales dacă este vorba de un consum frecvent. Și, bineînțeles, dacă igiena orală a copilului nu este corespunzătoare. Atenție, apa carbogazoasă cu diverse arome și cu un conținut ridicat de zahăr afectează și mai mult dinții
Apa carbogazoasă poate da senzația de balonare
Dioxidul de carbon care oferă apei senzația de „bule” poate, de asemenea, să provoace balonare. Dar la fel de bine și disconfort abdominal la unii copii. De asemenea, poate agrava simptomele digestive, mai ales la copiii care suferă de reflux gastroesofagian.
Copilul se obișnuiește cu gustul acidulat
Introducerea regulată a apei carbogazoase în dieta copilului ar putea duce la preferința pentru băuturi cu gust acidulat. Ceea ce ar putea face mai dificilă acceptarea apei plate. Sau a altor băuturi mai puțin stimulative din punct de vedere al gustului.
În concluzie, este foarte important să monitorizezi cantitatea și frecvența consumului de apă carbogazoasă de către copil. Și să te asiguri că micuțul consumă suficientă apă plată. De asemenea, pediatrii nu recomandă consumul de apă carbogazoasă copiilor cu vârsta mai mică de doi ani.