Reclamă

Gazele intestinale la bebeluși. Din ce cauză apar și ce remedii poți folosi

Noii părinți sunt absolut surprinși de zgomotele pe care le scot bebelușii în primele săptămâni de viață. Multe dintre ele apar din cauza gazelor intestinale, care îi deranjează, făcându-i neliniștiți și influențându-le somnul și ducând la plâns neconsolat. Dar, nu îți face griji. Gazele intestinale la bebeluși sunt absolut normale și se formează pentru că sistemul lor digestiv este încă în formare.

Bebeluș care stă pe spate, pe un pat cu cearșaf alb, în dormitor, doar cu scutec alb pe el, iar mama lui îi ține picioarele ridicate și îl ajută să pedaleze, ilustrând gazele intestinale la bebeluși
Gazele intestinale la bebeluși apar din cauza aerului înghițit, atunci când bebelușii beau lapte, și pentru că au sistemul digestiv imatur / Shutterstock

Atunci când un bebeluș are gaze, în stomac sau în intestine se formează bule mici de aer, care uneori provoacă presiune și dureri. Află mai multe despre ce cauzează gaze la bebeluși și cum îi poți ajuta să facă față disconfortului.

De ce apar gazele intestinale la bebeluși

Problemele legat de gazele intestinale încep adesea când bebelușii au doar câteva săptămâni. Din fericire, majoritatea bebelușilor scapă de ele în jurul vârstei de 4-6 luni, dar, la unii, pot dura mai mult timp.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Gazele apar în principal din cauza aerului înghițit atunci când bebelușii beau lapte și pentru că au un sistem digestiv imatur. La asta se adaugă și o sensibilitate a acestora, legată de dieta mamei care alăptează sau față de un anumit tip de formulă.

Gazele intestinale la bebeluși: semne și simptome

Toți bebelușii elimină gaze intestinale, dar sunt câteva semne și simptome ale acestora care le depășesc pe cele obișnuite:

  • Dacă bebelușul plânge și este agitat timp de o oră sau mai mult, pe zi, ar putea fi un semn al gazelor intestinale. În cazul în care acest lucru se întâmplă în fiecare zi și nu pare să se amelioreze, cel mai bine ar fi să discuți cu un pediatru.
  • Atunci când bebelușul nu mănâncă sau nu doarme bine, ar putea fi din cauza gazelor, mai ales dacă există și alte semne, precum plâns și faptul că pare să aibă dureri.
  • Bebelușul se arcuiește ca și cum nu s-ar simți confortabil și își trage picioarele la piept, mai ales în timpul crizelor de agitație.
Reclamă

Din ce cauză apar gazele intestinale la bebeluși

Gazele intestinale la bebeluși au mai multe cauze posibile. Printre acestea se pot enumera:

  • Înghițirea aerului în timpul hrănirii sau a plânsului, ceea ce este foarte comun și normal în rândul nou-născuților.
  • Un sistem digestiv subdezvoltat, care permite alimentelor să treacă prea repede, astfel încât acestea nu se descompun complet.
  • Hipersensibilități la anumite tipuri de formule sau alimente din dieta mamei care alăptează. De asemenea, ar mai putea fi vorba despre alergii alimentare (deși acestea sunt mult mai rare).

Remedii pentru ameliorarea gazelor intestinale la bebeluși

Dacă tulburările intestinale ale bebelușului tău par a fi o problemă, există câteva lucruri pe care le poți face ca să-l ajuți.

Scoate-i aerul de două ori

Înghițirea aerului în timpul hrănirii produce disconfort. Pe lângă eructarea după hrănire, încearcă să bați bebelușul pe spate, în mijlocul hrănirii. Astfel, va scăpa de aerul înghițit, înainte ca acesta să ajungă în intestine. Îți poți da seama dacă bebelușul tău are nevoie să-i scoți aerul la mijlocul mesei, când vezi că se îndepărtează cu agitație de la sân sau de la biberon, după doar câteva minute de hrănire.

Dacă îl hrănești cu biberonul, poți încerca să îi scoți aerul după fiecare 60-90 ml băuți. Dacă îl alăptezi la sân, fă acest lucru la fiecare 5-10 minute.

Controlează aerul

Indiferent dacă mesele bebelușului vin prin alăptare sau din biberon, încearcă să-l ții într-o poziție ușor verticală. Aceasta pentru reduce aerul pe care îl înghite.

Dacă îl alăptezi, asigură-te că bebelușul tău este bine prins la sân. Dacă primește biberon, folosește variante anticolici. Acestea pot schimba fluxul de lapte și pot reduce cantitatea de aer pe care copilul o înghite. Asigură-te că tetina este întotdeauna complet plină cu lapte, astfel încât bebelușul să nu tragă aer. În plus, evită să agiți prea mult biberonul, pentru că asta poate adăuga bule suplimentare laptelui.

Încearcă să-ți hrănești copilul înainte să se supere că nu i-ai oferit mâncare la timp. Cu cât plânge mai mult bebelușul tău, cu atât mai mult aer înghite.

Reclamă

Încearcă eliminarea colicilor

Așează bebelușul pe burtă, pe genunchi sau ține-l cu antebrațul sub burtă și masează-i ușor spatele. Presiunea pe burtica lui poate ajuta la eliberarea presiunii provocate de gaze. În plus, masajul poate să-l ajute să se calmeze.  

Pune bebelușul pe burtică, pentru că acest lucru ajută la ameliorarea gazelor. În plus, acest lucru contribuie la întărirea mușchilor pe care bebelușul îi folosește pentru a-și ridica capul, pentru a se târî și a merge.

Unii bebeluși pot regurgita imediat după ce au mâncat. Este indicat să aștepți cel puțin 20-30 de minute înainte de a-i pune pe burtică. Nu face niciodată acest lucru la culcare. Culcatul pe burtă îi poate expune pe bebeluși la un risc crescut al sindromului morții subite.

Picături care ameliorează gazele intestinale la bebeluși

Deși nu funcționează pentru fiecare bebeluș, picăturile care ameliorează gazele intestinale la bebeluși, care se pun în lapte, sunt considerate sigure. Discută cu medicul bebelușului înainte de a le folosi.

Ajută-l să facă bicicleta

Așează bebelușul pe spate și ajută-l să facă mișcari de pedalare, cu picioarele, pentru a ajuta la împingerea aerului blocat. Mai poți și să împingi ușor genunchii bebelușului până la burtică. Ține-i acolo timp de 10 secunde, apoi îndreaptă-i picioarele. Repetă de mai multe ori.

Verifică-ți dieta, dacă alăptezi

Dacă alăptezi, vorbește cu pediatrul tău despre alimentele care ar putea provoca gazele intestinale la bebeluși. Printre acestea se numără produsele lactate, cofeina, ceapa, usturoiul, alimentele picante și varza.

Ia în considerare probioticele

Probioticele sunt bacterii care susțin sistemul gastrointestinal și se găsesc în mod natural în alimente fermentate. De semenea, le poți găsi și în suplimente și formule comercializate pentru problemele de burtă la bebeluși.

Te-ar mai putea interesa și
Gravidă stă pe pat și se ține cu mâna de burtă
Flatulența în sarcină: remedii care te ajută să scapi de ea
Flatulența în sarcină: remedii care te ajută să scapi de ea
Mămică, îmbrăcată un tricou gri cu text în jurul pieptului, ține în brațe un bebeluș care plânge, ilustrând de ce își arcuiesc bebelușii spatele
De ce își arcuiesc bebelușii spatele
De ce își arcuiesc bebelușii spatele
Mamă care stă cu spatele și ține pe umăr un bebeluș, care are un tricou alb cu bleumarin, ilustrând eructația la bebeluși
Eructația la bebeluși. Cum îi poți ajuta să scoată aerul din stomac
Eructația la bebeluși. Cum îi poți ajuta să scoată aerul din stomac
Reclamă
Recomandări DePărinți.ro
1
O femeie însărcinată, în patru ipostaze diferite, îmbrăcată cu bluză portocalie și pantaloni roz.
Câte luni înseamnă săptămânile de sarcină. Descoperă etapele prin care vei trece tu și bebelușul tău
Ai rămas însărcinată și ai început documentarea cu privire la evoluția sarcinii și a bebelușului? Descoperă din acest articol câte luni înseamnă săptămânile de sarcină și cum se împarte această perioadă în trimestre. Cu fiecare......
Câte luni înseamnă săptămânile de sarcină. Descoperă etapele prin care vei trece tu și bebelușul tău
2
Femeie care se vaccinează
Vaccinul HPV e la fel de eficient și pentru fete și pentru băieți. De ce este atât de importantă imunizarea lor
Virusul papiloma uman numit și HPV este răspândit prin activitatea sexuală. Unele tulpini de HPV provoacă veruci genitale, în timp ce alte tulpini pot provoca cancer. Potrivit specialiștilor, vaccinul HPV e la fel de eficient și pentru fete......
Vaccinul HPV e la fel de eficient și pentru fete și pentru băieți. De ce este atât de importantă imunizarea lor
3
Femeie însărcinată, îmbrăcată într-un pulover galben, în travaliu, care își ține mâinile pe burtă și sta în mașină, în dreapta, iar soțul ei, care poartă ochelari și este îmbrăcat cu o bluză albă și jeanși și ăși ține mâinile în cap, ilustrând 5 semne că ți s-a rupt apa
5 semne că ți s-a rupt apa și ce să faci când se întâmplă asta
Pe măsură ce se apropie momentul nașterii, trebuie să fii atentă la semnele pe care ți le oferă corpul. Acest lucru te ajută să știi când să mergi la spital. Pe lângă contracții, care sunt din ce în ce mai dese și dureroase, un alt......
5 semne că ți s-a rupt apa și ce să faci când se întâmplă asta
4
Botoșei roz și bleu, așezați pe o pătură albă, pufoasă, ilustrând Semne că poți avea fată sau băiat
Semne că poți avea fată sau băiat. Ce au constatat specialiștii
După ce ai aflat că ești însărcinată, poate că primul lucru la care te gândești este să afli care va fi sexul bebelușului. Poate fi destul de distractiv să pui în aplicare diferite practici din popor sau să iei în considerare......
Semne că poți avea fată sau băiat. Ce au constatat specialiștii
5
Femeie însărcinată, îmbrăcată cu o bluză mov și pantaloni albi, care stă în living, având în spate un televizor, puțin aplecată, ținând o mână pe spate și una sub burtă, ilustrând înțepăturile vaginale în sarcină
Înțepăturile vaginale în sarcină. Care sunt cauzele acestora și când să discuți cu un medic
Atunci când te apropii de sfârșitul sarcinii, te poți confrunta cu diferite tipuri de simptome, mai mult sau mai puțin ciudate. De exemplu, la un moment dat, poți simți o înțepătură fulgerătoare în vagin, care durează mai puțin de un......
Înțepăturile vaginale în sarcină. Care sunt cauzele acestora și când să discuți cu un medic
Cele mai noi
O femeie însărcinată, în pat
6 mai, 08:47
Cum arată dopul gelatinos și la ce să fii atentă atunci când se elimină
Cum arată dopul gelatinos și la ce să fii atentă atunci când se elimină
Băiatul stă și se uită la telefon
6 mai, 07:09
Cyberbullying: ce este, cum îl poate afecta pe copil și ce poți face pentru a-l ajuta
Cyberbullying: ce este, cum îl poate afecta pe copil și ce poți face pentru a-l ajuta
O fetiță care trece prin pubertate
5 mai, 07:33
Tot ce trebuie să știe părinții despre pubertatea precoce: sfaturi de la specialiști
Tot ce trebuie să știe părinții despre pubertatea precoce: sfaturi de la specialiști
Mama își ceartă copilul în timp ce se joacă pe covor
5 mai, 07:30
Parentingul autoritar: beneficii și dezavantaje
Parentingul autoritar: beneficii și dezavantaje
Fetiță stă supărată în timp ce mai multe mâini o arată cu degetele
4 mai, 06:33
Presiunea grupului: cum poate influența copilul
Presiunea grupului: cum poate influența copilul
Mama își îmbrățișează fiica
3 mai, 07:26
Semne ale bullying-ului: ce întrebări să pui pentru a descoperi agresiunea
Semne ale bullying-ului: ce întrebări să pui pentru a descoperi agresiunea
Închide