Reclamă

Cum îngrijești dinții copiilor. Când apar și cum îi poți proteja

Mulți părinți găsesc dificil de gestionată igiena orală în rândul micuților. Aceștia au nevoie de toate deprinderile cât mai curând posibil. Dacă vrei să știi cum îngrijești dinții copiilor, citește mai jos câteva sfaturi și ghiduri pentru a ști când apar și cum îi poți proteja.

Copil care se spală pe dinți alături de tata sunt în baie cu periuțele de dinți
Mulți părinți găsesc dificil de gestionată igiena orală în rândul micuților. Aceștia au nevoie de toate deprinderile cât mai curând posibil. / Shutterstock

Printre întrebările care apar în cazul părinților se numără și următoarele: când ar trebui să programez prima vizită în cabinetul stomatologic?; copilul meu în vârstă de 3 ani ar trebui să folosească ață dentară?; cum știu dacă copilul meu are nevoie de apart dentar?;

Cum îngrijești dinții copiilor

O igienă orală corespunzătoare începe dinainte ca micuțului să îi apară primul dinte. Doar pentru că nu îi putem vedea, nu înseamnă că dinții nu există. Ei se formează de fapt în cel de-al doilea trimestru de sarcină, spun cei de la kidshealth.org. La naștere, bebelușul are cei 20 de dinți, unii dintre ei fiind complet dezvoltați în maxilar. Mai jos poți citi despre câteva sfaturi în legătură cu dinții copilului tău: Înainte de periajul propriu-zis, gingiile trebuie curățate de bacterii.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ
Reclamă

Atunci când apar primii dinți, aceștia trebuie curățați cu o periuță specifică vârstei. Folosește apă și o mică parte din pasta de dinți cu fluor ( mărimea unui bob de orez). Astfel șansele de a înghiți pasta sunt mult mai scăzute. Atunci când cresc doi dinții unul lângă celălalt, poți începe să folosește ața dentară. La vârsta de 2 ani micuțul poate învăța cum să scuipe apa după ce se spală pe dinți. Încearcă să eviți în continuare ca pasta de dinți să fie înghițită.

Alte sfaturi pentru îngrijirea dinților copiilor

De la 3 ani, copiii pot folosi o cantitate de pastă de dinți cu fluor similară cu mărimea unui bob de mazăre. Copiii sub 8 ani trebuie supravegheați în timp ce se spală pe dinți pentru a nu înghiți pasta. Chiar și bebelușii pot avea carii dentar. Acestea pot avea diferite cauze precum: folosirea unei sticle cu lapte înainte de somn sau consumul de zahăr din sucuri, formulele de lapte sau chiar laptele ( rămâne pe dinte ore întregi și roade smalțul). Începe demineralizarea, astfel că dinții din față ajung să fie decolorați.

La vârsta de 6 luni, un copil poate fi învățat să folosească o cană cu apă. Aceasta are atașat un capac și un pai. De la vârsta de 1 an are deja capacitățile motorii și coordonarea necesare pentru a folosi o cană de unul singur.

Sfaturi pentru perierea dinților copiilor

Este important să se folosească o pastă de dinți care are fluor în concentrație. Acest lucru se întâmplă asta pentru a preveni degradarea dinților și apariția cariilor. Pentru copii sub 3 ani, periajul dinților ar trebui să înceapă de la 6 luni sau chiar mai devreme. Părinții sau îngrijitorii ar trebui să-i spele dinții copilului. Dinții ar trebui periați de două ori pe zi folosind o pastă de dinți cu flour.

Este foarte important periajul dinainte de culcare, arată cei de la nhs.uk. Folosește o cantitate mică de pastă de dinți și ai grijă ca micuțul să nu o înghită din tub. Folosește de asemenea o pastă de dinți specifică vârstei copilului, asta dacă medicul dentist nu recomandă altfel de paste.

Reclamă

Copiii între 3 și 6 ani trebuie să se spele pe dinți cel puțin de două ori pe zi. Folosind pastă de dinți cu fluor vor respecta indicațiile cu precizie. Este foarte important periajul înainte de culcare și de asemenea, un părinte sau îngrijitor ar trebui să spele dinții micuților. Nu este necesară clătirea după periaj, altfel fluorul nu va funcționa la fel de bine.

Copiii de la 7 ani în sus trebuie să se spele pe dinți cel puțin de două ori pe zi. Este indicat câte 2 minute folosind pastă de dinți cu fluor. Se folosesc aceleași reguli, însă de această dată pot să folosească periuța de dinți pe cont propriu, fără ajutor. Totuși, este important să fie verificați pentru ca periajul să se realizeze corespunzător.

Ce este și cum funcționează fluorul

Fluorul este un mineral natural care se găsește în sol, apă și în mâncăruri diverse. Este utilizat în paste de dinți și ape de gură. Copiii care folosesc paste de dinți cu fluor de la o vârstă fragedă au risc scăzut de apariții a cariilor. Fluorul previne apariția cariilor întărind smalțul exterior al dinților, spun cei de la caringforkids.cps.ca.

Dacă alegi să consumi fluor din alte surse precum apa, acesta este absorbid în sânge. Întărește partea interioară a dinților. Dacă prea mult fluor ajunge în interiorul unui dinte în dezvoltare atunci se creează fluoroza dentară. Rezultatul sunt pete albe pe suprafața dinților. Nu există alte simptome specifice și afectează copiii sub 8 ani cu dinți permanenți.

Când ar trebui programată prima vizită în cabinetul medicului stomatolog

Specialiștii susțin că micuții ar trebui să aibă primul contact cu doctorul stomatolog până la împlinirea vârstei de 1 an. În cadrul primei vizite, acesta îi va explica cum să-și perieze corect dinții și cum să folosească ața dentară. De asemenea, se va efectua un control de rutină. Poți să-ți ții copilul în brațe în acest prim pas pentru a-i oferi tot suportul moral.

Vizitele în cabinetul medicului dentist îi va ajuta să-și învingă teama în viitor. Vor avea mai mult curaj atunci când părinții efectuează o programare. Doctorul dentist ar trebui să fie specializat pe tratarea celor mici. Medicii stomatologi pediatri sunt instruiți să rezolve o varietate de probleme asociate vârstelor respective.

Cum putem preveni cariile dentare

Cariile apar atunci când bacteriile și resturile de mâncare rămân lipite pe dinți și nu sunt curățate. Se formează acid care înmoaie smalțul dentar până formează o gaură sau carie. Pentru a preveni apariția cariilor dentare este important să-i învățăm pe cei mici o igienă orală completă. Încă de la vârsta de 6 luni aceasta poate fi începută.

De asemenea, ar trebui să folosească o cantitate ideală de fluor. Acesta întărește smalțul dinților, fiind mai greu de penetrat. Dacă se dorește introducerea unei cantități mai mari de fluor, doctorul ar trebui consultat în acest sens. Limitarea sau evitarea unor alimente care conțin zahăr ajută la prevenirea cariilor.

Te-ar mai putea interesa și
o mamă și un tătic care se joacă cu bebelușul pe un covor și construiesc un turn din cuburi colorate
Cum poți să-ți distrezi copilul în timp ce stai jos. Jocuri pentru părinții care au nevoie de puțină odihnă
Cum poți să-ți distrezi copilul în timp ce stai jos. Jocuri pentru părinții care au nevoie de puțină odihnă
Un băiețel care ține în mână două jumătăți de scmohine
Când poți introduce smochinele în alimentația copilului. Sfaturi simple și utile pentru diversificare
Când poți introduce smochinele în alimentația copilului. Sfaturi simple și utile pentru diversificare
Un bebeluș care stă la măsuță și consumă bucăți mici de caise
Când poți introduce caisele în alimentația copilului tău. Sfaturi utile pentru diversificarea alimentației
Când poți introduce caisele în alimentația copilului tău. Sfaturi utile pentru diversificarea alimentației
Reclamă
Recomandări DePărinți.ro
1
O femeie însărcinată, în patru ipostaze diferite, îmbrăcată cu bluză portocalie și pantaloni roz.
Câte luni înseamnă săptămânile de sarcină. Descoperă etapele prin care vei trece tu și bebelușul tău
Ai rămas însărcinată și ai început documentarea cu privire la evoluția sarcinii și a bebelușului? Descoperă din acest articol câte luni înseamnă săptămânile de sarcină și cum se împarte această perioadă în trimestre. Cu fiecare......
Câte luni înseamnă săptămânile de sarcină. Descoperă etapele prin care vei trece tu și bebelușul tău
2
Adolescenta stă supărată pe podea, cu telefonul în mână
Sadfishing: ce trebuie să știi despre noul trend în rândul adolescenților
Sadfishing-ul este un termen recent apărut care descrie practica de a exagera sau de a inventa probleme emoționale pe rețelele sociale pentru a atrage atenția și simpatia din partea celorlalți. Deși poate părea inofensiv, acest comportament......
Sadfishing: ce trebuie să știi despre noul trend în rândul adolescenților
3
Femeie care aspiră covorul iar câinele stă lângă ea
Cum scăpăm de purici: remedii simple
Dacă te-ai pricopsit cu musafiri nepoftiți precum puricii, ai la îndemână câteva remedii pe care le poți folosi pentru a scăpa de ei. Începe cu aspirarea întregii case, cu spălarea lenjeriilor de pat, dar și cu aplicarea unor remedii......
Cum scăpăm de purici: remedii simple
4
Bebeluș care stă pe spate, pe un pat cu cearșaf alb, în dormitor, doar cu scutec alb pe el, iar mama lui îi ține picioarele ridicate și îl ajută să pedaleze, ilustrând gazele intestinale la bebeluși
Gazele intestinale la bebeluși. Din ce cauză apar și ce remedii poți folosi
Noii părinți sunt absolut surprinși de zgomotele pe care le scot bebelușii în primele săptămâni de viață. Multe dintre ele apar din cauza gazelor intestinale, care îi deranjează, făcându-i neliniștiți și influențându-le somnul și......
Gazele intestinale la bebeluși. Din ce cauză apar și ce remedii poți folosi
5
Femeie însărcinată, îmbrăcată într-un pulover galben, în travaliu, care își ține mâinile pe burtă și sta în mașină, în dreapta, iar soțul ei, care poartă ochelari și este îmbrăcat cu o bluză albă și jeanși și ăși ține mâinile în cap, ilustrând 5 semne că ți s-a rupt apa
5 semne că ți s-a rupt apa și ce să faci când se întâmplă asta
Pe măsură ce se apropie momentul nașterii, trebuie să fii atentă la semnele pe care ți le oferă corpul. Acest lucru te ajută să știi când să mergi la spital. Pe lângă contracții, care sunt din ce în ce mai dese și dureroase, un alt......
5 semne că ți s-a rupt apa și ce să faci când se întâmplă asta
Parteneri
Cele mai noi
o mamă și un tătic care se joacă cu bebelușul pe un covor și construiesc un turn din cuburi colorate
07:46
Cum poți să-ți distrezi copilul în timp ce stai jos. Jocuri pentru părinții care au nevoie de puțină odihnă
Cum poți să-ți distrezi copilul în timp ce stai jos. Jocuri pentru părinții care au nevoie de puțină odihnă
Fetiță stă pe umerii mamei și își ține mâinile pe capul acesteia
07:38
Ce impact are educația permisivă asupra dezvoltării copilului
Ce impact are educația permisivă asupra dezvoltării copilului
Bebeluș care mănâncă singur paste în scaunul de masă
25 iulie, 07:53
Autodiversificarea la bebeluși: sfaturi pentru a lua cea mai bună decizie
Autodiversificarea la bebeluși: sfaturi pentru a lua cea mai bună decizie
Femeie tânără stă singură pe canapea
25 iulie, 06:47
De ce se simt părinții singuri în 2024: iată ce spun studiile despre singurătatea parentală
De ce se simt părinții singuri în 2024: iată ce spun studiile despre singurătatea parentală
Un copil care stă pe un colac portocaliu în piscină
24 iulie, 08:04
Bolile transmise prin apă la sugari și copiii mici. Ce să faci ca să le previi
Bolile transmise prin apă la sugari și copiii mici. Ce să faci ca să le previi
Gravidă ține în mână biletul de avion și pașaportul
23 iulie, 07:39
Zborul în primul trimestru de sarcină: este sau nu indicat
Zborul în primul trimestru de sarcină: este sau nu indicat
Închide