Reclamă

Cum îngrijești dinții copiilor. Când apar și cum îi poți proteja

Mulți părinți găsesc dificil de gestionată igiena orală în rândul micuților. Aceștia au nevoie de toate deprinderile cât mai curând posibil. Dacă vrei să știi cum îngrijești dinții copiilor, citește mai jos câteva sfaturi și ghiduri pentru a ști când apar și cum îi poți proteja.

Copil care se spală pe dinți alături de tata sunt în baie cu periuțele de dinți
Mulți părinți găsesc dificil de gestionată igiena orală în rândul micuților. Aceștia au nevoie de toate deprinderile cât mai curând posibil. / Shutterstock

Printre întrebările care apar în cazul părinților se numără și următoarele: când ar trebui să programez prima vizită în cabinetul stomatologic?; copilul meu în vârstă de 3 ani ar trebui să folosească ață dentară?; cum știu dacă copilul meu are nevoie de apart dentar?;

Cum îngrijești dinții copiilor

O igienă orală corespunzătoare începe dinainte ca micuțului să îi apară primul dinte. Doar pentru că nu îi putem vedea, nu înseamnă că dinții nu există. Ei se formează de fapt în cel de-al doilea trimestru de sarcină, spun cei de la kidshealth.org. La naștere, bebelușul are cei 20 de dinți, unii dintre ei fiind complet dezvoltați în maxilar. Mai jos poți citi despre câteva sfaturi în legătură cu dinții copilului tău: Înainte de periajul propriu-zis, gingiile trebuie curățate de bacterii.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ
Reclamă

Atunci când apar primii dinți, aceștia trebuie curățați cu o periuță specifică vârstei. Folosește apă și o mică parte din pasta de dinți cu fluor ( mărimea unui bob de orez). Astfel șansele de a înghiți pasta sunt mult mai scăzute. Atunci când cresc doi dinții unul lângă celălalt, poți începe să folosește ața dentară. La vârsta de 2 ani micuțul poate învăța cum să scuipe apa după ce se spală pe dinți. Încearcă să eviți în continuare ca pasta de dinți să fie înghițită.

Alte sfaturi pentru îngrijirea dinților copiilor

De la 3 ani, copiii pot folosi o cantitate de pastă de dinți cu fluor similară cu mărimea unui bob de mazăre. Copiii sub 8 ani trebuie supravegheați în timp ce se spală pe dinți pentru a nu înghiți pasta. Chiar și bebelușii pot avea carii dentar. Acestea pot avea diferite cauze precum: folosirea unei sticle cu lapte înainte de somn sau consumul de zahăr din sucuri, formulele de lapte sau chiar laptele ( rămâne pe dinte ore întregi și roade smalțul). Începe demineralizarea, astfel că dinții din față ajung să fie decolorați.

La vârsta de 6 luni, un copil poate fi învățat să folosească o cană cu apă. Aceasta are atașat un capac și un pai. De la vârsta de 1 an are deja capacitățile motorii și coordonarea necesare pentru a folosi o cană de unul singur.

Sfaturi pentru perierea dinților copiilor

Este important să se folosească o pastă de dinți care are fluor în concentrație. Acest lucru se întâmplă asta pentru a preveni degradarea dinților și apariția cariilor. Pentru copii sub 3 ani, periajul dinților ar trebui să înceapă de la 6 luni sau chiar mai devreme. Părinții sau îngrijitorii ar trebui să-i spele dinții copilului. Dinții ar trebui periați de două ori pe zi folosind o pastă de dinți cu flour.

Este foarte important periajul dinainte de culcare, arată cei de la nhs.uk. Folosește o cantitate mică de pastă de dinți și ai grijă ca micuțul să nu o înghită din tub. Folosește de asemenea o pastă de dinți specifică vârstei copilului, asta dacă medicul dentist nu recomandă altfel de paste.

Reclamă

Copiii între 3 și 6 ani trebuie să se spele pe dinți cel puțin de două ori pe zi. Folosind pastă de dinți cu fluor vor respecta indicațiile cu precizie. Este foarte important periajul înainte de culcare și de asemenea, un părinte sau îngrijitor ar trebui să spele dinții micuților. Nu este necesară clătirea după periaj, altfel fluorul nu va funcționa la fel de bine.

Copiii de la 7 ani în sus trebuie să se spele pe dinți cel puțin de două ori pe zi. Este indicat câte 2 minute folosind pastă de dinți cu fluor. Se folosesc aceleași reguli, însă de această dată pot să folosească periuța de dinți pe cont propriu, fără ajutor. Totuși, este important să fie verificați pentru ca periajul să se realizeze corespunzător.

Ce este și cum funcționează fluorul

Fluorul este un mineral natural care se găsește în sol, apă și în mâncăruri diverse. Este utilizat în paste de dinți și ape de gură. Copiii care folosesc paste de dinți cu fluor de la o vârstă fragedă au risc scăzut de apariții a cariilor. Fluorul previne apariția cariilor întărind smalțul exterior al dinților, spun cei de la caringforkids.cps.ca.

Dacă alegi să consumi fluor din alte surse precum apa, acesta este absorbid în sânge. Întărește partea interioară a dinților. Dacă prea mult fluor ajunge în interiorul unui dinte în dezvoltare atunci se creează fluoroza dentară. Rezultatul sunt pete albe pe suprafața dinților. Nu există alte simptome specifice și afectează copiii sub 8 ani cu dinți permanenți.

Când ar trebui programată prima vizită în cabinetul medicului stomatolog

Specialiștii susțin că micuții ar trebui să aibă primul contact cu doctorul stomatolog până la împlinirea vârstei de 1 an. În cadrul primei vizite, acesta îi va explica cum să-și perieze corect dinții și cum să folosească ața dentară. De asemenea, se va efectua un control de rutină. Poți să-ți ții copilul în brațe în acest prim pas pentru a-i oferi tot suportul moral.

Vizitele în cabinetul medicului dentist îi va ajuta să-și învingă teama în viitor. Vor avea mai mult curaj atunci când părinții efectuează o programare. Doctorul dentist ar trebui să fie specializat pe tratarea celor mici. Medicii stomatologi pediatri sunt instruiți să rezolve o varietate de probleme asociate vârstelor respective.

Cum putem preveni cariile dentare

Cariile apar atunci când bacteriile și resturile de mâncare rămân lipite pe dinți și nu sunt curățate. Se formează acid care înmoaie smalțul dentar până formează o gaură sau carie. Pentru a preveni apariția cariilor dentare este important să-i învățăm pe cei mici o igienă orală completă. Încă de la vârsta de 6 luni aceasta poate fi începută.

De asemenea, ar trebui să folosească o cantitate ideală de fluor. Acesta întărește smalțul dinților, fiind mai greu de penetrat. Dacă se dorește introducerea unei cantități mai mari de fluor, doctorul ar trebui consultat în acest sens. Limitarea sau evitarea unor alimente care conțin zahăr ajută la prevenirea cariilor.

Te-ar mai putea interesa și
o mămică care ține mâinile pe burtică pentru a simți primele mișcări ale bebelușului
Primele mișcări ale bebelușului: la câte săptămâni apar
Primele mișcări ale bebelușului: la câte săptămâni apar
Bebeluș care stă pe oliță cu o suzetă în gură într-o cameră luminoasă
Diareea la bebeluși și copii. Cauze și remedii
Diareea la bebeluși și copii. Cauze și remedii
O fetiță care stă la fereastra avionului în timp ce își ține în brațe jucăria de pluș
Lucruri pe care e recomandat să le verifici înainte să zbori cu un copil mic. Sfaturi utile pentru o călătorie reușită
Lucruri pe care e recomandat să le verifici înainte să zbori cu un copil mic. Sfaturi utile pentru o călătorie reușită
Reclamă
Recomandări DePărinți.ro
1
Instalația cu lumini Alice în Țara Minunilor care a fost amplasată în Grădina Botanică din București
Cele mai frumoase locuri de ieșit cu copiii în București, indiferent dacă e vreme rea sau bună
Indiferent că este vorba de un weekend sau de vacanța copilului, activitățile în familie nu ar trebui să lipsească. Iarna se apropie cu pași repezi, iar vremea de afară nu mai este la fel de prietenoasă. În timp ce în unele zile încă......
Cele mai frumoase locuri de ieșit cu copiii în București, indiferent dacă e vreme rea sau bună
2
Femeie însărcinată, îmbrăcată cu o bluză mov și pantaloni albi, care stă în living, având în spate un televizor, puțin aplecată, ținând o mână pe spate și una sub burtă, ilustrând înțepăturile vaginale în sarcină
Înțepăturile vaginale în sarcină. Care sunt cauzele acestora și când să discuți cu un medic
Atunci când te apropii de sfârșitul sarcinii, te poți confrunta cu diferite tipuri de simptome, mai mult sau mai puțin ciudate. De exemplu, la un moment dat, poți simți o înțepătură fulgerătoare în vagin, care durează mai puțin de un......
Înțepăturile vaginale în sarcină. Care sunt cauzele acestora și când să discuți cu un medic
3
Ochi de copil afectat de conjunctivită
Ochiul roz la copii sau conjunctivita
Ochiul roz la copii este, de fapt, denumirea populară a conjunctivitei. Ea este o afecțiune oculară frecventă la copii, care  poate provoca disconfort semnificativ. Această problemă poate avea diverse cauze, de la infecții virale și......
Ochiul roz la copii sau conjunctivita
4
Femeie însărcinată cu tricou bleu si bluza ridicată, lăsând să se vadă burta, cu o mână cu care își atinge burta și ân cealaltă ține un ceas
Calculatorul de sarcină. Tot ce trebuie să știi despre el
Dacă ai făcut un test de sarcină și a ieșit pozitiv, cel mai probabil, până vei ajunge la medic, vei dori să afli puțin mai multe despre ce se întâmplă în continuare. Pentru asta poți consulta calculatorul de sarcină, care te ajută......
Calculatorul de sarcină. Tot ce trebuie să știi despre el
5
Copil, îmbrăcat cu un tricou roșu și pantaloni gri, care stă așezat pe o canapea bej și se ține cu ambele mâini de gură, ilustrând copilul vomită după ce i-ai dat medicamentul
Copilul vomită după ce i-ai dat medicamentul. Ce este de făcut în acest caz
Atunci când copii se îmbolnăvesc, pediatrul le poate prescrie anumite medicamente. Deși acestea sunt eficiente, pe unii copii îi pot face să vomite, iar acest lucru este destul de frecvent. De aceea, atunci când copilul vomită după ce i-ai......
Copilul vomită după ce i-ai dat medicamentul. Ce este de făcut în acest caz
Parteneri
Cele mai noi
Fetiță care stă pe vasul de toaletă și are hârtie igienică în mână
06:12
Cum să eviți constipația la copii: alimentele care te pot ajuta să le reglezi tranzitul
Cum să eviți constipația la copii: alimentele care te pot ajuta să le reglezi tranzitul
O fetiță internată în spital, cu mama sa alături
05:36
Mononucleoza infecțioasă la copii: cauze, simptome și tratament
Mononucleoza infecțioasă la copii: cauze, simptome și tratament
Copii care fac un salut de echipă în clasă
20 noiembrie, 07:38
Înscrierea la clasa pregătitoare 2025 – 2026. Ce condiții impune Ministerul Educației pentru copiii care nu au mers la grădiniță
Înscrierea la clasa pregătitoare 2025 – 2026. Ce condiții impune Ministerul Educației pentru copiii care nu au mers la grădiniță
O fetiță frumoasă care poartă o bentiță pe cap pentru a ilustra cele mai populare nume de copii în 2025
20 noiembrie, 07:31
Cele mai populare nume de bebeluși în 2025. Ce alegeri pot face părinții pentru copiii din generația Beta
Cele mai populare nume de bebeluși în 2025. Ce alegeri pot face părinții pentru copiii din generația Beta
O mamă care îi ia temperatura copilului ei
19 noiembrie, 06:04
Cum îți dai seama că răceala s-a complicat și trebuie să mergi cu copilul la medic
Cum îți dai seama că răceala s-a complicat și trebuie să mergi cu copilul la medic
Mama și bebelușul stau întinși pe podea
18 noiembrie, 06:09
Cele mai bune exerciții postpartum pe care le poți face
Cele mai bune exerciții postpartum pe care le poți face
Închide