Reclamă

Ce este parentingul permisiv și cu ce se diferențiază de celelalte stiluri de educație

După cum bine știi, există mai multe tipuri de parenting. Află ce este parentingul permisiv, cum anume se manifestă dar și ce consecințe are asupra copilului.

Mama și tata îi aduc daruri copilului care stă pe un scaun ca un rege
Efectele parentingului permisiv asupra copilului pot fi de lungă durată, și nu neapărat pozitive / Shutterstock

Parentingul permisiv reprezintă un stil de educație parentală caracterizat printr-un grad de afecțiune ridicat și cerințe scăzute față de copii. Părinții care adoptă acest stil sunt foarte iubitori și comunicativi cu copiii lor, oferindu-le suport emoțional consistent. Cu toate acestea, ei tind să pună puține reguli și limite și să folosească rar disciplina. Aceștia se definesc, mai degrabă, ca fiind prietenii copiilor, decât figurile autoritare din viața micuților.

Ce este parentingul permisiv

Parentingul permisiv, denumit uneori „parenting indulgent”, este un stil de creștere a copiilor care se caracterizează prin două trăsături cheie:

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

-părintele este să grijuliu și atent (ceea ce este bine pentru copii)

-părintele este reticent în a impune limite (ceea ce este problematic).

Aceste caracteristici au fost prezentate de către Diana Baumrind, Eleanor Maccoby și John Martin, cercetătorii care au dezvoltat un sistem de clasificare a părinților în funcție de modul în care aceștia încearcă să controleze comportamentul copiilor lor. Potrivit acestora, acest tip de părinți manifestă un nivel ridicat de afecțiune față de copiii lor. Aceștia îi sprijină emoțional și răspund la nevoile și dorințele copiilor lor. Ceea ce este un lucru bun. În plus, părinții care urmează acest tip de parenting se consultă cu copiii cu privire la deciziile politice, ceea ce poate fi, de asemenea, un lucru bun.

Însă părinții permisivi nu sunt exigenți. Ei nu le atribuie copiilor lor multe responsabilități și nu îi încurajează pe copii să îndeplinească standardele de comportament impuse de adulți. În schimb, ei permit, pe cât posibil, copiilor să se autoregleze.

Reclamă

Ce spun studiile despre parentingul permisiv

Studiile sugerează că unii copii crescuți cu stilul de parenting permisiv petrec mai mult timp uitându-se la televizor. De exemplu, în Marea Britanie, un studiu efectuat pe copii de 10 și 11 ani a relatat că acei copii cu părinți permisivi aveau un risc de 5 ori mai mare de a se uita la televizor mai mult de 4 ore pe zi. Iar în Noua Zeelandă, cercetătorii au raportat că micuții în vârstă de 2 ani cu mame permisive au petrecut mai mult timp la televizor decât cei cu mame autoritare.

Reclamă

Alte studii au raportat legături între permisivitate și creșterea consumului de alcool în rândul adolescenților, precum și o rată mai mare de comportament inadecvat la școală.

Într-o analiză recentă a literaturii de specialitate privind dificultățile de somn ale copiilor, s-a constatat că atât copiii mici, cât și școlarii mici au fost mai predispuși să sufere de probleme de somn dacă au avut părinți „permisivi”. Explicația vine din faptul că rutina de culcare îi poate ajuta pe copii să dezvolte modele de somn sănătoase. Iar dacă acestea nu există, copii pot avea probleme cu somnul.

Ce este parentingul permisiv: efectele asupra copilului

Efectele parentingului permisiv pot varia în funcție de contextul cultural, social și individual al fiecărei familii. În unele cazuri, copiii pot beneficia de pe urma unui mediu mai liber, în timp ce în alte situații, lipsa structurii și a limitelor clare poate fi dăunătoare pentru dezvoltarea lor.

Iată câteva dintre cele mai frecvente efecte asociate cu acest stil de parenting:

Dificultăți în gestionarea frustrării și a dezamăgirii

Copiii crescuți într-un mediu permisiv pot avea probleme în a învăța cum să gestioneze frustrarea și dezamăgirea, deoarece părinții lor tind să evite să-i pună în situații care necesită aceste abilități. Acest lucru îi poate face mai puțin rezilienți în fața provocărilor.

Lipsa auto-disciplinei

Fără reguli clare și consecințe pentru comportamentele nedorite, copiii pot avea dificultăți în a dezvolta auto-disciplina și controlul de sine, ceea ce este un aspect important pentru succesul academic și personal.

Probleme de comportament

Copiii și adolescenții cu părinți permisivi sunt mai predispuși să experimenteze cu comportamente riscante, inclusiv consumul de droguri, alcool și activitatea sexuală precoce. Iar acestea sunt cauzate de lipsa de supraveghere și de stabilirea unor limite clare de către părinți.

Performanța școlară scăzută

Lipsa așteptărilor și suportului în ceea ce privește educația poate duce la performanțe școlare scăzute, deoarece copiii nu sunt motivați să-și atingă potențialul academic.

Dificultăți în stabilirea și menținerea relațiilor

Copiii pot avea probleme în a învăța cum să stabilească limite sănătoase și cum să respecte limitele altora. Fapt ce poate afecta capacitatea lor de a-și forma și menține relații pe termen lung.

Așteptări nerealiste

Un mediu în care dorințele și nevoile copilului sunt constant îndeplinite fără efort din partea acestuia poate conduce la formarea unor așteptări nerealiste despre cum funcționează lumea, făcându-i pe copii să creadă că vor primi întotdeauna ceea ce doresc fără a depune efort.

Dependență crescută

Copiii pot deveni excesiv de dependenți de părinții lor în a lua decizii. Dar și pentru suport emoțional, deoarece nu au fost încurajați să-și  dezvolte independența și autonomia.

Probleme de sănătate

Există o corelație între stilul parental permisiv și problemele de sănătate, cum ar fi obezitatea. Motivul este lipsa limitelor în ceea ce privește alimentația și activitatea fizică.

Este important de remarcat că nu toate efectele parentingului permisiv sunt negative. În anumite contexte, acesta poate promova dezvoltarea creativității și a expresiei personale. Totuși, echilibrul dintre libertate și limite este important pentru o dezvoltare sănătoasă a copilului. Multe dintre aceste consecințe pot fi atenuate printr-o abordare mai echilibrată, care combină suportul emoțional cu stabilirea de reguli clare și consecvență în aplicarea lor.

Te-ar mai putea interesa și
O mămică care bate palma cu fiica sa în timp ce fac lecțiile împreună la un birou
Tehnici de parenting care te-ar putea face să te îndoiești de tine. Care este cea mai bună metodă de creștere a unui copil
Tehnici de parenting care te-ar putea face să te îndoiești de tine. Care este cea mai bună metodă de creștere a unui copil
Fetiță și mama ei care stau pe covor și vorbesc pe timp de zi
Ce presupune educația cu blândețe. Care sunt avantajele pe termen lung
Ce presupune educația cu blândețe. Care sunt avantajele pe termen lung
Mama vorbește la telefon, în timp ce bebelușul ar vrea să se joace cu ea
Parentingul distrat: ce este și cum îl poți corecta
Parentingul distrat: ce este și cum îl poți corecta
Reclamă
Recomandări DePărinți.ro
1
O femeie însărcinată, în patru ipostaze diferite, îmbrăcată cu bluză portocalie și pantaloni roz.
Câte luni înseamnă săptămânile de sarcină. Descoperă etapele prin care vei trece tu și bebelușul tău
Ai rămas însărcinată și ai început documentarea cu privire la evoluția sarcinii și a bebelușului? Descoperă din acest articol câte luni înseamnă săptămânile de sarcină și cum se împarte această perioadă în trimestre. Cu fiecare......
Câte luni înseamnă săptămânile de sarcină. Descoperă etapele prin care vei trece tu și bebelușul tău
2
Femeie însărcinată, îmbrăcată cu o bluză mov și pantaloni albi, care stă în living, având în spate un televizor, puțin aplecată, ținând o mână pe spate și una sub burtă, ilustrând înțepăturile vaginale în sarcină
Înțepăturile vaginale în sarcină. Care sunt cauzele acestora și când să discuți cu un medic
Atunci când te apropii de sfârșitul sarcinii, te poți confrunta cu diferite tipuri de simptome, mai mult sau mai puțin ciudate. De exemplu, la un moment dat, poți simți o înțepătură fulgerătoare în vagin, care durează mai puțin de un......
Înțepăturile vaginale în sarcină. Care sunt cauzele acestora și când să discuți cu un medic
3
articol cu video
Lorina Buga, alături de Laura Cosoi, în platoul DePărinți.ro
Lorina Buga a explicat ce este psihosomatica la DePărinți.ro | Parenting 2.0 cu Laura Cosoi. Cum poate ajuta în rezolvarea depresiei postpartum
Lorina Buga a explicat ce este psihosomatica la DePărinți.ro | Parenting 2.0 cu Laura Cosoi. Deși sunt puțini cei care știu ce presupune această disciplină medicală, ea este una dintre soluțiile salvatoare care ajută în rezolvarea......
Lorina Buga a explicat ce este psihosomatica la DePărinți.ro | Parenting 2.0 cu Laura Cosoi. Cum poate ajuta în rezolvarea depresiei postpartum
4
Femeie însărcinată, îmbrăcată într-un pulover galben, în travaliu, care își ține mâinile pe burtă și sta în mașină, în dreapta, iar soțul ei, care poartă ochelari și este îmbrăcat cu o bluză albă și jeanși și ăși ține mâinile în cap, ilustrând 5 semne că ți s-a rupt apa
5 semne că ți s-a rupt apa și ce să faci când se întâmplă asta
Pe măsură ce se apropie momentul nașterii, trebuie să fii atentă la semnele pe care ți le oferă corpul. Acest lucru te ajută să știi când să mergi la spital. Pe lângă contracții, care sunt din ce în ce mai dese și dureroase, un alt......
5 semne că ți s-a rupt apa și ce să faci când se întâmplă asta
5
Femeie însărcinată cu tricou bleu si bluza ridicată, lăsând să se vadă burta, cu o mână cu care își atinge burta și ân cealaltă ține un ceas
Calculatorul de sarcină. Tot ce trebuie să știi despre el
Dacă ai făcut un test de sarcină și a ieșit pozitiv, cel mai probabil, până vei ajunge la medic, vei dori să afli puțin mai multe despre ce se întâmplă în continuare. Pentru asta poți consulta calculatorul de sarcină, care te ajută......
Calculatorul de sarcină. Tot ce trebuie să știi despre el
Parteneri
Cele mai noi
Un băiețel singur și trist care stă pe jos și privește îngândurat
07:56
Responsabilități pe care un copil nu e recomandat să le aibă. Aceste lucruri i-ar putea afecta viața la maturitate
Responsabilități pe care un copil nu e recomandat să le aibă. Aceste lucruri i-ar putea afecta viața la maturitate
Patru adolescenți care se uită pe telefon, fotografiați în timpul unei ieșiri în aer liber
20 mai, 08:02
Cum afectează rețelele sociale sănătatea mintală a adolescenților
Cum afectează rețelele sociale sănătatea mintală a adolescenților
Mama se joacă împreuna cu fiica ei de-a doctorul
20 mai, 07:46
5 beneficii ale jocului imaginar
5 beneficii ale jocului imaginar
O adolescentă care spală vasele pentru a-și ajuta părinții
19 mai, 07:43
Sarcini simple pentru adolescenți. Cum îi înveți pe copii să se implice în treburile zilnice
Sarcini simple pentru adolescenți. Cum îi înveți pe copii să se implice în treburile zilnice
Mama o ține pe fiica ei de mâini și îi explică ceva
19 mai, 07:16
Cum îl determini pe copil să coopereze
Cum îl determini pe copil să coopereze
Mama ține bebelușul în brațe și toarnă ceai în pahare în timp ce cască de oboseală
18 mai, 06:54
Semne că suferi de epuizare maternă
Semne că suferi de epuizare maternă
Închide