Reclamă

Tipuri de bullying și cum le recunoaștem

În ultima perioadă, se pare că bullying-ul a luat amploare și, conform certătorilor care studiază acest fenomen, are o semnificație mult mai complexă decât pare. Când vorbim despre bullying, nu ar trebui să ne gândim doar la agresiuni fizice și injurii. Se pare că sunt mai multe tipuri de bullying, inclusiv bârfa, excluderea sau a râde de cineva.

Publicat: 20 februarie 2024, 07:14
Bullying cibernetic, în care un copil filmează în timp ce un copil îl agresează pe altul prinzândul din spate de o mână și de gât, iar celălat se apără ținând mainile la față
Bullying-ul cibernetic se referă la folosirea internetului, a unui telefon, tablete sau a unei alte tehnologii pentru a hărțui, amenința, stânjeni sau defăima o altă persoană / Shutterstock

Fiecare hărțuitor are tacticile sale de a-și intimida victima. De exemplu, unii copii care agresează se folosesc de limbaj pentru a-și ataca  ținta, iar alții sunt foarte agresivi din punct de vedere fizic. Aceștia din urmă sunt și cel mai ușor de identificat.

Tipuri de bullying și cum le recunoaștem

Știind care sunt tipurile de hărțuire și profilul hărțuitorului cu care se poate intersecta la un moment dat, copilul va fi mai pregătit să gestioneze și să reacționeze într-o anumită situație.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ
Reclamă

Bullying-ul fizic

Bullying-ul fizic apare atunci când copiii folosesc acțiuni fizice pentru a obține putere și control asupra țintelor lor. Pentru că anumiți copii sunt mai dezvoltați corporal decât colegii lor, agresorii mizează pe această putere și se folosesc de lovituri cu piciorul, pumnii, palmele, de împingeri și alte atacuri fizice, pentru a răni.

Pentru că această formă de agresiune este foarte evidentă, a primit și destul de multă atenție din partea școlilor, spre deosebire de celelalte tipuri.

Bullying-ul verbal

Bullying-ul verbal se referă la acei copii care folosesc cuvinte, declarații și injurii pentru a obține putere și control asupra unei ținte, spune verywellfamily.com. Agresorii verbali apelează la insulte pentru a deprecia, înjosi și răni și își aleg țintele pe baza modului în care arată, acționează sau se comportă. Au precădere către copii cu nevoi speciale.

De obicei, acest tip de agresor este mai greu de identificat, pentru că se manifestă când adulții nu sunt în preajmă. Mizează și pe faptul cp e cuvântul lor împotriva altuia și pe faptul că părinții nu dau importanță foarte mare asupra limbajului și comportamentului. Părinții spun victimei, să ignore comportamentul agresorului, numai că hărtuirea verbală are consecințe grave și poate lăsa cicatrici emoționale profunde.

Bullying-ul relațional

Este un tip de hărțuire subtil, care poate trece neobservat de părinți și profesori. Agresorii de acest tip încearcă să-i rănească pe ceilalți dintr-un grup, prin manipulare, răspândind zvonuri și dezvăluind anumite confidențe. Prin deținerea controlului și intimidării altor copii, încearcă să-și sporească propriul statut social.

Reclamă

Bullyingul relațional tinde să fie folosit mai mult de fete decât de băieți. Acesta se manifestă în special prin clasele a cincea și a opta.

Din păcate, acest gen de agresiune nu se oprește doar la nivelul școlii. Din păcate, poate continua și în viața adultă, manifestându-se la locul de muncă.

Bullying-ul cibernetic

Se referă la folosirea internetului, a unui telefon, tablete sau a unei alte tehnologii pentru a hărțui, amenința, stânjeni sau defăima o altă persoană. În această categorie intră postarile de imagini jignitoare, amenințări online și trimiterea de e-mailuri sau mesaje text jignitoare.

Și pentru că preadolescenții și adolescenții sunt mereu conectați la internet, hărțuirea cibernetică este în creștere. Aleg acest tip de agresiune penru că hărțuitorii au un risc mult mai mic de a fi prinși. În plus, ajung foarte ușor la țintă, în orice moment. Și chiar dacă nu au curajul să spună ceva față în față, prin intermediul tehnologiei se simt detașați de situație.

Bullying-ul sexual

Acest tip de bullying presupune acțiuni repetate, dăunătoare și umilitoare care vizează o persoană din punct de vedere sexual. Printre acestea se numără apelativele cu caracter sexual, comentariile și gesturile vulgare, atingerile, propunerile sexuale și materialele cu conținut pornografic.

În general, fetele sunt predispuse la agresiune sexuală atât din partea băieților, cât și a altor fete. Băieții le pot atinge în mod nepotrivit, pot face comentarii vulgare despre corpul lor sau le pot face propuneri indecente.

Sextingul poate duce, de asemenea, la hărțuire sexuală. Sextingul presupune trimiterea de SMS-uri, fotografii sau filmulețe cu caracter erotic prin intermediul telefonului mobil. Dacă o fată trimite o poză erotică prietenului ei, acesta poate să o distribuie tuturor celor din grup când se despart. Astfel, ea devine ținta bullying-ului sexual. Colegii sau prietenii încep prin a face glume și comentarii vulgare legate de corpul ei. Mai mult, unii dintre băieți pot prinde curaj și îi pot face avansuri.

Bullyingul legat de prejudecăți

Acest tip se bazează pe prejudecățile pe care le au copiii față de persoane de rase, religii sau orientări sexuale diferite. Agresorul îi vizează pe cei care sunt diferiți de ei și îi aleg în mod special, dând naștere la ură exacerbată. Bullyingul legat de prejudecăți este foarte grav și nu trebuie trecut cu vederea.

SHARE:
Reclamă
Recomandări DePărinți.ro
1
O femeie însărcinată, în patru ipostaze diferite, îmbrăcată cu bluză portocalie și pantaloni roz.
Câte luni înseamnă săptămânile de sarcină. Descoperă etapele prin care vei trece tu și bebelușul tău
Ai rămas însărcinată și ai început documentarea cu privire la evoluția sarcinii și a bebelușului? Descoperă din acest articol câte luni înseamnă săptămânile de sarcină și cum se împarte această perioadă în trimestre. Cu fiecare......
Câte luni înseamnă săptămânile de sarcină. Descoperă etapele prin care vei trece tu și bebelușul tău
2
Femeie care aspiră covorul iar câinele stă lângă ea
Cum scăpăm de purici: remedii simple
Dacă te-ai pricopsit cu musafiri nepoftiți precum puricii, ai la îndemână câteva remedii pe care le poți folosi pentru a scăpa de ei. Începe cu aspirarea întregii case, cu spălarea lenjeriilor de pat, dar și cu aplicarea unor remedii......
Cum scăpăm de purici: remedii simple
3
Femeie însărcinată, îmbrăcată într-un pulover galben, în travaliu, care își ține mâinile pe burtă și sta în mașină, în dreapta, iar soțul ei, care poartă ochelari și este îmbrăcat cu o bluză albă și jeanși și ăși ține mâinile în cap, ilustrând 5 semne că ți s-a rupt apa
5 semne că ți s-a rupt apa și ce să faci când se întâmplă asta
Pe măsură ce se apropie momentul nașterii, trebuie să fii atentă la semnele pe care ți le oferă corpul. Acest lucru te ajută să știi când să mergi la spital. Pe lângă contracții, care sunt din ce în ce mai dese și dureroase, un alt......
5 semne că ți s-a rupt apa și ce să faci când se întâmplă asta
4
Femeie însărcinată cu tricou bleu si bluza ridicată, lăsând să se vadă burta, cu o mână cu care își atinge burta și ân cealaltă ține un ceas
Calculatorul de sarcină. Tot ce trebuie să știi despre el
Dacă ai făcut un test de sarcină și a ieșit pozitiv, cel mai probabil, până vei ajunge la medic, vei dori să afli puțin mai multe despre ce se întâmplă în continuare. Pentru asta poți consulta calculatorul de sarcină, care te ajută......
Calculatorul de sarcină. Tot ce trebuie să știi despre el
5
Femeie însărcinată, îmbrăcată cu o bluză mov și pantaloni albi, care stă în living, având în spate un televizor, puțin aplecată, ținând o mână pe spate și una sub burtă, ilustrând înțepăturile vaginale în sarcină
Înțepăturile vaginale în sarcină. Care sunt cauzele acestora și când să discuți cu un medic
Atunci când te apropii de sfârșitul sarcinii, te poți confrunta cu diferite tipuri de simptome, mai mult sau mai puțin ciudate. De exemplu, la un moment dat, poți simți o înțepătură fulgerătoare în vagin, care durează mai puțin de un......
Înțepăturile vaginale în sarcină. Care sunt cauzele acestora și când să discuți cu un medic
Parteneri
Cele mai noi
Gravidă ține în mână biletul de avion și pașaportul
23 iulie, 07:39
Zborul în primul trimestru de sarcină: este sau nu indicat
Zborul în primul trimestru de sarcină: este sau nu indicat
Un băiețel care ține în mână două jumătăți de scmohine
23 iulie, 07:13
Când poți introduce smochinele în alimentația copilului. Sfaturi simple și utile pentru diversificare
Când poți introduce smochinele în alimentația copilului. Sfaturi simple și utile pentru diversificare
Două mame cu doi copii se joacă pe terasă cu copiii
22 iulie, 09:58
Cum să protejezi copilul de caniculă
Cum să protejezi copilul de caniculă
Un bebeluș care stă la măsuță și consumă bucăți mici de caise
22 iulie, 09:56
Când poți introduce caisele în alimentația copilului tău. Sfaturi utile pentru diversificarea alimentației
Când poți introduce caisele în alimentația copilului tău. Sfaturi utile pentru diversificarea alimentației
Bebeluș stă pe pat cu degetul în gură, iar pe față are dermatită
21 iulie, 09:39
Dermatita de contact: cauze, simptome, tratament
Dermatita de contact: cauze, simptome, tratament
Un băiețel care mânâncă mai multe jumătăți de piersici
21 iulie, 09:37
Când poți introduce piersicile în alimentația copilului tău. Care este cel mai sigur moment pentru aceste fructe
Când poți introduce piersicile în alimentația copilului tău. Care este cel mai sigur moment pentru aceste fructe
Închide