Reclamă

Tipuri de bullying și cum le recunoaștem

În ultima perioadă, se pare că bullying-ul a luat amploare și, conform certătorilor care studiază acest fenomen, are o semnificație mult mai complexă decât pare. Când vorbim despre bullying, nu ar trebui să ne gândim doar la agresiuni fizice și injurii. Se pare că sunt mai multe tipuri de bullying, inclusiv bârfa, excluderea sau a râde de cineva.

Publicat: 20 februarie 2024, 07:14
Bullying cibernetic, în care un copil filmează în timp ce un copil îl agresează pe altul prinzândul din spate de o mână și de gât, iar celălat se apără ținând mainile la față
Bullying-ul cibernetic se referă la folosirea internetului, a unui telefon, tablete sau a unei alte tehnologii pentru a hărțui, amenința, stânjeni sau defăima o altă persoană / Shutterstock

Fiecare hărțuitor are tacticile sale de a-și intimida victima. De exemplu, unii copii care agresează se folosesc de limbaj pentru a-și ataca  ținta, iar alții sunt foarte agresivi din punct de vedere fizic. Aceștia din urmă sunt și cel mai ușor de identificat.

Tipuri de bullying și cum le recunoaștem

Știind care sunt tipurile de hărțuire și profilul hărțuitorului cu care se poate intersecta la un moment dat, copilul va fi mai pregătit să gestioneze și să reacționeze într-o anumită situație.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ
Reclamă

Bullying-ul fizic

Bullying-ul fizic apare atunci când copiii folosesc acțiuni fizice pentru a obține putere și control asupra țintelor lor. Pentru că anumiți copii sunt mai dezvoltați corporal decât colegii lor, agresorii mizează pe această putere și se folosesc de lovituri cu piciorul, pumnii, palmele, de împingeri și alte atacuri fizice, pentru a răni.

Pentru că această formă de agresiune este foarte evidentă, a primit și destul de multă atenție din partea școlilor, spre deosebire de celelalte tipuri.

Bullying-ul verbal

Bullying-ul verbal se referă la acei copii care folosesc cuvinte, declarații și injurii pentru a obține putere și control asupra unei ținte, spune verywellfamily.com. Agresorii verbali apelează la insulte pentru a deprecia, înjosi și răni și își aleg țintele pe baza modului în care arată, acționează sau se comportă. Au precădere către copii cu nevoi speciale.

De obicei, acest tip de agresor este mai greu de identificat, pentru că se manifestă când adulții nu sunt în preajmă. Mizează și pe faptul cp e cuvântul lor împotriva altuia și pe faptul că părinții nu dau importanță foarte mare asupra limbajului și comportamentului. Părinții spun victimei, să ignore comportamentul agresorului, numai că hărtuirea verbală are consecințe grave și poate lăsa cicatrici emoționale profunde.

Bullying-ul relațional

Este un tip de hărțuire subtil, care poate trece neobservat de părinți și profesori. Agresorii de acest tip încearcă să-i rănească pe ceilalți dintr-un grup, prin manipulare, răspândind zvonuri și dezvăluind anumite confidențe. Prin deținerea controlului și intimidării altor copii, încearcă să-și sporească propriul statut social.

Reclamă

Bullyingul relațional tinde să fie folosit mai mult de fete decât de băieți. Acesta se manifestă în special prin clasele a cincea și a opta.

Din păcate, acest gen de agresiune nu se oprește doar la nivelul școlii. Din păcate, poate continua și în viața adultă, manifestându-se la locul de muncă.

Bullying-ul cibernetic

Se referă la folosirea internetului, a unui telefon, tablete sau a unei alte tehnologii pentru a hărțui, amenința, stânjeni sau defăima o altă persoană. În această categorie intră postarile de imagini jignitoare, amenințări online și trimiterea de e-mailuri sau mesaje text jignitoare.

Și pentru că preadolescenții și adolescenții sunt mereu conectați la internet, hărțuirea cibernetică este în creștere. Aleg acest tip de agresiune penru că hărțuitorii au un risc mult mai mic de a fi prinși. În plus, ajung foarte ușor la țintă, în orice moment. Și chiar dacă nu au curajul să spună ceva față în față, prin intermediul tehnologiei se simt detașați de situație.

Bullying-ul sexual

Acest tip de bullying presupune acțiuni repetate, dăunătoare și umilitoare care vizează o persoană din punct de vedere sexual. Printre acestea se numără apelativele cu caracter sexual, comentariile și gesturile vulgare, atingerile, propunerile sexuale și materialele cu conținut pornografic.

În general, fetele sunt predispuse la agresiune sexuală atât din partea băieților, cât și a altor fete. Băieții le pot atinge în mod nepotrivit, pot face comentarii vulgare despre corpul lor sau le pot face propuneri indecente.

Sextingul poate duce, de asemenea, la hărțuire sexuală. Sextingul presupune trimiterea de SMS-uri, fotografii sau filmulețe cu caracter erotic prin intermediul telefonului mobil. Dacă o fată trimite o poză erotică prietenului ei, acesta poate să o distribuie tuturor celor din grup când se despart. Astfel, ea devine ținta bullying-ului sexual. Colegii sau prietenii încep prin a face glume și comentarii vulgare legate de corpul ei. Mai mult, unii dintre băieți pot prinde curaj și îi pot face avansuri.

Bullyingul legat de prejudecăți

Acest tip se bazează pe prejudecățile pe care le au copiii față de persoane de rase, religii sau orientări sexuale diferite. Agresorul îi vizează pe cei care sunt diferiți de ei și îi aleg în mod special, dând naștere la ură exacerbată. Bullyingul legat de prejudecăți este foarte grav și nu trebuie trecut cu vederea.

SHARE:
Reclamă
Recomandări DePărinți.ro
1
Mama și fiica ei pun împreună bani în pușculiță
Educația financiară la copii: ce trebuie să știe despre bani, în funcție de vârstă
Educația financiară la copii este una din cele mai bune investiții pe care un părinte o poate face în dezvoltarea copilului. Aceasta îl  pregătește pe copil să facă față responsabilităților financiare pe care le va întâlni în......
Educația financiară la copii: ce trebuie să știe despre bani, în funcție de vârstă
2
O femeie însărcinată, în patru ipostaze diferite, îmbrăcată cu bluză portocalie și pantaloni roz.
Câte luni înseamnă săptămânile de sarcină. Descoperă etapele prin care vei trece tu și bebelușul tău
Ai rămas însărcinată și ai început documentarea cu privire la evoluția sarcinii și a bebelușului? Descoperă din acest articol câte luni înseamnă săptămânile de sarcină și cum se împarte această perioadă în trimestre. Cu fiecare......
Câte luni înseamnă săptămânile de sarcină. Descoperă etapele prin care vei trece tu și bebelușul tău
3
articol cu video
Dorina Codreanu și Laura Cosoi, împreună, elegante, la interviul DePărinți.ro
Dorina Codreanu a discutat despre infertilitate la DePărinți.ro | Parenting 2.0 cu Laura Cosoi. Care sunt soluțiile pentru a obține o sarcină
Dorina Codreanu a discutat despre infertilitate la DePărinți.ro | Parenting 2.0 cu Laura Cosoi. Invitata vedetei este medic primar obstetrică și ginecologie, doctor în științe medicale specializat în infertilitate și reproducere asistată.......
Dorina Codreanu a discutat despre infertilitate la DePărinți.ro | Parenting 2.0 cu Laura Cosoi. Care sunt soluțiile pentru a obține o sarcină
4
Femeie însărcinată, îmbrăcată într-un pulover galben, în travaliu, care își ține mâinile pe burtă și sta în mașină, în dreapta, iar soțul ei, care poartă ochelari și este îmbrăcat cu o bluză albă și jeanși și ăși ține mâinile în cap, ilustrând 5 semne că ți s-a rupt apa
5 semne că ți s-a rupt apa și ce să faci când se întâmplă asta
Pe măsură ce se apropie momentul nașterii, trebuie să fii atentă la semnele pe care ți le oferă corpul. Acest lucru te ajută să știi când să mergi la spital. Pe lângă contracții, care sunt din ce în ce mai dese și dureroase, un alt......
5 semne că ți s-a rupt apa și ce să faci când se întâmplă asta
5
Botoșei roz și bleu, așezați pe o pătură albă, pufoasă, ilustrând Semne că poți avea fată sau băiat
Semne că poți avea fată sau băiat. Ce au constatat specialiștii
După ce ai aflat că ești însărcinată, poate că primul lucru la care te gândești este să afli care va fi sexul bebelușului. Poate fi destul de distractiv să pui în aplicare diferite practici din popor sau să iei în considerare......
Semne că poți avea fată sau băiat. Ce au constatat specialiștii
Parteneri
Cele mai noi
O adolescentă care spală vasele pentru a-și ajuta părinții
07:43
Sarcini simple pentru adolescenți. Cum îi înveți pe copii să se implice în treburile zilnice
Sarcini simple pentru adolescenți. Cum îi înveți pe copii să se implice în treburile zilnice
Mama o ține pe fiica ei de mâini și îi explică ceva
07:16
Cum îl determini pe copil să coopereze
Cum îl determini pe copil să coopereze
Mama ține bebelușul în brațe și toarnă ceai în pahare în timp ce cască de oboseală
18 mai, 06:54
Semne că suferi de epuizare maternă
Semne că suferi de epuizare maternă
O mamă care stă pe o canapea și își ceartă fetița
18 mai, 06:12
Greșeli de disciplină pe care le poți face la început de drum. Cum îți poți educa micuțul în mod corect
Greșeli de disciplină pe care le poți face la început de drum. Cum îți poți educa micuțul în mod corect
Un copil care are alergie la căpșuni
17 mai, 07:44
Cum se manifestă alergia la căpșuni în cazul copiilor: la ce să fii atentă
Cum se manifestă alergia la căpșuni în cazul copiilor: la ce să fii atentă
Mama stă pe canapea lângă fiica ei supărată
17 mai, 07:26
Cum să practici disciplina pozitivă acasă
Cum să practici disciplina pozitivă acasă
Închide