Reclamă

Ce alimente e indicat să consumi în primul trimestru de sarcină. Ce spun specialiștii

Ai aflat că urmează să devii mămică și vrei să știi toate trucurile pentru ca primele luni să treacă fără îngrijorare. Ce alimente e indicat să consumi în primul trimestru de sarcină este un subiect de mare interes pentru femei. O dietă bogată în nutrienți este importantă atât pentru tine cât și pentru bebeluș. În articolul de mai jos am adunat mai multe sfaturi și indicații ale specialiștilor.

Femeie frumoasă cu burtică de gravidă ține un bol cu mâncare în mână
Ce alimente e indicat să consumi în primul trimestru de sarcină este un subiect de mare interes pentru femei / Shutterstock

Fiecare femeie este diferită atunci când vine vorba despre propria sarcină. Cu toate acestea, există câteva reguli simple după care ar trebui să se ghideze toate. La început este posibil să ai deja foarte multe întrebări. Printre acestea se numără și curiozitatea de a cunoaște ce alimente sunt indicate în primul trimestru.

Ce alimente e indicat să consumi în primul trimestru de sarcină

În orice moment al vieții este indicat să ne hrănim cu cele mai nutritive alimente pentru a avea o dezvoltare sănătoasă. Femeile însărcinate în special au nevoie de mai multă forță pentru a duce până la capăt cele 9 luni pline de provocări în toate sensurile. Nu trebuie să lipsească din meniul zilnic fructele, legumele, lactatele, proteinele și cerealele. Fiecare trebuie consumat într-un număr ideal de porții, în funcție de nevoile fiecăreia.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ
Reclamă

Nu trebuie să te îngrijorezi dacă nu reușești în fiecare zi să atingi potențialul maxim în ceea ce privește dieta sănătoasă. Probleme precum greața matinală, aversiunea față de unele alimente, oboseala sau accesul limitate la fructe și legume proaspete pot împiedica acest proces. Există totuși câteva trucuri pe care le poți folosi pentru a avea în permanență rețete care să te ajute de-a lungul sarcinii.

Încearcă să pregătești mese ușoare sau să consumi gustări pentru a salva mai mult timp. Aparatele pentru preparat smoothie din fructe congelate pot împiedica greața matinală să se instaleze. Pregătește pachețele de alimente sănătoase, mai ales atunci când prepararea unei cine în adevăratul sens al cuvântului pare imposibilă. Găsește un echilibru între consumul alimentelor gătite acasă, cele din magazine sau chiar cele servite la restaurant. Întotdeauna moderația este cheia, arată cei de la parents.com.

Chiar dacă toată perioada sarcinii este importantă, primul trimestru este crucial pentru dezvoltarea fătului. Fiecare organ se dezvoltă în această perioadă, astfel că poate avea un impact uriaș pe viitor. Experții susțin că o dietă săracă de-a lungul celor 9 luni poate schimba genele unui copil și le pot altera pe cele viitoare, iar generațiile de copii care urmează să aibă la rândul lor probleme de sănătate.

Nutrienții esențiali în primul trimestru de sarcină

Chiar dacă energia fătului din primul trimestru de sarcină nu se compară cu cea de la sfârșitul celor 9 luni, doctorul îți poate recomanda să consumi aproximativ 2.000 de calorii în funcție de nivelul de activitate pe care l-ai avut înainte de a rămâne gravidă. Este important să atingi cele trei mese pe zi, plus două gustări. Corpul îți va spune întotdeauna ceea ce are nevoie, așa că trebuie să îl asculți întocmai.

Dacă nu vrei, nu ai timp sau pur și simplu nu îți este la îndemână să măsori porțiile pe care le consumi, concentrează-te pe calitatea acestora. Vitaminele, mineralele și grăsimile sănătoase au motive specifice pentru care sunt recomandate mai ales în primul trimestru de sarcină. Printre acestea se numără acidul folic, calciul, vitamina D, fierul, omega-3, DHA, colină, vitamina B12, proteine, vitamina C și iod.

Reclamă

Acidul folic este esențial pentru dezvoltarea creierului bebelușului, a craniului acestuia, dar și a coloanei vertebrale. Este una dintre vitaminele B și dacă nu este consumat în sarcină poate duce la apariția defectului de naștere numit spina bifida. Aceasta se produce atunci când tubul neural nu poate să se închidă. Multe dintre cereale sunt bogate în acid folic.

Calciul este important atât pentru dezvoltarea oaselor bebelușului, cât și a mamei. Alături de Vitamina D reușește să aducă o dezvoltare propice. Se găsește în lapte sau orice produse lactate, dar și cereale. Legumele conțin de asemenea acest mineral.

Mai multe sfaturi pentru primul trimestru de sarcină

Denumită și “vitamina soarelui”, vitamina D este produsă de corp atunci când acest este expus la soare. Se găsește în produse precum pește, ouă sau unt. Mămicile care nu au un aport necesar de vitamina D pot ajunge să dezvolte diabet gestațional, spun cei de la zayacare.com. Fierul ajută sângele să circule către fătul în dezvoltare. O dietă echilibrată nu poate acoperi nevoia de fier pe care corpul o cere în timpul sarcinii. Astfel, suplimentele sunt întotdeauna la îndemână în acest sens. Omega-3 sunt grăsimi care se găsesc în semințe și sunt esențiale pentru dezvoltarea optimă a bebelușului. De asemenea, peștele este o sursă concretă de omega-3. Aceste grăsimi împiedică de asemenea depresia post-partum.

Colina este un macronutrient esențial pentru dezvoltarea creierului bebelușului. Putem găsi surse în ouă sau carne de vită. Este indicat atât înainte, cât și în timpul sau după sarcină. Specialiștii recomandă aproximativ 450 mg/zi în timpul sarcinii. Cu toate acestea, este indicat să îți consulți medicul specialist pentru a vedea care sunt nevoile tale personale.

În ceea ce privește proteinele, acestea sunt esențiale pentru toate ființele vii. Se găsesc în carne, legume, ouă și reușesc să ofere sănătate fătului. Surse de Vitamina C găsim în fructe. Aceasta ajută la absorbția fierului și conectează mai bine noile țesuturi ale bebelușului.

Iodul este esențial pentru funcționarea normală a glandei tiroide. Deși se găsește în corpul uman, pe durata sarcinii sunt recomandate suplimente cu iod. Astfel, funcțiile metabolice vor fi la un nivel optim.

Cum consumi fructele și legumele în timpul sarcinii

Indiferent de opțiunile pe care le avem la îndemână, fructele ar trebui consumate în cantități de maximum 4 porții/zi. Acestea pot fi proaspete sau congelate, transformate în siropuri ( fără zahăr) sau uscate. Conțin fibre și îți oferă energia care îți lipsește pe parcursul zilei. Sucul de fructe ( fără zahăr) este indicat a fi consumat în cantități mai mari pentru a obține beneficiile necesare.

Legumele ar trebui consumate până la 4 porții/zi. Pentru a avea o farfurie bogată și colorată, gândește-te la un curcubeu ce te va ajuta pe viitor și îți va oferi tot ce ai nevoie. Chiar dacă doctorii recomandă vitaminele prenatale în timpul sarcinii, ar trebui să îi oferi corpului suplimentele necesare din alimentație.

Te-ar mai putea interesa și
Un copil independent care își strânge singur cuburile din cameră
Cum poți crește un copil independent. Sfaturi de la experții în parenting
Cum poți crește un copil independent. Sfaturi de la experții în parenting
O fetiță frumoasă care arată a cameră faptul că a pierdut un dinte de lapte
Cum poți ajuta copilul să treacă peste pierderea dinților de lapte. Sfaturi utile pentru orice părinte
Cum poți ajuta copilul să treacă peste pierderea dinților de lapte. Sfaturi utile pentru orice părinte
Un băiețel care doarme învelit cu o păturică albastră în timp ce își ține în brațe ursulețul
Cea mai bună tehnică de adormire a copilului. Cum poți să-i oferi un somn de calitate
Cea mai bună tehnică de adormire a copilului. Cum poți să-i oferi un somn de calitate
Reclamă
Recomandări DePărinți.ro
1
O femeie însărcinată, în patru ipostaze diferite, îmbrăcată cu bluză portocalie și pantaloni roz.
Câte luni înseamnă săptămânile de sarcină. Descoperă etapele prin care vei trece tu și bebelușul tău
Ai rămas însărcinată și ai început documentarea cu privire la evoluția sarcinii și a bebelușului? Descoperă din acest articol câte luni înseamnă săptămânile de sarcină și cum se împarte această perioadă în trimestre. Cu fiecare......
Câte luni înseamnă săptămânile de sarcină. Descoperă etapele prin care vei trece tu și bebelușul tău
2
Femeie însărcinată cu tricou bleu si bluza ridicată, lăsând să se vadă burta, cu o mână cu care își atinge burta și ân cealaltă ține un ceas
Calculatorul de sarcină. Tot ce trebuie să știi despre el
Dacă ai făcut un test de sarcină și a ieșit pozitiv, cel mai probabil, până vei ajunge la medic, vei dori să afli puțin mai multe despre ce se întâmplă în continuare. Pentru asta poți consulta calculatorul de sarcină, care te ajută......
Calculatorul de sarcină. Tot ce trebuie să știi despre el
3
Mama dă copilul cu cremă peste eczemele de pe piele
Dermatofitoza la copii: cum se manifestă, de ce apare și cum o poți trata
Dermatofitoza, cunoscută și sub denumirea de infecție micotică sau tinea, este o afecțiune comună a pielii care afectează frecvent copiii. Această boală este provocată de un grup de fungi numiți dermatofiți, care se hrănesc cu cheratina......
Dermatofitoza la copii: cum se manifestă, de ce apare și cum o poți trata
4
Botoșei roz și bleu, așezați pe o pătură albă, pufoasă, ilustrând Semne că poți avea fată sau băiat
Semne că poți avea fată sau băiat. Ce au constatat specialiștii
După ce ai aflat că ești însărcinată, poate că primul lucru la care te gândești este să afli care va fi sexul bebelușului. Poate fi destul de distractiv să pui în aplicare diferite practici din popor sau să iei în considerare......
Semne că poți avea fată sau băiat. Ce au constatat specialiștii
5
Femeie însărcinată, îmbrăcată cu o bluză mov și pantaloni albi, care stă în living, având în spate un televizor, puțin aplecată, ținând o mână pe spate și una sub burtă, ilustrând înțepăturile vaginale în sarcină
Înțepăturile vaginale în sarcină. Care sunt cauzele acestora și când să discuți cu un medic
Atunci când te apropii de sfârșitul sarcinii, te poți confrunta cu diferite tipuri de simptome, mai mult sau mai puțin ciudate. De exemplu, la un moment dat, poți simți o înțepătură fulgerătoare în vagin, care durează mai puțin de un......
Înțepăturile vaginale în sarcină. Care sunt cauzele acestora și când să discuți cu un medic
Parteneri
Cele mai noi
O mamă care are grijă de fiica sa cu durere abdominală
07:15
Când și cum să discuți cu fiica ta despre prima menstruație. Pregătirea ei este importantă
Când și cum să discuți cu fiica ta despre prima menstruație. Pregătirea ei este importantă
Fetița se uită bucuroasă pe geamul trenului
7 mai, 06:52
Călătoria cu trenul cu un copil: tot ce trebuie să știi și cum să faci față situațiilor neprevăzute
Călătoria cu trenul cu un copil: tot ce trebuie să știi și cum să faci față situațiilor neprevăzute
Băiat se privește în oglindă
7 mai, 06:16
Comportamente sexuale la copiii mici: ce este și ce nu este normal
Comportamente sexuale la copiii mici: ce este și ce nu este normal
O femeie însărcinată, în pat
6 mai, 08:47
Cum arată dopul gelatinos și la ce să fii atentă atunci când se elimină
Cum arată dopul gelatinos și la ce să fii atentă atunci când se elimină
Băiatul stă și se uită la telefon
6 mai, 07:09
Cyberbullying: ce este, cum îl poate afecta pe copil și ce poți face pentru a-l ajuta
Cyberbullying: ce este, cum îl poate afecta pe copil și ce poți face pentru a-l ajuta
O fetiță care trece prin pubertate
5 mai, 07:33
Tot ce trebuie să știe părinții despre pubertatea precoce: sfaturi de la specialiști
Tot ce trebuie să știe părinții despre pubertatea precoce: sfaturi de la specialiști
Închide