Reclamă

Dieta vegană și vegetariană în sarcină

Sunt mămici care încă dinainte de a rămâne însărcinate au adoptat o dietă vegană sau vegetariană. Acest lucru nu le împiedică să aibă o sarcină sănătoasă, atât timp cât se asigură că dispun de toate vitaminele și nutrienții care ajută bebelușul în curs de dezvoltare. Dieta vegană și vegetariană în sarcină trebuie să conțină o varietate de alimente vegetariene sănătoase, care ajută la dezvoltarea celulară, a creierului și a organelor bebelușului. Asta înseamnă că peștele și carnea lipsesc cu desăvârșire, iar în cazul persoanelor vegane, pe lângă acestea lipsesc ouăle și lactatele.

Publicat: 26 noiembrie 2023, 06:53
Femeie însărcinată, care ține o dietă vegană și vegetariană, îmbrăcată cu un maiou alb și o cămașă bleumarin, în carouri, care ține în mână un măr verde mușcat și cu cealaltă se sprijină de masa pe care sunt așezate un castron cu roșii și castraveți, un tocător cu un cuțit deasupra, și lângă acestea o varză, roșii, castraveți, un măr galben și o farfurie pe acre sunt așezate 2 buchete de broccoli și o conopidă
Dieta vegană și vegetariană în sarcină trebuie să conțină, pe lângă suplimente prenatale și nutrienți necesari dezvoltării bebelușului / Shutterstock

O dietă bine concepută, care se bazează pe plante, poate conține o mulțime de fibre, vitamine și minerale care susțin dezvoltarea bebelușului tău și a ta. În plus, o astfel de dietă este săracă în grăsimi saturate și colesterol, care nu sunt bune pentru sănătate, indiferent dacă ești însărcinată sau nu.

Nutrienții necesari pentru dieta vegană și vegetariană în sarcină

În primul rând, ar trebui să-ți anunți medicul, la prima discuție, despre dieta pe care o ții. Dacă ai o dietă vegană sau vegetariană, este posibil să ai nevoie de alimente îmbogățite sau să iei anumite suplimente, în plus față de vitaminele prenatale recomandate. Pe lângă o varietate de fructe și legume și produse din cereale integrale, vei avea nevoie și de următorii nutrienți.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ
Reclamă

Proteine

Necesar: 70 gr pe zi, în al doilea și al treilea trimestru. Proteinele conțin nouă aminoacizi esențiali bebelușului în creștere, pe care organismul nu îi poate produce singur. Alimentele de origine animală au cam de două ori mai multe proteine pe porție de 20 de grame, în comparație cu alimentele vegetale care conțin 10 gr sau mai puțin. 

Spre deosebire de alimentele de origine animală, alimentele vegetale nu conțin toți cei nouă aminoacizi esențiali. De aceea, este important să obțineți proteine din alte surse, încorporând un aliment proteic la fiecare masă. Surse bune de proteine vegetariene includ:

  • Ouă.
  • Produsele lactate.
  • Leguminoase (năut, fasole și linte).
  • Alimente din soia (tempeh, tofu, lapte de soia și fasole de soia).
  • Nuci, semințe și unt de nuci (arahide, migdale, caju, semințe de chia, semințe de in și nuci)

Fier

Necesar: 27 mg pe zi.

Fierul susține creșterea fizică și dezvoltarea neurologică a bebelușului și îmbunătățește aprovizionarea cu sânge. Este foarte important acest aspect, mai ales că volumul de sânge crește între 20 și 100 la sută în timpul sarcinii. 

Un nivel scăzut de fier poate provoca anemie, ceea ce poate prezenta riscuri pentru tine și bebeluș. Simptomele de anemie includ oboseală, slăbiciune, piele palidă sau galbenă, mâini și picioare reci și amețeli sau vertij. Discută cu medicul pentru oricare dintre ele și pentru a afla nivelul de fier, medicul poate solicita un test de sânge. Dacă ții dieta vegană și vegetariană în sarcină, poți preveni deficiența de fier cu ajutorul vitaminelor prenatale, dar și adaugând în dietă alimente care îl conțin. Printre acestea se pot număra:

Reclamă
  • Cereale pentru micul dejun, îmbogățite cu fier.
  • Fasole și alte leguminoase.
  • Tofu, tempeh și alte alimente pe bază de soia.
  • Cereale integrale sau alimente îmbogățite, cum ar fi pâinea și pastele.
  • Frunze închise la culoare (spanac, varză kale și sfeclă roșie).
  • Ciocolată neagră.

În plus, evită să bei ceai sau cafea la masă, care pot face ca organismul să absoarbă mai greu fierul din legume. În schimb, pentru a ajuta organismul să folosească mai bine acest mineral, asociază-l cu o băutură sau un aliment care conține vitamina C (suc de portocale, sos de roșii sau broccoli).

Zinc

Necesar: 11 mg pe zi.

Zincul susține creșterea și vei avea nevoie de o rezervă constantă, deoarece corpul nu are cum să-l stocheze. Cele mai bune surse de zinc sunt alimentele de origine animală, deoarece organismul nu este la fel de eficient în absorbția zincului din alimentele vegetale. Acest lucru face ca veganilor și vegetarienilor să le fie mai greu să obțină suficient zinc doar din alimente. Din fericire, multe alimente care furnizează fier, sunt bogate și în zinc. Acestea pot fi:

  • Cerealele îmbogățite, pentru micul dejun.
  • Fasole.
  • Alimente din soia.
  • Cereale integrale.
  • Nuci și semințe.
  • Germeni de grâu.
  • Fulgii de ovăz.
  • Lapte, iaurt și brânză.

Calciu

Necesar: 1.000 mg pe zi.

Calciul ajută la construirea oaselor bebelușului tău și la protejarea oaselor tale. De fapt, ceea ce nu primește bebelușul tău din alimentele pe care le consumi, va lua din oasele tale. Acest lucru se întâmplă mai ales în ultimul trimestru, ceea ce crește riscul de osteoporoză.

Majoritatea produselor lactate și din laptele de soia îmbogățit pot atinge aproximativ o treime din necesarul zilnic de calciu. Pentru a atinge necesarul zilnic, discută cu medicul pentru a te asigura că îl primești cu ajutorul suplimentelor și încearcă să consumi zilnic mai multe porții dintr-o varietate de alimente bogate în calciu precum:

  • Lapte, brânză și iaurt.
  • Lapte de migdale sau de soia îmbogățit cu calciu, suc de portocale și cereale pentru micul dejun.
  • Fasole albă, năut și linte.
  • Semințe de susan, migdale și tahini.
  • Smochine uscate.
  • Tofu îmbogățit cu calciu (căutați clorură de calciu sau sulfat de calciu pe lista de ingrediente).
  • Legume verzi (varză kale, frunze de napi, frunze de muștar și broccoli.

Vitamina D

Necesar: cel puțin 600 UI pe zi.

Această vitamină ajută organismul să absoarbă calciul pentru a susține dezvoltarea osoasă a bebelușului. O sursă importantă se regăsește în pește, dar și în câteva alimente vegetariene selecționate, inclusiv:

  • Gălbenușuri de ou.
  • Laptele de vacă îmbogățit.
  • Suc de portocale, cerealele și laptele vegetal îmbogățit.

Vitamina B12

Necesar: 2,6 mcg pe zi.

Vitamina B12 joacă un rol important în dezvoltarea creierului bebelușului și se găsește în mod natural doar în alimentele de origine animală. Prin consumul zilnic a câtorva porții de produse lactate ar trebui obții un aport suficient. Dacă ești vegană, va trebui să consumi alimente îmbogățite cu vitamina B12, cum ar fi:

  • Lapte de soia și alte tipuri de lapte vegetal.
  • Cereale pentru micul dejun.

În plus, medicul poate să-ți recomande un supliment separat de vitamina B12.

Iod

Necesar: 220 mcg pe zi.

Iodul ajută tiroida să producă anumiți hormoni și este esențial pentru dezvoltarea creierului și a sistemului nervos central al bebelușului. Din fericire, iodul este destul de ușor de obținut, ceea ce face ca deficiența de iod să fie rară. Poți opta pentru sarea de masă iodată, în locul sării de mare sau a celei de Himalaya (dacă nu conține iod adăugat). De asemenea, algele marine, laptele de vacă și iaurtul sunt surse de iod vegetariene excelente.

DHA

Necesar: 200 mg pe zi.

DHA este un acid gras omega-3, care favorizează dezvoltarea ochilor și a creierului bebelușului în timpul sarcinii. Acesta se găsește în pește, ulei de pește și microalge.

De asemenea, semințele de chia și de in conțin ALA, un alt tip de acid gras omega-3 pe care organismul îl poate transforma în DHA. Poți alege unele iaurturi, băuturi din soia și sucuri care sunt îmbogățite cu DHA. Dar, cel mai simplu și eficient mod de a obține DHA este să iei un supliment de omega-3 derivat din alge.

Te-ar mai putea interesa și
O femeie care stă în fața unui blat de bucătărie cu câteva alimente recomandate în timpul sarcinii
Alimente recomandate în timpul sarcinii. Cum poți să-i oferi corpului tău toți nutrienții de care are nevoie
Alimente recomandate în timpul sarcinii. Cum poți să-i oferi corpului tău toți nutrienții de care are nevoie
Doi părinți care pregătesc masa cu fiica lor
Deficiențe nutriționale la copii. Vitaminele și mineralele care ar putea să lipsească din dieta micuțului tău
Deficiențe nutriționale la copii. Vitaminele și mineralele care ar putea să lipsească din dieta micuțului tău
Cutia de prânz a copilului pentru școală pusă lângă mai multe caiete
Ce e recomandat să conțină pachetul pentru școală al copilului. Sfaturile medicului nutriționist
Ce e recomandat să conțină pachetul pentru școală al copilului. Sfaturile medicului nutriționist
Reclamă
Recomandări DePărinți.ro
1
o mămică care ține mâinile pe burtică pentru a simți primele mișcări ale bebelușului
Primele mișcări ale bebelușului: la câte săptămâni apar
Fiecare viitoare mămică este nerăbdătoare să simtă primele mișcări ale bebelușului său. Nivelul de activitate al bebelușului diferă de la un copil la altul. Mișcările sale vor evolua pe parcursul sarcinii, iar în timp vei ajunge să......
Primele mișcări ale bebelușului: la câte săptămâni apar
2
Femeie însărcinată, îmbrăcată cu o bluză mov și pantaloni albi, care stă în living, având în spate un televizor, puțin aplecată, ținând o mână pe spate și una sub burtă, ilustrând înțepăturile vaginale în sarcină
Înțepăturile vaginale în sarcină. Care sunt cauzele acestora și când să discuți cu un medic
Atunci când te apropii de sfârșitul sarcinii, te poți confrunta cu diferite tipuri de simptome, mai mult sau mai puțin ciudate. De exemplu, la un moment dat, poți simți o înțepătură fulgerătoare în vagin, care durează mai puțin de un......
Înțepăturile vaginale în sarcină. Care sunt cauzele acestora și când să discuți cu un medic
3
Femeie însărcinată, îmbrăcată într-un pulover galben, în travaliu, care își ține mâinile pe burtă și sta în mașină, în dreapta, iar soțul ei, care poartă ochelari și este îmbrăcat cu o bluză albă și jeanși și ăși ține mâinile în cap, ilustrând 5 semne că ți s-a rupt apa
5 semne că ți s-a rupt apa și ce să faci când se întâmplă asta
Pe măsură ce se apropie momentul nașterii, trebuie să fii atentă la semnele pe care ți le oferă corpul. Acest lucru te ajută să știi când să mergi la spital. Pe lângă contracții, care sunt din ce în ce mai dese și dureroase, un alt......
5 semne că ți s-a rupt apa și ce să faci când se întâmplă asta
4
Bebeluș care stă pe spate, pe un pat cu cearșaf alb, în dormitor, doar cu scutec alb pe el, iar mama lui îi ține picioarele ridicate și îl ajută să pedaleze, ilustrând gazele intestinale la bebeluși
Gazele intestinale la bebeluși. Din ce cauză apar și ce remedii poți folosi
Noii părinți sunt absolut surprinși de zgomotele pe care le scot bebelușii în primele săptămâni de viață. Multe dintre ele apar din cauza gazelor intestinale, care îi deranjează, făcându-i neliniștiți și influențându-le somnul și......
Gazele intestinale la bebeluși. Din ce cauză apar și ce remedii poți folosi
5
Mămică, îmbrăcată un tricou gri cu text în jurul pieptului, ține în brațe un bebeluș care plânge, ilustrând de ce își arcuiesc bebelușii spatele
De ce își arcuiesc bebelușii spatele
Pe lângă faptul că plâng atunci când îi supără ceva pe bebeluși, mai fac un gest, destul de înfricoșător pentru părinți, și anume își arcuiesc spatele. Acest lucru este absolut normal, mai ales că până învață să vorbească......
De ce își arcuiesc bebelușii spatele
Parteneri
Cele mai noi
Instalația cu lumini Alice în Țara Minunilor care a fost amplasată în Grădina Botanică din București
19 noiembrie, 08:37
Cele mai frumoase locuri de ieșit cu copiii în București, indiferent dacă e vreme rea sau bună
Cele mai frumoase locuri de ieșit cu copiii în București, indiferent dacă e vreme rea sau bună
O mamă care îi ia temperatura copilului ei
19 noiembrie, 06:04
Cum îți dai seama că răceala s-a complicat și trebuie să mergi cu copilul la medic
Cum îți dai seama că răceala s-a complicat și trebuie să mergi cu copilul la medic
Ochi de copil afectat de conjunctivită
18 noiembrie, 07:36
Ochiul roz la copii sau conjunctivita
Ochiul roz la copii sau conjunctivita
Mama și bebelușul stau întinși pe podea
18 noiembrie, 06:09
Cele mai bune exerciții postpartum pe care le poți face
Cele mai bune exerciții postpartum pe care le poți face
Gravidă spală legumele
17 noiembrie, 08:11
Cum să eviți toxinele ascunse în timpul sarcinii
Cum să eviți toxinele ascunse în timpul sarcinii
Bebeluș care stă pe oliță cu o suzetă în gură într-o cameră luminoasă
16 noiembrie, 07:37
Diareea la bebeluși și copii. Cauze și remedii
Diareea la bebeluși și copii. Cauze și remedii
Închide