Reclamă

Ce analize sunt recomandate în fiecare trimestru de sarcină

Monitorizarea stării de sănătate în timpul sarcinii este deosebit de importantă atât pentru gravidă, cât și pentru făt. Analizele medicale ajută la identificarea potențialelor complicații, iar dacă este necesar, inclusiv la intervenția imediată. Ce analize sunt recomandate în fiecare trimestru de sarcină și pentru ce sunt ele efectuate, afli din textul de mai jos.

Gravida vorbește cu medicul ginecolog
Pentru evoluția sănătoasă și normală a sarcinii, e important să faci analizele recomandate de medic / Shutterstock

Motivul pentru care se efectuează analize în timpul sarcinii este acela de a detecta orice posibile anomalii la mamă și, în acest fel, de a evita orice complicații care pot apărea în timpul sarcinii. Complicațiile pot afecta atât sănătatea mamei, cât și pe cea a fătului și de aceea este important ca toate sarcinile să fie monitorizate corespunzător. 

Din punct de vedere practic, sarcina este împărțită în trei trimestre. Primul trimestru începe odată cu concepția și se termină în săptămâna 12 de sarcină. Al doilea începe în săptămâna 13 și se termină în săptămâna 26. Iar al treilea trimestru începe din săptămâna 27 și se termină la naștere.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Ce analize sunt recomandate în fiecare trimestru de sarcină

Medicul ginecolog poate recomanda o varietate de analize, teste și ecografii în timpul sarcinii. Aceste teste sunt concepute pentru a afla informații despre sănătatea copilului și, de asemenea, te pot ajuta să te îngrijești mai bine pe parcursul celor nouă luni de sarcină.

De la început trebuie menționat că analizele recomandate în sarcină sunt cele standard, necesare pentru o sarcină normală. În cazul în care apar probleme, medicul poate recomanda și alte investigații suplimentare.

Reclamă

Analize recomandate în primul trimestru

Începând cu primele săptămâni de sarcină, este recomandată efectuarea unui set inițial de analize pentru a stabili o bază de referință pentru starea de sănătate a mamei și a copilului. Acestea includ:

 • Test de sarcină: pentru a confirma și monitoriza evoluția sarcinii.
 • Analize de sânge: Includerea unor analize de bază, precum hemoleucograma și grupa sanguină și Rh-ul. De asemenea, tot acum se recomandă și efectuarea profilului TORCH. Acestea reprezintă un set de analize recomandat pentru identificarea unor infecții care pot afecta dezvoltarea fetală în sarcină. Este un test din sânge care vizează titrul anticorpilor IgG și IgM, specifici anumitor boli infecțioase. Rezultatul profilului TORCH relevă prezența sau absența în corpul uman a anticorpilor specifici. Testul poate indica, dacă o persoană a avut o infecție recentă/mai veche sau absența completă a bolii. TORCH, este o prescurtare rezultată prin alăturarea inițialelor grupelor de infecții cuprinse: toxoplasmoză, alte virsuri, rubella, cytomegalovirus, herpes simplex virus.
 • Test de sânge pentru markeri genetici: pentru evaluarea riscului de anomalii genetice, cum ar fi sindromul Down.
 • Ecografie de confirmare a sarcinii(săptămâna 6-11): pentru a verifica dacă sarcina este intrauterină și pentru a determina vârsta gestațională aproximativă.
 • Urocultură cu antibiogramă și sumar urină
 • Examen citologic cervico-vaginal Babeş Papanicolaou. Acesta se recomandă anual, însă după confirmarea sarcinii se mai efectuează o dată.

Analize recomandate în al doilea trimestru de sarcină

În al doilea trimestru, accentul se pune pe evaluarea detaliată a dezvoltării copilului și a sănătății mamei. Analizele recomandate includ:

Reclamă
 • Ecografie morfologică(săptămâna 19-23): pentru a evalua detaliat structura fetală și a identifica potențiale anomalii congenitale.
 • Teste de screening pentru anomalii genetice: testul triplu sau cvadruplu, care măsoară nivelurile de markeri biochimici în sângele matern pentru a evalua riscul de anomalii genetice.
 • Testul de toleranță la glucoză: pentru depistarea diabetului gestațional.
 • Testul Rh pentru femeile cu Rh negativ: pentru a evalua prezența anticorpilor Rh și a preveni complicațiile Rh în cazul unei incompatibilități Rh între mamă și copil.

Analize recomandate în al treilea trimestru de sarcină

În ultimul trimestru, accentul se pune pe pregătirea pentru naștere și evaluarea stării de sănătate înainte de momentul mult așteptat. Analizele recomandate includ:

 • Monitorizarea tensiunii arteriale și a proteinelor în urină: pentru depistarea precoce a pre-eclampsiei.
 • Test de sânge pentru nivelul de hemoglobină: pentru a evalua riscul de anemie și a pregăti mama pentru eventualele pierderi de sânge în timpul nașterii.
 • Examen bacteriologic col pentru streptococul de grup B: pentru a detecta prezența bacteriei GBS, care poate fi transmisă de la mamă la copil în timpul nașterii și poate duce la complicații.
 • Ecografia de evaluare a poziției fătului(săptămâna 30-32 și săptămâna 36-38): pentru a determina poziția fătului înainte de naștere.

În concluzie, analizele recomandate în fiecare trimestru de sarcină sunt importante  pentru monitorizarea evoluției și a stării de sănătate a mamei și a fătului.

Reclamă
Recomandări DePărinți.ro
1
O femeie însărcinată, în patru ipostaze diferite, îmbrăcată cu bluză portocalie și pantaloni roz.
Câte luni înseamnă săptămânile de sarcină. Descoperă etapele prin care vei trece tu și bebelușul tău
Ai rămas însărcinată și ai început documentarea cu privire la evoluția sarcinii și a bebelușului? Descoperă din acest articol câte luni înseamnă săptămânile de sarcină și cum se împarte această perioadă în trimestre. Cu fiecare......
Câte luni înseamnă săptămânile de sarcină. Descoperă etapele prin care vei trece tu și bebelușul tău
2
Femeie care aspiră covorul iar câinele stă lângă ea
Cum scăpăm de purici: remedii simple
Dacă te-ai pricopsit cu musafiri nepoftiți precum puricii, ai la îndemână câteva remedii pe care le poți folosi pentru a scăpa de ei. Începe cu aspirarea întregii case, cu spălarea lenjeriilor de pat, dar și cu aplicarea unor remedii......
Cum scăpăm de purici: remedii simple
3
Femeie însărcinată, îmbrăcată într-un pulover galben, în travaliu, care își ține mâinile pe burtă și sta în mașină, în dreapta, iar soțul ei, care poartă ochelari și este îmbrăcat cu o bluză albă și jeanși și ăși ține mâinile în cap, ilustrând 5 semne că ți s-a rupt apa
5 semne că ți s-a rupt apa și ce să faci când se întâmplă asta
Pe măsură ce se apropie momentul nașterii, trebuie să fii atentă la semnele pe care ți le oferă corpul. Acest lucru te ajută să știi când să mergi la spital. Pe lângă contracții, care sunt din ce în ce mai dese și dureroase, un alt......
5 semne că ți s-a rupt apa și ce să faci când se întâmplă asta
4
Femeie însărcinată care face un test într-o cameră însorită
Sfaturi pentru a rămâne însărcinată mai repede. Ce spun specialiștii
Dacă îți dorești să devii mămică în curând, citește aceste sfaturi pentru a rămâne însărcinată mai repede. Specialiștii te ajută în acest sens și îți oferă cele mai bune recomandări. În ciuda statisticilor legate de vârsta......
Sfaturi pentru a rămâne însărcinată mai repede. Ce spun specialiștii
5
Bebeluș se joacă pe podea într-o zi luminoasă și un câine este în spatele lui
Ce trebuie să știi despre tremurul la bebeluși. Cum se manifestă și care sunt cauzele
Atunci când ești părinte pentru prima oară este normal să te îngrijorezi la fiecare mișcare anormală pe care o face micuțul tău. Vezi ce trebuie să știi despre tremurul la bebeluși și când reprezintă acesta o problemă mult mai mare.......
Ce trebuie să știi despre tremurul la bebeluși. Cum se manifestă și care sunt cauzele
Cele mai noi
Fetiță stă jos și citește dintr-o carte
08:20
Ce este hiperlexia? Iată de ce unii copii încep să citească extrem de devreme
Ce este hiperlexia? Iată de ce unii copii încep să citească extrem de devreme
O femeie care își alăptează copilul
07:39
Alăptarea afectează libidoul: cum să menții pasiunea în cuplu în timpul acestui proces
Alăptarea afectează libidoul: cum să menții pasiunea în cuplu în timpul acestui proces
Mama se uită împreună cu copii pe o carte
06:11
Cum ajuți copilul să învețe mai repede o limbă străină
Cum ajuți copilul să învețe mai repede o limbă străină
Mama stă jos lângă pătuțul bebelușului și se ține cu mâna de cap
13 iunie, 08:35
Durerile de cap post-partum: cum scapi de ele
Durerile de cap post-partum: cum scapi de ele
O fetiță care mănâncă ciocolată
13 iunie, 06:59
Când poți să-i oferi bebelușul ciocolată. Sfaturi de la specialiștii în nutriție
Când poți să-i oferi bebelușul ciocolată. Sfaturi de la specialiștii în nutriție
Băiețel se joacă singur cu dinozaurii
13 iunie, 06:40
Joaca independentă este importantă pentru copil: iată de ce
Joaca independentă este importantă pentru copil: iată de ce
Închide