Motivul pentru care se efectuează analize în timpul sarcinii este acela de a detecta orice posibile anomalii la mamă și, în acest fel, de a evita orice complicații care pot apărea în timpul sarcinii. Complicațiile pot afecta atât sănătatea mamei, cât și pe cea a fătului și de aceea este important ca toate sarcinile să fie monitorizate corespunzător.
Din punct de vedere practic, sarcina este împărțită în trei trimestre. Primul trimestru începe odată cu concepția și se termină în săptămâna 12 de sarcină. Al doilea începe în săptămâna 13 și se termină în săptămâna 26. Iar al treilea trimestru începe din săptămâna 27 și se termină la naștere.
Ce analize sunt recomandate în fiecare trimestru de sarcină
Medicul ginecolog poate recomanda o varietate de analize, teste și ecografii în timpul sarcinii. Aceste teste sunt concepute pentru a afla informații despre sănătatea copilului și, de asemenea, te pot ajuta să te îngrijești mai bine pe parcursul celor nouă luni de sarcină.
De la început trebuie menționat că analizele recomandate în sarcină sunt cele standard, necesare pentru o sarcină normală. În cazul în care apar probleme, medicul poate recomanda și alte investigații suplimentare.
Analize recomandate în primul trimestru
Începând cu primele săptămâni de sarcină, este recomandată efectuarea unui set inițial de analize pentru a stabili o bază de referință pentru starea de sănătate a mamei și a copilului. Acestea includ:
- Test de sarcină: pentru a confirma și monitoriza evoluția sarcinii.
- Analize de sânge: Includerea unor analize de bază, precum hemoleucograma și grupa sanguină și Rh-ul. De asemenea, tot acum se recomandă și efectuarea profilului TORCH. Acestea reprezintă un set de analize recomandat pentru identificarea unor infecții care pot afecta dezvoltarea fetală în sarcină. Este un test din sânge care vizează titrul anticorpilor IgG și IgM, specifici anumitor boli infecțioase. Rezultatul profilului TORCH relevă prezența sau absența în corpul uman a anticorpilor specifici. Testul poate indica, dacă o persoană a avut o infecție recentă/mai veche sau absența completă a bolii. TORCH, este o prescurtare rezultată prin alăturarea inițialelor grupelor de infecții cuprinse: toxoplasmoză, alte virsuri, rubella, cytomegalovirus, herpes simplex virus.
- Test de sânge pentru markeri genetici: pentru evaluarea riscului de anomalii genetice, cum ar fi sindromul Down.
- Ecografie de confirmare a sarcinii(săptămâna 6-11): pentru a verifica dacă sarcina este intrauterină și pentru a determina vârsta gestațională aproximativă.
- Urocultură cu antibiogramă și sumar urină
- Examen citologic cervico-vaginal Babeş Papanicolaou. Acesta se recomandă anual, însă după confirmarea sarcinii se mai efectuează o dată.
Analize recomandate în al doilea trimestru de sarcină
În al doilea trimestru, accentul se pune pe evaluarea detaliată a dezvoltării copilului și a sănătății mamei. Analizele recomandate includ:
- Ecografie morfologică(săptămâna 19-23): pentru a evalua detaliat structura fetală și a identifica potențiale anomalii congenitale.
- Teste de screening pentru anomalii genetice: testul triplu sau cvadruplu, care măsoară nivelurile de markeri biochimici în sângele matern pentru a evalua riscul de anomalii genetice.
- Testul de toleranță la glucoză: pentru depistarea diabetului gestațional.
- Testul Rh pentru femeile cu Rh negativ: pentru a evalua prezența anticorpilor Rh și a preveni complicațiile Rh în cazul unei incompatibilități Rh între mamă și copil.
Analize recomandate în al treilea trimestru de sarcină
În ultimul trimestru, accentul se pune pe pregătirea pentru naștere și evaluarea stării de sănătate înainte de momentul mult așteptat. Analizele recomandate includ:
- Monitorizarea tensiunii arteriale și a proteinelor în urină: pentru depistarea precoce a pre-eclampsiei.
- Test de sânge pentru nivelul de hemoglobină: pentru a evalua riscul de anemie și a pregăti mama pentru eventualele pierderi de sânge în timpul nașterii.
- Examen bacteriologic col pentru streptococul de grup B: pentru a detecta prezența bacteriei GBS, care poate fi transmisă de la mamă la copil în timpul nașterii și poate duce la complicații.
- Ecografia de evaluare a poziției fătului(săptămâna 30-32 și săptămâna 36-38): pentru a determina poziția fătului înainte de naștere.
În concluzie, analizele recomandate în fiecare trimestru de sarcină sunt importante pentru monitorizarea evoluției și a stării de sănătate a mamei și a fătului.