Reclamă

Ce analize sunt recomandate în fiecare trimestru de sarcină

Monitorizarea stării de sănătate în timpul sarcinii este deosebit de importantă atât pentru gravidă, cât și pentru făt. Analizele medicale ajută la identificarea potențialelor complicații, iar dacă este necesar, inclusiv la intervenția imediată. Ce analize sunt recomandate în fiecare trimestru de sarcină și pentru ce sunt ele efectuate, afli din textul de mai jos.

Gravida vorbește cu medicul ginecolog
Pentru evoluția sănătoasă și normală a sarcinii, e important să faci analizele recomandate de medic / Shutterstock

Motivul pentru care se efectuează analize în timpul sarcinii este acela de a detecta orice posibile anomalii la mamă și, în acest fel, de a evita orice complicații care pot apărea în timpul sarcinii. Complicațiile pot afecta atât sănătatea mamei, cât și pe cea a fătului și de aceea este important ca toate sarcinile să fie monitorizate corespunzător. 

Din punct de vedere practic, sarcina este împărțită în trei trimestre. Primul trimestru începe odată cu concepția și se termină în săptămâna 12 de sarcină. Al doilea începe în săptămâna 13 și se termină în săptămâna 26. Iar al treilea trimestru începe din săptămâna 27 și se termină la naștere.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Ce analize sunt recomandate în fiecare trimestru de sarcină

Medicul ginecolog poate recomanda o varietate de analize, teste și ecografii în timpul sarcinii. Aceste teste sunt concepute pentru a afla informații despre sănătatea copilului și, de asemenea, te pot ajuta să te îngrijești mai bine pe parcursul celor nouă luni de sarcină.

De la început trebuie menționat că analizele recomandate în sarcină sunt cele standard, necesare pentru o sarcină normală. În cazul în care apar probleme, medicul poate recomanda și alte investigații suplimentare.

Reclamă

Analize recomandate în primul trimestru

Începând cu primele săptămâni de sarcină, este recomandată efectuarea unui set inițial de analize pentru a stabili o bază de referință pentru starea de sănătate a mamei și a copilului. Acestea includ:

  • Test de sarcină: pentru a confirma și monitoriza evoluția sarcinii.
  • Analize de sânge: Includerea unor analize de bază, precum hemoleucograma și grupa sanguină și Rh-ul. De asemenea, tot acum se recomandă și efectuarea profilului TORCH. Acestea reprezintă un set de analize recomandat pentru identificarea unor infecții care pot afecta dezvoltarea fetală în sarcină. Este un test din sânge care vizează titrul anticorpilor IgG și IgM, specifici anumitor boli infecțioase. Rezultatul profilului TORCH relevă prezența sau absența în corpul uman a anticorpilor specifici. Testul poate indica, dacă o persoană a avut o infecție recentă/mai veche sau absența completă a bolii. TORCH, este o prescurtare rezultată prin alăturarea inițialelor grupelor de infecții cuprinse: toxoplasmoză, alte virsuri, rubella, cytomegalovirus, herpes simplex virus.
  • Test de sânge pentru markeri genetici: pentru evaluarea riscului de anomalii genetice, cum ar fi sindromul Down.
  • Ecografie de confirmare a sarcinii(săptămâna 6-11): pentru a verifica dacă sarcina este intrauterină și pentru a determina vârsta gestațională aproximativă.
  • Urocultură cu antibiogramă și sumar urină
  • Examen citologic cervico-vaginal Babeş Papanicolaou. Acesta se recomandă anual, însă după confirmarea sarcinii se mai efectuează o dată.

Analize recomandate în al doilea trimestru de sarcină

În al doilea trimestru, accentul se pune pe evaluarea detaliată a dezvoltării copilului și a sănătății mamei. Analizele recomandate includ:

  • Ecografie morfologică(săptămâna 19-23): pentru a evalua detaliat structura fetală și a identifica potențiale anomalii congenitale.
  • Teste de screening pentru anomalii genetice: testul triplu sau cvadruplu, care măsoară nivelurile de markeri biochimici în sângele matern pentru a evalua riscul de anomalii genetice.
  • Testul de toleranță la glucoză: pentru depistarea diabetului gestațional.
  • Testul Rh pentru femeile cu Rh negativ: pentru a evalua prezența anticorpilor Rh și a preveni complicațiile Rh în cazul unei incompatibilități Rh între mamă și copil.

Analize recomandate în al treilea trimestru de sarcină

În ultimul trimestru, accentul se pune pe pregătirea pentru naștere și evaluarea stării de sănătate înainte de momentul mult așteptat. Analizele recomandate includ:

Reclamă
  • Monitorizarea tensiunii arteriale și a proteinelor în urină: pentru depistarea precoce a pre-eclampsiei.
  • Test de sânge pentru nivelul de hemoglobină: pentru a evalua riscul de anemie și a pregăti mama pentru eventualele pierderi de sânge în timpul nașterii.
  • Examen bacteriologic col pentru streptococul de grup B: pentru a detecta prezența bacteriei GBS, care poate fi transmisă de la mamă la copil în timpul nașterii și poate duce la complicații.
  • Ecografia de evaluare a poziției fătului(săptămâna 30-32 și săptămâna 36-38): pentru a determina poziția fătului înainte de naștere.

În concluzie, analizele recomandate în fiecare trimestru de sarcină sunt importante  pentru monitorizarea evoluției și a stării de sănătate a mamei și a fătului.

Reclamă
Recomandări DePărinți.ro
1
Tată și fiul stau pe canapea și discută
Lecțiile pe care tații ar trebuie să le predea fiilor lor
Știi momentul ăla când îți dai seama că ai început să semeni cu tatăl tău? Fie că e vorba de felul în care te enervezi în trafic sau de cum îți ții ceașca de cafea dimineața, adevărul e că părinții ne modelează mai mult decât......
Lecțiile pe care tații ar trebuie să le predea fiilor lor
2
Copil își roade unghiile
Diferența dintre tulburarea obsesiv-compulsivă și ticuri la copii
Te-ai întrebat vreodată ce face diferența dintre tulburarea obsesiv-compulsivă și ticuri la copii la copii? De multe ori, e greu să le diferențiezi, dar înțelegerea acestora poate face o mare diferență în abordarea corectă și în......
Diferența dintre tulburarea obsesiv-compulsivă și ticuri la copii
3
Fetiță cu părul lung, îmbrăcată cu o bluză verde, stă la masa din bucătărie și se uită pe o carte, iar pe masă sunt împăștiate creioane colorate, iar mama ei stă în picioare și o ceartă
7 semne că ai avut părinți critici și cum te afectează
Atunci când crești cu părinți care te critică constant, efectele pe termen lung pot fi vizibile cu ușurință. Pe lângă faptul că încrederea în sine este foarte scăzută, îți afectează și relațiile cu cei din jur. Cu mult......
7 semne că ai avut părinți critici și cum te afectează
4
Copil agresiv
Strategii pentru prevenirea agresivității la copii și când ar trebui solicitat ajutor specializat
Sunt momente în care copilul tău pare un mic vulcan gata să erupă din senin? Aruncă jucării, țipă sau lovește, iar tu nu mai știi dacă e doar o etapă sau un semn că ceva e mai profund? Respiri adânc, numeri până la zece, dar tot......
Strategii pentru prevenirea agresivității la copii și când ar trebui solicitat ajutor specializat
5
Băiețel blond, îmbrăcat cu cămașă albă și vestă cu carouri roșii și albe, stă cu o mână ridicată și cu degetul arătător indică spre un bec desenat cu alb și galben, iar deasupra capului sunt desenate mai multe becuri cu cretă albă, iar în spate are fundal verde
Ajută-ți copilul să-i placă să învețe prin antrenarea creierului
Atunci când este vorba despre procesul de învățare, majoritatea oamenilor cred că inteligența există sau nu există. În realitate, lucrurile nu stau chiar așa pentru că ea poate fi dezvoltată prin exercițiu. Ajută-ți copilul să-i......
Ajută-ți copilul să-i placă să învețe prin antrenarea creierului
6
Un copil care face teme cu mama sa
De ce copiii gifted se simt nemotivați sau se levenesc
Copiii gifted sunt acei copii care demonstrează un nivel excepțional de inteligență, creativitate sau talent într-un anumit domeniu, comparativ cu alți copii de aceeași vârstă. În ciuda faptului că au aceste abilități, mulți părinți......
De ce copiii gifted se simt nemotivați sau se levenesc
Parteneri
Cele mai noi
Fetiță neglijată se uită tristă pe fereastră
17:00
Studiu: Neglijarea în copilărie afectează dezvoltarea memoriei de lucru
Studiu: Neglijarea în copilărie afectează dezvoltarea memoriei de lucru
Cum să echipezi un copil pentru orele de sport de la școală
17 aprilie, 17:44
(P) Cum să echipezi un copil pentru orele de sport de la școală?
(P) Cum să echipezi un copil pentru orele de sport de la școală?
Fetiță este încântată de porția de paste cu legume
7 aprilie, 16:22
Rețete de mâncăruri vegetariene pentru copii
Rețete de mâncăruri vegetariene pentru copii
Un tată care îi dă mâncare copilului
2 aprilie, 06:53
Fraze comune pe care tații le spun copiilor lor și care, de fapt, sunt forme de manipulare, potrivit specialiștilor
Fraze comune pe care tații le spun copiilor lor și care, de fapt, sunt forme de manipulare, potrivit specialiștilor
Copil alergic la polen stă pe iarbă și strănută
31 martie, 06:26
Mituri și adevăruri despre alergiile de primăvară la copii
Mituri și adevăruri despre alergiile de primăvară la copii
O mamă epuiazată în parc
30 martie, 07:10
Ce este „încărcătura mentală a mamelor”. Se vorbește prea puțin despre ea
Ce este „încărcătura mentală a mamelor”. Se vorbește prea puțin despre ea
Închide