Reclamă

Tot ce trebuie să știi despre metoda temperaturii bazale

Metoda temperaturii bazale este o tehnică folosită pentru a monitoriza și a înțelege mai bine ciclul menstrual. Ea este deosebit de utilă pentru femeile care încearcă să conceapă sau care doresc să urmărească semnele naturale de fertilitate ale corpului. În textul de mai jos vei afla tot ce trebuie să știi despre această metodă. Cum funcționează și cum o poți folosi în beneficiul tău.

Calendar temperatură bazală
Monitorizează cu atenție temperatura bazală și notează-ți toate datele / Shutterstock

Metoda temperaturii bazale implică măsurarea temperaturii corpului imediat după trezire, înainte de a te ridica din pat. Schimbările, chiar și cele mici, ale temperaturii bazale pot oferi indicii prețioase despre perioada ovulației și alte aspecte ale ciclului tău menstrual. 

Ce este temperatura bazală a corpului

Temperatura bazală a corpului este temperatură pe care corpul tău o atinge în timpul repausului. De obicei, temperatura bazală se măsoară imediat după o perioadă lungă de somn, înainte de a te ridica din pat. Temperatura corpului tău se schimbă puțin, în mod natural, pe parcursul ciclului menstrual. Este mai scăzută în prima parte a ciclului, după care, la ovulația, crește ușor.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ
Reclamă

Astfel, înainte de ovulație (în zilele 1-13), la majoritatea femeilor temperatura bazală se va menține destul de constantă, cu valori între 36,1 și 36,4 – 36,6 grade Celsius. Mai apoi, în preajma ovulației (ziua 14), se va înregistra o scădere a temperaturii bazale, care poate varia între 35,6 – 36 grade Celsius.  Din ziua de după ovulație (ziua 15) și până la finalul unui ciclu menstrual (ziua 30), temperatura va crește iar, cu 0,4-1 grad Celsius, până la 36,1 – 36,6 grade Celsius. Dacă s-a produs concepția, temperatura bazală va rămâne ridicată și după 14-15 zile de la ovulație, fiind cuprinsă undeva între 36,6 – 37,1 grade Celsius.

Cum se măsoară temperatura bazală

Pentru a măsura temperatura bazală, vei avea nevoie de un termometru bazal, care este mai sensibil decât termometrele obișnuite. Și care poate detecta mici schimbări ale temperaturii. Măsoară temperatura în fiecare dimineață la aceeași oră, înainte de a te ridica din pat, de a mânca, de a bea sau de a efectua orice activitate. Este important să ai cel puțin 3-4 ore de somn neîntrerupt înainte de măsurare.

Cum utilizezi eficient metoda temperaturii bazale pentru a concepe un copil

Pentru a utiliza eficient metoda temperaturii bazale, trebuie să urmezi un set de pași preciși și să fii consecventă în înregistrarea și interpretarea datelor. Iată așadar, ce anume trebuie să faci:

Achiziționează-ți un termometru bazal

Investește într-un termometru bazal precis, conceput special pentru a detecta micile schimbări apărute în temperatura corpului. Aceste termometre pot detecta variații de până la 0.01 grade Celsius sau Fahrenheit.

Stabilește o rutină de măsurare

Măsoară-ți temperatura bazală în fiecare dimineață, la aproximativ aceeași oră, înainte de a te ridica din pat, de a mânca, de a bea, de a fuma sau de a avea activitate fizică. E important să ai cel puțin 3-4 ore de somn neîntrerupt înainte de măsurare.

Reclamă

Alege locul de măsurare

Poți măsura temperatura oral, vaginal sau rectal. Indiferent de metoda aleasă, este important să folosești aceeași metodă în fiecare zi.

Notează temperatura

După fiecare măsurare, notează temperatura într-un grafic sau o aplicație dedicată. Notează și posibilii factori care ar putea influența temperatura, cum ar fi lipsa somnului, boala, stresul sau consumul de alcool.

Monitorizează și analizează tiparul temperaturii

Urmărește graficul temperaturii tale bazale pe parcursul mai multor cicluri. Vei începe să observi un tipar: temperatura ta va fi relativ constantă în prima parte a ciclului, apoi va crește ușor după ovulație, rămânând la acest nivel ridicat până la începutul următorului ciclu menstrual.

Identifică zilele fertile

În momentul în care observi că temperatura bazală a crescut, e evident că ești la ovulație. Perioada cea mai fertilă include ziua ovulației și cele 2-3 zile înainte de aceasta. Reține că sperma poate supraviețui în tractul reproductiv feminin până la 5 zile, deci dacă ai raporturi sexuale în zilele care preced creșterea temperaturii, ai putea totuși să rămâi însărcinată.

 Fii consecventă și răbdătoare

Utilizarea metodei temperaturii bazale pentru a urmări fertilitatea sau pentru a evita sarcina necesită timp și disciplină. Este important să fii consecventă în măsurarea și înregistrarea temperaturii și să înțelegi că pot exista variații din cauza factorilor externi.

Ce beneficii și ce limitări are metoda temperaturii bazale

Metoda temperaturii bazale este non-invazivă și ieftină. Ea îți oferă informații valoroase despre ciclul tău menstrual. Cu toate acestea, este important de reținut că factori precum boala, stresul, schimbările în rutina de somn și consumul de alcool pot afecta temperatura bazală. De asemenea, metoda necesită consecvență și disciplină pentru a obține date precise.

Pentru o precizie sporită, metoda temperaturii bazale poate fi folosită în combinație cu alte metode de monitorizare a fertilității, cum ar fi observarea mucusului cervical sau utilizarea kiturilor de predicție a ovulației.

Reclamă
Recomandări DePărinți.ro
1
O femeie însărcinată, în patru ipostaze diferite, îmbrăcată cu bluză portocalie și pantaloni roz.
Câte luni înseamnă săptămânile de sarcină. Descoperă etapele prin care vei trece tu și bebelușul tău
Ai rămas însărcinată și ai început documentarea cu privire la evoluția sarcinii și a bebelușului? Descoperă din acest articol câte luni înseamnă săptămânile de sarcină și cum se împarte această perioadă în trimestre. Cu fiecare......
Câte luni înseamnă săptămânile de sarcină. Descoperă etapele prin care vei trece tu și bebelușul tău
2
Fetiță fericită stă pe canapea și se uită la telefon
Când să-i cumperi copilului telefon: ce spun experții
În ultimul timp, din ce în ce mai mulți psihologi atrag atenția asupra timpului petrecut de copii pe telefon, dar și asupra vârstei la care aceștia au acces la el. Aproape în unanimitate, specialiștii recomandă să amâni cât pot de mult......
Când să-i cumperi copilului telefon: ce spun experții
3
Femeie însărcinată cu tricou bleu si bluza ridicată, lăsând să se vadă burta, cu o mână cu care își atinge burta și ân cealaltă ține un ceas
Calculatorul de sarcină. Tot ce trebuie să știi despre el
Dacă ai făcut un test de sarcină și a ieșit pozitiv, cel mai probabil, până vei ajunge la medic, vei dori să afli puțin mai multe despre ce se întâmplă în continuare. Pentru asta poți consulta calculatorul de sarcină, care te ajută......
Calculatorul de sarcină. Tot ce trebuie să știi despre el
4
Botoșei roz și bleu, așezați pe o pătură albă, pufoasă, ilustrând Semne că poți avea fată sau băiat
Semne că poți avea fată sau băiat. Ce au constatat specialiștii
După ce ai aflat că ești însărcinată, poate că primul lucru la care te gândești este să afli care va fi sexul bebelușului. Poate fi destul de distractiv să pui în aplicare diferite practici din popor sau să iei în considerare......
Semne că poți avea fată sau băiat. Ce au constatat specialiștii
5
Femeie însărcinată, îmbrăcată cu o bluză mov și pantaloni albi, care stă în living, având în spate un televizor, puțin aplecată, ținând o mână pe spate și una sub burtă, ilustrând înțepăturile vaginale în sarcină
Înțepăturile vaginale în sarcină. Care sunt cauzele acestora și când să discuți cu un medic
Atunci când te apropii de sfârșitul sarcinii, te poți confrunta cu diferite tipuri de simptome, mai mult sau mai puțin ciudate. De exemplu, la un moment dat, poți simți o înțepătură fulgerătoare în vagin, care durează mai puțin de un......
Înțepăturile vaginale în sarcină. Care sunt cauzele acestora și când să discuți cu un medic
Parteneri
Cele mai noi
Bebeluș cu scutec fără haine, care stă așezat în fund, pe podea, cu spatele, sprijinit cu un cot de o oliță mov
15 aprilie, 08:42
Renunțarea la scutec. Când este cel mai bun moment
Renunțarea la scutec. Când este cel mai bun moment
Bebelușul doarme în pătuțul lui
15 aprilie, 08:28
Somnul bebelușului în timpul erupției dentare: cum îl ajuți să gestioneze durerile gingivale
Somnul bebelușului în timpul erupției dentare: cum îl ajuți să gestioneze durerile gingivale
Un bebeluș în măsuța de înfășat, cu mâinile ridicate
15 aprilie, 06:59
Tot ce trebuie să știi despre reflexul Moro
Tot ce trebuie să știi despre reflexul Moro
Mama care doarme lângă bebelușul ei
14 aprilie, 08:17
10 de moduri prin care te poți conecta cu bebelușul
10 de moduri prin care te poți conecta cu bebelușul
Băiat ține în mână trainerul dentar
14 aprilie, 07:26
Ce este trainerul dentar: beneficii pentru dinții copiilor
Ce este trainerul dentar: beneficii pentru dinții copiilor
Gravidă care mănâncă un iaurt
14 aprilie, 07:09
Administrarea de probiotice în sarcină: cât de benefice sunt pentru mamă și făt
Administrarea de probiotice în sarcină: cât de benefice sunt pentru mamă și făt
Închide