Reclamă

Tot ce trebuie să știi despre metoda temperaturii bazale

Metoda temperaturii bazale este o tehnică folosită pentru a monitoriza și a înțelege mai bine ciclul menstrual. Ea este deosebit de utilă pentru femeile care încearcă să conceapă sau care doresc să urmărească semnele naturale de fertilitate ale corpului. În textul de mai jos vei afla tot ce trebuie să știi despre această metodă. Cum funcționează și cum o poți folosi în beneficiul tău.

Calendar temperatură bazală
Monitorizează cu atenție temperatura bazală și notează-ți toate datele / Shutterstock

Metoda temperaturii bazale implică măsurarea temperaturii corpului imediat după trezire, înainte de a te ridica din pat. Schimbările, chiar și cele mici, ale temperaturii bazale pot oferi indicii prețioase despre perioada ovulației și alte aspecte ale ciclului tău menstrual. 

Ce este temperatura bazală a corpului

Temperatura bazală a corpului este temperatură pe care corpul tău o atinge în timpul repausului. De obicei, temperatura bazală se măsoară imediat după o perioadă lungă de somn, înainte de a te ridica din pat. Temperatura corpului tău se schimbă puțin, în mod natural, pe parcursul ciclului menstrual. Este mai scăzută în prima parte a ciclului, după care, la ovulația, crește ușor.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ
Reclamă

Astfel, înainte de ovulație (în zilele 1-13), la majoritatea femeilor temperatura bazală se va menține destul de constantă, cu valori între 36,1 și 36,4 – 36,6 grade Celsius. Mai apoi, în preajma ovulației (ziua 14), se va înregistra o scădere a temperaturii bazale, care poate varia între 35,6 – 36 grade Celsius.  Din ziua de după ovulație (ziua 15) și până la finalul unui ciclu menstrual (ziua 30), temperatura va crește iar, cu 0,4-1 grad Celsius, până la 36,1 – 36,6 grade Celsius. Dacă s-a produs concepția, temperatura bazală va rămâne ridicată și după 14-15 zile de la ovulație, fiind cuprinsă undeva între 36,6 – 37,1 grade Celsius.

Cum se măsoară temperatura bazală

Pentru a măsura temperatura bazală, vei avea nevoie de un termometru bazal, care este mai sensibil decât termometrele obișnuite. Și care poate detecta mici schimbări ale temperaturii. Măsoară temperatura în fiecare dimineață la aceeași oră, înainte de a te ridica din pat, de a mânca, de a bea sau de a efectua orice activitate. Este important să ai cel puțin 3-4 ore de somn neîntrerupt înainte de măsurare.

Cum utilizezi eficient metoda temperaturii bazale pentru a concepe un copil

Pentru a utiliza eficient metoda temperaturii bazale, trebuie să urmezi un set de pași preciși și să fii consecventă în înregistrarea și interpretarea datelor. Iată așadar, ce anume trebuie să faci:

Achiziționează-ți un termometru bazal

Investește într-un termometru bazal precis, conceput special pentru a detecta micile schimbări apărute în temperatura corpului. Aceste termometre pot detecta variații de până la 0.01 grade Celsius sau Fahrenheit.

Stabilește o rutină de măsurare

Măsoară-ți temperatura bazală în fiecare dimineață, la aproximativ aceeași oră, înainte de a te ridica din pat, de a mânca, de a bea, de a fuma sau de a avea activitate fizică. E important să ai cel puțin 3-4 ore de somn neîntrerupt înainte de măsurare.

Reclamă

Alege locul de măsurare

Poți măsura temperatura oral, vaginal sau rectal. Indiferent de metoda aleasă, este important să folosești aceeași metodă în fiecare zi.

Notează temperatura

După fiecare măsurare, notează temperatura într-un grafic sau o aplicație dedicată. Notează și posibilii factori care ar putea influența temperatura, cum ar fi lipsa somnului, boala, stresul sau consumul de alcool.

Monitorizează și analizează tiparul temperaturii

Urmărește graficul temperaturii tale bazale pe parcursul mai multor cicluri. Vei începe să observi un tipar: temperatura ta va fi relativ constantă în prima parte a ciclului, apoi va crește ușor după ovulație, rămânând la acest nivel ridicat până la începutul următorului ciclu menstrual.

Identifică zilele fertile

În momentul în care observi că temperatura bazală a crescut, e evident că ești la ovulație. Perioada cea mai fertilă include ziua ovulației și cele 2-3 zile înainte de aceasta. Reține că sperma poate supraviețui în tractul reproductiv feminin până la 5 zile, deci dacă ai raporturi sexuale în zilele care preced creșterea temperaturii, ai putea totuși să rămâi însărcinată.

 Fii consecventă și răbdătoare

Utilizarea metodei temperaturii bazale pentru a urmări fertilitatea sau pentru a evita sarcina necesită timp și disciplină. Este important să fii consecventă în măsurarea și înregistrarea temperaturii și să înțelegi că pot exista variații din cauza factorilor externi.

Ce beneficii și ce limitări are metoda temperaturii bazale

Metoda temperaturii bazale este non-invazivă și ieftină. Ea îți oferă informații valoroase despre ciclul tău menstrual. Cu toate acestea, este important de reținut că factori precum boala, stresul, schimbările în rutina de somn și consumul de alcool pot afecta temperatura bazală. De asemenea, metoda necesită consecvență și disciplină pentru a obține date precise.

Pentru o precizie sporită, metoda temperaturii bazale poate fi folosită în combinație cu alte metode de monitorizare a fertilității, cum ar fi observarea mucusului cervical sau utilizarea kiturilor de predicție a ovulației.

Reclamă
Recomandări DePărinți.ro
1
Mămică, îmbrăcată un tricou gri cu text în jurul pieptului, ține în brațe un bebeluș care plânge, ilustrând de ce își arcuiesc bebelușii spatele
De ce își arcuiesc bebelușii spatele
Pe lângă faptul că plâng atunci când îi supără ceva pe bebeluși, mai fac un gest, destul de înfricoșător pentru părinți, și anume își arcuiesc spatele. Acest lucru este absolut normal, mai ales că până învață să vorbească......
De ce își arcuiesc bebelușii spatele
2
Femeie însărcinată, îmbrăcată cu o bluză mov și pantaloni albi, care stă în living, având în spate un televizor, puțin aplecată, ținând o mână pe spate și una sub burtă, ilustrând înțepăturile vaginale în sarcină
Înțepăturile vaginale în sarcină. Care sunt cauzele acestora și când să discuți cu un medic
Atunci când te apropii de sfârșitul sarcinii, te poți confrunta cu diferite tipuri de simptome, mai mult sau mai puțin ciudate. De exemplu, la un moment dat, poți simți o înțepătură fulgerătoare în vagin, care durează mai puțin de un......
Înțepăturile vaginale în sarcină. Care sunt cauzele acestora și când să discuți cu un medic
3
Copii în sala de clasă
Când începe vacanța de Crăciun 2024 pentru elevi și cât durează. Câte săptămâni de cursuri sunt până atunci
Potrivit calendarului școlar 2024 – 2025 pe data de 4 noiembrie a început al doilea modul de cursuri pentru elevi. Are o durată de 7 săptămâni și se va desfășura până la data de 20 decembrie. Când începe vacanța de Crăciun 2024......
Când începe vacanța de Crăciun 2024 pentru elevi și cât durează. Câte săptămâni de cursuri sunt până atunci
4
Femeie însărcinată, îmbrăcată într-un pulover galben, în travaliu, care își ține mâinile pe burtă și sta în mașină, în dreapta, iar soțul ei, care poartă ochelari și este îmbrăcat cu o bluză albă și jeanși și ăși ține mâinile în cap, ilustrând 5 semne că ți s-a rupt apa
5 semne că ți s-a rupt apa și ce să faci când se întâmplă asta
Pe măsură ce se apropie momentul nașterii, trebuie să fii atentă la semnele pe care ți le oferă corpul. Acest lucru te ajută să știi când să mergi la spital. Pe lângă contracții, care sunt din ce în ce mai dese și dureroase, un alt......
5 semne că ți s-a rupt apa și ce să faci când se întâmplă asta
5
Un tătic care se joacă acasă cu băiețelul său
„Tații mileniali” petrec mai mult timp cu copiii lor. Ce s-a schimbat la această generație
Studiile arată că „tații mileniali” petrec mai mult timp cu copiii lor. Stilul lor de parenting pare că s-a schimbat complet pentru această generație. Cu fiecare nouă generație vine oportunitatea de a introduce noi perspective asupra......
„Tații mileniali” petrec mai mult timp cu copiii lor. Ce s-a schimbat la această generație
Parteneri
Cele mai noi
Doi frați se țin de după umeri
8 noiembrie, 07:32
Până la ce vârstă se pot vedea frații dezbrăcați. Ghid pentru părinți
Până la ce vârstă se pot vedea frații dezbrăcați. Ghid pentru părinți
Elevii se uită pe telefoane la școală
7 noiembrie, 06:15
Cu telefonul la școală: iată ce spune un profesor despre acest subiect
Cu telefonul la școală: iată ce spune un profesor despre acest subiect
O familie care ia masa împreună
6 noiembrie, 13:55
(P) Ce este nutriția
(P) Ce este nutriția
O femeie însărcinată care este obosită și stă pe canapea
6 noiembrie, 07:02
Oboseala în timpul sarcinii. Cum poți gestiona schimbările care apar în această perioadă
Oboseala în timpul sarcinii. Cum poți gestiona schimbările care apar în această perioadă
Femeie răcită bea ceai
5 noiembrie, 06:45
Mituri despre răceală și gripă pe care părinții ar trebui să le cunoască
Mituri despre răceală și gripă pe care părinții ar trebui să le cunoască
Viitorii părinți stau în pat și fac un plan financiar pentru bebeluș
5 noiembrie, 06:11
Plan financiar pentru bebeluș: cum să te pregătești pentru primii ani de viață ai copilului
Plan financiar pentru bebeluș: cum să te pregătești pentru primii ani de viață ai copilului
Închide