Reclamă

Ce este refluxul silențios la bebeluși. Care sunt semnele și cum poți preveni această situație

Nou-născuții traversează mai multe etape pe măsură ce cresc. Află ce este refluxul silențios la bebeluși și vezi cum îl poți preveni. În articol de mai jos am adunat mai multe păreri ale specialiștilor pentru a te ajuta în orice moment, indiferent de situația pe care o traversezi.

Micuț care plânge și stă jos pe un fundal gri și o poză alb-negru
Află ce este refluxul silențios la bebeluși și vezi cum îl poți preveni. În articol de mai jos am adunat mai multe păreri ale specialiștilor pentru a te ajuta în orice moment, indiferent de situația pe care o traversezi / Shutterstock

Regurgitarea este normală la bebeluși, mai ales la cei cu reflux. Acesta are loc în primele două luni de viață. Mai mult de jumătate dintre bebeluși regurgitează atunci când au reflux. Aceștia sunt cei care traversează această perioadă cu puțin efort și disconfort.

Ce este refluxul silențios la bebeluși

În cazuri mult mai grave, vorbim despre acel reflux care cauzează dureri, afectând calitatea vieții în cazul bebelușilor. Cei care regurgitează sunt diagnosticați cu reflux, însă există și micuți care nu ajung la acest pas. Acest semn are denumirea de reflux silențios.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Bebelușii care experimentează refluxul silențios prezintă și alte probleme gastrointestinale. Aceștia sunt hrăniți și îngrijiți deficitar. Pentru că nu regurgitează, simptomele pot fi confundate cu cele ale colicilor și tratamentul este administrat incorect.

Care sunt cazuele refluxului silențios la bebeluși

Refluxul are loc atunci când conținutul din stomac revine pe esofag. Bebelușii care regurgitează vor împrăștia lapte matern sau formula, după caz. Pentru cei cu reflux silențios, conținutul rămâne blocat în esofag.

Motivul pentru care bebelușii au reflux este pentru că se nasc cu mușchii sfincterului esofagian prea puțin dezvoltați. Sunt mușchii responsabili pentru închiderea și deschiderea esofagului pentru a permite trecerea fluidelor. Refluxul este întâlnit adesea la nou-născuți, din moment ce acești mușchi tind să crească pe măsură ce timpul trece.

Bebelușii cu probleme neurologice sau născuți prematur au un risc crescut de reflux pe o perioadă mai lungă de timp. Refluxul dispare de la sine în primul an de viață, dar câteodată este nevoie de intervenții medicale în acest sens.

Simptomele refluxului silențios la bebeluși

Micuții care prezintă simptome ale refluxului silențios nu regurgitează după masă. Au probleme în a fi hrăniți, ceea ce întârzie creșterea în greutate și pierderea grăsimilor sănătoase. În cazuri foarte grave vorbim și despre malnutriție. Creșterea inadecvată și menținerea unei greutăți optime pe parcursul copilăriei poate fi un semn al refluxului.

Reclamă

Există câteva simptome pe care le poți lua în considerare în cazul în care bebelușul se confruntă cu reflux silențios. Printre acestea se numără: iritabilitate, probleme cu somnul, congestie nazală, strănut cronic, arcuirea spatelui în timpul hrănirii, refuzul hraneri, apnee, respirație șuierătoare.

Tratamentul în cazul refluxului silențios la bebeluși

Dacă consideri că cel mic are reflux silențios, este important să discuți fiecare pas cu medicul pediatru. Acesta va putea determina dacă simptomele pot fi controlate sau este nevoie de intervenție medicală. Există câteva strategii care pot alina bebelușii cu reflux silențios.

Porții mai mici și dese

Hrănirea unui bebeluș cu reflux silențios poate fi cu adevărat o provocare. Cei care sunt hrăniți la sân pot traversa mai ușor această perioadă. De asemenea, nu este recomandată hrana formată din lapte praf. Este important ca cel mic să fie hrănit o dată la două-trei ore în momentele de veghe. Poate ai putea să reduci și numărul de porții pe care i le oferi.

Caută tetine cu găuri mai mici pentru a-i fi de ajutor bebelușului în acest sens. Există sticle care sunt special create pentru a reduce aerul care intră în gura nou-născutului atunci când este hrănit.

Reclamă

Ține bebelușul în poziția verticală după masă

Dacă ții copilul în poziție verticală atunci când îl hrănești, dar și la 30 de minute după masă se pot reduce simptomele refluxului. Dacă îl lași la joacă sau la somn imediat după hrană este posibil să regurgiteze sau să aibă arsuri stomacale. Evită să lași bebelușul în scaunul de mașină sau pe un scaun de masă și nu-i permite să se “lenevească” imediat după hrănire. Acest lucru poate cauza compresie abdominală.

Nu aștepta până la sfârșitul mesei pentru ca bebelușul să râgâie, arată Parents.com. Ajută-l în acest sens de mai multe ori în timpul mesei. Preferabil de două ori pentru a minimiza presiunea gastrică și disconfortul.

Pediatrii recomandă să aștepți până la vârsta de 6 luni pentru a-i oferi mâncare solidă. Dacă bebelușul prezită simptome de reflux, întreabă medicul dacă îi poți introduce în dietă cereale. Le poți adăuga în laptele pe care i-l oferi doar dacă există recomandări precise în acest sens.

Modificări în dieta mamei

Dacă alăptezi, poate fi de ajutor să știi că o anumită cantitate din ceea ce consumi ajunge și în laptele matern. Așa cum anumite băuturi sau mâncăruri îți pot crea disconfort, același lucru se aplică și în cazul bebelușilor. Cafeina, ciocolata sau usturoiul pot provoca reflux. Cel mic poate avea intoleranță și la produsele de soia sau chiar ouă, spun cei de la Healthline.com.

Dacă observi o modificare în comportamentul bebelușului după ce consumi anumite alimente, consideră că acestea trebuie eliminate din dieta ta. Poate ar fi bine să te gândești la schimbări și în cazul anumitor obiceiuri de hrănire. Similar, angorjarea sânilor poate să creeze dificultăți pentru bebeluș să se relaxeze. Rezultă astfel că vor înghiți mai mult aer.

Cei mai mulți bebeluși vor scăpa de reflux până la vârsta de 12 luni. Există și situații excepționale cât situația durează 18 luni. Indiferent de situație, nu uita să discuți fiecare etapă cu medicul pediatru sau cel care se ocupă de nou-născut. Îngrijorările despre procesul de hrănire sau creștere necesită evaluare imediată.

Te-ar mai putea interesa și
o mămică care ține mâinile pe burtică pentru a simți primele mișcări ale bebelușului
Primele mișcări ale bebelușului: la câte săptămâni apar
Primele mișcări ale bebelușului: la câte săptămâni apar
O mămică care ține două degete cu pantofi în miniatură pe burtica ei
Bebelușul poate să simtă atunci când mămica își mângâie burtica? Tot ce trebuie să știi despre mișcările fetale
Bebelușul poate să simtă atunci când mămica își mângâie burtica? Tot ce trebuie să știi despre mișcările fetale
O mămică care îi oferă copilului ei o linguriță cu vitamina C
Vitamina C pentru bebeluși. Când este recomandat să o administrezi
Vitamina C pentru bebeluși. Când este recomandat să o administrezi
Reclamă
Recomandări DePărinți.ro
1
Femeie însărcinată, îmbrăcată cu o bluză mov și pantaloni albi, care stă în living, având în spate un televizor, puțin aplecată, ținând o mână pe spate și una sub burtă, ilustrând înțepăturile vaginale în sarcină
Înțepăturile vaginale în sarcină. Care sunt cauzele acestora și când să discuți cu un medic
Atunci când te apropii de sfârșitul sarcinii, te poți confrunta cu diferite tipuri de simptome, mai mult sau mai puțin ciudate. De exemplu, la un moment dat, poți simți o înțepătură fulgerătoare în vagin, care durează mai puțin de un......
Înțepăturile vaginale în sarcină. Care sunt cauzele acestora și când să discuți cu un medic
2
O fetiță care își pune apă de la robinet
Doar două lichide sunt sănătoase pentru copii. Care sunt pericolele ascunse în sucurile din fructe
Alimentația copiilor trebuie să constea în alimente sănătoase. Dar contează la fel de mult și ceea ce le pui în pahar. Dacă cei mici consumă o mulțime sucuri cu și din fructe, atunci este timpul să regândești aportul lor de lichide,......
Doar două lichide sunt sănătoase pentru copii. Care sunt pericolele ascunse în sucurile din fructe
3
Mămică, îmbrăcată un tricou gri cu text în jurul pieptului, ține în brațe un bebeluș care plânge, ilustrând de ce își arcuiesc bebelușii spatele
De ce își arcuiesc bebelușii spatele
Pe lângă faptul că plâng atunci când îi supără ceva pe bebeluși, mai fac un gest, destul de înfricoșător pentru părinți, și anume își arcuiesc spatele. Acest lucru este absolut normal, mai ales că până învață să vorbească......
De ce își arcuiesc bebelușii spatele
4
Copil, îmbrăcat cu un tricou roșu și pantaloni gri, care stă așezat pe o canapea bej și se ține cu ambele mâini de gură, ilustrând copilul vomită după ce i-ai dat medicamentul
Copilul vomită după ce i-ai dat medicamentul. Ce este de făcut în acest caz
Atunci când copii se îmbolnăvesc, pediatrul le poate prescrie anumite medicamente. Deși acestea sunt eficiente, pe unii copii îi pot face să vomite, iar acest lucru este destul de frecvent. De aceea, atunci când copilul vomită după ce i-ai......
Copilul vomită după ce i-ai dat medicamentul. Ce este de făcut în acest caz
5
Un bol plin cu cuburi de mere glazurate cu scorțișoară
Mere cu scorțișoară. Desertul preferat al copiilor
Rețeta de mere cu scorțișoară este ideală pentru zilele în care îți dorești un desert simplu, rapid și sănătos pentru micuțul tău. Merele cu scorțișoară pot fi incluse într-o mulțime de alte deserturi sau pot fi servite ca atare.......
Mere cu scorțișoară. Desertul preferat al copiilor
Cele mai noi
O familie formată din patru memrbii construiește un om de zăpadă
13:52
Top destinații de iarnă în România pentru familii care au copii mici
Top destinații de iarnă în România pentru familii care au copii mici
Mama vorbește îngrijorată al telefon în timp ce-și ține bebelușul care plânge în brațe
4 decembrie, 06:18
6 comportamente ciudate ale bebelușilor, explicate de specialiști
6 comportamente ciudate ale bebelușilor, explicate de specialiști
Fetiță merge singură la școală
2 decembrie, 07:45
Semne că al tău copil este pregătit să meargă singur la școală
Semne că al tău copil este pregătit să meargă singur la școală
Fetița refuză să mănânce legumele din farfurie
2 decembrie, 06:32
4 comentarii care afectează relația copilului cu mâncarea, conform experților nutriționiști
4 comentarii care afectează relația copilului cu mâncarea, conform experților nutriționiști
Fetița îi spune mamei ceva la ureche
1 decembrie, 07:47
4 afirmații ale copiilor pe care nu trebuie să le ignori niciodată
4 afirmații ale copiilor pe care nu trebuie să le ignori niciodată
Femeie surprinsă, stă pe podea cu testul de sarcină în mână
1 decembrie, 06:47
Ce înseamnă că ai un test de sarcină pozitiv după un avort spontan
Ce înseamnă că ai un test de sarcină pozitiv după un avort spontan
Închide