Reclamă

Ce este refluxul silențios la bebeluși. Care sunt semnele și cum poți preveni această situație

Nou-născuții traversează mai multe etape pe măsură ce cresc. Află ce este refluxul silențios la bebeluși și vezi cum îl poți preveni. În articol de mai jos am adunat mai multe păreri ale specialiștilor pentru a te ajuta în orice moment, indiferent de situația pe care o traversezi.

Micuț care plânge și stă jos pe un fundal gri și o poză alb-negru
Află ce este refluxul silențios la bebeluși și vezi cum îl poți preveni. În articol de mai jos am adunat mai multe păreri ale specialiștilor pentru a te ajuta în orice moment, indiferent de situația pe care o traversezi / Shutterstock

Regurgitarea este normală la bebeluși, mai ales la cei cu reflux. Acesta are loc în primele două luni de viață. Mai mult de jumătate dintre bebeluși regurgitează atunci când au reflux. Aceștia sunt cei care traversează această perioadă cu puțin efort și disconfort.

Ce este refluxul silențios la bebeluși

În cazuri mult mai grave, vorbim despre acel reflux care cauzează dureri, afectând calitatea vieții în cazul bebelușilor. Cei care regurgitează sunt diagnosticați cu reflux, însă există și micuți care nu ajung la acest pas. Acest semn are denumirea de reflux silențios.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Bebelușii care experimentează refluxul silențios prezintă și alte probleme gastrointestinale. Aceștia sunt hrăniți și îngrijiți deficitar. Pentru că nu regurgitează, simptomele pot fi confundate cu cele ale colicilor și tratamentul este administrat incorect.

Care sunt cazuele refluxului silențios la bebeluși

Refluxul are loc atunci când conținutul din stomac revine pe esofag. Bebelușii care regurgitează vor împrăștia lapte matern sau formula, după caz. Pentru cei cu reflux silențios, conținutul rămâne blocat în esofag.

Motivul pentru care bebelușii au reflux este pentru că se nasc cu mușchii sfincterului esofagian prea puțin dezvoltați. Sunt mușchii responsabili pentru închiderea și deschiderea esofagului pentru a permite trecerea fluidelor. Refluxul este întâlnit adesea la nou-născuți, din moment ce acești mușchi tind să crească pe măsură ce timpul trece.

Bebelușii cu probleme neurologice sau născuți prematur au un risc crescut de reflux pe o perioadă mai lungă de timp. Refluxul dispare de la sine în primul an de viață, dar câteodată este nevoie de intervenții medicale în acest sens.

Simptomele refluxului silențios la bebeluși

Micuții care prezintă simptome ale refluxului silențios nu regurgitează după masă. Au probleme în a fi hrăniți, ceea ce întârzie creșterea în greutate și pierderea grăsimilor sănătoase. În cazuri foarte grave vorbim și despre malnutriție. Creșterea inadecvată și menținerea unei greutăți optime pe parcursul copilăriei poate fi un semn al refluxului.

Reclamă

Există câteva simptome pe care le poți lua în considerare în cazul în care bebelușul se confruntă cu reflux silențios. Printre acestea se numără: iritabilitate, probleme cu somnul, congestie nazală, strănut cronic, arcuirea spatelui în timpul hrănirii, refuzul hraneri, apnee, respirație șuierătoare.

Tratamentul în cazul refluxului silențios la bebeluși

Dacă consideri că cel mic are reflux silențios, este important să discuți fiecare pas cu medicul pediatru. Acesta va putea determina dacă simptomele pot fi controlate sau este nevoie de intervenție medicală. Există câteva strategii care pot alina bebelușii cu reflux silențios.

Porții mai mici și dese

Hrănirea unui bebeluș cu reflux silențios poate fi cu adevărat o provocare. Cei care sunt hrăniți la sân pot traversa mai ușor această perioadă. De asemenea, nu este recomandată hrana formată din lapte praf. Este important ca cel mic să fie hrănit o dată la două-trei ore în momentele de veghe. Poate ai putea să reduci și numărul de porții pe care i le oferi.

Caută tetine cu găuri mai mici pentru a-i fi de ajutor bebelușului în acest sens. Există sticle care sunt special create pentru a reduce aerul care intră în gura nou-născutului atunci când este hrănit.

Reclamă

Ține bebelușul în poziția verticală după masă

Dacă ții copilul în poziție verticală atunci când îl hrănești, dar și la 30 de minute după masă se pot reduce simptomele refluxului. Dacă îl lași la joacă sau la somn imediat după hrană este posibil să regurgiteze sau să aibă arsuri stomacale. Evită să lași bebelușul în scaunul de mașină sau pe un scaun de masă și nu-i permite să se “lenevească” imediat după hrănire. Acest lucru poate cauza compresie abdominală.

Nu aștepta până la sfârșitul mesei pentru ca bebelușul să râgâie, arată Parents.com. Ajută-l în acest sens de mai multe ori în timpul mesei. Preferabil de două ori pentru a minimiza presiunea gastrică și disconfortul.

Pediatrii recomandă să aștepți până la vârsta de 6 luni pentru a-i oferi mâncare solidă. Dacă bebelușul prezită simptome de reflux, întreabă medicul dacă îi poți introduce în dietă cereale. Le poți adăuga în laptele pe care i-l oferi doar dacă există recomandări precise în acest sens.

Modificări în dieta mamei

Dacă alăptezi, poate fi de ajutor să știi că o anumită cantitate din ceea ce consumi ajunge și în laptele matern. Așa cum anumite băuturi sau mâncăruri îți pot crea disconfort, același lucru se aplică și în cazul bebelușilor. Cafeina, ciocolata sau usturoiul pot provoca reflux. Cel mic poate avea intoleranță și la produsele de soia sau chiar ouă, spun cei de la Healthline.com.

Dacă observi o modificare în comportamentul bebelușului după ce consumi anumite alimente, consideră că acestea trebuie eliminate din dieta ta. Poate ar fi bine să te gândești la schimbări și în cazul anumitor obiceiuri de hrănire. Similar, angorjarea sânilor poate să creeze dificultăți pentru bebeluș să se relaxeze. Rezultă astfel că vor înghiți mai mult aer.

Cei mai mulți bebeluși vor scăpa de reflux până la vârsta de 12 luni. Există și situații excepționale cât situația durează 18 luni. Indiferent de situație, nu uita să discuți fiecare etapă cu medicul pediatru sau cel care se ocupă de nou-născut. Îngrijorările despre procesul de hrănire sau creștere necesită evaluare imediată.

Te-ar mai putea interesa și
Pompă pentru sân cu un bebeluș care stă în brațele mamei
Cum să stimulezi lactația, potrivit specialiștilor. Află tot ce nu știai despre acest proces
Cum să stimulezi lactația, potrivit specialiștilor. Află tot ce nu știai despre acest proces
Băiat care stă pe toaletă și se uită în sus pe un fundal deschis la culoare
Remedii pentru constipație la bebeluși și copii mici. Ce spun specialiștii
Remedii pentru constipație la bebeluși și copii mici. Ce spun specialiștii
Bebeluș se joacă pe podea într-o zi luminoasă și un câine este în spatele lui
Ce trebuie să știi despre tremurul la bebeluși. Cum se manifestă și care sunt cauzele
Ce trebuie să știi despre tremurul la bebeluși. Cum se manifestă și care sunt cauzele
Reclamă
Recomandări DePărinți.ro
1
O femeie însărcinată, în patru ipostaze diferite, îmbrăcată cu bluză portocalie și pantaloni roz.
Câte luni înseamnă săptămânile de sarcină. Descoperă etapele prin care vei trece tu și bebelușul tău
Ai rămas însărcinată și ai început documentarea cu privire la evoluția sarcinii și a bebelușului? Descoperă din acest articol câte luni înseamnă săptămânile de sarcină și cum se împarte această perioadă în trimestre. Cu fiecare......
Câte luni înseamnă săptămânile de sarcină. Descoperă etapele prin care vei trece tu și bebelușul tău
2
Adolescenta stă supărată pe podea, cu telefonul în mână
Sadfishing: ce trebuie să știi despre noul trend în rândul adolescenților
Sadfishing-ul este un termen recent apărut care descrie practica de a exagera sau de a inventa probleme emoționale pe rețelele sociale pentru a atrage atenția și simpatia din partea celorlalți. Deși poate părea inofensiv, acest comportament......
Sadfishing: ce trebuie să știi despre noul trend în rândul adolescenților
3
Femeie care aspiră covorul iar câinele stă lângă ea
Cum scăpăm de purici: remedii simple
Dacă te-ai pricopsit cu musafiri nepoftiți precum puricii, ai la îndemână câteva remedii pe care le poți folosi pentru a scăpa de ei. Începe cu aspirarea întregii case, cu spălarea lenjeriilor de pat, dar și cu aplicarea unor remedii......
Cum scăpăm de purici: remedii simple
4
Bebeluș care stă pe spate, pe un pat cu cearșaf alb, în dormitor, doar cu scutec alb pe el, iar mama lui îi ține picioarele ridicate și îl ajută să pedaleze, ilustrând gazele intestinale la bebeluși
Gazele intestinale la bebeluși. Din ce cauză apar și ce remedii poți folosi
Noii părinți sunt absolut surprinși de zgomotele pe care le scot bebelușii în primele săptămâni de viață. Multe dintre ele apar din cauza gazelor intestinale, care îi deranjează, făcându-i neliniștiți și influențându-le somnul și......
Gazele intestinale la bebeluși. Din ce cauză apar și ce remedii poți folosi
5
Femeie însărcinată, îmbrăcată într-un pulover galben, în travaliu, care își ține mâinile pe burtă și sta în mașină, în dreapta, iar soțul ei, care poartă ochelari și este îmbrăcat cu o bluză albă și jeanși și ăși ține mâinile în cap, ilustrând 5 semne că ți s-a rupt apa
5 semne că ți s-a rupt apa și ce să faci când se întâmplă asta
Pe măsură ce se apropie momentul nașterii, trebuie să fii atentă la semnele pe care ți le oferă corpul. Acest lucru te ajută să știi când să mergi la spital. Pe lângă contracții, care sunt din ce în ce mai dese și dureroase, un alt......
5 semne că ți s-a rupt apa și ce să faci când se întâmplă asta
Cele mai noi
Fetiță stă pe umerii mamei și își ține mâinile pe capul acesteia
26 iulie, 07:38
Ce impact are educația permisivă asupra dezvoltării copilului
Ce impact are educația permisivă asupra dezvoltării copilului
Bebeluș care mănâncă singur paste în scaunul de masă
25 iulie, 07:53
Autodiversificarea la bebeluși: sfaturi pentru a lua cea mai bună decizie
Autodiversificarea la bebeluși: sfaturi pentru a lua cea mai bună decizie
Femeie tânără stă singură pe canapea
25 iulie, 06:47
De ce se simt părinții singuri în 2024: iată ce spun studiile despre singurătatea parentală
De ce se simt părinții singuri în 2024: iată ce spun studiile despre singurătatea parentală
Un copil care stă pe un colac portocaliu în piscină
24 iulie, 08:04
Bolile transmise prin apă la sugari și copiii mici. Ce să faci ca să le previi
Bolile transmise prin apă la sugari și copiii mici. Ce să faci ca să le previi
Gravidă ține în mână biletul de avion și pașaportul
23 iulie, 07:39
Zborul în primul trimestru de sarcină: este sau nu indicat
Zborul în primul trimestru de sarcină: este sau nu indicat
Un băiețel care ține în mână două jumătăți de scmohine
23 iulie, 07:13
Când poți introduce smochinele în alimentația copilului. Sfaturi simple și utile pentru diversificare
Când poți introduce smochinele în alimentația copilului. Sfaturi simple și utile pentru diversificare
Închide