Reclamă

Tot ce trebuie să știi despre diversificare: când e indicat să începi, sfaturi utile și tipuri de diversificare

Ghidurile Academiei Americane de Pediatrie recomandă ca bebelușii să primească și alte alimente decât laptele matern sau formulă pentru sugari atunci când au aproximativ 6 luni. Nu este recomandată introducerea alimentelor înainte de vârsta de 4 luni. Ai mai jos tot ce trebuie să știi despre diversificare.

Un bebeluș care stă în scaunul de masă și mănâncă singur
Eexistă semne particulare de care trebuie să ții cont atunci când vrei să începi diversificarea cu bebelușul tău / Shutterstock

Cu toate acestea, e important de menționat că fiecare copil este diferit. Cum știi dacă copilul tău este pregătit pentru alte alimente decât laptele matern sau formula pentru sugari? Iată la ce să fii atentă ca să-ți dai seama dacă copilul tău este pregătit pentru hrana solidă.

Semne care indică că bebelușul este pregătit pentru diversificare

Pe lângă faptul că trebuie să ții cont de regulile trasate de specialiști, reguli valabile pentru toți bebelușii, există și semne particulare de care trebuie să ții cont atunci când vrei să începi diversificarea cu bebelușul tău. Acest lucru se întâmplă uneori mai devreme, alteori mai târziu decât vârsta de luni recomandată de Organizația Mondială a Sănătății. Iată de ce trebuie să ții cont:

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ
  • Stă singur sau cu sprijin.
  • Este capabil să controleze capul și gâtul.
  • Deschide gura când i se oferă mâncare.
  • Înghite mâncarea în loc să o împingă înapoi afară.
  • Aduce obiecte la gură.
  • Încearcă să apuce obiecte mici, cum ar fi jucării sau alimente.
  • Transferă alimentele din față în spatele limbii pentru a le înghiți.
Reclamă

Ce alimente ar trebui să-i prezinți mai întâi copilului tău

Academia Americană de Pediatrie spune că pentru majoritatea copiilor, nu este nevoie să dai alimentele într-o anumită ordine. Copilul poate începe să mănânce alimente solide la aproximativ 6 luni. Până la vârsta de 7 sau 8 luni, copilul poate mânca o varietate de alimente din diferite grupe. Aceste alimente includ cereale pentru sugari, carne sau alte proteine, fructe, legume, cereale, iaurturi, brânzeturi și multe altele.

Dacă copilul mănâncă cereale pentru sugari, este important să-i oferi o gamă variată cum ar fi ovăz, orz și mai multe cereale, în loc de clasicele cereale din orez. Furnizarea integrală de cereale de orez pentru sugari nu este recomandată de Food and Drug Administration, deoarece există riscul ca copiii să fie expuși la arsenic.

Cum ar trebui să-i prezinți bebelușului alimentele

Lasă copilul să încerce la început câte un aliment cu un singur ingredient. Acest lucru te poate ajuta să vezi dacă are probleme cu acel aliment, cum ar fi alergiile alimentare. Așteaptă 3 până la 5 zile între fiecare aliment nou. Înainte să știi, copilul tău va fi pe cale să mănânce și să se bucure de o mulțime de alimente noi.

Specialiștii recomandă să introduci alimentele cu potențial alergic atunci când sunt introduse alte alimente.

Reclamă

Alimentele alergene sunt produsele din lapte de vacă, ouă, pește, crustacee, nuci, arahide, grâu, soia și susan. Nu este recomandat să îi oferi copilului lapte de vacă sau băuturi din soia până când acesta nu este mai mare de 12 luni, dar alte produse din lapte de vacă, cum ar fi iaurtul, pot fi introduse înainte de 12 luni. Dacă copilul are eczeme severe și/sau alergie la ouă, discută cu medicul pediatru când și cum să introduci în siguranță astfel de alimente.

Cum ar trebui să pregătești mâncarea pentru ca copilul să mănânce

La început, este mai ușor pentru bebeluș să mănânce alimente sub formă de piure sau strecurate și foarte netede ca textură. Poate dura o perioadă pentru ca copilul să se adapteze la noile texturi alimentare. La început, bebelușul ar putea tuși sau chiar scuipa alimentele, dar e nevoie de răbdare și perseverență ca cel mic să se adapteze la noile schimbări. Pe măsură ce abilitățile orale ale bebelușului tău se dezvoltă, pot fi introduse alimente mai groase și cu texturi mai dense.

Unele alimente au din păcate pericol de sufocare. Așa că, este important să hrănești copilul cu alimente care au textura potrivită pentru dezvoltarea lui. Pentru a preveni sufocarea, pregătește alimente care pot fi ușor dizolvate cu salivă și care nu necesită mestecare. Hrănește-l pe cel mic cu porții mici și încurajează copilul să mănânce încet. Urmărește întotdeauna copilul în timp ce mănâncă.

Sfaturi pentru prepararea alimentelor

Amestecă cerealele pentru sugari cu lapte matern, formulă sau apă. Textura trebuie să fie netedă și ușor de înghițit pentru copil. Transformă fructele și alte alimente în piure până când acesta este neted. Fructele și legumele tari, cum ar fi merele și morcovii, de obicei trebuie gătite, astfel încât să poată fi ușor transformate în piure.

Gătește mâncarea până când este suficient de moale pentru a se zdrobi ușor cu o furculiță.
Îndepărtează toată grăsimea, pielea și oasele de la carne sau pește, înainte de a o găti.
Scoate semințele și sâmburii tari din fructe și apoi taie fructele în bucăți mici. Taie alimentele în bucăți mici sau felii subțiri în loc de bucăți rotunde, care s-ar putea bloca în căile respiratorii.
Tăie alimentele sferice în bucăți mici, cum ar fi strugurii, cireșele, fructele de pădure și roșiile.
Gătește și macină fin sau zdrobește cerealele integrale de grâu, orz, orez.

Descoperă și câteva reguli de siguranță pe care orice copil trebuie să le știe.

Tot ce trebuie să știi despre diversificare: diversificarea clasică

Diversificarea clasică are o schemă bine stabilită de specialiștii din medicina pediatrică. În primul rând alimentele sunt introduse pe rând în alimentația bebelușului. Acesta sunt oferite sub formă de piure sau suc. Tu ca mamă ești cea care îi oferă copilului mâncarea cu ajutorul unei lingurițe.

După o perioadă în care cel mic s-a obișnuit cu texturile și gestionează bine alimentele oferite, consistența mâncării se poate modifica și poate deveni mai densă. De asemenea, în diversificarea clasică se respectă regula de 3-4 zile între alimente. Tu poți observa potențialele alergii ale bebelușului în acest interval de timp.

Unul dintre avantajele acestui tip de diversificare este că tu poți deține controlul și vei avea o evidență mai clară a cantității de mâncare ingerate. De asemenea, poți evita murdărirea hainelor sau bucătăriei, iar riscul de înec sau sufocare nu este la fel de mare ca la celelalte tipuri de diversificare.

Dezavantajele există și în diversificarea clasică. Din păcate, acest tip nu susține independența bebelușului și se poate obișnui foarte repede să mănânce numai dacă este hrănit de către altcineva. Din cauza faptului că mâncarea este mereu pasată, în diversificarea clasică cel mic va deprinde mai greu reflexul de a mesteca sau poate chiar refuza alimentele dacă textura din piure nu este pe placul lui. Acesta este un semn că poți încerca și alt tip de diversificare. Înainte de a face o alegere, mergi la o discuție amănunțită cu medicul pediatru.

Tot ce trebuie să știi despre diversificare: autodiversificarea BLW

Principiul BLW este de a introduce bebelușul în alimente solide fără a trece prin etapa de piure. Aceasta este o metodă care stimulează autonomia, trezește gustul, promovează învățarea mestecării, dezvoltă motricitatea fină și, de asemenea, reduce riscul blocajelor alimentare.

După o discuție cu medicul pediatru al copilului, este posibil să poți începe să oferi bebelușilor hrană solidă de la vârsta de 6 luni, când aceștia se pot ridica cu sprijinul adulților. În diversificarea BLW alimentele sunt tăiate sub formă de bucăți. Acest lucru se întâmplă indiferent că vorbim de fructe sau legume coapte și bine gătite. Dimensiunea unei bucăți trebuie să fie de mărimea pumnului închis al unui copil.

Tot sub formă de bucăți îi poți oferi bebelușului pâine prăjită, rondele de orez, carne, fâșii de omletă. Acest lucru îi conferă bebelușului tău autonomie. El decide ce vrea să mănânce, făcând acest proces foarte diferit de o introducere clasică a alimentelor.

Dacă ești preocupată de riscul de sufocare, fii liniștită. Dacă bebelușul încearcă să înghită o bucată de mâncare prea mare, reflexul de vomă va muta mâncarea în partea din față a gurii. În acest fel, copilul o poate mesteca din nou. Cu toate acestea, ai grijă să nu oferi alimente pentru bebeluși care nu sunt potrivite pentru BLW. Printre acestea se numără strugurii, afinele, salata verde sau legumele și fructele prea tari. Consultă întotdeauna medicul pentru a te asigura că BLW este potrivit pentru copilul tău.

Tot ce trebuie să știi despre diversificare: diversificarea mixtă

Diversificarea mixtă este o combinație a celor două tipuri de diversificare prezentate mai sus. Aceasta susține oferirea de alimente atât sub formă de piure sau suc, dar și sub formă de bucăți.

La început de diversificare, dar și mai târziu, e foarte important să fii atentă la forma alimentelor pe care i le oferi celui mic, dar și la dimensiuni.

Specialiștii recomandă părinților să apeleze la ajutorul profesioniștilor. Să meargă la cursuri de prim ajutor pentru a învăța cum să-și salveze copiii în caz de înec sau sufocare. Indiferent de tipul de diversificare pe care îl alegi, copilul nu trebuie nicio clipă lăsat nesupravegheat pe durata mesei. Un alt sfat pentru ca diversificarea să fie un succes este ca cel mic să mănânce alături de ceilalți membrii ai familiei măcar mesele principale ale zilei.

Întreabă ceilalți membrii ai familiei dacă sunt alergici la diverse alimente, din păcate terenul alergenic se moștenește. Diversificarea este un punct de bază în creșterea unui copil, așa că oferă-i celui mic timpul de care are nevoie pentru a se obișnui cu alimentele și nu grăbi cu nimic procesul.

Te-ar mai putea interesa și
Mamă, îmbrăcată cu o bluză cu dungi colorate, care stă pe scaun, în bucătărie, în fața unei mese acoperite cu dungi și pătrate albastre și arată cu degetul către fiica ei, îmbrăcată cu o bluză roșie, ilustrând 5 tipuri de reguli de care copiii au nevoie
5 tipuri de reguli de care copiii au nevoie
5 tipuri de reguli de care copiii au nevoie
Doi bebeluși care mănâncă mai multe tipuri de legume, fotografiați pe fundal alb, cu bonete de bucătar, albe, pe cap
Cum îți faci bebelușul să adore mâncarea în 5 pași
Cum îți faci bebelușul să adore mâncarea în 5 pași
Reclamă
Recomandări DePărinți.ro
1
Două asistente lângă un incubator cu gemeni
O femeie de 70 de ani din Uganda a născut gemeni pe care i-a conceput prin FIV
O femeie de 70 de ani din Uganda a născut gemeni pe care i-a conceput prin FIV. Ea a devenit una dintre cele mai bătrâne mame din lume, a declarat un spital din Uganda. În 2019, Yerramatti Mangayamma, în vârstă de 73 de ani, din India, a......
O femeie de 70 de ani din Uganda a născut gemeni pe care i-a conceput prin FIV
2
Bebeluș stă în fund și bea din biberon
Studiu: laptele formulă nu oferă beneficii nutriționale copiilor
Cele mai recente studii efectuate de către Academia Americană de Pediatrie susțin că laptele formulă nu oferă beneficii nutriționale copiilor cu vârste mai mari de 1 an. De altfel, acest tip de lapte praf nu trebuie să îndeplinească......
Studiu: laptele formulă nu oferă beneficii nutriționale copiilor
3
O femeie însărcinată, în patru ipostaze diferite, îmbrăcată cu bluză portocalie și pantaloni roz.
Câte luni înseamnă săptămânile de sarcină. Descoperă etapele prin care vei trece tu și bebelușul tău
Ai rămas însărcinată și ai început documentarea cu privire la evoluția sarcinii și a bebelușului? Descoperă din acest articol câte luni înseamnă săptămânile de sarcină și cum se împarte această perioadă în trimestre. Cu fiecare......
Câte luni înseamnă săptămânile de sarcină. Descoperă etapele prin care vei trece tu și bebelușul tău
4
Bebeluș care stă pe spate, pe un pat cu cearșaf alb, în dormitor, doar cu scutec alb pe el, iar mama lui îi ține picioarele ridicate și îl ajută să pedaleze, ilustrând gazele intestinale la bebeluși
Gazele intestinale la bebeluși. Din ce cauză apar și ce remedii poți folosi
Noii părinți sunt absolut surprinși de zgomotele pe care le scot bebelușii în primele săptămâni de viață. Multe dintre ele apar din cauza gazelor intestinale, care îi deranjează, făcându-i neliniștiți și influențându-le somnul și......
Gazele intestinale la bebeluși. Din ce cauză apar și ce remedii poți folosi
5
Femeie gravidă se află în cabinetul medicului pentru consult
5 semne că o să ai un bebeluș mare
Așteptarea unui bebeluș este unul dintre cele mai emoționante momente din viața unei femei. Pe măsură ce săptămânile de sarcină încep să treacă, apar și întrebările legate de cum va fi bebelușul. Iar una dintre cele mai întâlnite......
5 semne că o să ai un bebeluș mare
Parteneri
Cele mai noi
Tânără femeie se află în cabinetul medicului
07:35
Tot ce trebuie să știi despre menstruație și concepție
Tot ce trebuie să știi despre menstruație și concepție
Bebelușul face baie în cădiță
06:20
Cum îi faci baie nou-născutului
Cum îi faci baie nou-născutului
Mama îi citește bebelușului dintr-o carte
2 decembrie, 06:58
Idei de joacă pentru dezvoltarea vorbirii la bebeluși
Idei de joacă pentru dezvoltarea vorbirii la bebeluși
Proaspeți părinți se uită la bebelușul dintre ei
1 decembrie, 08:21
Cum să eviți conflictele cu partenerul după naștere
Cum să eviți conflictele cu partenerul după naștere
Mama și fetița ei sunt în cabinetul medicului pentru un consult
1 decembrie, 07:13
Vaginita la copii: cauze, simptome, tratament
Vaginita la copii: cauze, simptome, tratament
Gravidă stă pe pat și se ține cu mâna de gât
1 decembrie, 06:45
Durerile de gât în timpul sarcinii: simptome și remedii
Durerile de gât în timpul sarcinii: simptome și remedii
Închide