Reclamă

Tot ce trebuie să știi despre diversificare: când e indicat să începi, sfaturi utile și tipuri de diversificare

Ghidurile Academiei Americane de Pediatrie recomandă ca bebelușii să primească și alte alimente decât laptele matern sau formulă pentru sugari atunci când au aproximativ 6 luni. Nu este recomandată introducerea alimentelor înainte de vârsta de 4 luni. Ai mai jos tot ce trebuie să știi despre diversificare.

Un bebeluș care stă în scaunul de masă și mănâncă singur
Eexistă semne particulare de care trebuie să ții cont atunci când vrei să începi diversificarea cu bebelușul tău / Shutterstock

Cu toate acestea, e important de menționat că fiecare copil este diferit. Cum știi dacă copilul tău este pregătit pentru alte alimente decât laptele matern sau formula pentru sugari? Iată la ce să fii atentă ca să-ți dai seama dacă copilul tău este pregătit pentru hrana solidă.

Semne care indică că bebelușul este pregătit pentru diversificare

Pe lângă faptul că trebuie să ții cont de regulile trasate de specialiști, reguli valabile pentru toți bebelușii, există și semne particulare de care trebuie să ții cont atunci când vrei să începi diversificarea cu bebelușul tău. Acest lucru se întâmplă uneori mai devreme, alteori mai târziu decât vârsta de luni recomandată de Organizația Mondială a Sănătății. Iată de ce trebuie să ții cont:

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ
  • Stă singur sau cu sprijin.
  • Este capabil să controleze capul și gâtul.
  • Deschide gura când i se oferă mâncare.
  • Înghite mâncarea în loc să o împingă înapoi afară.
  • Aduce obiecte la gură.
  • Încearcă să apuce obiecte mici, cum ar fi jucării sau alimente.
  • Transferă alimentele din față în spatele limbii pentru a le înghiți.
Reclamă

Ce alimente ar trebui să-i prezinți mai întâi copilului tău

Academia Americană de Pediatrie spune că pentru majoritatea copiilor, nu este nevoie să dai alimentele într-o anumită ordine. Copilul poate începe să mănânce alimente solide la aproximativ 6 luni. Până la vârsta de 7 sau 8 luni, copilul poate mânca o varietate de alimente din diferite grupe. Aceste alimente includ cereale pentru sugari, carne sau alte proteine, fructe, legume, cereale, iaurturi, brânzeturi și multe altele.

Dacă copilul mănâncă cereale pentru sugari, este important să-i oferi o gamă variată cum ar fi ovăz, orz și mai multe cereale, în loc de clasicele cereale din orez. Furnizarea integrală de cereale de orez pentru sugari nu este recomandată de Food and Drug Administration, deoarece există riscul ca copiii să fie expuși la arsenic.

Cum ar trebui să-i prezinți bebelușului alimentele

Lasă copilul să încerce la început câte un aliment cu un singur ingredient. Acest lucru te poate ajuta să vezi dacă are probleme cu acel aliment, cum ar fi alergiile alimentare. Așteaptă 3 până la 5 zile între fiecare aliment nou. Înainte să știi, copilul tău va fi pe cale să mănânce și să se bucure de o mulțime de alimente noi.

Specialiștii recomandă să introduci alimentele cu potențial alergic atunci când sunt introduse alte alimente.

Reclamă

Alimentele alergene sunt produsele din lapte de vacă, ouă, pește, crustacee, nuci, arahide, grâu, soia și susan. Nu este recomandat să îi oferi copilului lapte de vacă sau băuturi din soia până când acesta nu este mai mare de 12 luni, dar alte produse din lapte de vacă, cum ar fi iaurtul, pot fi introduse înainte de 12 luni. Dacă copilul are eczeme severe și/sau alergie la ouă, discută cu medicul pediatru când și cum să introduci în siguranță astfel de alimente.

Cum ar trebui să pregătești mâncarea pentru ca copilul să mănânce

La început, este mai ușor pentru bebeluș să mănânce alimente sub formă de piure sau strecurate și foarte netede ca textură. Poate dura o perioadă pentru ca copilul să se adapteze la noile texturi alimentare. La început, bebelușul ar putea tuși sau chiar scuipa alimentele, dar e nevoie de răbdare și perseverență ca cel mic să se adapteze la noile schimbări. Pe măsură ce abilitățile orale ale bebelușului tău se dezvoltă, pot fi introduse alimente mai groase și cu texturi mai dense.

Unele alimente au din păcate pericol de sufocare. Așa că, este important să hrănești copilul cu alimente care au textura potrivită pentru dezvoltarea lui. Pentru a preveni sufocarea, pregătește alimente care pot fi ușor dizolvate cu salivă și care nu necesită mestecare. Hrănește-l pe cel mic cu porții mici și încurajează copilul să mănânce încet. Urmărește întotdeauna copilul în timp ce mănâncă.

Sfaturi pentru prepararea alimentelor

Amestecă cerealele pentru sugari cu lapte matern, formulă sau apă. Textura trebuie să fie netedă și ușor de înghițit pentru copil. Transformă fructele și alte alimente în piure până când acesta este neted. Fructele și legumele tari, cum ar fi merele și morcovii, de obicei trebuie gătite, astfel încât să poată fi ușor transformate în piure.

Gătește mâncarea până când este suficient de moale pentru a se zdrobi ușor cu o furculiță.
Îndepărtează toată grăsimea, pielea și oasele de la carne sau pește, înainte de a o găti.
Scoate semințele și sâmburii tari din fructe și apoi taie fructele în bucăți mici. Taie alimentele în bucăți mici sau felii subțiri în loc de bucăți rotunde, care s-ar putea bloca în căile respiratorii.
Tăie alimentele sferice în bucăți mici, cum ar fi strugurii, cireșele, fructele de pădure și roșiile.
Gătește și macină fin sau zdrobește cerealele integrale de grâu, orz, orez.

Descoperă și câteva reguli de siguranță pe care orice copil trebuie să le știe.

Tot ce trebuie să știi despre diversificare: diversificarea clasică

Diversificarea clasică are o schemă bine stabilită de specialiștii din medicina pediatrică. În primul rând alimentele sunt introduse pe rând în alimentația bebelușului. Acesta sunt oferite sub formă de piure sau suc. Tu ca mamă ești cea care îi oferă copilului mâncarea cu ajutorul unei lingurițe.

După o perioadă în care cel mic s-a obișnuit cu texturile și gestionează bine alimentele oferite, consistența mâncării se poate modifica și poate deveni mai densă. De asemenea, în diversificarea clasică se respectă regula de 3-4 zile între alimente. Tu poți observa potențialele alergii ale bebelușului în acest interval de timp.

Unul dintre avantajele acestui tip de diversificare este că tu poți deține controlul și vei avea o evidență mai clară a cantității de mâncare ingerate. De asemenea, poți evita murdărirea hainelor sau bucătăriei, iar riscul de înec sau sufocare nu este la fel de mare ca la celelalte tipuri de diversificare.

Dezavantajele există și în diversificarea clasică. Din păcate, acest tip nu susține independența bebelușului și se poate obișnui foarte repede să mănânce numai dacă este hrănit de către altcineva. Din cauza faptului că mâncarea este mereu pasată, în diversificarea clasică cel mic va deprinde mai greu reflexul de a mesteca sau poate chiar refuza alimentele dacă textura din piure nu este pe placul lui. Acesta este un semn că poți încerca și alt tip de diversificare. Înainte de a face o alegere, mergi la o discuție amănunțită cu medicul pediatru.

Tot ce trebuie să știi despre diversificare: autodiversificarea BLW

Principiul BLW este de a introduce bebelușul în alimente solide fără a trece prin etapa de piure. Aceasta este o metodă care stimulează autonomia, trezește gustul, promovează învățarea mestecării, dezvoltă motricitatea fină și, de asemenea, reduce riscul blocajelor alimentare.

După o discuție cu medicul pediatru al copilului, este posibil să poți începe să oferi bebelușilor hrană solidă de la vârsta de 6 luni, când aceștia se pot ridica cu sprijinul adulților. În diversificarea BLW alimentele sunt tăiate sub formă de bucăți. Acest lucru se întâmplă indiferent că vorbim de fructe sau legume coapte și bine gătite. Dimensiunea unei bucăți trebuie să fie de mărimea pumnului închis al unui copil.

Tot sub formă de bucăți îi poți oferi bebelușului pâine prăjită, rondele de orez, carne, fâșii de omletă. Acest lucru îi conferă bebelușului tău autonomie. El decide ce vrea să mănânce, făcând acest proces foarte diferit de o introducere clasică a alimentelor.

Dacă ești preocupată de riscul de sufocare, fii liniștită. Dacă bebelușul încearcă să înghită o bucată de mâncare prea mare, reflexul de vomă va muta mâncarea în partea din față a gurii. În acest fel, copilul o poate mesteca din nou. Cu toate acestea, ai grijă să nu oferi alimente pentru bebeluși care nu sunt potrivite pentru BLW. Printre acestea se numără strugurii, afinele, salata verde sau legumele și fructele prea tari. Consultă întotdeauna medicul pentru a te asigura că BLW este potrivit pentru copilul tău.

Tot ce trebuie să știi despre diversificare: diversificarea mixtă

Diversificarea mixtă este o combinație a celor două tipuri de diversificare prezentate mai sus. Aceasta susține oferirea de alimente atât sub formă de piure sau suc, dar și sub formă de bucăți.

La început de diversificare, dar și mai târziu, e foarte important să fii atentă la forma alimentelor pe care i le oferi celui mic, dar și la dimensiuni.

Specialiștii recomandă părinților să apeleze la ajutorul profesioniștilor. Să meargă la cursuri de prim ajutor pentru a învăța cum să-și salveze copiii în caz de înec sau sufocare. Indiferent de tipul de diversificare pe care îl alegi, copilul nu trebuie nicio clipă lăsat nesupravegheat pe durata mesei. Un alt sfat pentru ca diversificarea să fie un succes este ca cel mic să mănânce alături de ceilalți membrii ai familiei măcar mesele principale ale zilei.

Întreabă ceilalți membrii ai familiei dacă sunt alergici la diverse alimente, din păcate terenul alergenic se moștenește. Diversificarea este un punct de bază în creșterea unui copil, așa că oferă-i celui mic timpul de care are nevoie pentru a se obișnui cu alimentele și nu grăbi cu nimic procesul.

Te-ar mai putea interesa și
Bebeluș se uită la o lingură cu miere de albine
Mierea de albine în dieta bebelușului: când poate mânca și ce beneficii are pentru copii
Mierea de albine în dieta bebelușului: când poate mânca și ce beneficii are pentru copii
O mamă și o fiică în timp ce stau pe o saltea și se uită împreună la un telefon pentru a ilustra cum să-ți ajuți copilul născut în era digitală
Cum să-ți ajuți copilul născut în era digitală. Sfaturi utile pentru orice părinte
Cum să-ți ajuți copilul născut în era digitală. Sfaturi utile pentru orice părinte
Mamă, îmbrăcată cu o bluză cu dungi colorate, care stă pe scaun, în bucătărie, în fața unei mese acoperite cu dungi și pătrate albastre și arată cu degetul către fiica ei, îmbrăcată cu o bluză roșie, ilustrând 5 tipuri de reguli de care copiii au nevoie
5 tipuri de reguli de care copiii au nevoie
5 tipuri de reguli de care copiii au nevoie
Reclamă
Recomandări DePărinți.ro
1
Mai multe bioșe cu căpșuni puse pe un grătar alături de câteva flori albe
Brioșe cu căpșuni. Rețeta sănătoasă pentru copii
Sezonul căpșunilor a început, iar tu poți să prepari o rețetă delicioasă și sănătoasă de brioșe cu căpșuni. Brioșele sunt moi, dulci și pot fi puse cu succes în pachețelul de la școală al copilului tău. Nu vei avea nevoie de......
Brioșe cu căpșuni. Rețeta sănătoasă pentru copii
2
articol cu video
Dorina Codreanu și Laura Cosoi, împreună, elegante, la interviul DePărinți.ro
Dorina Codreanu a discutat despre infertilitate la DePărinți.ro | Parenting 2.0 cu Laura Cosoi. Care sunt soluțiile pentru a obține o sarcină
Dorina Codreanu a discutat despre infertilitate la DePărinți.ro | Parenting 2.0 cu Laura Cosoi. Invitata vedetei este medic primar obstetrică și ginecologie, doctor în științe medicale specializat în infertilitate și reproducere asistată.......
Dorina Codreanu a discutat despre infertilitate la DePărinți.ro | Parenting 2.0 cu Laura Cosoi. Care sunt soluțiile pentru a obține o sarcină
3
O femeie însărcinată, în patru ipostaze diferite, îmbrăcată cu bluză portocalie și pantaloni roz.
Câte luni înseamnă săptămânile de sarcină. Descoperă etapele prin care vei trece tu și bebelușul tău
Ai rămas însărcinată și ai început documentarea cu privire la evoluția sarcinii și a bebelușului? Descoperă din acest articol câte luni înseamnă săptămânile de sarcină și cum se împarte această perioadă în trimestre. Cu fiecare......
Câte luni înseamnă săptămânile de sarcină. Descoperă etapele prin care vei trece tu și bebelușul tău
4
Botoșei roz și bleu, așezați pe o pătură albă, pufoasă, ilustrând Semne că poți avea fată sau băiat
Semne că poți avea fată sau băiat. Ce au constatat specialiștii
După ce ai aflat că ești însărcinată, poate că primul lucru la care te gândești este să afli care va fi sexul bebelușului. Poate fi destul de distractiv să pui în aplicare diferite practici din popor sau să iei în considerare......
Semne că poți avea fată sau băiat. Ce au constatat specialiștii
5
Femeie însărcinată cu tricou bleu si bluza ridicată, lăsând să se vadă burta, cu o mână cu care își atinge burta și ân cealaltă ține un ceas
Calculatorul de sarcină. Tot ce trebuie să știi despre el
Dacă ai făcut un test de sarcină și a ieșit pozitiv, cel mai probabil, până vei ajunge la medic, vei dori să afli puțin mai multe despre ce se întâmplă în continuare. Pentru asta poți consulta calculatorul de sarcină, care te ajută......
Calculatorul de sarcină. Tot ce trebuie să știi despre el
Parteneri
Cele mai noi
articol cu video
Lorina Buga, alături de Laura Cosoi, în platoul DePărinți.ro
15 mai, 10:29
Lorina Buga a explicat ce este psihosomatica la DePărinți.ro | Parenting 2.0 cu Laura Cosoi. Cum poate ajuta în rezolvarea depresiei postpartum
Lorina Buga a explicat ce este psihosomatica la DePărinți.ro | Parenting 2.0 cu Laura Cosoi. Cum poate ajuta în rezolvarea depresiei postpartum
O farfurie pe care se află mai multe clătite cu căpșuni pregătite pentru copii
15 mai, 07:55
Clătite cu căpșuni. O rețetă îndrăgită de orice copil
Clătite cu căpșuni. O rețetă îndrăgită de orice copil
Gravidă ține în mâini două suzete de culori diferite
15 mai, 07:01
Fetiță sau băiat: când poți afla sexul bebelușului
Fetiță sau băiat: când poți afla sexul bebelușului
O femeie însărcinată cu mâna pe burtă
14 mai, 08:12
Care este momentul în care poți pierde dopul gelatinos: de ce se elimină
Care este momentul în care poți pierde dopul gelatinos: de ce se elimină
O mamă care stă cu cei trei copii în timp ce încearcă să și calce
14 mai, 08:06
Ce este sindromul copilului mijlociu și cum să îi protejezi personalitatea
Ce este sindromul copilului mijlociu și cum să îi protejezi personalitatea
Mama stă de vorbă pe canapea cu fiica ei
14 mai, 07:24
Comunicarea deschisă: cum încurajezi copilul să vorbească sincer cu tine
Comunicarea deschisă: cum încurajezi copilul să vorbească sincer cu tine
Închide