O dietă sănătoasă ar trebui să includă cantitățile recomandate de calciu, fier, potasiu și vitaminele A și D. Mamele care alăptează ar trebui să se străduiască să obțină acești nutrienți dintr-o varietate de alimente, deoarece beneficiile unei alimentații diversificate se va vedea mai târziu, când bebelușul o să fie pregătit să consume mâncare solidă.
Ce ai voie și ce nu ai voie să mănânci când alăptezi
Femeile care alăptează ar trebui să mănânce atât numărul potrivit de calorii, cât și alimentele potrivite. De obicei, mamele au nevoie de un plus de 450 până la 500 de calorii pe zi pentru a-și susține nevoile organismului pe timpul alăptării.
Ce ai voie să mănânci când alăptezi
În ceea ce privește alimentele recomandate în timpul alăptării, iată câteva tipuri de produse și nutrienți pe care ar trebui să îi ai în dieta zilnică.
Proteinele sunt o componentă importantă a dietei unei femei care alăptează. Majoritatea mamelor au nevoie de 25 de grame de proteine în plus în fiecare zi. Sursele bune de proteine sunt carnea slabă de vită și porc, fasolea, mazărea, nucile și semințele.
De asemenea, specialiștii recomandă ca femeile care alăptează să consume trei căni de legume pe zi. Legumele sunt pline de nutrienți, vitamine și antioxidanți. Cele mai bune opțiuni sunt morcovii, roșiile, spanacul, ardeiul roșu dulce, kale și cartofii dulci.
Consumul de multe lactate poate ajuta și el la refacerea calciului pe care sarcina și alăptarea îl pot extrage din oase. Mamele ar trebui să primească trei sau mai multe căni de produse lactate pe zi. Ele pot consuma lapte, brânză și iaurt.
Cerealele, în special cerealele integrale, oferă mamelor care alăptează mulți nutrienți importanți. Orezul, pâinea, pastele și fulgii de ovăz sunt surse bune. Consumul de 200 de grame de cereale pe zi este un obiectiv bun.
Nu numai că fructele sunt bogate în nutrienți, inclusiv vitamina A, vitamina C și potasiu, dar ele pot ajuta și la ameliorarea constipației, pe care unele femei o experimentează după naștere. Sunt recomandate două căni de fructe, iar printre cele mai recomandate sunt bananele, portocalele, grapefruitul, caisele, pepenele galben, mango și prunele uscate.
Deși apa nu este neapărat un aliment, este important ca femeile care alăptează să se hidrateze constant. Un obiectiv bun este să bea 12 pahare de apă pe zi.
Ce nu ai voie să mănânci când alăptezi
În timp ce mamele care alăptează pot și ar trebui să se bucure de o mare varietate de produse alimentare în dieta lor, există anumite produse care nu sunt recomandate în timp ce-și hrănesc bebelușii la sân.
Alimentele de care trebuie să stai departe atunci când alăptezi sunt cele de mai jos.
Cafea și ceai. O parte din cofeina din cafeaua și ceaiul pe care le bei va ajunge în laptele matern și poate îngreuna somnul copilului. De asemenea, poate îngreuna și propriul tău somn.
Varză, broccoli și alte alimente care pot provoca gaze intestinale. Dacă un anumit aliment îți provoacă gaze, poate produce aceeași reacție la copilul tău. Dacă oricum copilul tău se confruntă cu colici sau gaze, consumul acestor alimente atunci când alăptează nu îl ajută deloc în ameliorarea simptomelor.
Unele tipuri de pește, cum ar fi macroul și peștele-spadă, au niveluri mai ridicate de mercur, care poate apărea în laptele matern. Dacă ai de gând să mănânci pește, ar trebui să consumi alte tipuri, cum ar fi păstrăvul, care au un nivel mai scăzut de mercur și să nu mănânci mai mult de 170 de grame de pește de două ori pe săptămână.
Cofeina din ciocolată, dar și faptul că poate avea efect laxativ asupra bebelușilor înseamnă ca ar trebui sa o eviți sau să o consumi în cantități mici.
Laptele matern preia aromele alimentelor pe care le-ai consumat și multor bebeluși nu le place gustul usturoiului. În unele cazuri, îi poate determina să refuze să se hrănească.
Menta, salvia și pătrunjelul pot avea un impact negativ asupra cantității de lapte matern. Cel mai bine este să minimizezi consumul lor, mai ales dacă crezi că bebelușul nu primește suficient lapte matern când stă la sân.
Ce fructe sunt recomandate în timpul alăptării
Fructele sunt bogate în nutrienți și reprezintă o sursă bună de lichide. Susținerea organismului cu aceste vitamine și minerale este esențială pentru a menține o cantitate suficientă de lapte.
Fructele bogate în apă, cum ar fi pepenele verde sau pepenele galben sunt bogate în lichide. Ele conțin de asemenea cantități importante de vitamina K, potasiu, magneziu și niacină. Deoarece hidratarea este o piesă esențială pentru a produce mai mult lapte matern, consumul acestor fructe hidratante poate susține aportul de lapte.
Fructele bogate în fibre, cum ar fi zmeura, perele, merele și portocalele oferă fibre solubile și insolubile. Fibrele ajută la stimularea mișcărilor intestinale și ameliorează constipația. El pot reprezenta o mare problemă pentru mamele care tocmai au născut și care alăptează.
Fibrele ajută, de asemenea, la promovarea sănătății intestinale bune, acționând ca un prebiotic, care este materialul de care probioticele au nevoie pentru a se dezvolta în intestin.
Avocado este și el un fruct grozav pentru alăptare. Este bogat în grăsimi și oferă energie de calitate mamelor care alăptează. Avocado conține, de asemenea, vitamine solubile în grăsimi, cum ar fi vitamina E, magneziu care ajută la susținerea unui somn odihnitor și potasiu care ajută la menținerea tensiunii arteriale.