Reclamă

Ce ai voie și ce nu ai voie să mănânci când alăptezi: sfaturile specialiștilor

Mâncatul sănătos în timpul alăptării aduce beneficii atât mamei, cât și bebelușilor lor. Dar la ce trebuie să fii atentă atunci când mănânci? Ce ai voie și ce nu ai voie să mănânci când alăptezi, sfaturi de la specialiștii în nutriție.

O femeie care își alăptează bebelușul
Proteinele sunt o componentă importantă a dietei unei femei care alăptează / Shutterstock

O dietă sănătoasă ar trebui să includă cantitățile recomandate de calciu, fier, potasiu și vitaminele A și D. Mamele care alăptează ar trebui să se străduiască să obțină acești nutrienți dintr-o varietate de alimente, deoarece beneficiile unei alimentații diversificate se va vedea mai târziu, când bebelușul o să fie pregătit să consume mâncare solidă.

Ce ai voie și ce nu ai voie să mănânci când alăptezi

Femeile care alăptează ar trebui să mănânce atât numărul potrivit de calorii, cât și alimentele potrivite. De obicei, mamele au nevoie de un plus de 450 până la 500 de calorii pe zi pentru a-și susține nevoile organismului pe timpul alăptării.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ
Reclamă

Ce ai voie să mănânci când alăptezi

În ceea ce privește alimentele recomandate în timpul alăptării, iată câteva tipuri de produse și nutrienți pe care ar trebui să îi ai în dieta zilnică.

Proteinele sunt o componentă importantă a dietei unei femei care alăptează. Majoritatea mamelor au nevoie de 25 de grame de proteine ​​în plus în fiecare zi. Sursele bune de proteine ​​sunt carnea slabă de vită și porc, fasolea, mazărea, nucile și semințele.

De asemenea, specialiștii recomandă ca femeile care alăptează să consume trei căni de legume pe zi. Legumele sunt pline de nutrienți, vitamine și antioxidanți. Cele mai bune opțiuni sunt morcovii, roșiile, spanacul, ardeiul roșu dulce, kale și cartofii dulci.

Consumul de multe lactate poate ajuta și el la refacerea calciului pe care sarcina și alăptarea îl pot extrage din oase. Mamele ar trebui să primească trei sau mai multe căni de produse lactate pe zi. Ele pot consuma lapte, brânză și iaurt.

Cerealele, în special cerealele integrale, oferă mamelor care alăptează mulți nutrienți importanți. Orezul, pâinea, pastele și fulgii de ovăz sunt surse bune. Consumul de 200 de grame de cereale pe zi este un obiectiv bun.

Reclamă

Nu numai că fructele sunt bogate în nutrienți, inclusiv vitamina A, vitamina C și potasiu, dar ele pot ajuta și la ameliorarea constipației, pe care unele femei o experimentează după naștere. Sunt recomandate două căni de fructe, iar printre cele mai recomandate sunt bananele, portocalele, grapefruitul, caisele, pepenele galben, mango și prunele uscate.

Deși apa nu este neapărat un aliment, este important ca femeile care alăptează să se hidrateze constant. Un obiectiv bun este să bea 12 pahare de apă pe zi.

Ce nu ai voie să mănânci când alăptezi

În timp ce mamele care alăptează pot și ar trebui să se bucure de o mare varietate de produse alimentare în dieta lor, există anumite produse care nu sunt recomandate în timp ce-și hrănesc bebelușii la sân.

Alimentele de care trebuie să stai departe atunci când alăptezi sunt cele de mai jos.

Cafea și ceai. O parte din cofeina din cafeaua și ceaiul pe care le bei va ajunge în laptele matern și poate îngreuna somnul copilului. De asemenea, poate îngreuna și propriul tău somn.

Varză, broccoli și alte alimente care pot provoca gaze intestinale. Dacă un anumit aliment îți provoacă gaze, poate produce aceeași reacție la copilul tău. Dacă oricum copilul tău se confruntă cu colici sau gaze, consumul acestor alimente atunci când alăptează nu îl ajută deloc în ameliorarea simptomelor.

Unele tipuri de pește, cum ar fi macroul și peștele-spadă, au niveluri mai ridicate de mercur, care poate apărea în laptele matern. Dacă ai de gând să mănânci pește, ar trebui să consumi alte tipuri, cum ar fi păstrăvul, care au un nivel mai scăzut de mercur și să nu mănânci mai mult de 170 de grame de pește de două ori pe săptămână.

Cofeina din ciocolată, dar și faptul că poate avea efect laxativ asupra bebelușilor înseamnă ca ar trebui sa o eviți sau să o consumi în cantități mici.

Laptele matern preia aromele alimentelor pe care le-ai consumat și multor bebeluși nu le place gustul usturoiului. În unele cazuri, îi poate determina să refuze să se hrănească.

Menta, salvia și pătrunjelul pot avea un impact negativ asupra cantității de lapte matern. Cel mai bine este să minimizezi consumul lor, mai ales dacă crezi că bebelușul nu primește suficient lapte matern când stă la sân.

Ce fructe sunt recomandate în timpul alăptării

Fructele sunt bogate în nutrienți și reprezintă o sursă bună de lichide. Susținerea organismului cu aceste vitamine și minerale este esențială pentru a menține o cantitate suficientă de lapte.

Fructele bogate în apă, cum ar fi pepenele verde sau pepenele galben sunt bogate în lichide. Ele conțin de asemenea cantități importante de vitamina K, potasiu, magneziu și niacină. Deoarece hidratarea este o piesă esențială pentru a produce mai mult lapte matern, consumul acestor fructe hidratante poate susține aportul de lapte.

Fructele bogate în fibre, cum ar fi zmeura, perele, merele și portocalele oferă fibre solubile și insolubile. Fibrele ajută la stimularea mișcărilor intestinale și ameliorează constipația. El pot reprezenta o mare problemă pentru mamele care tocmai au născut și care alăptează.

Fibrele ajută, de asemenea, la promovarea sănătății intestinale bune, acționând ca un prebiotic, care este materialul de care probioticele au nevoie pentru a se dezvolta în intestin.

Avocado este și el un fruct grozav pentru alăptare. Este bogat în grăsimi și oferă energie de calitate mamelor care alăptează. Avocado conține, de asemenea, vitamine solubile în grăsimi, cum ar fi vitamina E, magneziu care ajută la susținerea unui somn odihnitor și potasiu care ajută la menținerea tensiunii arteriale.

Te-ar mai putea interesa și
Un bol albastru în care se află mai multe chifteluțe cu broccoli
Chifteluțe de broccoli pentru copii. Rețeta unei gustări simple și sănătoase
Chifteluțe de broccoli pentru copii. Rețeta unei gustări simple și sănătoase
O femeie care stă în fața unui blat de bucătărie cu câteva alimente recomandate în timpul sarcinii
Alimente recomandate în timpul sarcinii. Cum poți să-i oferi corpului tău toți nutrienții de care are nevoie
Alimente recomandate în timpul sarcinii. Cum poți să-i oferi corpului tău toți nutrienții de care are nevoie
O femeie însărcinată care poartă o rochie neagră și ține un cățel de usturoi în palmă
Consumul de usturoi în timpul sarcinii: beneficii și contraindicații
Consumul de usturoi în timpul sarcinii: beneficii și contraindicații
Reclamă
Recomandări DePărinți.ro
1
Copii în sala de clasă care dau test
Ce este Concursul Comper și cum îi ajută pe copii să își dezvolte abilitățile
Concursul Comper este una dintre cele mai cunoscute competiții educative din România, dedicată elevilor din clasele primare și gimnaziale. Acest concurs se desfășoară anual și este conceput pentru a stimula dorința de învățare,......
Ce este Concursul Comper și cum îi ajută pe copii să își dezvolte abilitățile
2
Femeie însărcinată, îmbrăcată cu o bluză mov și pantaloni albi, care stă în living, având în spate un televizor, puțin aplecată, ținând o mână pe spate și una sub burtă, ilustrând înțepăturile vaginale în sarcină
Înțepăturile vaginale în sarcină. Care sunt cauzele acestora și când să discuți cu un medic
Atunci când te apropii de sfârșitul sarcinii, te poți confrunta cu diferite tipuri de simptome, mai mult sau mai puțin ciudate. De exemplu, la un moment dat, poți simți o înțepătură fulgerătoare în vagin, care durează mai puțin de un......
Înțepăturile vaginale în sarcină. Care sunt cauzele acestora și când să discuți cu un medic
3
Mămică, îmbrăcată un tricou gri cu text în jurul pieptului, ține în brațe un bebeluș care plânge, ilustrând de ce își arcuiesc bebelușii spatele
De ce își arcuiesc bebelușii spatele
Pe lângă faptul că plâng atunci când îi supără ceva pe bebeluși, mai fac un gest, destul de înfricoșător pentru părinți, și anume își arcuiesc spatele. Acest lucru este absolut normal, mai ales că până învață să vorbească......
De ce își arcuiesc bebelușii spatele
4
Fiică și mamă într-un moment special
Ce nu e recomandat să facă un părinte după ce copiii au devenit adulți. E total diferit de educația din copilărie
A fi părintele unui copil adult este cu siguranță diferit de a crește un copil mic sau chiar un adolescent. Ceea ce are nevoie un copil de grădiniță sau școală e total diferit de ceea ce are nevoie un adolescent sau un matur. Ce nu e......
Ce nu e recomandat să facă un părinte după ce copiii au devenit adulți. E total diferit de educația din copilărie
5
Un bebeluș care face aerosoli
Astmul alergic și frigul: ce trebuie să știe părinții pentru a preveni crizele celor mici
Astmul alergic este o afecțiune cronică a căilor respiratorii. Acesta provoacă inflamație și îngustarea bronhiilor în urma contactului cu anumiți factori declanșatori. Printre cei mai frecvenți se numără alergenii sau condițiile de......
Astmul alergic și frigul: ce trebuie să știe părinții pentru a preveni crizele celor mici
Parteneri
Cele mai noi
O fetiță care ajută o colegă cu nevoi speciale
16 ianuarie, 06:16
Cum să-i înveți pe copii să accepte și să sprijine colegii cu nevoi speciale
Cum să-i înveți pe copii să accepte și să sprijine colegii cu nevoi speciale
Mama și fetița sunt i cabinetul medicului nutriționist
14 ianuarie, 06:07
Pediatrii dezvăluie care sunt cele mai importante substanțe nutritive pe care copiii nu le consumă suficient
Pediatrii dezvăluie care sunt cele mai importante substanțe nutritive pe care copiii nu le consumă suficient
Femeie descoperă mucegaiul negru după canapea
13 ianuarie, 07:06
Expunerea la mucegaiul negru în sarcină: tot ce trebuie să știi
Expunerea la mucegaiul negru în sarcină: tot ce trebuie să știi
Mama se joacă cu bebelușul care stă întins pe pat
13 ianuarie, 06:45
Ce semnificație au sunetele scoase de bebeluș
Ce semnificație au sunetele scoase de bebeluș
O fetiță supărată că se ceartă părinții ei
12 ianuarie, 06:50
Semnele traumei la copii pe care orice părinte ar trebui să le știe. Ce trebuie să urmărești atât fizic, cât și comportamental
Semnele traumei la copii pe care orice părinte ar trebui să le știe. Ce trebuie să urmărești atât fizic, cât și comportamental
Copil prins între doi băieți care pun presiune pe el
12 ianuarie, 06:27
Ce să faci când prietenul copilului are o influență negativă asupra lui
Ce să faci când prietenul copilului are o influență negativă asupra lui
Închide