Reclamă

Ce ai voie și ce nu ai voie să mănânci când alăptezi: sfaturile specialiștilor

Mâncatul sănătos în timpul alăptării aduce beneficii atât mamei, cât și bebelușilor lor. Dar la ce trebuie să fii atentă atunci când mănânci? Ce ai voie și ce nu ai voie să mănânci când alăptezi, sfaturi de la specialiștii în nutriție.

O femeie care își alăptează bebelușul
Proteinele sunt o componentă importantă a dietei unei femei care alăptează / Shutterstock

O dietă sănătoasă ar trebui să includă cantitățile recomandate de calciu, fier, potasiu și vitaminele A și D. Mamele care alăptează ar trebui să se străduiască să obțină acești nutrienți dintr-o varietate de alimente, deoarece beneficiile unei alimentații diversificate se va vedea mai târziu, când bebelușul o să fie pregătit să consume mâncare solidă.

Ce ai voie și ce nu ai voie să mănânci când alăptezi

Femeile care alăptează ar trebui să mănânce atât numărul potrivit de calorii, cât și alimentele potrivite. De obicei, mamele au nevoie de un plus de 450 până la 500 de calorii pe zi pentru a-și susține nevoile organismului pe timpul alăptării.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ
Reclamă

Ce ai voie să mănânci când alăptezi

În ceea ce privește alimentele recomandate în timpul alăptării, iată câteva tipuri de produse și nutrienți pe care ar trebui să îi ai în dieta zilnică.

Proteinele sunt o componentă importantă a dietei unei femei care alăptează. Majoritatea mamelor au nevoie de 25 de grame de proteine ​​în plus în fiecare zi. Sursele bune de proteine ​​sunt carnea slabă de vită și porc, fasolea, mazărea, nucile și semințele.

De asemenea, specialiștii recomandă ca femeile care alăptează să consume trei căni de legume pe zi. Legumele sunt pline de nutrienți, vitamine și antioxidanți. Cele mai bune opțiuni sunt morcovii, roșiile, spanacul, ardeiul roșu dulce, kale și cartofii dulci.

Consumul de multe lactate poate ajuta și el la refacerea calciului pe care sarcina și alăptarea îl pot extrage din oase. Mamele ar trebui să primească trei sau mai multe căni de produse lactate pe zi. Ele pot consuma lapte, brânză și iaurt.

Cerealele, în special cerealele integrale, oferă mamelor care alăptează mulți nutrienți importanți. Orezul, pâinea, pastele și fulgii de ovăz sunt surse bune. Consumul de 200 de grame de cereale pe zi este un obiectiv bun.

Reclamă

Nu numai că fructele sunt bogate în nutrienți, inclusiv vitamina A, vitamina C și potasiu, dar ele pot ajuta și la ameliorarea constipației, pe care unele femei o experimentează după naștere. Sunt recomandate două căni de fructe, iar printre cele mai recomandate sunt bananele, portocalele, grapefruitul, caisele, pepenele galben, mango și prunele uscate.

Deși apa nu este neapărat un aliment, este important ca femeile care alăptează să se hidrateze constant. Un obiectiv bun este să bea 12 pahare de apă pe zi.

Ce nu ai voie să mănânci când alăptezi

În timp ce mamele care alăptează pot și ar trebui să se bucure de o mare varietate de produse alimentare în dieta lor, există anumite produse care nu sunt recomandate în timp ce-și hrănesc bebelușii la sân.

Alimentele de care trebuie să stai departe atunci când alăptezi sunt cele de mai jos.

Cafea și ceai. O parte din cofeina din cafeaua și ceaiul pe care le bei va ajunge în laptele matern și poate îngreuna somnul copilului. De asemenea, poate îngreuna și propriul tău somn.

Varză, broccoli și alte alimente care pot provoca gaze intestinale. Dacă un anumit aliment îți provoacă gaze, poate produce aceeași reacție la copilul tău. Dacă oricum copilul tău se confruntă cu colici sau gaze, consumul acestor alimente atunci când alăptează nu îl ajută deloc în ameliorarea simptomelor.

Unele tipuri de pește, cum ar fi macroul și peștele-spadă, au niveluri mai ridicate de mercur, care poate apărea în laptele matern. Dacă ai de gând să mănânci pește, ar trebui să consumi alte tipuri, cum ar fi păstrăvul, care au un nivel mai scăzut de mercur și să nu mănânci mai mult de 170 de grame de pește de două ori pe săptămână.

Cofeina din ciocolată, dar și faptul că poate avea efect laxativ asupra bebelușilor înseamnă ca ar trebui sa o eviți sau să o consumi în cantități mici.

Laptele matern preia aromele alimentelor pe care le-ai consumat și multor bebeluși nu le place gustul usturoiului. În unele cazuri, îi poate determina să refuze să se hrănească.

Menta, salvia și pătrunjelul pot avea un impact negativ asupra cantității de lapte matern. Cel mai bine este să minimizezi consumul lor, mai ales dacă crezi că bebelușul nu primește suficient lapte matern când stă la sân.

Ce fructe sunt recomandate în timpul alăptării

Fructele sunt bogate în nutrienți și reprezintă o sursă bună de lichide. Susținerea organismului cu aceste vitamine și minerale este esențială pentru a menține o cantitate suficientă de lapte.

Fructele bogate în apă, cum ar fi pepenele verde sau pepenele galben sunt bogate în lichide. Ele conțin de asemenea cantități importante de vitamina K, potasiu, magneziu și niacină. Deoarece hidratarea este o piesă esențială pentru a produce mai mult lapte matern, consumul acestor fructe hidratante poate susține aportul de lapte.

Fructele bogate în fibre, cum ar fi zmeura, perele, merele și portocalele oferă fibre solubile și insolubile. Fibrele ajută la stimularea mișcărilor intestinale și ameliorează constipația. El pot reprezenta o mare problemă pentru mamele care tocmai au născut și care alăptează.

Fibrele ajută, de asemenea, la promovarea sănătății intestinale bune, acționând ca un prebiotic, care este materialul de care probioticele au nevoie pentru a se dezvolta în intestin.

Avocado este și el un fruct grozav pentru alăptare. Este bogat în grăsimi și oferă energie de calitate mamelor care alăptează. Avocado conține, de asemenea, vitamine solubile în grăsimi, cum ar fi vitamina E, magneziu care ajută la susținerea unui somn odihnitor și potasiu care ajută la menținerea tensiunii arteriale.

Te-ar mai putea interesa și
O fetiță care stă pe iarbă și mănâncă cu poftă o roșie
Momentul potrivit să introduci roșiile în dieta bebelușului tău. Nutriționiștii atrag atenția părinților
Momentul potrivit să introduci roșiile în dieta bebelușului tău. Nutriționiștii atrag atenția părinților
O mămică care își ține copilul în brațe și îl alăptează
Cum poți pierde în greutate în timp ce alăptezi. Sfaturi de la nutriționiști
Cum poți pierde în greutate în timp ce alăptezi. Sfaturi de la nutriționiști
Femeie cu halat alb, care ține bebelușul, îmbrăcat în alb, cu fundul pe blatul de la bucătărie și îl alăptează în timp ce taie cu cuțitul un măr în felii
Alimente și băuturi recomandate în alăptare
Alimente și băuturi recomandate în alăptare
Reclamă
Recomandări DePărinți.ro
1
O femeie însărcinată, în patru ipostaze diferite, îmbrăcată cu bluză portocalie și pantaloni roz.
Câte luni înseamnă săptămânile de sarcină. Descoperă etapele prin care vei trece tu și bebelușul tău
Ai rămas însărcinată și ai început documentarea cu privire la evoluția sarcinii și a bebelușului? Descoperă din acest articol câte luni înseamnă săptămânile de sarcină și cum se împarte această perioadă în trimestre. Cu fiecare......
Câte luni înseamnă săptămânile de sarcină. Descoperă etapele prin care vei trece tu și bebelușul tău
2
Adolescenta stă supărată pe podea, cu telefonul în mână
Sadfishing: ce trebuie să știi despre noul trend în rândul adolescenților
Sadfishing-ul este un termen recent apărut care descrie practica de a exagera sau de a inventa probleme emoționale pe rețelele sociale pentru a atrage atenția și simpatia din partea celorlalți. Deși poate părea inofensiv, acest comportament......
Sadfishing: ce trebuie să știi despre noul trend în rândul adolescenților
3
Femeie care aspiră covorul iar câinele stă lângă ea
Cum scăpăm de purici: remedii simple
Dacă te-ai pricopsit cu musafiri nepoftiți precum puricii, ai la îndemână câteva remedii pe care le poți folosi pentru a scăpa de ei. Începe cu aspirarea întregii case, cu spălarea lenjeriilor de pat, dar și cu aplicarea unor remedii......
Cum scăpăm de purici: remedii simple
4
Bebeluș care stă pe spate, pe un pat cu cearșaf alb, în dormitor, doar cu scutec alb pe el, iar mama lui îi ține picioarele ridicate și îl ajută să pedaleze, ilustrând gazele intestinale la bebeluși
Gazele intestinale la bebeluși. Din ce cauză apar și ce remedii poți folosi
Noii părinți sunt absolut surprinși de zgomotele pe care le scot bebelușii în primele săptămâni de viață. Multe dintre ele apar din cauza gazelor intestinale, care îi deranjează, făcându-i neliniștiți și influențându-le somnul și......
Gazele intestinale la bebeluși. Din ce cauză apar și ce remedii poți folosi
5
Femeie însărcinată, îmbrăcată într-un pulover galben, în travaliu, care își ține mâinile pe burtă și sta în mașină, în dreapta, iar soțul ei, care poartă ochelari și este îmbrăcat cu o bluză albă și jeanși și ăși ține mâinile în cap, ilustrând 5 semne că ți s-a rupt apa
5 semne că ți s-a rupt apa și ce să faci când se întâmplă asta
Pe măsură ce se apropie momentul nașterii, trebuie să fii atentă la semnele pe care ți le oferă corpul. Acest lucru te ajută să știi când să mergi la spital. Pe lângă contracții, care sunt din ce în ce mai dese și dureroase, un alt......
5 semne că ți s-a rupt apa și ce să faci când se întâmplă asta
Parteneri
Cele mai noi
Gravidă ține în mână biletul de avion și pașaportul
23 iulie, 07:39
Zborul în primul trimestru de sarcină: este sau nu indicat
Zborul în primul trimestru de sarcină: este sau nu indicat
Un băiețel care ține în mână două jumătăți de scmohine
23 iulie, 07:13
Când poți introduce smochinele în alimentația copilului. Sfaturi simple și utile pentru diversificare
Când poți introduce smochinele în alimentația copilului. Sfaturi simple și utile pentru diversificare
Două mame cu doi copii se joacă pe terasă cu copiii
22 iulie, 09:58
Cum să protejezi copilul de caniculă
Cum să protejezi copilul de caniculă
Un bebeluș care stă la măsuță și consumă bucăți mici de caise
22 iulie, 09:56
Când poți introduce caisele în alimentația copilului tău. Sfaturi utile pentru diversificarea alimentației
Când poți introduce caisele în alimentația copilului tău. Sfaturi utile pentru diversificarea alimentației
Bebeluș stă pe pat cu degetul în gură, iar pe față are dermatită
21 iulie, 09:39
Dermatita de contact: cauze, simptome, tratament
Dermatita de contact: cauze, simptome, tratament
Un băiețel care mânâncă mai multe jumătăți de piersici
21 iulie, 09:37
Când poți introduce piersicile în alimentația copilului tău. Care este cel mai sigur moment pentru aceste fructe
Când poți introduce piersicile în alimentația copilului tău. Care este cel mai sigur moment pentru aceste fructe
Închide