Împreună cu lanugo, acel puf care îmbracă corpul bebelușului, vernix caseosa protejează copilul de atacurile externe din mediul extern. Vernix caseosa este compus din sebum, descuamarea celulelor superficiale ale pielii și apă.
Ce este vernix caseosa și ce rol
În pântecele mamei, glandele sebacee ale fătului secretă vernix pentru a-i proteja pielea. Este de fapt un fel de peliculă impermeabilă foarte subțire care acționează ca o barieră de protecție. În acest fel, pielea bebelușului este protejată de efectele de uscare ale lichidului amniotic în care bebelușul stă timp de 9 luni.
Când copilul se naște, glandele sebacee nu mai funcționează până în perioada de prepubertate. Glandele sebacee secretă sebum și sunt prezente pe toată suprafața pielii, cu excepția palmelor și tălpilor picioarelor, dar sunt mai abundente în anumite regiuni: față, spate, scalp.
Unele studii medicale arată chiar că vernix caseosa are și proprietăți antibacteriene și protejează astfel bebelușii de orice infecții ale pielii. De asemenea, textura sa facilitează expulzarea în timpul nașterii, servind ca lubrifiant.
Când trebuie curățat bebelușul de vernix caseosa
Bebelușul începe să-și piardă vernixul încă din pântecele mamei sale. La naștere, unii bebeluși sunt încă acoperiți cu el, în timp ce alții nu au aproape deloc, sau chiar deloc. Prin urmare, bebelușii prematuri au în general o cantitate mai mare decât bebelușii născuți la termen.
Până acum câțiva ani, bebelușii erau spălați imediat după naștere. În ultimii ani însă, medicii preferă să îi lase cu stratul lor subțire de vernix, astfel încât să beneficieze de această protecție mai mult timp. Sunt și specialiști care recomandă masare bebelusul la naștere pentru ca vernixul să pătrundă în piele.
Pentru a menține beneficiile vernix caseosa, Organizația Mondială a Sănătății (OMS) recomandă să faci prima baie a bebelușului la cel puțin 6 ore după naștere și, dacă este posibil, chiar să aștepți până la a treia zi de viață a bebelușului.
OMS recomandă în schimb ștergerea copilului la naștere pentru a îndepărta sângele și reziduurile de meconiu, dar nu îndepărtarea vernixului. Astfel, acesta continuă să protejeze pielea bebelușului. De asemenea, reduce pierderile de căldură, ajutând corpul bebelușului să-și mențină temperatura corpului la un nivel adecvat. Pielea absoarbe vernixul puțin câte puțin, în primele zile și dispare complet la prima baie.
Vernix caseosa este un mare aliat pentru bebe, chiar și în zona intimă
În ceea ce privește depunerilor albe dintre labiile mari și mici la fetițe, o întrebare destul de frecventă printre părinții, specialiștii spun că e vorba tot despre vernix caseosa.
Dacă medicii recomandă să nu eliminăm aceste depuneri din zona genitală a fetițelor, se pare că după o lună de la naștere, el deja nu mai are rol de protecție, ci devine sursă de infecție.
Pentru a curăța vernix caseosa din zona genitală la o lună de la naștere, poți folosi apă caldă și o cârpă moale. Această îndepătare a depunerilor albe poate avea loc la baie și nu este deloc dureroasă pentru fetiță.