Reclamă

Ce măsuri e indicat să iei în cazul unei mușcături de căpușă. Greșelile care trebuie evitate

Căpușele sunt animale mici care atunci când mușcă se fixează pe piele și se hrănesc cu sângele tău. Deși multe dintre ele sunt infensive și nu provoacă probleme grave de sănătate, unele dintre ele pot fi purtătoare de boli. De aceea, află mai multe despre ce măsuri e indicat să iei în cazul unei mușcături de căpușă.

O căpușă pe piele
Mergi rapid la medic dacă te confrunți cu probleme de sănătate, dar și dacă vrei să te asiguri că cea care te mușcat nu era purtătoare de boli / Shutterstock

În funcție de imunitate și de starea de sănătate, unii oameni pot avea o reacție alergică la mușcătura de căpușă. Această reacție poate fi ușoară, cu simptome precum mâncărime și umflare. În cazuri rare, poate apărea o reacție alergică severă.

Ce măsuri e indicat să iei în cazul unei mușcături de căpușă

De cele mai multe ori, tot ce trebuie să faci pentru o mușcătură de căpușă este să ameliorezi simptomele. Cu toate acestea, este deosebit de important să urmărești zona în care ai fost mușcată. Mergi rapid la medic dacă te confrunți cu probleme de sănătate, dar și dacă vrei să te asiguri că cea care te mușcat nu era purtătoare de boli.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ
Reclamă

Ce poți face acasă pentru a calma locul în care ai fost mușcată

Pune gheață pe mușcătură timp de 15 până la 20 de minute o dată pe oră. Pune o cârpă subțire între gheață și piele. Specialiștii spun că poți lua inclusiv un medicament antihistaminic pentru a ameliora mâncărimea, roșeața și umflarea.

De asemenea, poți folosi un spray cu anestezic local care conține benzocaină. Acesta poate ajuta la ameliorarea durerii. Dacă pielea ta reacționează la spray, încetează să-l folosești.

Pentru a evita mușcăturile de căpușe stai departe de zonele în care acestea sunt prezente. Dacă petreci mult timp în aer liber, în iarbă sau în păduri, ai grijă să ai corpul cât mai bine acoperit. De asemenea, pulverizează spray-uri care te pot proteja de căpușe pe haine și chiar pe piele, dar citește cu atenție eticheta lor.

Când te întorci de afară, verifică cu atenție corpul, inclusiv în zona inghinală, cap și axilele. Căpușele pot avea dimensiunea unei semințe de susan, așa că de cele mai multe ori pot fi greu de detectat.

Ce e indicat să știi dacă vrei să scoți căpușa acasă

Dacă găsești o căpușă pe piele, îndepărteaz-o rapid. Folosește o pensetă pentru a prinde căpușa cât mai aproape de gura ei, cât mai mult posibil. Trage încet capușa, în linie dreptă, nu răsuci sau smuci, până când gura ei se eliberează de pe piele.

Reclamă

Dacă părțile bucale se rup și rămân în piele, îndepărtează-le cu o pensetă sau, dacă nu se desprind ușor, lasă-le în pace și lasă pielea să se vindece. Discută cu medicul, el sigur te va sfătui cu ce ai de făcut mai departe.

Căpușele pot intra în casă pe haine, echipamente de exterior și animale de companie. Verificarea temeinică este primul pas în prevenția mușcăturii de căpușe. Elimină orice căpușă găsești.

Ca să te asiguri că e totul în ordine, mai poți pune hainele cu care ai fost afară într-un uscător de rufe la temperatură mare timp de aproximativ 4 minute pentru a le ucide pe cele pe care nu le-ai depistat.

Când e indicat să te adresezi medicului

Sună la numărul de urgență sau mergi la o cameră de gardă oricând crezi că ai nevoie de îngrijiri medicale. E important să te vadă un specialist dacă te confrunți cu:

Simptome ale unei reacții alergice severe precum zonele roșii care apar brusc pe corp, umflarea gâtului, gurii, buzelor sau limbii, ai probleme de respirație, leșini sau ești confuz, ai dureri abdominale severe, greață, vărsături sau diaree.

Mergi de urgență la medic dacă ai semne de infecție precum durere mare, umflare, căldură sau roșeață în jurul mușcăturii, puroi în jurul mușcăturii, febră, ai simptome asemănătoare gripei, ai simptome de mai mult de o săptămână.

Greșelile care trebuie evitate în cazul unei mușcături de căpușă

Dacă ai fost mușcată de o căpușă, specialiștii recomandă să faci și o fotografie a căpușei de pe corp. Acest lucru i-ar putea ajuta să înțeleagă chiar și cât timp a stat pe piele.

Din cauza faptului că majoritatea testelor pentru boala Lyme care pot detecta o infecție în organism au rezultate în câteva săptămâni, toți acești pași te-ar putea ajuta să primești un diagnostic corect mai repede.

„Smecheria cu boala Lyme este că, cu cât o persoană care are boala Lyme poate primi mai devreme tratamentul adecvat, cu atât e mai bine în ceea ce privește rezultatele pe termen lung pentru ei”, a spus doctor Mollie W. Jewett.

Ce conține o trusă de prim ajutor pentru mușcătura de căpușe

De asemenea, dacă știi că vei petrece timp în aer liber, ai grijă să ai la tine o „trusă de prim ajutor împotriva căpușelor”. Aceasta conține de obicei un repelent pentru insecte, pensetă și o pungă de plastic sigilabilă sau o fiolă pentru îndepărtarea căpușelor.

„O greșeală pe care cred că o fac oamenii, pe baza a ceea ce am auzit vorbind cu ei, este să nu păstreze căpușa, astfel încât să poată obține o identificare cu privire la specie și stadiul vieții”, a spus doctor Jean Tsao pentru Verywell.

O altă greșeală des întâlnită în cazul mușcăturilor de căpușă este că nu se monitorizează simptomele. De obicei, durează în medie șapte zile înainte ca cineva să se îmbolnăvească după o mușcătură de căpușă, dar acest interval de timp poate varia de la trei la 30 de zile.

Deși e indicat să ții cont de simptomele menționate mai sus, e important de menționat că nu toată lumea va dezvolta o erupție cutanată, chiar dacă aceasta este adesea asociată cu boala Lyme.

Este posibil să ai Lyme fără erupție cutanată. 60% dintre oameni au erupție cutanată, dar ai putea fi în categoria cu ceilalți 40%, scrie verywell.com.

Reclamă
Recomandări DePărinți.ro
1
Mai multe bioșe cu căpșuni puse pe un grătar alături de câteva flori albe
Brioșe cu căpșuni. Rețeta sănătoasă pentru copii
Sezonul căpșunilor a început, iar tu poți să prepari o rețetă delicioasă și sănătoasă de brioșe cu căpșuni. Brioșele sunt moi, dulci și pot fi puse cu succes în pachețelul de la școală al copilului tău. Nu vei avea nevoie de......
Brioșe cu căpșuni. Rețeta sănătoasă pentru copii
2
articol cu video
Dorina Codreanu și Laura Cosoi, împreună, elegante, la interviul DePărinți.ro
Dorina Codreanu a discutat despre infertilitate la DePărinți.ro | Parenting 2.0 cu Laura Cosoi. Care sunt soluțiile pentru a obține o sarcină
Dorina Codreanu a discutat despre infertilitate la DePărinți.ro | Parenting 2.0 cu Laura Cosoi. Invitata vedetei este medic primar obstetrică și ginecologie, doctor în științe medicale specializat în infertilitate și reproducere asistată.......
Dorina Codreanu a discutat despre infertilitate la DePărinți.ro | Parenting 2.0 cu Laura Cosoi. Care sunt soluțiile pentru a obține o sarcină
3
O femeie însărcinată, în patru ipostaze diferite, îmbrăcată cu bluză portocalie și pantaloni roz.
Câte luni înseamnă săptămânile de sarcină. Descoperă etapele prin care vei trece tu și bebelușul tău
Ai rămas însărcinată și ai început documentarea cu privire la evoluția sarcinii și a bebelușului? Descoperă din acest articol câte luni înseamnă săptămânile de sarcină și cum se împarte această perioadă în trimestre. Cu fiecare......
Câte luni înseamnă săptămânile de sarcină. Descoperă etapele prin care vei trece tu și bebelușul tău
4
Botoșei roz și bleu, așezați pe o pătură albă, pufoasă, ilustrând Semne că poți avea fată sau băiat
Semne că poți avea fată sau băiat. Ce au constatat specialiștii
După ce ai aflat că ești însărcinată, poate că primul lucru la care te gândești este să afli care va fi sexul bebelușului. Poate fi destul de distractiv să pui în aplicare diferite practici din popor sau să iei în considerare......
Semne că poți avea fată sau băiat. Ce au constatat specialiștii
5
Femeie însărcinată cu tricou bleu si bluza ridicată, lăsând să se vadă burta, cu o mână cu care își atinge burta și ân cealaltă ține un ceas
Calculatorul de sarcină. Tot ce trebuie să știi despre el
Dacă ai făcut un test de sarcină și a ieșit pozitiv, cel mai probabil, până vei ajunge la medic, vei dori să afli puțin mai multe despre ce se întâmplă în continuare. Pentru asta poți consulta calculatorul de sarcină, care te ajută......
Calculatorul de sarcină. Tot ce trebuie să știi despre el
Parteneri
Cele mai noi
articol cu video
Lorina Buga, alături de Laura Cosoi, în platoul DePărinți.ro
15 mai, 10:29
Lorina Buga a explicat ce este psihosomatica la DePărinți.ro | Parenting 2.0 cu Laura Cosoi. Cum poate ajuta în rezolvarea depresiei postpartum
Lorina Buga a explicat ce este psihosomatica la DePărinți.ro | Parenting 2.0 cu Laura Cosoi. Cum poate ajuta în rezolvarea depresiei postpartum
O farfurie pe care se află mai multe clătite cu căpșuni pregătite pentru copii
15 mai, 07:55
Clătite cu căpșuni. O rețetă îndrăgită de orice copil
Clătite cu căpșuni. O rețetă îndrăgită de orice copil
Gravidă ține în mâini două suzete de culori diferite
15 mai, 07:01
Fetiță sau băiat: când poți afla sexul bebelușului
Fetiță sau băiat: când poți afla sexul bebelușului
O femeie însărcinată cu mâna pe burtă
14 mai, 08:12
Care este momentul în care poți pierde dopul gelatinos: de ce se elimină
Care este momentul în care poți pierde dopul gelatinos: de ce se elimină
O mamă care stă cu cei trei copii în timp ce încearcă să și calce
14 mai, 08:06
Ce este sindromul copilului mijlociu și cum să îi protejezi personalitatea
Ce este sindromul copilului mijlociu și cum să îi protejezi personalitatea
Mama stă de vorbă pe canapea cu fiica ei
14 mai, 07:24
Comunicarea deschisă: cum încurajezi copilul să vorbească sincer cu tine
Comunicarea deschisă: cum încurajezi copilul să vorbească sincer cu tine
Închide