Pentru a reduce riscul de infecție și umflare a pielii, este indicat să speli zona și să aplici comprese reci. În cazuri rare, unii copii pot avea o reacție alergică gravă. În aceste situații, trebuie să soliciți imediat ajutor medical.
Tipuri de mușcături de insecte
Indiferent cât de mult încerci să previi mușcăturile de insecte, acestea fac parte din copilărie și, din fericire, majoritatea sunt destul de inofensive. Următoarele insecte sunt cunoscute pentru mușcăturile lor:
- Ploșnițele de pat.
- Puricii de nisip.
- Puricii.
- Tăunii.
- Păduchii.
- Țânțarii.
- Păianjenii.
- Căpușele.
- Albinele și viespile mai degrabă înțeapă decât mușcă, iar furnicile de foc mușcă mai întâi și înțeapă mai târziu.
Cum să tratezi acasă mușcăturile de insecte la copii
De cele mai multe ori, atunci când cineva este mușcat de o insectă, apare frecvent o umflătură mică și o pată roșie. Unele insecte, cum ar fi puricii și ploșnițele de pat, pot mușca de câteva ori în jurul aceleiași zone. Pentru a trata o mușcătură la domiciliu, mulți experți recomandă următoarele:
- Spălă bine zona cu apă și săpun.
- Folosește o compresă rece pentru a calma orice umflătură sau mâncărime.
- Dacă mușcăturile provoacă mâncărimi, aplică, de mai multe ori pe zi, o cremă cu hidrocortizon, cremă cu antihistaminice, loțiune cu calamină sau o pastă făcută din bicarbonat de sodiu și apă. Nu folosi calamina sau pasta de bicarbonat de sodiu dacă mușcătura este aproape de ochiul sau de organele genitale ale copilului. Ține unghiile copilului tăiate scurt, pentru a preveni zgârierea.
- Mușcăturile de insecte la copii, care sunt dureroase, pot fi ameliorate prin tapotarea zonei cu tampon de bumbac îmbibat în alcool.
De obicei, cele mai multe mușcături vor înceta să mai producă mâncărimi în câteva zile, apoi vor dispărea în decurs de o săptămână. În cazul în care iritația copilului este cauzată de păduchi sau ploșnițe de pat, este important să discuți cu un medic și apoi să acționezi rapid pentru a rezolva problema, înainte ca aceasta să se agraveze.
Cum știi dacă mușcăturile de insecte i-au provocat copilului o reacție alergică
În cazuri rare, unii copii pot avea reacții alergice severe la mușcăturile de insecte. Este vorba despre anafilaxie. Dacă observi oricare dintre aceste semne ale unei reacții alergice, la câteva minute după o mușcătură sau o înțepătură, sună de urgență la 112:
- Umflarea buzelor, a gâtului, a limbii sau a feței.
- Respirație șuierătoare sau probleme grave de respirație.
- Puls rapid sau slab, bătăi neregulate ale inimii.
- Urticarie.
- Amețeală, leșin sau pierderea cunoștinței.
- Greață, vărsături, crampe abdominale sau diaree.
- Piele extrem de palidă, transpirație sau culoarea albastră a pielii.
- Confuzie sau dificultăți de vorbire.
Atunci când copiii au alergii cunoscute la mușcături și înțepături de insecte, este important să poarte asupra lor un injector de epinefrină.
Când ar trebui să suni medicul în legătură cu mușcăturile de insecte la copii
Antihistaminicele pot ajuta la ameliorarea mâncărimii. În plus, medicul ar putea să-ți sugereze să-i dai copilului paracetamol sau, dacă are cel puțin 6 luni, ibuprofen pentru a ameliora mâncărimea sau durerea. Dacă durerea este extremă și durează mai mult de două ore, mergi la spital.
O mușcătură se poate infecta după câteva zile, mai ales când copilul o scarpină. În acest caz, pot fi necesare antibioticele. Dacă observi oricare dintre aceste semne de infecție, care apar la mai mult de 48 de ore de la mușcătura inițială, contactează medicul:
- Umflături și dureri crescute în zona afectată.
- Răspândirea căldurii sau a roșeaței.
- Dungă roșie care urcă pe braț sau pe picior.
- Scurgere de lichid albicios-gălbui.
- Mușcătură care se transformă într-o rană deschisă.
- Febră.
Mușcăturile păianjenului văduva neagră și ale păianjenului pustnic pot produce uneori aceste simptome, precum și crampe și dureri intense. Dacă ai motive să crezi că cel mic a fost mușcat de un păianjen veninos, sună imediat medicul.
Un alt motiv pentru a contacta medicul este atunci când observi o erupție sau un inel circular, după 3 zile -1 lună, după o mușcătură. Acesta este un semn al unei mușcături de căpușă, care ar putea duce la contactarea bolii Lyme.
Prevenirea mușcăturilor de insecte la copii
Deși unele mușcături de insecte sunt inevitabile, atunci când copiii sunt afară, multe pot fi prevenite. Urmează acești pași pentru a reduce riscul copilului de a fi mușcat:
- Folosește un repelent pentru insecte și aplică-l deasupra hainelor copilului și pe pielea expusă, mai degrabă decât sub haine. Nu uita să verifici dacă produsul pe care îl alegi este sigur pentru a fi folosit pe copii.
- Îmbracă-ți copilul cu haine care să acopere cât mai mult pielea. Evită culorile vii și imprimeurile florale. În zonele împădurite sau cu iarbă înaltă, pune-i copilului pantaloni lungi și băga-i în șosete.
- Nu-ți lăsa copilul să alerge afară desculț. Pantofii cu vârful închis sunt cei mai siguri.
- Nu folosi săpunuri sau loțiuni parfumate, deoarece acestea pot atrage unele insecte.
- Evită locurile de întâlnire ale insectelor, cum ar fi lacurile, iarba înaltă sau buruienile, grădinile de flori, mâncarea neacoperită și tomberoanele deschise.
- Păstrează vasele cu mâncare acoperite, atunci când luați masa afară.
- Învăță-ți copilul să nu lovească insectele și arată-i cum să se îndepărteze încet.
- Repară plasele de la ferestrele și ușile casei.
- Ia în considerare folosirea unei plase de țânțari în jurul pătuțului sau patului copilului, ca să-l protejezi de insectele care pătrund în casă. De asemenea, folosește o plasă de protecție împotriva insectelor și peste scaunul pentru copii, pătuțul în care se joacă, sistemul de purtare tip rucsac sau căruciorul copilului atunci când mergeți la plimbare.
- Folosește deparazitante pentru animalele de companie.
- Angajează pe cineva care să distrugă stupii și cuiburile de insecte din jurul casei.
- Golește apa stătătoare din recipiente, cum ar fi jgheaburile, ghivecele de flori și găleți. Schimbă regulat apa pe care o pui în vase pentru păsări și pentru animale de companie.
Prevenirea răspândirii păduchilor și a ploșnițelor de pat
Pentru a ajuta la prevenirea răspândirii păduchilor și a ploșnițelor de pat, poți încerca următoarele:
- Spune-i copilului să nu împartă cu alți copii pieptenele, peria sau alte accesorii pentru păr, pălăriile, căștile sau echipamentele de exterior (eșarfe, paltoane etc.).
- Aspiră podelele și spală regulat prosoapele și așternuturile.
- Folosește o husă pentru saltea.
- Verifică dacă există ploșnițe de pat în camerele de hotel.