Calculator de sarcină Sarcina pe săptămâni

Sarcină

Bebeluși

Copii

Familie

Sănătate

Noutăți Cele mai recente DePărinți

Ce măsuri e indicat să iei în cazul unei mușcături de căpușă. Greșelile care trebuie evitate

Căpușele sunt animale mici care atunci când mușcă se fixează pe piele și se hrănesc cu sângele tău. Deși multe dintre ele sunt infensive și nu provoacă probleme grave de sănătate, unele dintre ele pot fi purtătoare de boli. De aceea, află mai multe despre ce măsuri e indicat să iei în cazul unei mușcături de căpușă.

Mergi rapid la medic dacă te confrunți cu probleme de sănătate, dar și dacă vrei să te asiguri că cea care te mușcat nu era purtătoare de boli / Shutterstock

În funcție de imunitate și de starea de sănătate, unii oameni pot avea o reacție alergică la mușcătura de căpușă. Această reacție poate fi ușoară, cu simptome precum mâncărime și umflare. În cazuri rare, poate apărea o reacție alergică severă.

Ce măsuri e indicat să iei în cazul unei mușcături de căpușă

De cele mai multe ori, tot ce trebuie să faci pentru o mușcătură de căpușă este să ameliorezi simptomele. Cu toate acestea, este deosebit de important să urmărești zona în care ai fost mușcată. Mergi rapid la medic dacă te confrunți cu probleme de sănătate, dar și dacă vrei să te asiguri că cea care te mușcat nu era purtătoare de boli.

Reclamă

Ce poți face acasă pentru a calma locul în care ai fost mușcată

Pune gheață pe mușcătură timp de 15 până la 20 de minute o dată pe oră. Pune o cârpă subțire între gheață și piele. Specialiștii spun că poți lua inclusiv un medicament antihistaminic pentru a ameliora mâncărimea, roșeața și umflarea.

De asemenea, poți folosi un spray cu anestezic local care conține benzocaină. Acesta poate ajuta la ameliorarea durerii. Dacă pielea ta reacționează la spray, încetează să-l folosești.

Pentru a evita mușcăturile de căpușe stai departe de zonele în care acestea sunt prezente. Dacă petreci mult timp în aer liber, în iarbă sau în păduri, ai grijă să ai corpul cât mai bine acoperit. De asemenea, pulverizează spray-uri care te pot proteja de căpușe pe haine și chiar pe piele, dar citește cu atenție eticheta lor.

Când te întorci de afară, verifică cu atenție corpul, inclusiv în zona inghinală, cap și axilele. Căpușele pot avea dimensiunea unei semințe de susan, așa că de cele mai multe ori pot fi greu de detectat.

Ce e indicat să știi dacă vrei să scoți căpușa acasă

Dacă găsești o căpușă pe piele, îndepărteaz-o rapid. Folosește o pensetă pentru a prinde căpușa cât mai aproape de gura ei, cât mai mult posibil. Trage încet capușa, în linie dreptă, nu răsuci sau smuci, până când gura ei se eliberează de pe piele.

Reclamă

Dacă părțile bucale se rup și rămân în piele, îndepărtează-le cu o pensetă sau, dacă nu se desprind ușor, lasă-le în pace și lasă pielea să se vindece. Discută cu medicul, el sigur te va sfătui cu ce ai de făcut mai departe.

Căpușele pot intra în casă pe haine, echipamente de exterior și animale de companie. Verificarea temeinică este primul pas în prevenția mușcăturii de căpușe. Elimină orice căpușă găsești.

Ca să te asiguri că e totul în ordine, mai poți pune hainele cu care ai fost afară într-un uscător de rufe la temperatură mare timp de aproximativ 4 minute pentru a le ucide pe cele pe care nu le-ai depistat.

Când e indicat să te adresezi medicului

Sună la numărul de urgență sau mergi la o cameră de gardă oricând crezi că ai nevoie de îngrijiri medicale. E important să te vadă un specialist dacă te confrunți cu:

Simptome ale unei reacții alergice severe precum zonele roșii care apar brusc pe corp, umflarea gâtului, gurii, buzelor sau limbii, ai probleme de respirație, leșini sau ești confuz, ai dureri abdominale severe, greață, vărsături sau diaree.

Mergi de urgență la medic dacă ai semne de infecție precum durere mare, umflare, căldură sau roșeață în jurul mușcăturii, puroi în jurul mușcăturii, febră, ai simptome asemănătoare gripei, ai simptome de mai mult de o săptămână.

Greșelile care trebuie evitate în cazul unei mușcături de căpușă

Dacă ai fost mușcată de o căpușă, specialiștii recomandă să faci și o fotografie a căpușei de pe corp. Acest lucru i-ar putea ajuta să înțeleagă chiar și cât timp a stat pe piele.

Din cauza faptului că majoritatea testelor pentru boala Lyme care pot detecta o infecție în organism au rezultate în câteva săptămâni, toți acești pași te-ar putea ajuta să primești un diagnostic corect mai repede.

„Smecheria cu boala Lyme este că, cu cât o persoană care are boala Lyme poate primi mai devreme tratamentul adecvat, cu atât e mai bine în ceea ce privește rezultatele pe termen lung pentru ei”, a spus doctor Mollie W. Jewett.

Ce conține o trusă de prim ajutor pentru mușcătura de căpușe

De asemenea, dacă știi că vei petrece timp în aer liber, ai grijă să ai la tine o „trusă de prim ajutor împotriva căpușelor”. Aceasta conține de obicei un repelent pentru insecte, pensetă și o pungă de plastic sigilabilă sau o fiolă pentru îndepărtarea căpușelor.

„O greșeală pe care cred că o fac oamenii, pe baza a ceea ce am auzit vorbind cu ei, este să nu păstreze căpușa, astfel încât să poată obține o identificare cu privire la specie și stadiul vieții”, a spus doctor Jean Tsao pentru Verywell.

O altă greșeală des întâlnită în cazul mușcăturilor de căpușă este că nu se monitorizează simptomele. De obicei, durează în medie șapte zile înainte ca cineva să se îmbolnăvească după o mușcătură de căpușă, dar acest interval de timp poate varia de la trei la 30 de zile.

Deși e indicat să ții cont de simptomele menționate mai sus, e important de menționat că nu toată lumea va dezvolta o erupție cutanată, chiar dacă aceasta este adesea asociată cu boala Lyme.

Este posibil să ai Lyme fără erupție cutanată. 60% dintre oameni au erupție cutanată, dar ai putea fi în categoria cu ceilalți 40%, scrie verywell.com.

Reclamă
Reclamă
Recomandări DePărinți.ro
1
Cele mai comune probleme în relația de cuplu. Ce spun psihologii
Să fii într-o relație aduce cu sine un sentiment de împlinire. Nu doar că oferă o nouă perspectivă asupra vieții, dar oferă șansa de a crește în mod sănătos alături de o altă persoană. Află care sunt cele mai comune probleme în......
Cele mai comune probleme în relația de cuplu. Ce spun psihologii
2
Crackers cu cartofi dulci. Rețeta unei gustări rapide și gustoase
Școala urmează să înceapă, iar mămicile au nevoie de idei rapide și sănătoase pentru pachetul celui mic. Dacă îți dorești să-i oferi copilului tăi o alimentație sănătoasă, atunci ia în calcul și această rețetă de crackers cu......
Crackers cu cartofi dulci. Rețeta unei gustări rapide și gustoase
3
Înțepăturile vaginale în sarcină. Care sunt cauzele acestora și când să discuți cu un medic
Atunci când te apropii de sfârșitul sarcinii, te poți confrunta cu diferite tipuri de simptome, mai mult sau mai puțin ciudate. De exemplu, la un moment dat, poți simți o înțepătură fulgerătoare în vagin, care durează mai puțin de un......
Înțepăturile vaginale în sarcină. Care sunt cauzele acestora și când să discuți cu un medic
4
Brioșe cu legume. Ce poți prepara pentru prânzul copilului tău
Copiii se pregătesc de începerea anului școlar, iar părinții trebuie să fie gata să le pună în pachetul de prânz preparate gustoase și sănătoase. Dacă ai rămas în pană de idei, atunci îți recomandăm rețeta de brioșe cu legume.......
Brioșe cu legume. Ce poți prepara pentru prânzul copilului tău
5
Gazele intestinale la bebeluși. Din ce cauză apar și ce remedii poți folosi
Noii părinți sunt absolut surprinși de zgomotele pe care le scot bebelușii în primele săptămâni de viață. Multe dintre ele apar din cauza gazelor intestinale, care îi deranjează, făcându-i neliniștiți și influențându-le somnul și......
Gazele intestinale la bebeluși. Din ce cauză apar și ce remedii poți folosi
Parteneri
Cele mai noi
5 septembrie, 07:32
Ce este amniocenteza și cât de sigură e pentru mamă și făt
Ce este amniocenteza și cât de sigură e pentru mamă și făt
4 septembrie, 07:54
Care sunt noutățile din anul școlar 2024-2025. 9 septembrie 2024 e prima zi de școală
Care sunt noutățile din anul școlar 2024-2025. 9 septembrie 2024 e prima zi de școală
4 septembrie, 07:36
Cele mai frecvente probleme de vedere la copii: cum le poți depista din timp
Cele mai frecvente probleme de vedere la copii: cum le poți depista din timp
3 septembrie, 08:01
Ce sunt tulburările oral-motorii și întârzierile de vorbire. Care sunt primele semne la care să fii atentă
Ce sunt tulburările oral-motorii și întârzierile de vorbire. Care sunt primele semne la care să fii atentă
3 septembrie, 07:52
Cum să oprești sângerarea de la rana unui copil. Care sunt primele semne că e nevoie de ajutor medical
Cum să oprești sângerarea de la rana unui copil. Care sunt primele semne că e nevoie de ajutor medical
2 septembrie, 07:52
Retinol în sarcină: este sau nu este recomandat
Retinol în sarcină: este sau nu este recomandat