Dacă locuința ta are probleme de umiditate, infiltrări de apă sau condens, mucegaiul negru poate să apară fără prea multe avertismente. Iar, când ești însărcinată, este firesc să te întrebi cât de periculos poate fi pentru tine și pentru copil și cum te poate afecta expunerea la mucegaiul negru în sarcină.
Ce este mucegaiul negru și de ce apare
Mucegaiul negru, cunoscut și sub denumirea de Stachybotrys chartarum, este un tip de ciupercă microscopică care crește de obicei în locurile umede și slab ventilate. În băi, subsoluri sau în spatele pereților afectați de infiltrații. Aceasta apare atunci când mediul este umed și există materiale organice cu care să se hrănească, cum ar fi lemnul, hârtia sau praful.
Mucegaiul negru produce spori și toxine care se pot elibera în aer atunci când este deranjat. Dacă respiri acești spori, pot apărea simptome neplăcute. Spre exemplu, poți resimți iritații ale ochilor, nasului și gâtului, dureri de cap sau chiar reacții alergice și probleme respiratorii.
Pentru o femeie însărcinată, sistemul imunitar este într-o fază mai sensibilă. Iar riscul de a avea reacții adverse este mai mare. Deși nu există dovezi concrete că expunerea la mucegai negru poate cauza defecte congenitale, este totuși important să eviți expunerea pentru a te asigura că totul va fi în regulă..
Semne că ai fost expusă la mucegaiul negru
Dacă ai fost expusă la mucegai negru, iată câteva simptome pe care le-ai putea observa:
-tuse persistentă și dificultăți de respirație
– mâncărimi sau roșeață pe piele
-congestie nazală și ochi iritați
–dureri de cap și oboseală.
Aceste simptome sunt, desigur, neplăcute și pot complica sarcina, așa că este bine să fii atentă la ele și să încerci să limitezi expunerea.
Cum să scapi de mucegaiul negru
Dacă mucegaiul negru deja s-a instalat într-un colț al casei tale, este important să iei măsuri pentru a-l elimina. Atenție, fără a-ți pune sănătatea în pericol. Ca viitoare mamă, ar fi ideal să lași procesul de curățare în mâinile unui specialist. Acest lucru te poate asigura că sporii sunt complet îndepărtați. Și că nu vor rămâne resturi care să îți afecteze sănătatea pe viitor.
În schimb, dacă alegi să faci curățenia singură, iată câteva recomandări:
-protejează-te cu o mască de protecție și mănuși pentru a reduce riscul de a inhala spori sau de a intra în contact direct cu mucegaiul.
-evită să răzuiești sau să freci mucegaiul cu prea multă forță, pentru că astfel sporii pot fi eliberați în aer.
-folosește soluții de curățare naturale. Oțetul sau bicarbonatul de sodiu pot fi eficiente împotriva mucegaiului și nu prezintă riscuri pentru sănătate ca produsele chimice dure.
Cum poți preveni expunerea la mucegaiul negru în sarcină
Pentru a împiedica apariția și pentru a preveni expunerea la mucegaiul negru în sarcină, ia din timp câteva măsuri:
-ventilează bine spațiile umede. Deschide geamurile și lasă aerul să circule. Dacă ai o baie fără fereastră, investește într-un ventilator special pentru evacuarea aerului umed.
-repară imediat orice scurgere de apă. Cu cât este mai uscată casa, cu atât mai puțin atractivă va fi pentru mucegai.
-folosește un dezumidificator. Aparatele de dezumidificare sunt excelente pentru a menține nivelul de umiditate scăzut, mai ales în sezonul rece.
Este mucegaiul negru periculos pentru bebeluș?
Deși mucegaiul negru poate avea efecte negative asupra sănătății, în prezent nu există suficiente dovezi care să arate că ar afecta direct dezvoltarea fătului. Totuși, este bine să iei măsuri preventive. Asta, deoarece, simptomele de expunere (dureri de cap, dificultăți respiratorii) pot cauza un disconfort suplimentar.
Dacă ai fost expusă la mucegai negru și observi simptome persistente, ar fi indicat să discuți cu medicul tău. Acesta îți poate recomanda teste pentru a evalua dacă expunerea la mucegai a avut un efect asupra organismului. Și îți poate oferi sfaturi pentru a-ți proteja sănătatea.