Dacă legătura ta cu copilul tău adult nu este acolo unde ți-ai dori să fie, nu te îngrijora. Terapeuții care se ocupă de probleme de familie au soluțiile.
Ce nu e recomandat să facă un părinte după ce copiii au devenit adulți
Un adult are deja o personalitate, o educație, niște principii și valori de viață. Toate acestea au fost contruite pas cu pas în copilărie și adolescență. Desigur, experiențele, mediul, adulții din jur, sunt factori care au contribuit la parcursul adulților prin viață.
De aceea, oricât de mult se spune că un părinte rămâne părinte pentru copilul său pentru tot restul vieții, sunt anumite elemente care trebuie schimbate în relația lor. Printre cele mai importante se regăsesc cele de mai jos.
Nu mai da sfaturi nesolicitate
Când copilul tău adult vine la tine cu o problemă legată de cariera lui, de relația lui sau de propriii copii, este ușor să presupunem că cere părerea ta în această problemă. Cu toate acestea, de cele mai multe ori s-ar putea doar să aibă nevoie de cineva care să-l asculte.
Cea mai bună modalitate de a afla de ce are nevoie este să întrebi care îi sunt așteptările.
Copiii adulți „s-ar putea să nu-și dorească feedback consistent cu privire la alegerile lor”, a spus terapeutul Dallas Sarah Epstein pentru Huffpost.com.
„Dacă părinții pot accepta doar oferirea de sfaturi atunci când sunt rugați și învață abilitățile de a asculta atent, relația lor se va consolida mai mult ca sigur.”
Spune-i copilului tău adult că este capabil să facă față provocărilor
Psihologul clinician David Narang din West Los Angeles a spus că una dintre cheile pentru a construi o relație puternică cu copiii tăi mari este să te gândești la tine ca la un receptor mai degrabă decât ca un „salvator al unui copil neajutorat.”
Cu alte cuvinte, ar trebui să te bazezi pe faptul că copilul tău adult este capabil să facă față situației dificile.
În această etapă a vieții, valoarea ta ca părinte constă „în capacitatea ta de a rezista suferinței pe care copilul tău încearcă să o tolereze.
Îndrumă-l către soluții și nu mai lua vina asupra ta
A da vina pe tine pentru crăpăturile din relația ta cu copilul adult nu va îmbunătăți lucrurile între voi doi. În loc să arăți cu degetul, transformă vina în responsabilitate. Încearcă să faci mai bine în viitor.
Copilul tău știe deja că ai făcut tot ce ai putut. Dacă copilul tău adult vine la tine cu problemele sale, atunci înseamnă că are încredere în tine.
Este mai productiv să vă concentrați pe repararea legăturii și să promiteți că veți face lucrurile diferit pe viitor.
Evită să-i spui copilului tău adult cum ar trebui să gândească sau să simtă
Dacă ai o relație mai dificilă cu copilul tău mare și în sfârșit se deschide cu tine, profită de asta.
Asta înseamnă să eviți expresiile care le reduc sau le minimizează experiența. Chiar dacă ai dreptate, să-i spui copilului tău că ceea ce a trăit nu s-a întâmplat nu numai că îl va face să se simtă neauzit sau nevăzut, dar îl poți face să nu mai aibă încredere în intuiția lui. Cel mai bine este să asculți îniante de a răspunde.