Adaptarea la lumea exterioară este destul de dificilă pentru nou-născuți, mai ales că sunt obișnuiți cu uterul mamei în care se simțeu protejați. Fiecare bebeluș are ritmul său de creștere și dezvoltare, dar anumite anumite mișcări involuntare pot fi întâlnite la majoritatea dintre ei.
Comportamente pe care le poți observa la nou-născuți
Poți observa cum bebelușul tău își strânge unul sau ambii pumni, involuntar, dar și că mai sunt sunt câteva comportamnete comune care te pot uimi. Printre acestea poți observa:
- Reflexul de prindere. Acest reflex important îl ajută pe bebeluș să găsească mamelonul pe care i-l oferi încă de la naștere. Îl puteți vedea cum se întoarce dacă îi atingi obrazul sugarului cu sânul sau biberonul.
- Suptul. Chiar înainte ca bebelușul tău să se nască, el exersează cum să sugă. Acest instinct de a suge este o abilitate pe care tu și copilul tău o veți perfecționa în timpul numeroaselor hrăniri din primele săptămâni.
- Reflexul Moro. Acest reflex îl face pe bebeluș să își agite brațele într-o mișcare bruscă atunci când este surprins de o lumină puternică, un zgomot sau chiar de senzația de cădere.
- Reflexul tonic al gâtului. Acesta este amuzant, pentru că îi oferă bebelușului o postură care pare să-l țină în gardă. Capul bebelușului se întoarce într-o parte, apoi brațul din aceeași parte se îndreaptă, în timp ce celălalt braț se îndoaie.
De ce își țin bebelușii pumnii strânși și cum îi ajuți să îi relaxeze
Pumnii strânși sunt un răspuns neurologic care apare pe măsură ce sistemul nervos al bebelușului continuă să se dezvolte. De asemenea, pumnii strânși, împreună cu coatele, brațele și picioarele îndoite, sunt un obicei rămas din perioada din uter. Poți observa că bebelușii își vor strânge pumnii și când le este foame sau se confruntă cu colici.
În mod normal, acest gest reflex va dispărea în mod natural în jurul vârstei de cinci-șase luni. Dacă vezi că bebelușul își strânge pumnii din cauza stresului sau a colicilor, încearcă să îl liniștești. Poți face asta prin înfășare, cântându-i sau plimbându-l în brațe. Dacă a sosit momentul în care trebuie să-l hrănești, oferă-i sânul sau biberonul. De îndată ce vei începe, vei vedea cum mâinile lor se deschid și se relaxează.
Te poți juca cu bebelușul, atingându-i palma cu degetul. Vei fi surprinsă ce puternică este strângerea acestuia. O mișcare de strângere are loc și la picioare dacă îi vei atinge talpa.
Când ar trebui să te îngrijoreze faptul că bebelușul își strânge pumnii
Este normal să-ți faci griji, din când în când, în legătură cu dezvoltarea bebelușului sau să compari progresul acestuia cu cel al altor bebeluși. Dar nu uita că, la vizitele medicale, poți ruga pediatrul să verifice fiecare reflex pentru a se asigura că răspunde în mod corespunzător la diferite tipuri de stimuli.
Dar observi că bebelușul își ține pumnii strânși mai mult decât în mod normal, ar putea semnala o problemă a sistemului nervos. În cazuri rare, reflexele exagerate ar putea indica o paralizie cerebrală sau hipertonie, care este un tonus muscular rigid.