Reclamă

Parentingul toxic și efectele sale asupra copiilor

Parentingul toxic este o realitate care poate afecta profund atât copiii, cât și dinamica familială. Stilul de creștere a copiilor caracterizat de abuz verbal, neglijare emoțională sau imixtiune excesivă poate avea consecințe devastatoare asupra dezvoltării psihologice și emoționale a celor mici.

Mama și fiica urlă una la cealaltă
Parentingul toxic are, pe termen lung, efecte nefaste/Shutterstock

Parentingul este unul dintre cele mai importante aspecte ale vieții. Stilul de parenting abordat are  un impact semnificativ asupra dezvoltării copiilor. În ciuda faptului că majoritatea părinților încearcă să ofere cel mai bun mediu pentru creșterea și dezvoltarea copiilor lor, există situații în care anumite tipare de comportament devin dăunătoare și pot crea un mediu toxic pentru copii. Altfel spus, manifestă parenting toxic

Ce este parentingul toxic

Parentingul toxic se referă la un set de comportamente și practici parentale care dăunează emoțional, mental sau chiar fizic copiilor. Acesta poate lua diferite forme și poate avea consecințe dureroase și de lungă durată asupra copiilor, influențându-le modul în care își percep sinele, relațiile și capacitatea de a face față provocărilor vieții.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ
Reclamă

Care sunt semnele unui parenting toxic

Parentingul toxic poate avea diverse forme și manifestări. Însă cel mai adesea, el include următoarele obiceiuri:

Părintele exercită un control extrem asupra copilului. El nu-i oferă spațiu copilului pentru a-și manifesta independența și nici posibilitatea de a hotărî singur.

Părinții critici care nu oferă niciodată recunoaștere sau apreciere pot afecta încrederea și stima de sine a copilului.

Părinții toxici își compara copilul cu alții. Acest lucru poate genera presiune și frustrare în relația părinte-copil.

Părinții toxici își pedepsesc dur copiii sau îi abuzează emoțional. Folosirea pedepselor dure, umilirea sau abuzul verbal pot avea un impact profund asupra dezvoltării emoționale și psihologice a copilului.

Reclamă

Părinții toxici nu pot sau nu vor să asculte opiniile sau sentimentele copilului. De asemenea, ei nu îi oferă copilului un spațiu în care să se simtă în siguranță pentru a vorbi.

Părinții toxici au așteptări nerealiste. Iar copilul se simte mereu presat să se conformeze și să demonstreze.

Părinții toxici manipulează copilul pentru a-și atinge propriile scopuri.

Părinții toxici ignoră nevoile fizice și emoționale ale copilului.

Părinții toxici sunt agresivi, abuzivi și folosesc un limbaj neadecvat

Tipuri de părinți toxici

Specialiștii de la Growth thru Change susțin că există mai multe categorii de părinți toxici. Ei îi clasifică în șapte categorii:

Părinții ”dumnezeiești”

Aceștia sufocă independența copilului lor până în punctul în care acesta nu poate supraviețui pe cont propriu. Acest mediu încurajează convingerea că copilul este rău și slab, iar părinții sunt buni și puternici.

Părinții inadecvați

Acești părinți se concentrează pe propria supraviețuire.  Iar copilul devine aproape invizibil și este forțat să se maturizeze repede. Ca urmare, acești copii au dificultăți în dezvoltarea sentimentului de valoare de sine.

Părinții care controlează

Acești părinți încearcă să trăiască indirect prin copiii lor și le controlează viața chiar și la vârsta adultă. Copiii crescuți într-un astfel de mediu dezvoltă personalități anxioase și temătoare și au dificultăți în a se maturiza.  Acești părinți se folosesc adesea de vinovăție și rușine pentru a obține ce vor.

Părinții-abuzatorii verbali

Acești părinți își insultă în mod direct copiii sau sunt cinici și sarcastici, astfel încât să fie siguri că micuții se vor simți rău. Un astfel de stil parental este întâlnit adesea la persoanele extrem de competitive sau la părinții perfecționiști care nu sunt niciodată mulțumiți de nimic.

Părinții-abuzatorii fizici

Abuzul fizic se întâmplă, adesea, din cauza epuizării părintelui, a nivelului ridicat de stres, a anxietății, a propriei nefericiri și a lipsei de control al impulsurilor. Sau pentru că abuzul fizic a fost ceva normal chiar și pentru ei. Acești părinți se dezlănțuie atunci când copiii lor nu le satisfac nevoile. Acest stil parental are ca rezultat sentimente de furie, fantezii de răzbunare și ură de sine.

Consumatori de băuturi alcoolice

Băutura duce, de asemenea, la distrugerea vulnerabilității, a încrederii și a deschiderii. Copilul devine un țap ispășitor pentru tot ceea ce este în neregulă cu părintele și învață de timpuriu că relațiile duc la trădare și că dragostea duce la durere.

Abuzatorii sexuali

Poate fi dur, dar există și astfel de oameni. Un astfel de părinte distruge inocența copilului și îl face să se simtă murdar, deteriorat și diferit. Copiilor le sunt furate relațiile sănătoase și sexualitatea.

Parentingul toxic: ce efecte are asupra copilului

Creșterea într-un mediu toxic poate avea consecințe nefaste asupra copilului. Acesta se poate confrunta cu  anxietatea, depresia, tulburările de stres post-traumatic și dificultăți în reglarea emoțiilor. De asemenea, poate avea o stimă de sine scăzută, cauzată de critica constantă și lipsa de validare.

În plus, copilul care a crescut într-un parenting toxic poate avea dificultăți în a-și face relații și în a avea încredere în oameni. Și cel mai grav, un copil expus unui stil de parenting toxic poate repeta aceste obiceiuri chiar și în familia lui.

Conștientizarea și intervenția în cazurile de parenting toxic sunt esențiale pentru a asigura sănătatea emoțională și dezvoltarea adecvată a copiilor. Este important să se ofere sprijin și resurse atât părinților, cât și copiilor pentru a depăși traumele și a construi relații de încredere și iubire în cadrul familiei.

Te-ar mai putea interesa și
Femeie stă și privește îngândurată pe geam
Te-ai simțit neiubită în copilărie? Ce obiceiuri ai putut dezvolta
Te-ai simțit neiubită în copilărie? Ce obiceiuri ai putut dezvolta
Femeie stă tristă pe canapea
Trăsături care ”dezvăluie” o copilărie nefericită
Trăsături care ”dezvăluie” o copilărie nefericită
Mama își ceartă fetita care stă pe canapea
Semne că ai fost crescută de părinți narcisiști
Semne că ai fost crescută de părinți narcisiști
Reclamă
Recomandări DePărinți.ro
1
O femeie însărcinată, în patru ipostaze diferite, îmbrăcată cu bluză portocalie și pantaloni roz.
Câte luni înseamnă săptămânile de sarcină. Descoperă etapele prin care vei trece tu și bebelușul tău
Ai rămas însărcinată și ai început documentarea cu privire la evoluția sarcinii și a bebelușului? Descoperă din acest articol câte luni înseamnă săptămânile de sarcină și cum se împarte această perioadă în trimestre. Cu fiecare......
Câte luni înseamnă săptămânile de sarcină. Descoperă etapele prin care vei trece tu și bebelușul tău
2
Tatăl își ține copilul în brațe, iar micuțul stă cu mânuța în gură pe umărul părintelui său
Luna tatălui: totul despre concediul paternal în 2024 și ce trebuie să știi
Luna tatălui sau concediul paternal, așa cum mai este el cunoscut, se acordă proaspeților tătici, care vor să se implice în îngrijirea și creșterea copilului în primii doi an de viață. În România, aceștia au dreptul la două......
Luna tatălui: totul despre concediul paternal în 2024 și ce trebuie să știi
3
Botoșei roz și bleu, așezați pe o pătură albă, pufoasă, ilustrând Semne că poți avea fată sau băiat
Semne că poți avea fată sau băiat. Ce au constatat specialiștii
După ce ai aflat că ești însărcinată, poate că primul lucru la care te gândești este să afli care va fi sexul bebelușului. Poate fi destul de distractiv să pui în aplicare diferite practici din popor sau să iei în considerare......
Semne că poți avea fată sau băiat. Ce au constatat specialiștii
4
Femeie însărcinată cu tricou bleu si bluza ridicată, lăsând să se vadă burta, cu o mână cu care își atinge burta și ân cealaltă ține un ceas
Calculatorul de sarcină. Tot ce trebuie să știi despre el
Dacă ai făcut un test de sarcină și a ieșit pozitiv, cel mai probabil, până vei ajunge la medic, vei dori să afli puțin mai multe despre ce se întâmplă în continuare. Pentru asta poți consulta calculatorul de sarcină, care te ajută......
Calculatorul de sarcină. Tot ce trebuie să știi despre el
5
O mamă care își ține bebelușul în brațe încercând să-l adoarmă și ilustrând câteva dintre greșelile pe care părinții le fac atunci când își pun bebelușii la somn
Greșeli pe care le fac părinții atunci când își pun bebelușii la somn
Să pui copilul la somn poate să pară o sarcină ușoară la prima vedere, însă ce faci atunci când cel mic se confruntă cu puseuri de energie? Dacă nu stabilești din timp o bună rutină a somnului, atunci s-ar putea să-ți fie dificil......
Greșeli pe care le fac părinții atunci când își pun bebelușii la somn
Cele mai noi
Gravidă își pregătește o mâncare de broccoli
24 februarie, 07:51
Alimente cu conținut ridicat de folați, bune pentru gravide
Alimente cu conținut ridicat de folați, bune pentru gravide
Un nou-născut care stă pe un covoraș pufos și este acoperit cu un prosop pentru a ilustra cum să ai grijă de un bebeluș în timpul iernii
24 februarie, 07:27
Cum să ai grijă de nou-născuți iarna. Sfaturi utile pentru orice părinte
Cum să ai grijă de nou-născuți iarna. Sfaturi utile pentru orice părinte
Un bebeluș fericit care stă pe un covoraș și se joacă cu cuburi colorate
24 februarie, 06:56
Nume de bebeluși care și-au pierdut din popularitate în 2024. Ce alegeri nu mai fac părinții pentru copiii lor
Nume de bebeluși care și-au pierdut din popularitate în 2024. Ce alegeri nu mai fac părinții pentru copiii lor
Fetița stă tristă pe canapea în timp ce părinții se ceartă în spatele ei
23 februarie, 05:58
7 semne că ai crescut într-o familie disfuncțională
7 semne că ai crescut într-o familie disfuncțională
Calendar ciclu menstrual
23 februarie, 05:53
Menstruația după naștere: la ce să te aștepți
Menstruația după naștere: la ce să te aștepți
O fetiță cu codițe care stă pe o canapea și se joacă pe tabletă pentru a ilustra cât de nociv este timpul petrecut de un copil în fața ecranelor
23 februarie, 05:34
Cât de nociv este timpul petrecut de copilul tău în fața ecranelor. Pericolul pe care nu ar trebui să-l ignori
Cât de nociv este timpul petrecut de copilul tău în fața ecranelor. Pericolul pe care nu ar trebui să-l ignori
Închide