Reclamă

Parentingul toxic și efectele sale asupra copiilor

Parentingul toxic este o realitate care poate afecta profund atât copiii, cât și dinamica familială. Stilul de creștere a copiilor caracterizat de abuz verbal, neglijare emoțională sau imixtiune excesivă poate avea consecințe devastatoare asupra dezvoltării psihologice și emoționale a celor mici.

Mama și fiica urlă una la cealaltă
Parentingul toxic are, pe termen lung, efecte nefaste/Shutterstock

Parentingul este unul dintre cele mai importante aspecte ale vieții. Stilul de parenting abordat are  un impact semnificativ asupra dezvoltării copiilor. În ciuda faptului că majoritatea părinților încearcă să ofere cel mai bun mediu pentru creșterea și dezvoltarea copiilor lor, există situații în care anumite tipare de comportament devin dăunătoare și pot crea un mediu toxic pentru copii. Altfel spus, manifestă parenting toxic

Ce este parentingul toxic

Parentingul toxic se referă la un set de comportamente și practici parentale care dăunează emoțional, mental sau chiar fizic copiilor. Acesta poate lua diferite forme și poate avea consecințe dureroase și de lungă durată asupra copiilor, influențându-le modul în care își percep sinele, relațiile și capacitatea de a face față provocărilor vieții.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ
Reclamă

Care sunt semnele unui parenting toxic

Parentingul toxic poate avea diverse forme și manifestări. Însă cel mai adesea, el include următoarele obiceiuri:

Părintele exercită un control extrem asupra copilului. El nu-i oferă spațiu copilului pentru a-și manifesta independența și nici posibilitatea de a hotărî singur.

Părinții critici care nu oferă niciodată recunoaștere sau apreciere pot afecta încrederea și stima de sine a copilului.

Părinții toxici își compara copilul cu alții. Acest lucru poate genera presiune și frustrare în relația părinte-copil.

Părinții toxici își pedepsesc dur copiii sau îi abuzează emoțional. Folosirea pedepselor dure, umilirea sau abuzul verbal pot avea un impact profund asupra dezvoltării emoționale și psihologice a copilului.

Reclamă

Părinții toxici nu pot sau nu vor să asculte opiniile sau sentimentele copilului. De asemenea, ei nu îi oferă copilului un spațiu în care să se simtă în siguranță pentru a vorbi.

Părinții toxici au așteptări nerealiste. Iar copilul se simte mereu presat să se conformeze și să demonstreze.

Părinții toxici manipulează copilul pentru a-și atinge propriile scopuri.

Părinții toxici ignoră nevoile fizice și emoționale ale copilului.

Părinții toxici sunt agresivi, abuzivi și folosesc un limbaj neadecvat

Tipuri de părinți toxici

Specialiștii de la Growth thru Change susțin că există mai multe categorii de părinți toxici. Ei îi clasifică în șapte categorii:

Părinții ”dumnezeiești”

Aceștia sufocă independența copilului lor până în punctul în care acesta nu poate supraviețui pe cont propriu. Acest mediu încurajează convingerea că copilul este rău și slab, iar părinții sunt buni și puternici.

Părinții inadecvați

Acești părinți se concentrează pe propria supraviețuire.  Iar copilul devine aproape invizibil și este forțat să se maturizeze repede. Ca urmare, acești copii au dificultăți în dezvoltarea sentimentului de valoare de sine.

Părinții care controlează

Acești părinți încearcă să trăiască indirect prin copiii lor și le controlează viața chiar și la vârsta adultă. Copiii crescuți într-un astfel de mediu dezvoltă personalități anxioase și temătoare și au dificultăți în a se maturiza.  Acești părinți se folosesc adesea de vinovăție și rușine pentru a obține ce vor.

Părinții-abuzatorii verbali

Acești părinți își insultă în mod direct copiii sau sunt cinici și sarcastici, astfel încât să fie siguri că micuții se vor simți rău. Un astfel de stil parental este întâlnit adesea la persoanele extrem de competitive sau la părinții perfecționiști care nu sunt niciodată mulțumiți de nimic.

Părinții-abuzatorii fizici

Abuzul fizic se întâmplă, adesea, din cauza epuizării părintelui, a nivelului ridicat de stres, a anxietății, a propriei nefericiri și a lipsei de control al impulsurilor. Sau pentru că abuzul fizic a fost ceva normal chiar și pentru ei. Acești părinți se dezlănțuie atunci când copiii lor nu le satisfac nevoile. Acest stil parental are ca rezultat sentimente de furie, fantezii de răzbunare și ură de sine.

Consumatori de băuturi alcoolice

Băutura duce, de asemenea, la distrugerea vulnerabilității, a încrederii și a deschiderii. Copilul devine un țap ispășitor pentru tot ceea ce este în neregulă cu părintele și învață de timpuriu că relațiile duc la trădare și că dragostea duce la durere.

Abuzatorii sexuali

Poate fi dur, dar există și astfel de oameni. Un astfel de părinte distruge inocența copilului și îl face să se simtă murdar, deteriorat și diferit. Copiilor le sunt furate relațiile sănătoase și sexualitatea.

Parentingul toxic: ce efecte are asupra copilului

Creșterea într-un mediu toxic poate avea consecințe nefaste asupra copilului. Acesta se poate confrunta cu  anxietatea, depresia, tulburările de stres post-traumatic și dificultăți în reglarea emoțiilor. De asemenea, poate avea o stimă de sine scăzută, cauzată de critica constantă și lipsa de validare.

În plus, copilul care a crescut într-un parenting toxic poate avea dificultăți în a-și face relații și în a avea încredere în oameni. Și cel mai grav, un copil expus unui stil de parenting toxic poate repeta aceste obiceiuri chiar și în familia lui.

Conștientizarea și intervenția în cazurile de parenting toxic sunt esențiale pentru a asigura sănătatea emoțională și dezvoltarea adecvată a copiilor. Este important să se ofere sprijin și resurse atât părinților, cât și copiilor pentru a depăși traumele și a construi relații de încredere și iubire în cadrul familiei.

Te-ar mai putea interesa și
Fiică și mamă într-un moment special
Ce nu e recomandat să facă un părinte după ce copiii au devenit adulți. E total diferit de educația din copilărie
Ce nu e recomandat să facă un părinte după ce copiii au devenit adulți. E total diferit de educația din copilărie
O mamă cu fetița sa care se află împreună la un psiholog care le explică ce greșeli ar putea avea în relația mamă - fiică
Psihologii îi roagă pe părinți să nu mai facă aceste greșeli. Sfaturi pentru creșterea unui copil sănătos
Psihologii îi roagă pe părinți să nu mai facă aceste greșeli. Sfaturi pentru creșterea unui copil sănătos
Un băiețel singur și trist care stă pe jos și privește îngândurat
Responsabilități pe care un copil nu e recomandat să le aibă. Aceste lucruri i-ar putea afecta viața la maturitate
Responsabilități pe care un copil nu e recomandat să le aibă. Aceste lucruri i-ar putea afecta viața la maturitate
Reclamă
Recomandări DePărinți.ro
1
Fetiță neglijată se uită tristă pe fereastră
Studiu: Neglijarea în copilărie afectează dezvoltarea memoriei de lucru
Știi momentul ăla când intri în cameră și uiți instant ce căutai? Sau când încerci să ții minte ce ai de cumpărat, dar ajungi acasă cu totul… mai puțin ce îți trebuia? Ei bine, memoria de lucru e implicată în toate astea.......
Studiu: Neglijarea în copilărie afectează dezvoltarea memoriei de lucru
2
Tată și fiul stau pe canapea și discută
Lecțiile pe care tații ar trebuie să le predea fiilor lor
Știi momentul ăla când îți dai seama că ai început să semeni cu tatăl tău? Fie că e vorba de felul în care te enervezi în trafic sau de cum îți ții ceașca de cafea dimineața, adevărul e că părinții ne modelează mai mult decât......
Lecțiile pe care tații ar trebuie să le predea fiilor lor
3
Copil își roade unghiile
Diferența dintre tulburarea obsesiv-compulsivă și ticuri la copii
Te-ai întrebat vreodată ce face diferența dintre tulburarea obsesiv-compulsivă și ticuri la copii la copii? De multe ori, e greu să le diferențiezi, dar înțelegerea acestora poate face o mare diferență în abordarea corectă și în......
Diferența dintre tulburarea obsesiv-compulsivă și ticuri la copii
4
Fetiță cu părul lung, îmbrăcată cu o bluză verde, stă la masa din bucătărie și se uită pe o carte, iar pe masă sunt împăștiate creioane colorate, iar mama ei stă în picioare și o ceartă
7 semne că ai avut părinți critici și cum te afectează
Atunci când crești cu părinți care te critică constant, efectele pe termen lung pot fi vizibile cu ușurință. Pe lângă faptul că încrederea în sine este foarte scăzută, îți afectează și relațiile cu cei din jur. Cu mult......
7 semne că ai avut părinți critici și cum te afectează
5
Copil agresiv
Strategii pentru prevenirea agresivității la copii și când ar trebui solicitat ajutor specializat
Sunt momente în care copilul tău pare un mic vulcan gata să erupă din senin? Aruncă jucării, țipă sau lovește, iar tu nu mai știi dacă e doar o etapă sau un semn că ceva e mai profund? Respiri adânc, numeri până la zece, dar tot......
Strategii pentru prevenirea agresivității la copii și când ar trebui solicitat ajutor specializat
6
Băiețel blond, îmbrăcat cu cămașă albă și vestă cu carouri roșii și albe, stă cu o mână ridicată și cu degetul arătător indică spre un bec desenat cu alb și galben, iar deasupra capului sunt desenate mai multe becuri cu cretă albă, iar în spate are fundal verde
Ajută-ți copilul să-i placă să învețe prin antrenarea creierului
Atunci când este vorba despre procesul de învățare, majoritatea oamenilor cred că inteligența există sau nu există. În realitate, lucrurile nu stau chiar așa pentru că ea poate fi dezvoltată prin exercițiu. Ajută-ți copilul să-i......
Ajută-ți copilul să-i placă să învețe prin antrenarea creierului
Cele mai noi
Cum să echipezi un copil pentru orele de sport de la școală
17 aprilie, 17:44
(P) Cum să echipezi un copil pentru orele de sport de la școală?
(P) Cum să echipezi un copil pentru orele de sport de la școală?
Fetiță este încântată de porția de paste cu legume
7 aprilie, 16:22
Rețete de mâncăruri vegetariene pentru copii
Rețete de mâncăruri vegetariene pentru copii
Un tată care îi dă mâncare copilului
2 aprilie, 06:53
Fraze comune pe care tații le spun copiilor lor și care, de fapt, sunt forme de manipulare, potrivit specialiștilor
Fraze comune pe care tații le spun copiilor lor și care, de fapt, sunt forme de manipulare, potrivit specialiștilor
Un copil care face teme cu mama sa
1 aprilie, 07:06
De ce copiii gifted se simt nemotivați sau se levenesc
De ce copiii gifted se simt nemotivați sau se levenesc
Copil alergic la polen stă pe iarbă și strănută
31 martie, 06:26
Mituri și adevăruri despre alergiile de primăvară la copii
Mituri și adevăruri despre alergiile de primăvară la copii
O mamă epuiazată în parc
30 martie, 07:10
Ce este „încărcătura mentală a mamelor”. Se vorbește prea puțin despre ea
Ce este „încărcătura mentală a mamelor”. Se vorbește prea puțin despre ea
Închide