Reclamă

Metode de a determina când are loc ovulația

Atunci când vrei să concepi un copil, cel mai important lucru este să afli perioada în care ești la ovulație. Există mai multe metode de a determina când are loc ovulația, dar poate că unele dintre cele mai eficiente sunt monitorizarea ecografică și testele de ovulație.

Publicat: 15 decembrie 2023, 07:54
Mână de femeie, deasura unei pagini de calendar încercuite la numărul 15, care ține între degetul mare și arătător un test de ovulație alb cu roz
Testele de ovulație sunt precise într-un procent de 97% și dezvăluie nivelul hormonului luteinizant din urină / Shutterstock

În plus, este foarte important să aveți relații intime în mod regulat. Medicii recomandă la aproximativ la 2 zile, pe parcursul întregii luni. Asta te va ajuta să nu pierzi nicio ocazie, mai ales dacă ai menstruația neregulată.

Care este perioada fertilă

Dacă ai o menstruație regulată, de 28-30 de zile, lucrurile sunt mai simple, în sensul că ovulația va avea loc undeva pe la mijocul perioadei menstruale.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Calculând ca ziua 1 este prima zi a menstruației, „fereastra“ fertilă se află undeva între zilele 9 și 16 (zilele 14-15, fiind cele mai fertile). Practic, pentru a rămâne însărcinată, ai la dispoziție 5 zile înainte de ovulație, ziua ovulației și o zi după.

Mai trebuie să știi că ovulul supraviețuiește doar 24 de ore, după ce a fost eliberat, iar spermatozoizii până la 5 zile.

Metode de a determina când are loc ovulația

Iată câteva metode de a determina când are loc ovulația, care te pot ajuta să fii mai aproape de minunatul moment al concepției. Află din rândurile de mai jos, care este metoda care ți se potrivește.

Reclamă

Temperatura bazală

Temperatura bazală a corpului se referă la  temperatura pe care o ai atunci când ești în repaus. În general, temperatura normală a corpului este de 37 grade Celsius. Poate varia ușor, pe parcursul zilei și al lunii, în funcție de activitatea pe care o întreprinzi. De asemenea, este influențată de alimentație, de schimbările hormonale și obiceiurile tale de somn, dar și dacă te îmbolnăvești.

Ca să ai o imagine corectă asura graficului de temperatură, trebuie să îți urmărești temperatura dimineața, la aceeași oră, fără să te dai jos din pat. Vei ști că ai ovulat, pentru că,  în acea zi, temperatura crește și rămâne așa câteva zile. Apoi, înainte de menstruație iar va scădea, dacă nu ai rămas însărcinată.

Reclamă

Modificare poziției cervicale

Se pare că pe parcursul ciclului menstrual, colul uterin își schimbă poziția și se modifică. Înainte de ovulație, colul uterin se deplasează mai sus, devine mai moale la atingere și se deschide ușor. Atunci când nu te afli în etapa fertilă a ciclului, colul uterin este mai coborât, mai dur și este bine închis.

Deși poate fi complicat să îți verifici singură colul uterin, iată ce poți face:

  • Înainte de a începe, mergi la toaletă ca să-ți golești vezica și, apoi, spală-te pe mâini cu apă caldă și săpun. Acest lucru va reduce riscul de a contacta bacteriile, care pot ajunge în vagin și pot declașa o infecție.
  • Găsește o poziție confortabilă, ghemuită sau stai cu un picior ridicat pe un scaun sau pe marginea căzii.
  • Introdu unul sau două degete în vagin. Dacă este nevoie, pentru a fi confortabilă procedura, folosește puțin lubrifiant. Vei observa că pereții vaginului se simt moi și colul uterin este adânc în vagin, de obicei, ușor înclinat spre peretele din spate.

Ca să îți poți da seama mai bine de modificarea cervixului, încearcă această metodă în diferite momente ale ciclului tău și notează cum îl simți.

Verificarea mucusului cervical

Secrețiile cervicale mențin vaginul curat și te ajută să identifici cu precizie zilele cele mai fertile din cadrul unui ciclu menstrual.

Înainte de ovulație, estrogenul duce la creșterea mucusului cervical și îl transformă într-o substanță subțire, alunecoasă, elastică și vâscoasă.

Atunci când mucusul cervical are consistență umedă sau de albuș de ou crud, ovulația se apropie. Asta îi ajută pe spermatozoizii fertili să supraviețuiască și să înoate în vagin, iar această etapă durează doar câteva zile, spune verywellfamily.com. Acesta este momentul în care trebuie să faci sex, dacă vrei să rămâi însărcinată.

După ovulație, progesteronul face ca mucusul cervical să devină lipicios și gros, fapt care împiedică sperma să pătrundă în uter.

Testele de ovulație

Studiile spun că într-un procent de 97%, testele de ovulație sunt precise și dezvăluie nivelul hormonului luteinizant din urină. Ele se folosesc pe același principiu ca și testele de sarcină, cu ajutorul urinei. Atunci când nivelul hormonului luteinizant este destul de ridicat, inseamnă că ovulația se va produce în 12-36 ore. Dacă linia de test este mai închisă decât linia de control, înseamnă că urmează să ovulezi. Dacă linia apare mai deschisă la culoare sau este puțin vizibilă, este semn că nu ai ovulat. Ca să nu mai există confuzie, poți folosi teste de ovulație digitale, începând din ziua 10 a ciclului menstrual.

Monitorizarea ecografică

Prin verificarea ovarelor, cu ajutorul ecografiei transvaginale, timp de câteva zile la rând, medicul își poate da seama când urmează să ovulezi. Înainte de ovulație, foliculul are pereții subțiri și este umplut cu lichid. Pe măsură ce ovulul din interior se dezvoltă, foliculul crește în dimensiune. Ovulația are loc, în general, atunci când foliculul măsoară aproximativ 1,8 și 2,5 centimetri, spune reproductivefacts.org. Astfel, medicul îți poate recomanda când este cel mai bine să ai contact sexual.

Te-ar mai putea interesa și
Femeie care ține în mână un calendar și un pix și stă jos
Cum poți recunoaște semnele ovulației: sfaturile specialiștilor
Cum poți recunoaște semnele ovulației: sfaturile specialiștilor
Femeie însărcinată, se uită la ecograg, stând întinsă, în cabinetul medicului ginecolog, cu o bluză roșie și burta descoperită și un doamnă doctor ginecolog care îi face o ecografie specifică morfologiei fetale pe abdomen
Morfologiile fetale trimestriale. Când se fac și ce ar trebui să știi despre acestea
Morfologiile fetale trimestriale. Când se fac și ce ar trebui să știi despre acestea
Femeie însărcinată, îmbrăcată cu colanți și bustieră maro, care face yoga, ca una dintre metode de a crește fertilitatea natural, pe o saltea albă, pe iarbă, într-un parc și ține în mână o sticlă cu apă,
Metode de a crește fertilitatea natural
Metode de a crește fertilitatea natural
Reclamă
Recomandări DePărinți.ro
1
Mama și fiica ei pun împreună bani în pușculiță
Educația financiară la copii: ce trebuie să știe despre bani, în funcție de vârstă
Educația financiară la copii este una din cele mai bune investiții pe care un părinte o poate face în dezvoltarea copilului. Aceasta îl  pregătește pe copil să facă față responsabilităților financiare pe care le va întâlni în......
Educația financiară la copii: ce trebuie să știe despre bani, în funcție de vârstă
2
O femeie însărcinată, în patru ipostaze diferite, îmbrăcată cu bluză portocalie și pantaloni roz.
Câte luni înseamnă săptămânile de sarcină. Descoperă etapele prin care vei trece tu și bebelușul tău
Ai rămas însărcinată și ai început documentarea cu privire la evoluția sarcinii și a bebelușului? Descoperă din acest articol câte luni înseamnă săptămânile de sarcină și cum se împarte această perioadă în trimestre. Cu fiecare......
Câte luni înseamnă săptămânile de sarcină. Descoperă etapele prin care vei trece tu și bebelușul tău
3
articol cu video
Dorina Codreanu și Laura Cosoi, împreună, elegante, la interviul DePărinți.ro
Dorina Codreanu a discutat despre infertilitate la DePărinți.ro | Parenting 2.0 cu Laura Cosoi. Care sunt soluțiile pentru a obține o sarcină
Dorina Codreanu a discutat despre infertilitate la DePărinți.ro | Parenting 2.0 cu Laura Cosoi. Invitata vedetei este medic primar obstetrică și ginecologie, doctor în științe medicale specializat în infertilitate și reproducere asistată.......
Dorina Codreanu a discutat despre infertilitate la DePărinți.ro | Parenting 2.0 cu Laura Cosoi. Care sunt soluțiile pentru a obține o sarcină
4
Femeie însărcinată, îmbrăcată într-un pulover galben, în travaliu, care își ține mâinile pe burtă și sta în mașină, în dreapta, iar soțul ei, care poartă ochelari și este îmbrăcat cu o bluză albă și jeanși și ăși ține mâinile în cap, ilustrând 5 semne că ți s-a rupt apa
5 semne că ți s-a rupt apa și ce să faci când se întâmplă asta
Pe măsură ce se apropie momentul nașterii, trebuie să fii atentă la semnele pe care ți le oferă corpul. Acest lucru te ajută să știi când să mergi la spital. Pe lângă contracții, care sunt din ce în ce mai dese și dureroase, un alt......
5 semne că ți s-a rupt apa și ce să faci când se întâmplă asta
5
Botoșei roz și bleu, așezați pe o pătură albă, pufoasă, ilustrând Semne că poți avea fată sau băiat
Semne că poți avea fată sau băiat. Ce au constatat specialiștii
După ce ai aflat că ești însărcinată, poate că primul lucru la care te gândești este să afli care va fi sexul bebelușului. Poate fi destul de distractiv să pui în aplicare diferite practici din popor sau să iei în considerare......
Semne că poți avea fată sau băiat. Ce au constatat specialiștii
Parteneri
Cele mai noi
O adolescentă care spală vasele pentru a-și ajuta părinții
07:43
Sarcini simple pentru adolescenți. Cum îi înveți pe copii să se implice în treburile zilnice
Sarcini simple pentru adolescenți. Cum îi înveți pe copii să se implice în treburile zilnice
Mama ține bebelușul în brațe și toarnă ceai în pahare în timp ce cască de oboseală
18 mai, 06:54
Semne că suferi de epuizare maternă
Semne că suferi de epuizare maternă
O mamă care stă pe o canapea și își ceartă fetița
18 mai, 06:12
Greșeli de disciplină pe care le poți face la început de drum. Cum îți poți educa micuțul în mod corect
Greșeli de disciplină pe care le poți face la început de drum. Cum îți poți educa micuțul în mod corect
Un copil care are alergie la căpșuni
17 mai, 07:44
Cum se manifestă alergia la căpșuni în cazul copiilor: la ce să fii atentă
Cum se manifestă alergia la căpșuni în cazul copiilor: la ce să fii atentă
Mama stă pe canapea lângă fiica ei supărată
17 mai, 07:26
Cum să practici disciplina pozitivă acasă
Cum să practici disciplina pozitivă acasă
Un medic embriolog în laborator
17 mai, 07:10
Crioconservarea ovocitelor: ce este si ce presupune
Crioconservarea ovocitelor: ce este si ce presupune
Închide