Reclamă

Sarcina molară. Care sunt simptomele și cum se tratează

Sarcina molară este o complicație rară, care apare atunci când există o problemă cu un ovul fertilizat, iar asta înseamnă că embrionul și placenta nu se dezvoltă așa cum ar trebui după concepție. De fapt, ovulul fertilizat, în loc să se dezvolte într-un bebeluș, se trasformă într-o masă de celule pline de lichid. Din nefericire, o astfel de sarcină nu va putea supraviețui.

Publicat: 11 decembrie 2023, 06:51
Femeie, îmbrăcată cu cămașă roz și jeanși albaștri, care stă pe-o parte pe o canapea bejcu genunchii strânși și mâinile pe burtă, cu sarcina molară
De obicei, sarcina molară este diagnosticată în primul trimestru, atunci când bătăile inimii nu devin detectabile / Shutterstock

Există două tipuri de sarcină molară: sarcina molară completă și sarcina molară parțială. În cazul sarcinii molare complete, țesutul placentar se umflă și pare să formeze niște chisturi pline cu lichid. Sarcina molară parțială, poate conține placentă cu țesut regulat, cât și neregulat și embrion, care nu poate supraviețui. 

Tot ce trebuie să știi despre sarcina molară

La început, o sarcină molară poate părea o sarcină obișnuită. Aceasta poate fi descoperită în timpul primei ecografii de sarcină. De cele mai multe ori, sarcina molară cauzează simptome care pot include:

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ
  • Sângerări de culoare maro închis până la roșu aprins, în primele trei luni de sarcină.
  • Greață și vărsături severe.
  • Uneori, chisturi asemănătoare cu niște grefe care trec din vagin.
  • Presiune sau durere pelviană.

Datorită modalităților îmbunătățite de detectare a unei sarcini molare, majoritatea sunt descoperite în primul trimestru. Dacă nu este găsită în primele trei luni, simptomele unei sarcini molare ar putea include:

Reclamă
  • Un uter care crește rapid și este prea mare la începutul sarcinii.
  • Preeclampsie, o afecțiune care provoacă tensiune arterială ridicată și proteine în urină, înainte de 20 de săptămâni de sarcină.
  • Chisturi ovariene.
  • Tiroida hiperactivă, cunoscută și sub numele de hipertiroidism.
Reclamă

Sarcina molară: posibile efecte adverse

În cazuri foarte rare, femeile care au avut sarcini molare vor putea dezvolta două probleme grave: o „mola“ invazivă sau coriocarcinom. Aceste afecțiuni sunt mai susceptibile să apară după sarcini molare complete, decât după sarcini molare parțiale.

„Molele“ invazive sunt mai frecvente decât coriocarcinomul și apar atunci când acestea cresc în stratul muscular al uterului. Riscul de a dezvolta „mola“ invazive crește cu cât sarcina continuă mai mult timp fără tratament și se poate dezvolta înainte sau după tratamentul chirurgical. „Molele“ invazive apar în principal după sarcini molare, dar ocazional se vor dezvolta după avort spontan sau naștere la termen.

Coriocarcinomul este un tip de cancer care se poate dezvolta la nivelul placentei și se poate răspândi în organism. Tumorile cresc din celule care în mod normal s-ar dezvolta în placentă. Deși este grav, acest cancer cu creștere rapidă este aproape întotdeauna tratabil prin chimioterapie.

Factorii de risc

O sarcină molară anterioară și vârsta maternă avansată pot crește șansele de a avea o sarcină molară. Însă poate apărea și fără a avea vreun factor de risc.

Iată câțiva dintre cei mai cunoscuți factori de risc pentru sarcina molară:

  • Vârsta maternă mai mică de 20 de ani sau mai mare de 35 de ani.
  • Alimentația deficitară (mai exact, consumul scăzut de caroten alimentar, care se găsește în fructele și legumele portocalii, cum ar fi morcovii, caisele și cartofii dulci, și grăsimi animale).
  • O sarcină molară anterioară.
  • Avort spontan anterior.

Sarcina molară: diagnostic

Cele mai multe sarcini molare sunt diagnosticate în primul trimestru, atunci când bătăile inimii nu devin detectabile. Același lucru poate fi valabil și în cazul unor avorturi spontane ratate.

De obicei, diagnosticul este confirmat la ecografie, care dezvăluie absența unui embrion sănătos și o placentă anormală, care arată ca un ciorchine de struguri.

Cauzele sarcinii molare

Sarcina molară este cauzată de anomalii cromozomiale ale ovulului și/sau ale spermatozoizilor și, respectiv ale embrionului rezultat, care perturbă modul în care acesta se dezvoltă. Într-o sarcină molară, materialul genetic este imperfect sau lipsește, ceea ce face ca o tumoare să crească în uter în locul unui embrion și al unei placente sănătoase.

Cum se tratează sarcina molară

Unele sarcini molare se vor pierde fără intervenție, dar dacă sunt depistate printr-o ecografie, medicii recomandă, de obicei, chiuretajul sau medicația pentru a reduce riscul de complicații ulterioare. De obicei, prin chiuretaj se pot elimina atât sarcina molară completă, cât și sarcina molară parțială.

Cu toate acestea, în aproximativ 20% dintre cazuri, o parte din țesutul anormal poate rămâne, ceea ce poate cauza boala trofoblastică gestațională.

Chimioterapia poate fi utilizată pentru a micșora creșterea țesutului, însă țesutul anormal crește prin peretele uterin, pot apărea sângerări severe, uneori amenințătoare de viață. Rareori, sarcinile molare ar putea apărea în sarcinile gemelare cu o „mola“ hidatiformă alături de o sarcină viabilă. În aceste cazuri, continuarea sarcinii poate prezenta riscuri grave pentru sănătatea mamei. De fapt, există un risc semnificativ de apariție a bolii trofoblastice gestaționale, iar mulți aleg să întrerupă sarcina.

Dacă este lăsată netratată, sarcina molară poate avea efecte adverse materne grave, inclusiv ruptura uterului. Cu toate acestea, majoritatea sarcinilor molare sunt depistate și tratate suficient de devreme în timpul sarcinii pentru a evita complicațiile periculoase.

Monitorizarea medicală

Din cauza riscului de a dezvolta o „mola“ invazivă sau un coriocarcinom, medicii recomandă ca femeile care au avut sarcini molare să fie monitorizate timp de câteva luni. Tratamentul include, de obicei, teste de sânge hCG săptămânale sau lunare.

Monitorizarea durează, de obicei, de la șase luni la un an. Dacă femeia are trei teste de sânge hCG consecutive negative, cel mai probabil se află în afara zonei de pericol. Unii medici sunt mai puțin agresivi în ceea ce privește monitorizarea femeilor care au avut sarcini molare parțiale, deoarece șansele de complicații sunt mai mici.

Te-ar mai putea interesa și
Bebeluș care privește un stetoscop ce aproape îl atinge în zona plămânilor
Sindromul de aspirație de meconiu. Ce este și cum se poate trata
Sindromul de aspirație de meconiu. Ce este și cum se poate trata
Femeie stă întinsă în pat cu ochii spre șosete de bebeluș
Efectele pierderii unei sarcini asupra ciclului menstrual. Ce trebuie să știi
Efectele pierderii unei sarcini asupra ciclului menstrual. Ce trebuie să știi
Femeie însărcinată stă pe canapea și are grețuri, se ține cu mâna de burtă
Greața după primul trimestru de sarcină. Ce este de făcut
Greața după primul trimestru de sarcină. Ce este de făcut
Reclamă
Recomandări DePărinți.ro
1
Mama și fiica ei pun împreună bani în pușculiță
Educația financiară la copii: ce trebuie să știe despre bani, în funcție de vârstă
Educația financiară la copii este una din cele mai bune investiții pe care un părinte o poate face în dezvoltarea copilului. Aceasta îl  pregătește pe copil să facă față responsabilităților financiare pe care le va întâlni în......
Educația financiară la copii: ce trebuie să știe despre bani, în funcție de vârstă
2
O femeie însărcinată, în patru ipostaze diferite, îmbrăcată cu bluză portocalie și pantaloni roz.
Câte luni înseamnă săptămânile de sarcină. Descoperă etapele prin care vei trece tu și bebelușul tău
Ai rămas însărcinată și ai început documentarea cu privire la evoluția sarcinii și a bebelușului? Descoperă din acest articol câte luni înseamnă săptămânile de sarcină și cum se împarte această perioadă în trimestre. Cu fiecare......
Câte luni înseamnă săptămânile de sarcină. Descoperă etapele prin care vei trece tu și bebelușul tău
3
articol cu video
Dorina Codreanu și Laura Cosoi, împreună, elegante, la interviul DePărinți.ro
Dorina Codreanu a discutat despre infertilitate la DePărinți.ro | Parenting 2.0 cu Laura Cosoi. Care sunt soluțiile pentru a obține o sarcină
Dorina Codreanu a discutat despre infertilitate la DePărinți.ro | Parenting 2.0 cu Laura Cosoi. Invitata vedetei este medic primar obstetrică și ginecologie, doctor în științe medicale specializat în infertilitate și reproducere asistată.......
Dorina Codreanu a discutat despre infertilitate la DePărinți.ro | Parenting 2.0 cu Laura Cosoi. Care sunt soluțiile pentru a obține o sarcină
4
Femeie însărcinată, îmbrăcată într-un pulover galben, în travaliu, care își ține mâinile pe burtă și sta în mașină, în dreapta, iar soțul ei, care poartă ochelari și este îmbrăcat cu o bluză albă și jeanși și ăși ține mâinile în cap, ilustrând 5 semne că ți s-a rupt apa
5 semne că ți s-a rupt apa și ce să faci când se întâmplă asta
Pe măsură ce se apropie momentul nașterii, trebuie să fii atentă la semnele pe care ți le oferă corpul. Acest lucru te ajută să știi când să mergi la spital. Pe lângă contracții, care sunt din ce în ce mai dese și dureroase, un alt......
5 semne că ți s-a rupt apa și ce să faci când se întâmplă asta
5
Botoșei roz și bleu, așezați pe o pătură albă, pufoasă, ilustrând Semne că poți avea fată sau băiat
Semne că poți avea fată sau băiat. Ce au constatat specialiștii
După ce ai aflat că ești însărcinată, poate că primul lucru la care te gândești este să afli care va fi sexul bebelușului. Poate fi destul de distractiv să pui în aplicare diferite practici din popor sau să iei în considerare......
Semne că poți avea fată sau băiat. Ce au constatat specialiștii
Parteneri
Cele mai noi
O adolescentă care spală vasele pentru a-și ajuta părinții
07:43
Sarcini simple pentru adolescenți. Cum îi înveți pe copii să se implice în treburile zilnice
Sarcini simple pentru adolescenți. Cum îi înveți pe copii să se implice în treburile zilnice
Mama o ține pe fiica ei de mâini și îi explică ceva
07:16
Cum îl determini pe copil să coopereze
Cum îl determini pe copil să coopereze
Mama ține bebelușul în brațe și toarnă ceai în pahare în timp ce cască de oboseală
18 mai, 06:54
Semne că suferi de epuizare maternă
Semne că suferi de epuizare maternă
O mamă care stă pe o canapea și își ceartă fetița
18 mai, 06:12
Greșeli de disciplină pe care le poți face la început de drum. Cum îți poți educa micuțul în mod corect
Greșeli de disciplină pe care le poți face la început de drum. Cum îți poți educa micuțul în mod corect
Un copil care are alergie la căpșuni
17 mai, 07:44
Cum se manifestă alergia la căpșuni în cazul copiilor: la ce să fii atentă
Cum se manifestă alergia la căpșuni în cazul copiilor: la ce să fii atentă
Mama stă pe canapea lângă fiica ei supărată
17 mai, 07:26
Cum să practici disciplina pozitivă acasă
Cum să practici disciplina pozitivă acasă
Închide