Reclamă

Sarcina molară. Care sunt simptomele și cum se tratează

Sarcina molară este o complicație rară, care apare atunci când există o problemă cu un ovul fertilizat, iar asta înseamnă că embrionul și placenta nu se dezvoltă așa cum ar trebui după concepție. De fapt, ovulul fertilizat, în loc să se dezvolte într-un bebeluș, se trasformă într-o masă de celule pline de lichid. Din nefericire, o astfel de sarcină nu va putea supraviețui.

Publicat: 11 decembrie 2023, 06:51
Femeie, îmbrăcată cu cămașă roz și jeanși albaștri, care stă pe-o parte pe o canapea bejcu genunchii strânși și mâinile pe burtă, cu sarcina molară
De obicei, sarcina molară este diagnosticată în primul trimestru, atunci când bătăile inimii nu devin detectabile / Shutterstock

Există două tipuri de sarcină molară: sarcina molară completă și sarcina molară parțială. În cazul sarcinii molare complete, țesutul placentar se umflă și pare să formeze niște chisturi pline cu lichid. Sarcina molară parțială, poate conține placentă cu țesut regulat, cât și neregulat și embrion, care nu poate supraviețui. 

Tot ce trebuie să știi despre sarcina molară

La început, o sarcină molară poate părea o sarcină obișnuită. Aceasta poate fi descoperită în timpul primei ecografii de sarcină. De cele mai multe ori, sarcina molară cauzează simptome care pot include:

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ
  • Sângerări de culoare maro închis până la roșu aprins, în primele trei luni de sarcină.
  • Greață și vărsături severe.
  • Uneori, chisturi asemănătoare cu niște grefe care trec din vagin.
  • Presiune sau durere pelviană.

Datorită modalităților îmbunătățite de detectare a unei sarcini molare, majoritatea sunt descoperite în primul trimestru. Dacă nu este găsită în primele trei luni, simptomele unei sarcini molare ar putea include:

  • Un uter care crește rapid și este prea mare la începutul sarcinii.
  • Preeclampsie, o afecțiune care provoacă tensiune arterială ridicată și proteine în urină, înainte de 20 de săptămâni de sarcină.
  • Chisturi ovariene.
  • Tiroida hiperactivă, cunoscută și sub numele de hipertiroidism.
Reclamă

Sarcina molară: posibile efecte adverse

În cazuri foarte rare, femeile care au avut sarcini molare vor putea dezvolta două probleme grave: o „mola“ invazivă sau coriocarcinom. Aceste afecțiuni sunt mai susceptibile să apară după sarcini molare complete, decât după sarcini molare parțiale.

„Molele“ invazive sunt mai frecvente decât coriocarcinomul și apar atunci când acestea cresc în stratul muscular al uterului. Riscul de a dezvolta „mola“ invazive crește cu cât sarcina continuă mai mult timp fără tratament și se poate dezvolta înainte sau după tratamentul chirurgical. „Molele“ invazive apar în principal după sarcini molare, dar ocazional se vor dezvolta după avort spontan sau naștere la termen.

Coriocarcinomul este un tip de cancer care se poate dezvolta la nivelul placentei și se poate răspândi în organism. Tumorile cresc din celule care în mod normal s-ar dezvolta în placentă. Deși este grav, acest cancer cu creștere rapidă este aproape întotdeauna tratabil prin chimioterapie.

Factorii de risc

O sarcină molară anterioară și vârsta maternă avansată pot crește șansele de a avea o sarcină molară. Însă poate apărea și fără a avea vreun factor de risc.

Reclamă

Iată câțiva dintre cei mai cunoscuți factori de risc pentru sarcina molară:

  • Vârsta maternă mai mică de 20 de ani sau mai mare de 35 de ani.
  • Alimentația deficitară (mai exact, consumul scăzut de caroten alimentar, care se găsește în fructele și legumele portocalii, cum ar fi morcovii, caisele și cartofii dulci, și grăsimi animale).
  • O sarcină molară anterioară.
  • Avort spontan anterior.

Sarcina molară: diagnostic

Cele mai multe sarcini molare sunt diagnosticate în primul trimestru, atunci când bătăile inimii nu devin detectabile. Același lucru poate fi valabil și în cazul unor avorturi spontane ratate.

De obicei, diagnosticul este confirmat la ecografie, care dezvăluie absența unui embrion sănătos și o placentă anormală, care arată ca un ciorchine de struguri.

Cauzele sarcinii molare

Sarcina molară este cauzată de anomalii cromozomiale ale ovulului și/sau ale spermatozoizilor și, respectiv ale embrionului rezultat, care perturbă modul în care acesta se dezvoltă. Într-o sarcină molară, materialul genetic este imperfect sau lipsește, ceea ce face ca o tumoare să crească în uter în locul unui embrion și al unei placente sănătoase.

Cum se tratează sarcina molară

Unele sarcini molare se vor pierde fără intervenție, dar dacă sunt depistate printr-o ecografie, medicii recomandă, de obicei, chiuretajul sau medicația pentru a reduce riscul de complicații ulterioare. De obicei, prin chiuretaj se pot elimina atât sarcina molară completă, cât și sarcina molară parțială.

Cu toate acestea, în aproximativ 20% dintre cazuri, o parte din țesutul anormal poate rămâne, ceea ce poate cauza boala trofoblastică gestațională.

Chimioterapia poate fi utilizată pentru a micșora creșterea țesutului, însă țesutul anormal crește prin peretele uterin, pot apărea sângerări severe, uneori amenințătoare de viață. Rareori, sarcinile molare ar putea apărea în sarcinile gemelare cu o „mola“ hidatiformă alături de o sarcină viabilă. În aceste cazuri, continuarea sarcinii poate prezenta riscuri grave pentru sănătatea mamei. De fapt, există un risc semnificativ de apariție a bolii trofoblastice gestaționale, iar mulți aleg să întrerupă sarcina.

Dacă este lăsată netratată, sarcina molară poate avea efecte adverse materne grave, inclusiv ruptura uterului. Cu toate acestea, majoritatea sarcinilor molare sunt depistate și tratate suficient de devreme în timpul sarcinii pentru a evita complicațiile periculoase.

Monitorizarea medicală

Din cauza riscului de a dezvolta o „mola“ invazivă sau un coriocarcinom, medicii recomandă ca femeile care au avut sarcini molare să fie monitorizate timp de câteva luni. Tratamentul include, de obicei, teste de sânge hCG săptămânale sau lunare.

Monitorizarea durează, de obicei, de la șase luni la un an. Dacă femeia are trei teste de sânge hCG consecutive negative, cel mai probabil se află în afara zonei de pericol. Unii medici sunt mai puțin agresivi în ceea ce privește monitorizarea femeilor care au avut sarcini molare parțiale, deoarece șansele de complicații sunt mai mici.

Te-ar mai putea interesa și
Bebeluș care privește un stetoscop ce aproape îl atinge în zona plămânilor
Sindromul de aspirație de meconiu. Ce este și cum se poate trata
Sindromul de aspirație de meconiu. Ce este și cum se poate trata
Femeie stă întinsă în pat cu ochii spre șosete de bebeluș
Efectele pierderii unei sarcini asupra ciclului menstrual. Ce trebuie să știi
Efectele pierderii unei sarcini asupra ciclului menstrual. Ce trebuie să știi
Femeie însărcinată stă pe canapea și are grețuri, se ține cu mâna de burtă
Greața după primul trimestru de sarcină. Ce este de făcut
Greața după primul trimestru de sarcină. Ce este de făcut
Reclamă
Recomandări DePărinți.ro
1
Femeie însărcinată, îmbrăcată cu o bluză mov și pantaloni albi, care stă în living, având în spate un televizor, puțin aplecată, ținând o mână pe spate și una sub burtă, ilustrând înțepăturile vaginale în sarcină
Înțepăturile vaginale în sarcină. Care sunt cauzele acestora și când să discuți cu un medic
Atunci când te apropii de sfârșitul sarcinii, te poți confrunta cu diferite tipuri de simptome, mai mult sau mai puțin ciudate. De exemplu, la un moment dat, poți simți o înțepătură fulgerătoare în vagin, care durează mai puțin de un......
Înțepăturile vaginale în sarcină. Care sunt cauzele acestora și când să discuți cu un medic
2
O fetiță care spală vasele
Ce treburi casnice trebuie să știe să facă copiii până la vârsta de 12 ani. Sarcinile de care nu e indicat să-i ferești
Treburile și responsabilitățile adecvate vârstei sunt o parte importantă a dezvoltării unui copil. Ai mai jos o listă cu ce treburi casnice trebuie să știe să facă copiii până la vârsta de 12 ani. Se spune că cei mici nu fac ceea ce......
Ce treburi casnice trebuie să știe să facă copiii până la vârsta de 12 ani. Sarcinile de care nu e indicat să-i ferești
3
Fetiță răcită stă în pat și tușește
De ce tușește copilul? 8 cauze posibile și când să te îngrijorezi
Tusea copilului tău poate avea multe cauze, de la o simplă răceală la probleme mai grave, precum COVID-19 sau astm. Statisticile arată că tusea este unul dintre cele mai comune simptome raportate la copii, dar nu toate cazurile necesită......
De ce tușește copilul? 8 cauze posibile și când să te îngrijorezi
4
Mămică, îmbrăcată un tricou gri cu text în jurul pieptului, ține în brațe un bebeluș care plânge, ilustrând de ce își arcuiesc bebelușii spatele
De ce își arcuiesc bebelușii spatele
Pe lângă faptul că plâng atunci când îi supără ceva pe bebeluși, mai fac un gest, destul de înfricoșător pentru părinți, și anume își arcuiesc spatele. Acest lucru este absolut normal, mai ales că până învață să vorbească......
De ce își arcuiesc bebelușii spatele
5
O familie formată din patru memrbii construiește un om de zăpadă
Top destinații de iarnă în România pentru familii care au copii mici
Iarna în România poate fi o adevărată poveste, mai ales pentru familiile care doresc să petreacă timp de calitate alături de copii. Iată care sunt cele mai potrivite destinații de iarnă în România, pentru o escapadă de neuitat. Țara......
Top destinații de iarnă în România pentru familii care au copii mici
Parteneri
Cele mai noi
Teste de sarcină ținut pe picioare
07:06
Ce este linia de evaporare pe un test de sarcină
Ce este linia de evaporare pe un test de sarcină
Băiat stă în pat și tușește, iar lângă are miere și lămâie
06:40
Remedii naturale pentru tuse. Cum o poți ameliora
Remedii naturale pentru tuse. Cum o poți ameliora
Mama verifică temperatura fetiței care este răcită
7 decembrie, 06:43
Cât durează răceala la copii. Statisticile arată că un copil poate avea până la 10 răceli pe an
Cât durează răceala la copii. Statisticile arată că un copil poate avea până la 10 răceli pe an
Medic îi explică mamei care stă cu bebelușul în brațe ce trebuie să știe
7 decembrie, 06:09
10 lucruri pe care pediatrii vor să le știi
10 lucruri pe care pediatrii vor să le știi
Elev care stă pe jos pe culoarul unei școli
6 decembrie, 11:16
Fonduri pentru camere-resursă în școlile din România: un pas spre incluziunea educațională
Fonduri pentru camere-resursă în școlile din România: un pas spre incluziunea educațională
Calendar de Advent, din lemn, colorat în roșu
6 decembrie, 07:17
Calendar de Advent: idei simple și creative pentru fiecare zi
Calendar de Advent: idei simple și creative pentru fiecare zi
Închide