Reclamă

Sarcina molară. Care sunt simptomele și cum se tratează

Sarcina molară este o complicație rară, care apare atunci când există o problemă cu un ovul fertilizat, iar asta înseamnă că embrionul și placenta nu se dezvoltă așa cum ar trebui după concepție. De fapt, ovulul fertilizat, în loc să se dezvolte într-un bebeluș, se trasformă într-o masă de celule pline de lichid. Din nefericire, o astfel de sarcină nu va putea supraviețui.

Publicat: 11 decembrie 2023, 06:51
Femeie, îmbrăcată cu cămașă roz și jeanși albaștri, care stă pe-o parte pe o canapea bejcu genunchii strânși și mâinile pe burtă, cu sarcina molară
De obicei, sarcina molară este diagnosticată în primul trimestru, atunci când bătăile inimii nu devin detectabile / Shutterstock

Există două tipuri de sarcină molară: sarcina molară completă și sarcina molară parțială. În cazul sarcinii molare complete, țesutul placentar se umflă și pare să formeze niște chisturi pline cu lichid. Sarcina molară parțială, poate conține placentă cu țesut regulat, cât și neregulat și embrion, care nu poate supraviețui. 

Tot ce trebuie să știi despre sarcina molară

La început, o sarcină molară poate părea o sarcină obișnuită. Aceasta poate fi descoperită în timpul primei ecografii de sarcină. De cele mai multe ori, sarcina molară cauzează simptome care pot include:

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ
 • Sângerări de culoare maro închis până la roșu aprins, în primele trei luni de sarcină.
 • Greață și vărsături severe.
 • Uneori, chisturi asemănătoare cu niște grefe care trec din vagin.
 • Presiune sau durere pelviană.

Datorită modalităților îmbunătățite de detectare a unei sarcini molare, majoritatea sunt descoperite în primul trimestru. Dacă nu este găsită în primele trei luni, simptomele unei sarcini molare ar putea include:

Reclamă
 • Un uter care crește rapid și este prea mare la începutul sarcinii.
 • Preeclampsie, o afecțiune care provoacă tensiune arterială ridicată și proteine în urină, înainte de 20 de săptămâni de sarcină.
 • Chisturi ovariene.
 • Tiroida hiperactivă, cunoscută și sub numele de hipertiroidism.
Reclamă

Sarcina molară: posibile efecte adverse

În cazuri foarte rare, femeile care au avut sarcini molare vor putea dezvolta două probleme grave: o „mola“ invazivă sau coriocarcinom. Aceste afecțiuni sunt mai susceptibile să apară după sarcini molare complete, decât după sarcini molare parțiale.

„Molele“ invazive sunt mai frecvente decât coriocarcinomul și apar atunci când acestea cresc în stratul muscular al uterului. Riscul de a dezvolta „mola“ invazive crește cu cât sarcina continuă mai mult timp fără tratament și se poate dezvolta înainte sau după tratamentul chirurgical. „Molele“ invazive apar în principal după sarcini molare, dar ocazional se vor dezvolta după avort spontan sau naștere la termen.

Coriocarcinomul este un tip de cancer care se poate dezvolta la nivelul placentei și se poate răspândi în organism. Tumorile cresc din celule care în mod normal s-ar dezvolta în placentă. Deși este grav, acest cancer cu creștere rapidă este aproape întotdeauna tratabil prin chimioterapie.

Factorii de risc

O sarcină molară anterioară și vârsta maternă avansată pot crește șansele de a avea o sarcină molară. Însă poate apărea și fără a avea vreun factor de risc.

Iată câțiva dintre cei mai cunoscuți factori de risc pentru sarcina molară:

 • Vârsta maternă mai mică de 20 de ani sau mai mare de 35 de ani.
 • Alimentația deficitară (mai exact, consumul scăzut de caroten alimentar, care se găsește în fructele și legumele portocalii, cum ar fi morcovii, caisele și cartofii dulci, și grăsimi animale).
 • O sarcină molară anterioară.
 • Avort spontan anterior.

Sarcina molară: diagnostic

Cele mai multe sarcini molare sunt diagnosticate în primul trimestru, atunci când bătăile inimii nu devin detectabile. Același lucru poate fi valabil și în cazul unor avorturi spontane ratate.

De obicei, diagnosticul este confirmat la ecografie, care dezvăluie absența unui embrion sănătos și o placentă anormală, care arată ca un ciorchine de struguri.

Cauzele sarcinii molare

Sarcina molară este cauzată de anomalii cromozomiale ale ovulului și/sau ale spermatozoizilor și, respectiv ale embrionului rezultat, care perturbă modul în care acesta se dezvoltă. Într-o sarcină molară, materialul genetic este imperfect sau lipsește, ceea ce face ca o tumoare să crească în uter în locul unui embrion și al unei placente sănătoase.

Cum se tratează sarcina molară

Unele sarcini molare se vor pierde fără intervenție, dar dacă sunt depistate printr-o ecografie, medicii recomandă, de obicei, chiuretajul sau medicația pentru a reduce riscul de complicații ulterioare. De obicei, prin chiuretaj se pot elimina atât sarcina molară completă, cât și sarcina molară parțială.

Cu toate acestea, în aproximativ 20% dintre cazuri, o parte din țesutul anormal poate rămâne, ceea ce poate cauza boala trofoblastică gestațională.

Chimioterapia poate fi utilizată pentru a micșora creșterea țesutului, însă țesutul anormal crește prin peretele uterin, pot apărea sângerări severe, uneori amenințătoare de viață. Rareori, sarcinile molare ar putea apărea în sarcinile gemelare cu o „mola“ hidatiformă alături de o sarcină viabilă. În aceste cazuri, continuarea sarcinii poate prezenta riscuri grave pentru sănătatea mamei. De fapt, există un risc semnificativ de apariție a bolii trofoblastice gestaționale, iar mulți aleg să întrerupă sarcina.

Dacă este lăsată netratată, sarcina molară poate avea efecte adverse materne grave, inclusiv ruptura uterului. Cu toate acestea, majoritatea sarcinilor molare sunt depistate și tratate suficient de devreme în timpul sarcinii pentru a evita complicațiile periculoase.

Monitorizarea medicală

Din cauza riscului de a dezvolta o „mola“ invazivă sau un coriocarcinom, medicii recomandă ca femeile care au avut sarcini molare să fie monitorizate timp de câteva luni. Tratamentul include, de obicei, teste de sânge hCG săptămânale sau lunare.

Monitorizarea durează, de obicei, de la șase luni la un an. Dacă femeia are trei teste de sânge hCG consecutive negative, cel mai probabil se află în afara zonei de pericol. Unii medici sunt mai puțin agresivi în ceea ce privește monitorizarea femeilor care au avut sarcini molare parțiale, deoarece șansele de complicații sunt mai mici.

Te-ar mai putea interesa și
Femeie stă întinsă în pat cu ochii spre șosete de bebeluș
Efectele pierderii unei sarcini asupra ciclului menstrual. Ce trebuie să știi
Efectele pierderii unei sarcini asupra ciclului menstrual. Ce trebuie să știi
Femeie însărcinată stă pe canapea și are grețuri, se ține cu mâna de burtă
Greața după primul trimestru de sarcină. Ce este de făcut
Greața după primul trimestru de sarcină. Ce este de făcut
Femeie însărcinată pe patul de spital, la un consult ginecologic
Trucuri pentru a-ți face bebelușul să se miște în burtică. Sfaturile specialiștilor
Trucuri pentru a-ți face bebelușul să se miște în burtică. Sfaturile specialiștilor
Reclamă
Recomandări DePărinți.ro
1
O femeie însărcinată, în patru ipostaze diferite, îmbrăcată cu bluză portocalie și pantaloni roz.
Câte luni înseamnă săptămânile de sarcină. Descoperă etapele prin care vei trece tu și bebelușul tău
Ai rămas însărcinată și ai început documentarea cu privire la evoluția sarcinii și a bebelușului? Descoperă din acest articol câte luni înseamnă săptămânile de sarcină și cum se împarte această perioadă în trimestre. Cu fiecare......
Câte luni înseamnă săptămânile de sarcină. Descoperă etapele prin care vei trece tu și bebelușul tău
2
Tatăl își ține copilul în brațe, iar micuțul stă cu mânuța în gură pe umărul părintelui său
Luna tatălui: totul despre concediul paternal în 2024 și ce trebuie să știi
Luna tatălui sau concediul paternal, așa cum mai este el cunoscut, se acordă proaspeților tătici, care vor să se implice în îngrijirea și creșterea copilului în primii doi an de viață. În România, aceștia au dreptul la două......
Luna tatălui: totul despre concediul paternal în 2024 și ce trebuie să știi
3
Botoșei roz și bleu, așezați pe o pătură albă, pufoasă, ilustrând Semne că poți avea fată sau băiat
Semne că poți avea fată sau băiat. Ce au constatat specialiștii
După ce ai aflat că ești însărcinată, poate că primul lucru la care te gândești este să afli care va fi sexul bebelușului. Poate fi destul de distractiv să pui în aplicare diferite practici din popor sau să iei în considerare......
Semne că poți avea fată sau băiat. Ce au constatat specialiștii
4
Femeie însărcinată cu tricou bleu si bluza ridicată, lăsând să se vadă burta, cu o mână cu care își atinge burta și ân cealaltă ține un ceas
Calculatorul de sarcină. Tot ce trebuie să știi despre el
Dacă ai făcut un test de sarcină și a ieșit pozitiv, cel mai probabil, până vei ajunge la medic, vei dori să afli puțin mai multe despre ce se întâmplă în continuare. Pentru asta poți consulta calculatorul de sarcină, care te ajută......
Calculatorul de sarcină. Tot ce trebuie să știi despre el
5
O mamă care își ține bebelușul în brațe încercând să-l adoarmă și ilustrând câteva dintre greșelile pe care părinții le fac atunci când își pun bebelușii la somn
Greșeli pe care le fac părinții atunci când își pun bebelușii la somn
Să pui copilul la somn poate să pară o sarcină ușoară la prima vedere, însă ce faci atunci când cel mic se confruntă cu puseuri de energie? Dacă nu stabilești din timp o bună rutină a somnului, atunci s-ar putea să-ți fie dificil......
Greșeli pe care le fac părinții atunci când își pun bebelușii la somn
Parteneri
Cele mai noi
Copii la școală, care agresează o fetiță, arătând-o cu degetul și ea își acoperă fața cu mâinile
07:49
Tipurile comune de agresori din rândul copiilor
Tipurile comune de agresori din rândul copiilor
O mămică care ține un termometru deasupra pătuțului copilului ei pentru a arăta cum îți dai seama că bebelușului tău îi este prea cald
07:37
Cum îți dai seama că bebelușului tău îi este prea cald. Semnele pe care nu ar trebui să le ignori
Cum îți dai seama că bebelușului tău îi este prea cald. Semnele pe care nu ar trebui să le ignori
O femeie care liniștește un bebeluș care plânge în somn
06:13
Motivul pentru care bebelușii plâng în somn. Ce mesaje încearcă să-ți transmită micuțul tău
Motivul pentru care bebelușii plâng în somn. Ce mesaje încearcă să-ți transmită micuțul tău
Gravidă își pregătește o mâncare de broccoli
24 februarie, 07:51
Alimente cu conținut ridicat de folați, bune pentru gravide
Alimente cu conținut ridicat de folați, bune pentru gravide
Un nou-născut care stă pe un covoraș pufos și este acoperit cu un prosop pentru a ilustra cum să ai grijă de un bebeluș în timpul iernii
24 februarie, 07:27
Cum să ai grijă de nou-născuți iarna. Sfaturi utile pentru orice părinte
Cum să ai grijă de nou-născuți iarna. Sfaturi utile pentru orice părinte
Un bebeluș fericit care stă pe un covoraș și se joacă cu cuburi colorate
24 februarie, 06:56
Nume de bebeluși care și-au pierdut din popularitate în 2024. Ce alegeri nu mai fac părinții pentru copiii lor
Nume de bebeluși care și-au pierdut din popularitate în 2024. Ce alegeri nu mai fac părinții pentru copiii lor
Închide