Însă, cercetătorii au descoperit că mai sunt și alți factori care ar putea expune bebelușii la un risc suplimentar. De asemenea, au identificat câteva măsuri pe care le poți lua pentru a-ți proteja bebelușul. Mai jos, poți găsi informații despre cum poți face asta.
Din ce cauză apare sindromul morții subite la bebeluși
Se pare că perioada cea mai vulnerabilă este între 2-4 luni de viață. Însă, există o combinație de factori care țin de mediul fizic și de somn, care pot face ca un bebelușii să fie mai vulnerabil la moarte subită. Acești factori variază de la un copil la altul.
Factori fizici
Uneori, desi bebelușul arată normal, anumite probleme din timpul sarcinii sau nașterea premature pot fi implicate în moartea subită a bebelușului.
- Malformații cerebrale. Unii sugari se nasc cu probleme care îi fac mai predispuși la sindromul morții subite la bebeluși. Multora dintre acești copii, porțiunea din creier care controlează respirația și trezirea din nu s-a maturizat suficient pentru a funcționa corect.
- Greutate mică la naștere. Nașterea prematură sau dacă bebelușul se naște într-o sarcină multiplă crește probabilitatea de nedezvoltare completă a creierului și astfel există un control mai mic asupra respirației și ritmului cardiac.
- Infecție respiratorie. Mulți dintre bebelușii care au murit au fost foarte răciți și asta ar putea contribui la probleme de respirație.
Factori de mediu
Printre factorii de mediu care duc la creșterea ratei de moarte subită a bebelușului și numără obiectele lăsate în pătuțul bebelușului, dar și poziția. Iată ce ar trebui să eviți:
- Dormitul pe burtă sau pe o parte. Bebelușii puși în aceste poziții pentru a dormi ar putea avea mai multe dificultăți de respirație decât cei puși pe spate.
- Dormitul pe o suprafață moale. Culcatul pe o saltea moale ar putea bloca căile respiratorii ale unui bebeluș.
- Împărțirea patului. Riscul sindromul morții subite la bebeluși scade dacă aceștia dorm cu tine în cameră, dar nu în același pat. De asemenea, nu este indicat să doarmă cu frații sau animalele de companie.
- Supraîncălzirea. A fi prea cald în timp ce dormi poate crește riscul de moarte subită a unui bebeluș. Nu înveli niciodată bebelușul cu păturici sau nu folosi protecții laterale pentru pătuț pentru că ar putea să le tragă pe față și, astfel, ar putea să-și blocheze căile respiratorii.
- Fumatul pasiv. Bebelușii care locuiesc cu fumători au un risc mai mare de moarte subită.
Factori de risc matern
În timpul sarcinii, mama poate influența riscul ca bebelușul să aibă sindromul morții subite dacă:
- Este mai tânără de 20 de ani.
- Fumează.
- Consumă droguri sau alcool.
- Are probleme de sănătate pe care nu le tratează.
Cum poți preveni sindromul morții subite la bebeluși
Nu există nicio modalitate garantată de a preveni sindromul morții subite la bebeluși, dar poți lua câteva măsuri de siguranță urmând aceste sfaturi:
- Dormitul pe spate. Așează bebelușul să doarmă pe spate, în primul an de viață. Acest lucru nu este necesar atunci când este treaz sau este capabil să se rostogolească în ambele sensuri, fără ajutor. De asemenea, roagă bona sau persoana cu care îl lași să facă același lucru.
- Păstreză pătuțul cât mai gol. Folosește o saltea fermă și evitați să lași în pătuț perne sau animale de pluș în pătuț. Acestea pot interfera cu respirația dacă fața bebelușului apasă pe ele.
- Dormi cu bebelușul în cameră. Este recomandat ca, în primele 6 luni sau chiar până la un an, bebelușul să doarmă cu tine în cameră. Acesta trebuie să doarmă singur într-un pătuț. Paturile pentru adulți nu sunt sigure pentru un bebeluș pentru că poate rămâne prins și se poate sufoca între lamelele căpătâiului, spațiul dintre saltea și cadrul patului sau spațiul dintre saltea și perete. De asemenea, bebelușul se poate sufoca dacă un părinte se răsucește din greșeală și acoperă nasul și gura bebelușului.
- Oferă o suzetă. Sugerea unei suzete fără curea sau șnur la ora de somn și de culcare ar putea reduce riscul de moarte subită. Însă, trebuie să ții cont de faptul că ar trebui să aștepți aproximativ 3-4 săptămâni pentru a o oferi, după ce ai stabilit în rutina de alăptare. În cazul în care bebelușul nu este interesat de suzetă, nu îl forța, ci mai bine încearcă în altă zi. Dacă îi cade din gură, în timp ce doarme, nu o pune la loc.