Reclamă

Sindromul morții subite la bebeluși

Din nefericire, uneori, bucuria de a fi părinți poate fi repede spulberată de moartea inexplicabilă a unui bebeluș aparent sănătos, cu vârsta mai mică de un an. Acest fenomen poartă numele de sindromul morții subite la bebeluși. În ciuda faptului că are o cauză necunoscută, se pare că moartea ar putea fi asociată cu somnul și cu malformații în porțiunea din creierul sugarului care controlează respirația și trezirea.

Publicat: 15 decembrie 2023, 07:45
Bebeluș fetiță, care doarme pe spate, cu mâinile sub cap și picioarele încrucișate, pe un cearșaf alb și este îmbrăcată cu un body cu bretele, alb cu căpșuni
În timpul sarcinii, mama poate influența riscul ca bebelușul să aibă sindromul morții subite / Shutterstock

Însă, cercetătorii au descoperit că mai sunt și alți factori care ar putea expune bebelușii la un risc suplimentar. De asemenea, au identificat câteva măsuri pe care le poți lua pentru a-ți proteja bebelușul. Mai jos, poți găsi informații despre cum poți face asta.

Din ce cauză apare sindromul morții subite la bebeluși

Se pare că perioada cea mai vulnerabilă este între 2-4 luni de viață. Însă, există o combinație de factori care țin de mediul fizic și de somn, care pot face ca un bebelușii să fie mai vulnerabil la moarte subită. Acești factori variază de la un copil la altul.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ
Reclamă

Factori fizici

Uneori, desi bebelușul arată normal, anumite probleme din timpul sarcinii sau nașterea premature pot fi implicate în moartea subită a bebelușului.

  • Malformații cerebrale. Unii sugari se nasc cu probleme care îi fac mai predispuși la sindromul morții subite la bebeluși. Multora dintre acești copii, porțiunea din creier care controlează respirația și trezirea din nu s-a maturizat suficient pentru a funcționa corect.
  • Greutate mică la naștere. Nașterea prematură sau dacă bebelușul se naște într-o sarcină multiplă crește probabilitatea de nedezvoltare completă a creierului și astfel există un control mai mic asupra respirației și ritmului cardiac.
  • Infecție respiratorie. Mulți dintre bebelușii care au murit au fost foarte răciți și asta ar putea contribui la probleme de respirație.

Factori de mediu

Printre factorii de mediu care duc la creșterea ratei de moarte subită a bebelușului și numără obiectele lăsate în pătuțul bebelușului, dar și poziția. Iată ce ar trebui să eviți:

  • Dormitul pe burtă sau pe o parte. Bebelușii puși în aceste poziții pentru a dormi ar putea avea mai multe dificultăți de respirație decât cei puși pe spate.
  • Dormitul pe o suprafață moale. Culcatul pe o saltea moale ar putea bloca căile respiratorii ale unui bebeluș.
  • Împărțirea patului. Riscul sindromul morții subite la bebeluși scade dacă aceștia dorm cu tine în cameră, dar nu în același pat. De asemenea, nu este indicat să doarmă cu frații sau animalele de companie.
  • Supraîncălzirea. A fi prea cald în timp ce dormi poate crește riscul de moarte subită a unui bebeluș. Nu înveli niciodată bebelușul cu păturici sau nu folosi protecții laterale pentru pătuț pentru că ar putea să le tragă pe față și, astfel, ar putea să-și blocheze căile respiratorii.
  • Fumatul pasiv. Bebelușii care locuiesc cu fumători au un risc mai mare de moarte subită.

Factori de risc matern

În timpul sarcinii, mama poate influența riscul ca bebelușul să aibă sindromul morții subite dacă:

  • Este mai tânără de 20 de ani.
  • Fumează.
  • Consumă droguri sau alcool.
  • Are probleme de sănătate pe care nu le tratează.

Cum poți preveni sindromul morții subite la bebeluși

Nu există nicio modalitate garantată de a preveni sindromul morții subite la bebeluși, dar poți lua câteva măsuri de siguranță urmând aceste sfaturi:

  • Dormitul pe spate. Așează bebelușul să doarmă pe spate, în primul an de viață. Acest lucru nu este necesar atunci când este treaz sau este capabil să se rostogolească în ambele sensuri, fără ajutor. De asemenea, roagă bona sau persoana cu care îl lași să facă același lucru.
  • Păstreză pătuțul cât mai gol. Folosește o saltea fermă și evitați să lași în pătuț perne sau animale de pluș în pătuț. Acestea pot interfera cu respirația dacă fața bebelușului apasă pe ele.
  • Dormi cu bebelușul în cameră. Este recomandat ca, în primele 6 luni sau chiar până la un an, bebelușul să doarmă cu tine în cameră. Acesta trebuie să doarmă singur într-un pătuț. Paturile pentru adulți nu sunt sigure pentru un bebeluș pentru că poate rămâne prins și se poate sufoca între lamelele căpătâiului, spațiul dintre saltea și cadrul patului sau spațiul dintre saltea și perete. De asemenea, bebelușul se poate sufoca dacă un părinte se răsucește din greșeală și acoperă nasul și gura bebelușului.
  • Oferă o suzetă. Sugerea unei suzete fără curea sau șnur la ora de somn și de culcare ar putea reduce riscul de moarte subită. Însă, trebuie să ții cont de faptul că  ar trebui să aștepți aproximativ 3-4 săptămâni pentru a o oferi, după ce ai stabilit în rutina de alăptare. În cazul în care bebelușul nu este interesat de suzetă, nu îl forța, ci mai bine încearcă în altă zi. Dacă îi cade din gură, în timp ce doarme, nu o pune la loc.
Te-ar mai putea interesa și
Cum să culci bebelușul în siguranță
Cum să culci bebelușul în siguranță
Cum să culci bebelușul în siguranță
Reclamă
Recomandări DePărinți.ro
1
Medic examinează piciorul unui băiat
Durerile de creștere la copiii mici și mari
Durerile de creștere la copiii mici și mari sunt un fenomen comun care afectează mulți micuți în timpul dezvoltării lor. Acestea pot fi o sursă de disconfort, dar, de cele mai multe ori, nu indică probleme medicale grave.  Durerile de......
Durerile de creștere la copiii mici și mari
2
Femeie însărcinată, îmbrăcată cu o bluză mov și pantaloni albi, care stă în living, având în spate un televizor, puțin aplecată, ținând o mână pe spate și una sub burtă, ilustrând înțepăturile vaginale în sarcină
Înțepăturile vaginale în sarcină. Care sunt cauzele acestora și când să discuți cu un medic
Atunci când te apropii de sfârșitul sarcinii, te poți confrunta cu diferite tipuri de simptome, mai mult sau mai puțin ciudate. De exemplu, la un moment dat, poți simți o înțepătură fulgerătoare în vagin, care durează mai puțin de un......
Înțepăturile vaginale în sarcină. Care sunt cauzele acestora și când să discuți cu un medic
3
Un băiețel care bate cu pumnul în masă
Care sunt cauzele depresiei la copii și cum poate fi gestionată
Fiecare copil are stări emoționale mai bune sau mai puțin bune. Dar pentru unii copii, a se simți deprimat pentru mai mult de câteva săptămâni poate fi un semn de depresie. Depresia la copii este o tulburare de dispoziție care duce la......
Care sunt cauzele depresiei la copii și cum poate fi gestionată
4
Mămică, îmbrăcată un tricou gri cu text în jurul pieptului, ține în brațe un bebeluș care plânge, ilustrând de ce își arcuiesc bebelușii spatele
De ce își arcuiesc bebelușii spatele
Pe lângă faptul că plâng atunci când îi supără ceva pe bebeluși, mai fac un gest, destul de înfricoșător pentru părinți, și anume își arcuiesc spatele. Acest lucru este absolut normal, mai ales că până învață să vorbească......
De ce își arcuiesc bebelușii spatele
5
Femeie însărcinată, îmbrăcată într-un pulover galben, în travaliu, care își ține mâinile pe burtă și sta în mașină, în dreapta, iar soțul ei, care poartă ochelari și este îmbrăcat cu o bluză albă și jeanși și ăși ține mâinile în cap, ilustrând 5 semne că ți s-a rupt apa
5 semne că ți s-a rupt apa și ce să faci când se întâmplă asta
Pe măsură ce se apropie momentul nașterii, trebuie să fii atentă la semnele pe care ți le oferă corpul. Acest lucru te ajută să știi când să mergi la spital. Pe lângă contracții, care sunt din ce în ce mai dese și dureroase, un alt......
5 semne că ți s-a rupt apa și ce să faci când se întâmplă asta
Cele mai noi
Un medic care verifică burta unei gravide
07:32
Ce este amniocenteza și cât de sigură e pentru mamă și făt
Ce este amniocenteza și cât de sigură e pentru mamă și făt
O mămică ce pregătește brioșe cu legume împreună cu fetița sa
06:52
Brioșe cu legume. Ce poți prepara pentru prânzul copilului tău
Brioșe cu legume. Ce poți prepara pentru prânzul copilului tău
Cadru didactic care bate palma cu elevii aflați în bănci
4 septembrie, 07:54
Care sunt noutățile din anul școlar 2024-2025. 9 septembrie 2024 e prima zi de școală
Care sunt noutățile din anul școlar 2024-2025. 9 septembrie 2024 e prima zi de școală
O fetiță care stă la birou și se freacă la ochi
4 septembrie, 07:36
Cele mai frecvente probleme de vedere la copii: cum le poți depista din timp
Cele mai frecvente probleme de vedere la copii: cum le poți depista din timp
O fetiță care face terapie la logoped
3 septembrie, 08:01
Ce sunt tulburările oral-motorii și întârzierile de vorbire. Care sunt primele semne la care să fii atentă
Ce sunt tulburările oral-motorii și întârzierile de vorbire. Care sunt primele semne la care să fii atentă
O fetiță cu plasturi pe genunchi
3 septembrie, 07:52
Cum să oprești sângerarea de la rana unui copil. Care sunt primele semne că e nevoie de ajutor medical
Cum să oprești sângerarea de la rana unui copil. Care sunt primele semne că e nevoie de ajutor medical
Închide