Testul măsoară mișcarea corpului, respirația și tonusul muscular al bebelușului, dar și cât de repede accelerează ritmul cardiac în timpul mișcării și cantitatea de lichid amniotic care protejează bebelușul în uter. Dacă unul sau mai multe dintre aceste domenii nu sunt îndeplinite, este nevoie și de un test fetal non-stres, care verifică accelerări ale ritmului cardiac ale bebelușului.
Scopul profilului biofizic
Profilul biofizic este recomandat atunci când sarcina are un risc ridicat sau depășește 40 de săptămâni, spune my.clevelandclinic.org. Medicul îți mai poate sugera să-l faci dacă ai oricare dintre următoarele afecțiuni:
- Hipertensiune arterială, lupus, boală renală sau trombocitopenie.
- Există o scădere a mișcărilor fătului.
- Dacă ai născut un copil mort sau ai alte rezultate negative ale sarcinii.
- Aștepți gemeni sau tripleți.
- Ai hipertensiune arterială sau preeclampsie.
- Posibilă restricție de creștere intrauterină (bebelușul măsoară mai puțin decât media).
- Ai diabet de dinainte de sarcină sau asociat cu sarcina (diabet gestațional).
- Lichid amniotic ăn cantitate prea mare sau prea mică.
- Ai Rh negativ.
- Ai 35 de ani sau mai mult la momentul nașterii.
- Ai obezitate (un indice de masă corporală de 30 sau mai mare).
Profilul biofizic: parametrii
Profilul biofizic cuprinde cinci parametri. Primul dintre aceștia este reprezentate de un test fetal non-stres, care evaluează ritmul cardiac al bebelușului, ca răspuns la mișcarea sau contracțiile acestuia. De obicei, testul durează aproximativ 20 de minute, dar poate dura și 40 de minute, în funcție de activitatea fetală. Ar trebui să existe două sau mai multe accelerări ale ritmului lor cardiac, iar dacă sunt mai puțin de două, poate indica faptul că fătul doarme.
Celelalte patru părți sunt evaluate prin ultrasunete și includ examinarea:
- Mișcărilor de respirație ale bebelușului.
- Mișcările corpului bebelușului.
- Tonusul muscular, cum ar fi flexarea și extensia membrelor.
- Cantitatea de lichid amniotic.
Cum funcționează punctajul pentru profilul biofizic
Fiecare dintre cele patru componente primește zero sau două puncte, asta înseamnă că maximul pe care îl poți obține este de opt puncte. Cu cât punctajul este mai mare, cu atât se presupune că bebelușul este mai sănătos.
Criteriile pentru a obține două puncte pentru fiecare componentă sunt:
- Mișcarea corporală grosieră a fătului – Trei sau mai multe mișcări separate ale corpului sau membrelor bebelușului, în 30 de minute.
- Tonus muscular fetal – Unul sau mai multe episoade de extensie și flexare activă a unui braț sau a unui picior sau de deschidere și închidere a unei mâini, în 30 de minute.
- Mișcări respiratorii fetale – Cel puțin un episod de respirație continuă, care durează cel puțin 30 de secunde în timpul testului de 30 de minute.
- Volumul lichidului amniotic – Cel puțin o pungă de lichid amniotic care măsoară 1 centimetru în diametru și 2 centimetri pe verticală.
Oricare dintre parametri care nu îndeplinește criteriile de mai sus este considerat neregulat și primește un punctaj de zero puncte.
Dacă rezultatele profilului biofizic sunt anormale, nu te panica, pentru că sunt anumiți factori ar putea afecta scorul. De aceea, medicul poate solicita un test fetal non-stres.
Ce semnifică un scor bun al profilului biofizic
Scorul total al profilului biofizic înseamnă să obții opt puncte, însemnând că bebelușul se dezvoltă normal. Profilul biofizic cu un scor de șase indică faptul că pot exista probleme și că sunt necesare teste suplimentare. Se recomandă repetarea testului peste 12-24 de ore sau se ia în considerare o naștere mai rapidă.
Dacă obții un scor de patru sau mai mic, este posibil ca medicul să ceară inducerea travaliului. În unele cazuri, sunt necesare teste suplimentare și nașterea poate fi amânată.
În cazul în care nivelul lichidului amniotic este prea scăzut, este necesară o monitorizare mai atentă, chiar dacă celelalte scoruri sunt normale.
Avantajele și dezavantajele profilului biofizic
Avantajul profilului biofizic este faptul că prezintă un risc scăzut pentru tine și bebeluș. Printre dezavantajele se pot include:
- Nu este la fel de fiabil atunci când este efectuat înainte de 32 de săptămâni de sarcină.
- Rezultatele pot fi afectate de corticosteroizi. Respirația bebelușului poate crește în mod fals și mișcările sale pot scădea timp de câteva zile după ce ești tratată cu corticosteroizi.
- Este posibil să fie necesar să repeți testul.