În timp ce alergiile alimentare cauzează un răspuns imunitar, reacțiile cauzate de sensibilitatea în cazul anumitor alimente este mult mai generală și de obicei mai subtilă. Acestea apar în special la bebeluși care reacționează din cauza unor produse ce se regăsesc în laptele praf.
Ce să faci dacă suspectezi că micuțul tău are o sensibilitate în cazul anumitor alimente
O sensibilitate alimentară apare atunci când o persoană are o reacție adversă, dar nu alergică, în cazul anumitor produse. Cu toate că nu este periculoasă, aceasta creează disconfort. Nu există o definiție exactă a intoleranțelor alimentare sau a sensibilităților, după cum explică specialiștii. În schimb, termenii sunt folosiți atunci când durerile apar în urma ingerării unor aditivi.
Intoleranța alimentară este un tip de sensibilitate ce presupune ideea că organismul are dificultăți în a digera anumite componente alimentare, cum ar fi glutenul. Cu toate că intoleranța alimentară și sensibilitatea alimentară sunt termeni interșanjabili de cele mai multe ori, nu au aceleași simptome.
Sensibilitatea alimentară include reacții fără anumite cauze specifice. Nu se pot realiza teste și nu există tratament decât eliminarea din dietă a diferitelor produse.
Diferența dintre alergiile alimentare și sensibilitatea alimentară
Cu toate că de cele mai multe ori există confuzie între acești doi termeni, există diferențe notabile. O alergie presupune o reacție a sistemului imunitar, ceea ce înseamnă că organismul percepe mâncarea ca pe o amenințare, spun cei de la raisingchildren.net.au. Astfel există un răspuns al corpului în fața consumului acesteia.
Alergiile alimentare pot fi severe și în cele mai extreme cazuri pot fi fatale. Sensibilitatea alimentară include anumite răspunsuri ale sistemului gastrointestinal, în loc de răspunsul pe care îl oferă întregul organism.
Semne că micuțul tău are o sensibilitate alimentară
Simptomele unei sensibilități alimentare pot fi diferite de la caz la caz. Pe lângă durerile de cap și iritabilitate, greața sau oboseala pot fi prezente, arată verywellfamily.com. În cazul bebelușilor, vorbim despre gaze, amețeli sau colici.
Copiii mai mari pot verbaliza simptomele disconfortului, ceea ce presupune o rezolvare mai ușoară a problemei. Semnele sensibilității alimentare în cazul micuților sunt similare cu cele ale bebelușilor și de cele mai multe ori includ dureri de burtă. De obicei, observarea și eliminarea anumitor alimente din dietă poate fi cea mai bună rezolvare.
Primul pas este monitorizarea. Un jurnal în acest sens ar putea fi de folos pentru a observa care sunt simptomele și ce alimente le provoacă. Dacă suspectezi că micuțul tău are o sensiblitate alimentară este important ca doctorul să cunoască întreaga situație. Există teste care se găsesc la farmacie și care se pot realiza în confortul casei în acest sens.
Cele mai comune sensiblități alimentare în cazul copiilor
O gamă largă de alimente și aditivi au fost identificați ca potențiali sensibilizatori pentru copii. Cele mai comune sunt lactatele, năutul și ouăle. Cu toate că cei mici pot fi sensibili în cazul acestor alimente, nu sunt neapărat alergici. În ceea ce privește glutenul, acesta este asociat cu boala celiacă, însă un copil poate fi sensibil la gluten fără a avea această afecțiune.
Atunci când copiii încep să consume o gamă variată de produse pot apărea noi sensibilități alimentare. Printre acestea sunt incluse susanul, nucile, peștele, ouăle sau alunele. Trebuie notat faptul că orice copil poate dezvolta sensibiltăți alimentare în orice moment.