O convulsie febrilă este o convulsie cauzată de febră. Febra apare de cele mai multe ori ca răspuns în fața unei infecții. Convulsiile febrile apar în cazul copiilor sănătoși care au o dezvoltare normală și nu au avut simptome neurologice înainte. Îți poți ajuta copilul în acest sens urmând toate sfaturile și oferindu-i un spațiu confortabil ulterior. Doctorul trebuie informat imediat pentru a evalua starea de sănătate a celui mic.
Ce sunt convulsiile febrile la copii
Convulsiile febrile apar atunci când temperatura corpului unui copil depășește 38 °C. Au o durată scurtă, de doar câteva minute și se opresc de la sine. Febra poate continua o perioadă de timp după ce convulsiile s-au oprit. Cele mai multe convulsii se opresc fără tratament și nu cauzează alte probleme de sănătate, arată cei de la kidshealth.org. Unii copii se simt adormiți după un astfel de moment, pe când alții nu simt efecte secundare.
Copiii cu vârste cuprinse între 6 luni și 5 ani sunt predispuși convulsiilor febre. Sunt comune și în rândul celor cu vârste cuprinse între 12 și 18 luni. Sunt predispuși la astfel de episoade convulsive cei care au o istorie familială de convulsii febrile, cei care au trecut printr-un astfel de episod ( 1 din 3 copii care au avut convulsii febrile sunt predispuși la alte momente de acest gen în decurs de 2 ani), au avut o convulsie febrilă la mai puțin de 15 luni de viață.
Până la vârsta de 5 ani, mulți copii experimentează aceste convulsii febrile. Nu sunt considerate similare cu epilepsia. Există șanse foarte mici de a dezvolta această boală cronică.
Care sunt semnele și simptomele unei convulsii febrile
Există două tipuri de convulsii febrile ce apar la copii: simple și complexe. Dacă vorbim despre cele simple, acestea sunt cele mai comune. Au o durată de doar câteva minute, însă în rarele cazuri durează chiar și 15 minute. În timpul acesta, micuțul poate avea convulsii, poate deveni inconștient, poate vomita sau urina, poate îngâna, poate să-și miște ochii fără control.
În cazul convulsiilor febrile complexe, acestea durează mai mult de 15 minute și se întâmplă de mai multe ori în 24 de ore. Implică mișcarea doar unei părți a corpului într-un mod haotic.
Ce cauzează convulsiile febrile și ce să faci dacă copilul experimentează un astfel de episod
Nimeni nu știe ce cauzează convulsiile febrile la copii. Evidențele sugerează că sunt legate de anumiți viruși și felul în care creierul unui copil în dezvoltare reacționează la febra mărită.
Dacă micuțul tău trece printr-un astfel de episod există câțiva pași pe care îi poți urma în acest sens: pune-l pe podea sau pe jos, elimină din calea lui orice fel de obiect, pune-l pe o parte pentru a preveni sufocarea, încearcă să lași capul și gâtul libere, urmărește orice problemă de respirație ( inclusiv culoarea albastră în jurul feței), urmărește durata convulsiilor. Dacă acestea au o durată mai mare de 5 minute și fața copilului are o culoare albastră, este cazul să suni la numărul de urgență.
Ce să nu faci dacă copilul are convulsii febrile
Este de asemenea la fel de important de știut ce anume să nu faci atunci când copilul experimentează un astfel de episod. Nu încerci să-l ții sau să-l blochezi pe cel mic, nu-i da să mănânce sau să bea apă ( risc de înec), nu încerca să-i oferi medicamente pentru reducerea febrei, nu încerca să-i faci baie rece sau călâie pentru a-i reduce febra.
Atunci când convulsiile s-au oprit, alege o programare la doctor și vezi care sunt cauzele acestor experimențe. În cele mai multe dintre cazuri vei fi nevoită să le descrii. Nu este necesar niciun tratament, însă copii sub 1 an care au avut episoade de vomă sau diaree sunt supuși unor teste.
Factorii de risc și complicațiile unor convulsii febrile
Dacă copilul este mult prea mic sau dacă există o istorie familială cu convulsii febrile, factorii de risc se măresc. Cele mai multe convulsii febrile la copii au loc între 6 luni lu 5 ani, riscul crescut fiind între 12 și 18 luni de viață. În ceea ce privește istoricul familial, unii copii moștenesc aceste convulsii care sunt un răspuns în fața febrei. Cercetătorii au ținut să facă o legătură și între diverse gene.
Cu toate că nu există efecte adverse în acest caz, cele mai comune complicații survin dacă convulsiile febrile au fost primul semn al bolii, dacă există o istorie familială cu astfel de episoade, dacă copilul are sub 18 luni de viață, indică mayoclinic.org.
Prevenirea convulsiilor febrile la copii
Cele mai multe convulsii au loc în primele ore de la instalarea febrei, în timpul primelor creșteri semnificative în corp. Medicamentele care reduc febra îi pot alina starea copilului, dar nu va preveni o convulsie. Aspirina în rândul copiilor nu este recomandată. Cu toate că a fost aprobată pentru folosirea în cazul micuților peste 3 ani, nu este indicată. A fost legată de sindromul Reye, o boală rară care pune în pericol viața.
Foarte rar, medicamentele prescrise sunt folosite pentru a încerca prevenirea convulsiilor febrile. Pot avea efecte adverse serioase care depășesc orice alt beneficiu.