Reclamă

Ce sunt convulsiile febrile la copii. Cum se manifestă și ce trebuie făcut

Chiar dacă pare destul de înfricoșător să ne vedem micuții într-o astfel de stare, este important să știm ce sunt convulsiile febrile la copii. De cele mai multe ori nu produc daune și durează doar câteva minute. Nu indică o problemă gravă de sănătate.

Mămică cu un termometru în mână și copilul lîngă ea
Chiar dacă pare destul de înfricoșător să ne vedem micuții într-o astfel de stare, este important să știm ce sunt convulsiile febrile la copii / Shutterstock

O convulsie febrilă este o convulsie cauzată de febră. Febra apare de cele mai multe ori ca răspuns în fața unei infecții. Convulsiile febrile apar în cazul copiilor sănătoși care au o dezvoltare normală și nu au avut simptome neurologice înainte. Îți poți ajuta copilul în acest sens urmând toate sfaturile și oferindu-i un spațiu confortabil ulterior. Doctorul trebuie informat imediat pentru a evalua starea de sănătate a celui mic.

Ce sunt convulsiile febrile la copii

Convulsiile febrile apar atunci când temperatura corpului unui copil depășește 38 °C. Au o durată scurtă, de doar câteva minute și se opresc de la sine. Febra poate continua o perioadă de timp după ce convulsiile s-au oprit. Cele mai multe convulsii se opresc fără tratament și nu cauzează alte probleme de sănătate, arată cei de la kidshealth.org. Unii copii se simt adormiți după un astfel de moment, pe când alții nu simt efecte secundare.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ
Reclamă

Copiii cu vârste cuprinse între 6 luni și 5 ani sunt predispuși convulsiilor febre. Sunt comune și în rândul celor cu vârste cuprinse între 12 și 18 luni. Sunt predispuși la astfel de episoade convulsive cei care au o istorie familială de convulsii febrile, cei care au trecut printr-un astfel de episod ( 1 din 3 copii care au avut convulsii febrile sunt predispuși la alte momente de acest gen în decurs de 2 ani), au avut o convulsie febrilă la mai puțin de 15 luni de viață.

Până la vârsta de 5 ani, mulți copii experimentează aceste convulsii febrile. Nu sunt considerate similare cu epilepsia. Există șanse foarte mici de a dezvolta această boală cronică.

Care sunt semnele și simptomele unei convulsii febrile

Există două tipuri de convulsii febrile ce apar la copii: simple și complexe. Dacă vorbim despre cele simple, acestea sunt cele mai comune. Au o durată de doar câteva minute, însă în rarele cazuri durează chiar și 15 minute. În timpul acesta, micuțul poate avea convulsii, poate deveni inconștient, poate vomita sau urina, poate îngâna, poate să-și miște ochii fără control.

În cazul convulsiilor febrile complexe, acestea durează mai mult de 15 minute și se întâmplă de mai multe ori în 24 de ore. Implică mișcarea doar unei părți a corpului într-un mod haotic.

Ce cauzează convulsiile febrile și ce să faci dacă copilul experimentează un astfel de episod

Nimeni nu știe ce cauzează convulsiile febrile la copii. Evidențele sugerează că sunt legate de anumiți viruși și felul în care creierul unui copil în dezvoltare reacționează la febra mărită.

Reclamă

Dacă micuțul tău trece printr-un astfel de episod există câțiva pași pe care îi poți urma în acest sens: pune-l pe podea sau pe jos, elimină din calea lui orice fel de obiect, pune-l pe o parte pentru a preveni sufocarea, încearcă să lași capul și gâtul libere, urmărește orice problemă de respirație ( inclusiv culoarea albastră în jurul feței), urmărește durata convulsiilor. Dacă acestea au o durată mai mare de 5 minute și fața copilului are o culoare albastră, este cazul să suni la numărul de urgență.

Ce să nu faci dacă copilul are convulsii febrile

Este de asemenea la fel de important de știut ce anume să nu faci atunci când copilul experimentează un astfel de episod. Nu încerci să-l ții sau să-l blochezi pe cel mic, nu-i da să mănânce sau să bea apă ( risc de înec), nu încerca să-i oferi medicamente pentru reducerea febrei, nu încerca să-i faci baie rece sau călâie pentru a-i reduce febra.

Atunci când convulsiile s-au oprit, alege o programare la doctor și vezi care sunt cauzele acestor experimențe. În cele mai multe dintre cazuri vei fi nevoită să le descrii. Nu este necesar niciun tratament, însă copii sub 1 an care au avut episoade de vomă sau diaree sunt supuși unor teste.

Factorii de risc și complicațiile unor convulsii febrile

Dacă copilul este mult prea mic sau dacă există o istorie familială cu convulsii febrile, factorii de risc se măresc. Cele mai multe convulsii febrile la copii au loc între 6 luni lu 5 ani, riscul crescut fiind între 12 și 18 luni de viață. În ceea ce privește istoricul familial, unii copii moștenesc aceste convulsii care sunt un răspuns în fața febrei. Cercetătorii au ținut să facă o legătură și între diverse gene.

Cu toate că nu există efecte adverse în acest caz, cele mai comune complicații survin dacă convulsiile febrile au fost primul semn al bolii, dacă există o istorie familială cu astfel de episoade, dacă copilul are sub 18 luni de viață, indică mayoclinic.org.

Prevenirea convulsiilor febrile la copii

Cele mai multe convulsii au loc în primele ore de la instalarea febrei, în timpul primelor creșteri semnificative în corp. Medicamentele care reduc febra îi pot alina starea copilului, dar nu va preveni o convulsie. Aspirina în rândul copiilor nu este recomandată. Cu toate că a fost aprobată pentru folosirea în cazul micuților peste 3 ani, nu este indicată. A fost legată de sindromul Reye, o boală rară care pune în pericol viața.

Foarte rar, medicamentele prescrise sunt folosite pentru a încerca prevenirea convulsiilor febrile. Pot avea efecte adverse serioase care depășesc orice alt beneficiu.

Te-ar mai putea interesa și
Un băiețel care ține în mână două jumătăți de scmohine
Când poți introduce smochinele în alimentația copilului. Sfaturi simple și utile pentru diversificare
Când poți introduce smochinele în alimentația copilului. Sfaturi simple și utile pentru diversificare
Un bebeluș care stă la măsuță și consumă bucăți mici de caise
Când poți introduce caisele în alimentația copilului tău. Sfaturi utile pentru diversificarea alimentației
Când poți introduce caisele în alimentația copilului tău. Sfaturi utile pentru diversificarea alimentației
Un băiețel care mânâncă mai multe jumătăți de piersici
Când poți introduce piersicile în alimentația copilului tău. Care este cel mai sigur moment pentru aceste fructe
Când poți introduce piersicile în alimentația copilului tău. Care este cel mai sigur moment pentru aceste fructe
Reclamă
Recomandări DePărinți.ro
1
O femeie însărcinată, în patru ipostaze diferite, îmbrăcată cu bluză portocalie și pantaloni roz.
Câte luni înseamnă săptămânile de sarcină. Descoperă etapele prin care vei trece tu și bebelușul tău
Ai rămas însărcinată și ai început documentarea cu privire la evoluția sarcinii și a bebelușului? Descoperă din acest articol câte luni înseamnă săptămânile de sarcină și cum se împarte această perioadă în trimestre. Cu fiecare......
Câte luni înseamnă săptămânile de sarcină. Descoperă etapele prin care vei trece tu și bebelușul tău
2
Adolescenta stă supărată pe podea, cu telefonul în mână
Sadfishing: ce trebuie să știi despre noul trend în rândul adolescenților
Sadfishing-ul este un termen recent apărut care descrie practica de a exagera sau de a inventa probleme emoționale pe rețelele sociale pentru a atrage atenția și simpatia din partea celorlalți. Deși poate părea inofensiv, acest comportament......
Sadfishing: ce trebuie să știi despre noul trend în rândul adolescenților
3
Femeie care aspiră covorul iar câinele stă lângă ea
Cum scăpăm de purici: remedii simple
Dacă te-ai pricopsit cu musafiri nepoftiți precum puricii, ai la îndemână câteva remedii pe care le poți folosi pentru a scăpa de ei. Începe cu aspirarea întregii case, cu spălarea lenjeriilor de pat, dar și cu aplicarea unor remedii......
Cum scăpăm de purici: remedii simple
4
Bebeluș care stă pe spate, pe un pat cu cearșaf alb, în dormitor, doar cu scutec alb pe el, iar mama lui îi ține picioarele ridicate și îl ajută să pedaleze, ilustrând gazele intestinale la bebeluși
Gazele intestinale la bebeluși. Din ce cauză apar și ce remedii poți folosi
Noii părinți sunt absolut surprinși de zgomotele pe care le scot bebelușii în primele săptămâni de viață. Multe dintre ele apar din cauza gazelor intestinale, care îi deranjează, făcându-i neliniștiți și influențându-le somnul și......
Gazele intestinale la bebeluși. Din ce cauză apar și ce remedii poți folosi
5
Femeie însărcinată, îmbrăcată într-un pulover galben, în travaliu, care își ține mâinile pe burtă și sta în mașină, în dreapta, iar soțul ei, care poartă ochelari și este îmbrăcat cu o bluză albă și jeanși și ăși ține mâinile în cap, ilustrând 5 semne că ți s-a rupt apa
5 semne că ți s-a rupt apa și ce să faci când se întâmplă asta
Pe măsură ce se apropie momentul nașterii, trebuie să fii atentă la semnele pe care ți le oferă corpul. Acest lucru te ajută să știi când să mergi la spital. Pe lângă contracții, care sunt din ce în ce mai dese și dureroase, un alt......
5 semne că ți s-a rupt apa și ce să faci când se întâmplă asta
Parteneri
Cele mai noi
o mamă și un tătic care se joacă cu bebelușul pe un covor și construiesc un turn din cuburi colorate
07:46
Cum poți să-ți distrezi copilul în timp ce stai jos. Jocuri pentru părinții care au nevoie de puțină odihnă
Cum poți să-ți distrezi copilul în timp ce stai jos. Jocuri pentru părinții care au nevoie de puțină odihnă
Fetiță stă pe umerii mamei și își ține mâinile pe capul acesteia
07:38
Ce impact are educația permisivă asupra dezvoltării copilului
Ce impact are educația permisivă asupra dezvoltării copilului
Bebeluș care mănâncă singur paste în scaunul de masă
25 iulie, 07:53
Autodiversificarea la bebeluși: sfaturi pentru a lua cea mai bună decizie
Autodiversificarea la bebeluși: sfaturi pentru a lua cea mai bună decizie
Femeie tânără stă singură pe canapea
25 iulie, 06:47
De ce se simt părinții singuri în 2024: iată ce spun studiile despre singurătatea parentală
De ce se simt părinții singuri în 2024: iată ce spun studiile despre singurătatea parentală
Un copil care stă pe un colac portocaliu în piscină
24 iulie, 08:04
Bolile transmise prin apă la sugari și copiii mici. Ce să faci ca să le previi
Bolile transmise prin apă la sugari și copiii mici. Ce să faci ca să le previi
Gravidă ține în mână biletul de avion și pașaportul
23 iulie, 07:39
Zborul în primul trimestru de sarcină: este sau nu indicat
Zborul în primul trimestru de sarcină: este sau nu indicat
Închide