Reclamă

Ce sunt convulsiile febrile la copii. Cum se manifestă și ce trebuie făcut

Chiar dacă pare destul de înfricoșător să ne vedem micuții într-o astfel de stare, este important să știm ce sunt convulsiile febrile la copii. De cele mai multe ori nu produc daune și durează doar câteva minute. Nu indică o problemă gravă de sănătate.

Mămică cu un termometru în mână și copilul lîngă ea
Chiar dacă pare destul de înfricoșător să ne vedem micuții într-o astfel de stare, este important să știm ce sunt convulsiile febrile la copii / Shutterstock

O convulsie febrilă este o convulsie cauzată de febră. Febra apare de cele mai multe ori ca răspuns în fața unei infecții. Convulsiile febrile apar în cazul copiilor sănătoși care au o dezvoltare normală și nu au avut simptome neurologice înainte. Îți poți ajuta copilul în acest sens urmând toate sfaturile și oferindu-i un spațiu confortabil ulterior. Doctorul trebuie informat imediat pentru a evalua starea de sănătate a celui mic.

Ce sunt convulsiile febrile la copii

Convulsiile febrile apar atunci când temperatura corpului unui copil depășește 38 °C. Au o durată scurtă, de doar câteva minute și se opresc de la sine. Febra poate continua o perioadă de timp după ce convulsiile s-au oprit. Cele mai multe convulsii se opresc fără tratament și nu cauzează alte probleme de sănătate, arată cei de la kidshealth.org. Unii copii se simt adormiți după un astfel de moment, pe când alții nu simt efecte secundare.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ
Reclamă

Copiii cu vârste cuprinse între 6 luni și 5 ani sunt predispuși convulsiilor febre. Sunt comune și în rândul celor cu vârste cuprinse între 12 și 18 luni. Sunt predispuși la astfel de episoade convulsive cei care au o istorie familială de convulsii febrile, cei care au trecut printr-un astfel de episod ( 1 din 3 copii care au avut convulsii febrile sunt predispuși la alte momente de acest gen în decurs de 2 ani), au avut o convulsie febrilă la mai puțin de 15 luni de viață.

Până la vârsta de 5 ani, mulți copii experimentează aceste convulsii febrile. Nu sunt considerate similare cu epilepsia. Există șanse foarte mici de a dezvolta această boală cronică.

Care sunt semnele și simptomele unei convulsii febrile

Există două tipuri de convulsii febrile ce apar la copii: simple și complexe. Dacă vorbim despre cele simple, acestea sunt cele mai comune. Au o durată de doar câteva minute, însă în rarele cazuri durează chiar și 15 minute. În timpul acesta, micuțul poate avea convulsii, poate deveni inconștient, poate vomita sau urina, poate îngâna, poate să-și miște ochii fără control.

În cazul convulsiilor febrile complexe, acestea durează mai mult de 15 minute și se întâmplă de mai multe ori în 24 de ore. Implică mișcarea doar unei părți a corpului într-un mod haotic.

Ce cauzează convulsiile febrile și ce să faci dacă copilul experimentează un astfel de episod

Nimeni nu știe ce cauzează convulsiile febrile la copii. Evidențele sugerează că sunt legate de anumiți viruși și felul în care creierul unui copil în dezvoltare reacționează la febra mărită.

Reclamă

Dacă micuțul tău trece printr-un astfel de episod există câțiva pași pe care îi poți urma în acest sens: pune-l pe podea sau pe jos, elimină din calea lui orice fel de obiect, pune-l pe o parte pentru a preveni sufocarea, încearcă să lași capul și gâtul libere, urmărește orice problemă de respirație ( inclusiv culoarea albastră în jurul feței), urmărește durata convulsiilor. Dacă acestea au o durată mai mare de 5 minute și fața copilului are o culoare albastră, este cazul să suni la numărul de urgență.

Ce să nu faci dacă copilul are convulsii febrile

Este de asemenea la fel de important de știut ce anume să nu faci atunci când copilul experimentează un astfel de episod. Nu încerci să-l ții sau să-l blochezi pe cel mic, nu-i da să mănânce sau să bea apă ( risc de înec), nu încerca să-i oferi medicamente pentru reducerea febrei, nu încerca să-i faci baie rece sau călâie pentru a-i reduce febra.

Atunci când convulsiile s-au oprit, alege o programare la doctor și vezi care sunt cauzele acestor experimențe. În cele mai multe dintre cazuri vei fi nevoită să le descrii. Nu este necesar niciun tratament, însă copii sub 1 an care au avut episoade de vomă sau diaree sunt supuși unor teste.

Factorii de risc și complicațiile unor convulsii febrile

Dacă copilul este mult prea mic sau dacă există o istorie familială cu convulsii febrile, factorii de risc se măresc. Cele mai multe convulsii febrile la copii au loc între 6 luni lu 5 ani, riscul crescut fiind între 12 și 18 luni de viață. În ceea ce privește istoricul familial, unii copii moștenesc aceste convulsii care sunt un răspuns în fața febrei. Cercetătorii au ținut să facă o legătură și între diverse gene.

Cu toate că nu există efecte adverse în acest caz, cele mai comune complicații survin dacă convulsiile febrile au fost primul semn al bolii, dacă există o istorie familială cu astfel de episoade, dacă copilul are sub 18 luni de viață, indică mayoclinic.org.

Prevenirea convulsiilor febrile la copii

Cele mai multe convulsii au loc în primele ore de la instalarea febrei, în timpul primelor creșteri semnificative în corp. Medicamentele care reduc febra îi pot alina starea copilului, dar nu va preveni o convulsie. Aspirina în rândul copiilor nu este recomandată. Cu toate că a fost aprobată pentru folosirea în cazul micuților peste 3 ani, nu este indicată. A fost legată de sindromul Reye, o boală rară care pune în pericol viața.

Foarte rar, medicamentele prescrise sunt folosite pentru a încerca prevenirea convulsiilor febrile. Pot avea efecte adverse serioase care depășesc orice alt beneficiu.

Te-ar mai putea interesa și
Piure pentru bebeluși de culoare portocalie într-un recipient alb
Ghid pentru congelarea mâncării bebelușilor. Tot ce trebuie să știi
Ghid pentru congelarea mâncării bebelușilor. Tot ce trebuie să știi
Mama îi pregătește băiețelului pachetul de grădiniță
10 idei de gustări pentru pachețelul de grădiniță
10 idei de gustări pentru pachețelul de grădiniță
Fetiță mică stă în pat tristă, cu o pernă pe burtă
Balonarea la copii. Semne, simptome, cauze și tratament
Balonarea la copii. Semne, simptome, cauze și tratament
Reclamă
Recomandări DePărinți.ro
1
O femeie însărcinată, în patru ipostaze diferite, îmbrăcată cu bluză portocalie și pantaloni roz.
Câte luni înseamnă săptămânile de sarcină. Descoperă etapele prin care vei trece tu și bebelușul tău
Ai rămas însărcinată și ai început documentarea cu privire la evoluția sarcinii și a bebelușului? Descoperă din acest articol câte luni înseamnă săptămânile de sarcină și cum se împarte această perioadă în trimestre. Cu fiecare......
Câte luni înseamnă săptămânile de sarcină. Descoperă etapele prin care vei trece tu și bebelușul tău
2
Femeie însărcinată cu tricou bleu si bluza ridicată, lăsând să se vadă burta, cu o mână cu care își atinge burta și ân cealaltă ține un ceas
Calculatorul de sarcină. Tot ce trebuie să știi despre el
Dacă ai făcut un test de sarcină și a ieșit pozitiv, cel mai probabil, până vei ajunge la medic, vei dori să afli puțin mai multe despre ce se întâmplă în continuare. Pentru asta poți consulta calculatorul de sarcină, care te ajută......
Calculatorul de sarcină. Tot ce trebuie să știi despre el
3
Botoșei roz și bleu, așezați pe o pătură albă, pufoasă, ilustrând Semne că poți avea fată sau băiat
Semne că poți avea fată sau băiat. Ce au constatat specialiștii
După ce ai aflat că ești însărcinată, poate că primul lucru la care te gândești este să afli care va fi sexul bebelușului. Poate fi destul de distractiv să pui în aplicare diferite practici din popor sau să iei în considerare......
Semne că poți avea fată sau băiat. Ce au constatat specialiștii
4
Femeie cu un pahar de vin în mână stă la masă cu un bărbat
Cum să te pregătești pentru întâlniri dacă ești mamă singură
Ca mamă singură nu e tocmai ușor să-ți refaci viață. Trebuie să te împarți între copii, muncă, treburile casei și, cu siguranță, îți spui că nici prin cap nu-ți mai trece să ieși și la întâlniri. Cu toate acestea, viața......
Cum să te pregătești pentru întâlniri dacă ești mamă singură
5
Femeie însărcinată, îmbrăcată cu o bluză mov și pantaloni albi, care stă în living, având în spate un televizor, puțin aplecată, ținând o mână pe spate și una sub burtă, ilustrând înțepăturile vaginale în sarcină
Înțepăturile vaginale în sarcină. Care sunt cauzele acestora și când să discuți cu un medic
Atunci când te apropii de sfârșitul sarcinii, te poți confrunta cu diferite tipuri de simptome, mai mult sau mai puțin ciudate. De exemplu, la un moment dat, poți simți o înțepătură fulgerătoare în vagin, care durează mai puțin de un......
Înțepăturile vaginale în sarcină. Care sunt cauzele acestora și când să discuți cu un medic
Parteneri
Cele mai noi
Fetița bea apă din pahar
08:38
Deshidratarea la copii: care sunt cauzele și ce simptome apar
Deshidratarea la copii: care sunt cauzele și ce simptome apar
O senă din animația Inside Out 2 care se află pe lista cu cele mai bune filme pentru copii
07:01
Cele mai bune filme pentru copiii. Producții pe care nu trebuie să le ratezi în 2024
Cele mai bune filme pentru copiii. Producții pe care nu trebuie să le ratezi în 2024
Un băiețel care prepară o rețetă de pizza cu blat de tortilla
06:43
Pizza cu blat de tortilla pentru cei mici. Răsfățul delicios și sănătos
Pizza cu blat de tortilla pentru cei mici. Răsfățul delicios și sănătos
Băiatul stă jos, lângă canapea și este trist
18 aprilie, 07:51
Depresia la copii: ce trebuie să știe părinții
Depresia la copii: ce trebuie să știe părinții
O mămică care ăși ține copilul în brațe în timp ce citește de pe laptop câteva adevăruri inconfortabile despre parenting
18 aprilie, 07:15
Adevăruri inconfortabile despre parenting. Ce trebuie să știi atunci când ești la început de drum
Adevăruri inconfortabile despre parenting. Ce trebuie să știi atunci când ești la început de drum
Mamă, îmbrăcată cu bluză albă și jeanși, care stă pe jos, pe un covor bej, în dormitor, unde se mai găsește un dulap alb și o mașinuță colorată și un puzzle și citește pe o carte împreună cu bebelușul îmbrăcat în tricou lila și pantaloni gri și piciaorele goale
18 aprilie, 06:03
Încurajează bebelușul să vorbească. 7 modalități pe care le poți aplica și tu
Încurajează bebelușul să vorbească. 7 modalități pe care le poți aplica și tu
Închide