Reclamă

Febra în sarcină: cauze și remedii

Când ești gravidă poate fi greu de stabilit dacă ai febră sau doar temperatura corpului este puțin mai ridicată. Iar asta se întâmplă des femeilor gravide din cauza schimbărilor hormonale. Cu toate acestea, dacă termometrul îți arată peste 38.5 grade, e mai mult decât evident că există o problemă. Ce poate ascunde febra în sarcină și ce anume cauzează apariția ei, afli din articolul de mai jos.

Gravidă stă pe pat și își verifică temperatura
Dacă febra nu cedează în trei zile, consultă un medic / Shutterstock

Și în sarcină, este considerată febră o temperatură mai mare de 38.5 grade. Cu toate că febra în sarcină nu este diferită de febra obișnuită, ea poate fi un indiciu al unei complicații legate de sarcină. Și de asemenea, netratată, ea poate prezenta anumite riscuri pentru făt.  Important este să identifici rapid cauzele care stau la baza febrei și să le tratezi.

Febra în sarcină: cauzele apariției

Febra în sarcină poate fi cauzată de mai mulți factori și afecțiuni. Identificarea exactă a cauzei este importantă pentru a gestiona corect febra. Iată care sunt cele mai comune cauze ale apariției febrei în timpul sarcinii?

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ
Reclamă

Infecțiile urinare

După cum probabil știi, infecțiile urinare sunt destul de frecvente în timpul sarcinii. Tractul urinar cuprinde rinichii, ureterele, vezica urinară și uretra, iar o infecție se poate dezvolta din cauza bacteriilor care pătrund în acest sistem. Cele mai multe infecții ale tractului urinar apar în vezica urinară și pot prezenta și alte simptome în afară de febră, precum senzație de arsură în timpul urinării, nevoie permanentă de a urina, culoare tulbure a urinei, dureri pelviene sau frisoane. Dacă infecțiile urinare nu sunt tratate corespunzător, ele pot provoca unele complicații grave.

Gripa

Din cauza faptului că sistemul tău imunitar este mai sensibil în această perioadă, poți lua gripă extrem de ușor. De obicei, gripa vine însoțită de simptome precum frisoane, dureri musculare, tuse, greață sau vărsături. Pentru a evita astfel de situații care pot afecta fătul, medicii recomandă gravidelor vaccinarea antigripală.

Infecții respiratorii

Infecțiile respiratorii nu sunt atât de grave precum gripa, însă și ele pot cauza febra în sarcină. Spre deosebire de gripă, simptomele infecțiilor respiratorii sunt ceva mai ușoare și tind să se amelioreze în decurs de câteva zile.

Infecțiile gastro-intestinale

Infecțiile gastro-intestinale pot provoca febră în timpul sarcinii. De asemenea, ele sunt însoțite de simptome precum vărsături și diaree. Ceea ce îngrijorează gravidele este posibilitatea de deshidratare. Aceasta poate ave consecințe grave asupra sarcinii, putând provoca travaliu prematur.  Mai mult, aceste infecții pot provoca și amețeală, dezechilibru electrolitic sau tensiune arterială scăzută.

Febra în sarcină:  cele mai bune remedii cu care poți trata febra

În timpul sarcinii, febra trebuie abordată cu multă prudență. De altfel, este indicat să consulși medicul imediat ce termometrul îți arată o temperatură de 38.5 de grade. De asemenea, este esențial să eviți unele medicamente și să măsuri complementare care pot reduce febra. Iată ce remedii poți folosi pentru a reduce febra:

Reclamă

-pune-ți pe frunte o compresă cu apă călduță. După câteva minute, udă iar compresa și repetă procesul. În acest timp, stai liniștită în pat. Evită să folosești comprese cu alcool.

-fă un duș scurt, cu apă călduță. În primele trimestre de sarcină, nu sunt recomandate băile lungi.

-bea multă apă. Hidratarea în cazurile de febră este esențială. Așadar, bea apa sau alte lichide pentru a te menține hidratată.

-nu purta multe haine. Deși poate părea tentat să te îmbraci cât mai gros dacă ești răcită, în cazul febrei, trebui să stai cât mai confortabil și mai lejer îmbrăcată.

-mănâncă supă de pui. Se pare că aceasta are efecte antiinflamatorii care te ajută să scazi febra.

-pornește ventilatorul. Dacă ai prin preajmă un ventilator, acesta te poate ajuta să reduci febra. Poziționează-te câteva minute în fața lui. Nu abuza, totuși, de el.

Ce efecte poate avea febra asupra sarcinii?

În general, este puțin probabil ca febra să aibă un efect asupra sarcinii. O febră ușoară sub 38.5 grade nu este, în general, un motiv de îngrijorare. Și, de obicei, nu are niciun impact asupra fătului. Totuși,  o febră mai mare poate fi mai gravă, motiv pentru care este important să consulți medicul și să iei măsurile necesare pentru scăderea febrei. În cazul în care remediile de mai sus nu funcționează, medicul îți va prescrie medicamente care sunt compatibile cu sarcina.

Așadar, e foarte important ca la orice simptom deranjant și inconfortabil să iei legătura cu medicul care-ți urmărește sarcina sau cu medicul de familie.

Reclamă
Recomandări DePărinți.ro
1
O femeie însărcinată, în patru ipostaze diferite, îmbrăcată cu bluză portocalie și pantaloni roz.
Câte luni înseamnă săptămânile de sarcină. Descoperă etapele prin care vei trece tu și bebelușul tău
Ai rămas însărcinată și ai început documentarea cu privire la evoluția sarcinii și a bebelușului? Descoperă din acest articol câte luni înseamnă săptămânile de sarcină și cum se împarte această perioadă în trimestre. Cu fiecare......
Câte luni înseamnă săptămânile de sarcină. Descoperă etapele prin care vei trece tu și bebelușul tău
2
Botoșei roz și bleu, așezați pe o pătură albă, pufoasă, ilustrând Semne că poți avea fată sau băiat
Semne că poți avea fată sau băiat. Ce au constatat specialiștii
După ce ai aflat că ești însărcinată, poate că primul lucru la care te gândești este să afli care va fi sexul bebelușului. Poate fi destul de distractiv să pui în aplicare diferite practici din popor sau să iei în considerare......
Semne că poți avea fată sau băiat. Ce au constatat specialiștii
3
Femeie însărcinată, îmbrăcată într-un pulover galben, în travaliu, care își ține mâinile pe burtă și sta în mașină, în dreapta, iar soțul ei, care poartă ochelari și este îmbrăcat cu o bluză albă și jeanși și ăși ține mâinile în cap, ilustrând 5 semne că ți s-a rupt apa
5 semne că ți s-a rupt apa și ce să faci când se întâmplă asta
Pe măsură ce se apropie momentul nașterii, trebuie să fii atentă la semnele pe care ți le oferă corpul. Acest lucru te ajută să știi când să mergi la spital. Pe lângă contracții, care sunt din ce în ce mai dese și dureroase, un alt......
5 semne că ți s-a rupt apa și ce să faci când se întâmplă asta
4
Femeie însărcinată cu tricou bleu si bluza ridicată, lăsând să se vadă burta, cu o mână cu care își atinge burta și ân cealaltă ține un ceas
Calculatorul de sarcină. Tot ce trebuie să știi despre el
Dacă ai făcut un test de sarcină și a ieșit pozitiv, cel mai probabil, până vei ajunge la medic, vei dori să afli puțin mai multe despre ce se întâmplă în continuare. Pentru asta poți consulta calculatorul de sarcină, care te ajută......
Calculatorul de sarcină. Tot ce trebuie să știi despre el
5
Un bebeluș care râde și merge de-a bușilea
Salturile mentale ale copiilor: ce înseamnă și care e vârsta la care apar
Puserile de creștere se referă atât la creșterea corpului, dar și la dezvoltarea cognitivă și pot consuma multă energie fizică și emoțională. Diferența dintre un puseu de creștere și un salt mental este importantă. Dezvoltarea......
Salturile mentale ale copiilor: ce înseamnă și care e vârsta la care apar
Parteneri
Cele mai noi
Un copil care stă în scaunul de mașină, pe bancheta din spate
08:01
De la ce vârstă poate să stea copilul pe scaunul din față al mașinii
De la ce vârstă poate să stea copilul pe scaunul din față al mașinii
Femeie însărcinată internată în spital cu complicații
07:10
Ruptura prematură de membrane: riscuri și complicații
Ruptura prematură de membrane: riscuri și complicații
Băiat stă pe podea cu picioarele pe bibliotecă și citește
07:10
Cum îl motivezi pe copil să citească
Cum îl motivezi pe copil să citească
Mama lucrează pe laptop, iar copilul se uită la televizor
3 martie, 08:14
Munca de acasă: cum te împarți între job, copil și treburi casnice
Munca de acasă: cum te împarți între job, copil și treburi casnice
Gravidă care stă pe canapea și își masează un picior
3 martie, 06:17
Cârcei în sarcină: de ce apar și cum poți scăpa de ei
Cârcei în sarcină: de ce apar și cum poți scăpa de ei
Accesorii pentru baia copilului, un ursuleț de plus, o rățușcă de plastic
2 martie, 07:27
Sfaturi pentru a-i face copilului baie în siguranță. Ce recomandă specialiștii
Sfaturi pentru a-i face copilului baie în siguranță. Ce recomandă specialiștii
Închide