Reclamă

Ce sunt tantrumurile, cum să le gestionezi și ce să nu faci în timpul unei crize de furie a copilului

Tantrumurile sunt, din păcate, un fapt atunci când ai un copil mic. Află mai multe despre ce sunt tantrumurile, cum să le gestionezi și ce să nu faci în timpul unei crize de furie a copilului.

Un copil care are un tantrum
Tantrumurile pot începe încă de la 12 luni și pot continua după vârsta de 3 sau 4 ani / Shutterstock

Un copil poate trece rapid de la fericire la o criză de furie în care urlă, se lovește, se zbate și scăpa de sub control. Crizele de furie sunt, din păcate, destul de frecvente atunci când cei mici nu își pot controla prea bine emoțiile și trăirile.

Cum începe un tantrum

Tantrumurile pot începe încă de la 12 luni și pot continua după vârsta de 3 sau 4 ani. Cel mai frecvent apar în timpul celui de-al doilea sau al treilea an din viața unui copil.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Crizele de furie ale copiilor mici au o serie de cauze. Copilul tău poate avea un tantrum pentru că se simte:

  • Frustrat de propriile abilități de a-și exprima sentimentele și de a comunica prin cuvinte
  • Înfometat, obosit, suprastimulat sau plictisit
  • Prea independent
  • Lipsit de control

Deși uneori crizele de furie sunt inevitabile, câteva strategii inteligente le pot ajuta să le gestionezi așa cum trebuie.

  • Lucrează cu personalitatea copilului tău. Pentru mulți copii, menținerea unui program regulat de orele de masă, de somn și de culcare îi face să se simtă mai în siguranță, mai în control, mai iubiți.
  • Ai grijă să stea departe de foame, oboseală, plictiseală și suprastimulare. Asta înseamnă că eviți planificarea unei activități prea lungi înainte de ora somnului. De asemenea, asigură-te că părăsiți casa când copilul a mâncat suficient de bine.
  • Limitează puterea cuvântului „nu”. Securizează casa pentru a evita să stai mereu cu gura pe cel mic și stabilește limite clare.
  • Oferă-i alegeri ori de câte ori este posibil, dar nu prea multe. Acestea îl ajută pe copil să se simtă mai în control.
  • Nu spune „poate”. În traducerea pentru copii mici, „poate” este egal cu „da”. În schimb, spune „da” sau „nu” sau negociați un compromis.
Reclamă

9 moduri de a face față unei crize de furie

Dacă nu există niciun motiv clar pentru care copilul tău face o criză de furie, probabil că vei avea mai mult succes cu una dintre aceste strategii de domolire a celui mic.

Sincronizarea este totul. Cele mai multe metode de distragere a atenției funcționează cel mai bine dacă le folosești exact când copilul tău începe să-și piardă calmul. Dacă așteptați până când va avea o criză , va fi prea greu să-l liniștești.

Joacă un joc

Încearcă să implici copilul într-un joc. Acest lucru funcționează ca o distragere a atenției, așa că orice stresează copilul va trece probabil pe plan secund pentru a se distra. În al doilea rând, crizele de furie sunt adesea un strigăt de atenție.

Reclamă

Fă-ți copilul să râdă

Râsul eliberează tot felul de substanțe din corp care ajută să te simți mai bine și le înlătură pe cele care cauzează stres. De exemplu, dacă copilul tău nu stă nemișcat pentru schimbarea scutecului, pune-ți un scutec curat pe cap. Dacă refuză să-și bea laptele, ia o banană și dă un telefon.

Ascunde-te

Nu merge departe și rămâi în vizorul copilului, dar treci repede în spatele unui afișaj sau a unui raft de haine. După o secundă, reapari cu un „Boo!” și un zâmbet. Probabil că copilul tău surprins, apoi uşurat și va râde.

Permite ceea ce este interzis

Majoritatea copiilor mici sunt fascinați de accesoriile pentru adulți. Dacă sunteți într-un loc unde obiectul nu se va pierde sau nu se va sparge, surprinde copilul morocănos cu o șansă de a se juca cu un obiect interzis în mod normal, cheile de la mașină, portofelul, geanta.

Vorbește încet

Abține-te de la a țipa la copilul care țipă. Folosește în schimb o voce calmă și blândă. De îndată ce copilul tău realizează că vorbești, probabil că se va liniști pentru a încerca să-și dea seama de ce vorbești atât de încet.

Ai grijă de siguranța copilului

Când o criză de furie se transformă într-o criză de țipete, nimic nu va mai funcționa. Dacă copilul tău este atât de supărat, nu va putea să te vadă sau să te audă.

Dar să te bazezi pe puterea atingerii tale poate fi liniștitor, mai ales că pierderea controlului poate fi înfricoșătoare pentru un copil mic. Așa că ridică-ți micuțul și îmbrățișează-l ferm, dar blând.

Ce să nu faci în timpul unui tantrum

Câteva lucruri de reținut atunci când încerci să gestionezi o criză de furie:

  • Orice ai face, nu ceda cererilor copilului. Aceasta doar învață lecția că accesele de furie sunt un mijloc pentru un scop.
  • Nu-i minimiza sentimentele. Evită să spuni lucruri precum „Nu este mare lucru” sau „Nu este nimic care să te supere atât de mult”.
  • Nu folosi pedeapsa fizică. Nu este niciodată o idee bună și este deosebit de riscantă într-un moment în care emoțiile sunt în creștere și ești în pericol să pierzi controlul.
  • Dacă copilul tău este scăpat de sub control fizic, mutați-vă într-un loc sigur. Ridică-l ferm. Dacă vă aflați într-un loc public, duceți-l afară sau la mașină. Dacă acest lucru nu este practic, ține-ți copilul strâns pentru a-l împiedica să se rănească.
Te-ar mai putea interesa și
Fetița plânge iar mama îi explică ceva, stând pe canapea
Crizele de furie la copii: cum să îți înveți copilul să-și exprime nevoile fără lacrimi și țipete
Crizele de furie la copii: cum să îți înveți copilul să-și exprime nevoile fără lacrimi și țipete
O fetiță care face tantrum într-un magazin
Cum să gestionezi crizele de furie ale copiilor în public: strategii utile pentru părinți
Cum să gestionezi crizele de furie ale copiilor în public: strategii utile pentru părinți
O fetiță care e pe cale să-și lovească mama
Cuvinte magice pentru a calma crizele de furie ale unui copil. Cum îl poți ajuta în situații tensionate
Cuvinte magice pentru a calma crizele de furie ale unui copil. Cum îl poți ajuta în situații tensionate
Reclamă
Recomandări DePărinți.ro
1
Tată își ține bebelușul în brațe și-l privește
6 trăsături pe care bebelușii le moștenesc de la tata
Te-ai uitat vreodată la bebelușul tău și ai avut senzația că îl vezi pe tatăl lui în miniatură? Nu e doar o impresie! Genetica joacă un rol fascinant în determinarea trăsăturilor fizice și comportamentale ale copilului. Iar unele......
6 trăsături pe care bebelușii le moștenesc de la tata
2
Un grup de copii care joacă jocuri de dezvoltare a gândirii logice
Cele mai bune jocuri pentru dezvoltarea gândirii logice la copii. Idei și recomandări
Pe măsură ce timpul se schimbă și tehnologia avansează, este nevoie și de o schimbare în viața celor mici. Descoperă și tu cele mai bune jocuri pentru dezvoltarea gândirii logice la copii. Jocurile reprezintă cea mai bună metodă pentru......
Cele mai bune jocuri pentru dezvoltarea gândirii logice la copii. Idei și recomandări
3
Fetiță neglijată se uită tristă pe fereastră
Studiu: Neglijarea în copilărie afectează dezvoltarea memoriei de lucru
Știi momentul ăla când intri în cameră și uiți instant ce căutai? Sau când încerci să ții minte ce ai de cumpărat, dar ajungi acasă cu totul… mai puțin ce îți trebuia? Ei bine, memoria de lucru e implicată în toate astea.......
Studiu: Neglijarea în copilărie afectează dezvoltarea memoriei de lucru
4
Tată și fiul stau pe canapea și discută
Lecțiile pe care tații ar trebuie să le predea fiilor lor
Știi momentul ăla când îți dai seama că ai început să semeni cu tatăl tău? Fie că e vorba de felul în care te enervezi în trafic sau de cum îți ții ceașca de cafea dimineața, adevărul e că părinții ne modelează mai mult decât......
Lecțiile pe care tații ar trebuie să le predea fiilor lor
5
Copil își roade unghiile
Diferența dintre tulburarea obsesiv-compulsivă și ticuri la copii
Te-ai întrebat vreodată ce face diferența dintre tulburarea obsesiv-compulsivă și ticuri la copii la copii? De multe ori, e greu să le diferențiezi, dar înțelegerea acestora poate face o mare diferență în abordarea corectă și în......
Diferența dintre tulburarea obsesiv-compulsivă și ticuri la copii
6
Fetiță cu părul lung, îmbrăcată cu o bluză verde, stă la masa din bucătărie și se uită pe o carte, iar pe masă sunt împăștiate creioane colorate, iar mama ei stă în picioare și o ceartă
7 semne că ai avut părinți critici și cum te afectează
Atunci când crești cu părinți care te critică constant, efectele pe termen lung pot fi vizibile cu ușurință. Pe lângă faptul că încrederea în sine este foarte scăzută, îți afectează și relațiile cu cei din jur. Cu mult......
7 semne că ai avut părinți critici și cum te afectează
7
Copil agresiv
Strategii pentru prevenirea agresivității la copii și când ar trebui solicitat ajutor specializat
Sunt momente în care copilul tău pare un mic vulcan gata să erupă din senin? Aruncă jucării, țipă sau lovește, iar tu nu mai știi dacă e doar o etapă sau un semn că ceva e mai profund? Respiri adânc, numeri până la zece, dar tot......
Strategii pentru prevenirea agresivității la copii și când ar trebui solicitat ajutor specializat
8
Băiețel blond, îmbrăcat cu cămașă albă și vestă cu carouri roșii și albe, stă cu o mână ridicată și cu degetul arătător indică spre un bec desenat cu alb și galben, iar deasupra capului sunt desenate mai multe becuri cu cretă albă, iar în spate are fundal verde
Ajută-ți copilul să-i placă să învețe prin antrenarea creierului
Atunci când este vorba despre procesul de învățare, majoritatea oamenilor cred că inteligența există sau nu există. În realitate, lucrurile nu stau chiar așa pentru că ea poate fi dezvoltată prin exercițiu. Ajută-ți copilul să-i......
Ajută-ți copilul să-i placă să învețe prin antrenarea creierului
Cele mai noi
mână de femeie și mână de bărbat pe un fundal deschis la culoare cu un test de sarcină
09:40
Testul de sarcină fals-negativ. De ce apare și ce spun specialiștii
Testul de sarcină fals-negativ. De ce apare și ce spun specialiștii
O fetiță care joacă cărți
8 mai, 09:50
Cum se joacă Crazy Eights: reguli, sfaturi și strategii
Cum se joacă Crazy Eights: reguli, sfaturi și strategii
Carucioare practice: O mamă își plimbă copilul în cărucior.
28 aprilie, 18:58
(P) Primii pași în rolul de mamă: ce ai cu adevărat nevoie și ce poți lăsa deoparte
(P) Primii pași în rolul de mamă: ce ai cu adevărat nevoie și ce poți lăsa deoparte
Cum să echipezi un copil pentru orele de sport de la școală
17 aprilie, 17:44
(P) Cum să echipezi un copil pentru orele de sport de la școală?
(P) Cum să echipezi un copil pentru orele de sport de la școală?
Fetiță este încântată de porția de paste cu legume
7 aprilie, 16:22
Rețete de mâncăruri vegetariene pentru copii
Rețete de mâncăruri vegetariene pentru copii
Un tată care îi dă mâncare copilului
2 aprilie, 06:53
Fraze comune pe care tații le spun copiilor lor și care, de fapt, sunt forme de manipulare, potrivit specialiștilor
Fraze comune pe care tații le spun copiilor lor și care, de fapt, sunt forme de manipulare, potrivit specialiștilor
Închide